Хернията трябва да се оперира. Опасни ли са заклещена и пъпна херния?

Хернията е едно от най-загадъчните заболявания с много странна патология.

Всъщност за нея се знае много – какво представлява, как се образува, но най-главното – къде отива, когато не се лекува, никой не може да обясни. Всъщност как се появява хернията? Странно, разбира се – изведнъж един вътрешен орган се оказва непосредствено под кожата. Подобно поведение на собственото тяло често е необяснимо.

И не е проблем, на който да се махне с ръка – откъдето дошло, там ще отиде. Заболяването иска сериозно отношение – пълни изследвания и ако се налага – оперативно лечение.

Хернията МОЖЕ ДА СЕ ПОЯВИ, КЪДЕТО СИ ИСКА

Най-често възниква около и върху гръбначния стълб, както и около диафрагмата и коремната кухина. Често срещано явление е пъпната херния, по местата където е имало предишна травма или следи от предишна операция.

ПРИЧИНА ЛИ СА ЗА ПРОБЛЕМА ТРАВМИТЕ

Много рядко. Основната причина винаги е в съединителната тъкан. Тя се разширява или се къса под напора на вътрешните органи. Под въздействието на вътрешното явление органите започват да си “пробиват” път и често излизат непосредствено под кожата.

Коремната херния може да се появи в резултат на вроден дефект, а причината за пъпната най-често е затлъстяването, а в някои случаи и бременността. В тези случаи е достатъчно само едно ряз-ко движение, като вдигане на чанта например, за да се появи хернията. А тази, която се появява на гръбначния стълб, почти сто процента е следствие от травма.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ РАЗНЕСЕ хернията?

Не, не може! Друг е въпросът, че в ранния си стадий тя може да остане незабележима, да не досаж-да и да остане така години наред. При такива случаи обаче винаги има опасност от усложнения. Лечението в този етап може да е само радикално.

ПОМАГА ЛИ при херния ЛЕЧЕБНАТА ФИЗКУЛТУРА?

Консервативното лечение може да помогне само при херния на гръбначния стълб. Има специални двигателни и физиотерапевтични методи, предназначени за изменение на напрежението в мускулите на гръбначния стълб и за намаляване натоварването на прешлените.

Това се прави за отстраняване на следствието, а не на причините, които провокират развитието на хернията.

АКО НЕ СЕ ЛЕКУВА хернията, ЩЕ ДАДЕ ЛИ УСЛОЖНЕНИЯ

Често хернията не напомня за себе си години наред, но рискът да се прояви в най-тежката си форма винаги съществува. Достатъчно е да се направи една грешна стъпка (тежка физическа работа, вдигане на тежести) и хернията ще се появи.

СЛОЖНА ЛИ Е ОПЕРАЦИЯТА НА ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ

Не е чак толкова сложна, че човек да се старае с всички сили и средства да я отложи колкото се може повече. По този въпрос може да се произнесе само лекар, защото в даден момент може да се окаже, че не е необходимо да се ляга на операционната маса.

Дайте мнение и Вие тук!

Всичко зависи от състоянието на хернията.

“Демир

Класическата операция значи изрязване на кожата в областта на хернията, премахването на проблемната торбичка и укрепване на слабото място чрез зашиване на тъканите. В последно време хирурзите са преминали към това укрепване с пластични материали, което помага да се намали значително опасността от рецидиви.

Традиционната операция на херния продължава от 30 до 60 минути. След това се налага престояване в стационара около седмица, а възстановителния период продължава около два месеца.

Вярно е, днес операцията по отстраняването на хернията може да се направи и по много по-безболезнен метод – лапароскопията. След такава операция пациентът може да излезе от болницата след два дена.

Има ли смъртни случаи при заклещена херния?

Този въпрос постъпи към нас от формата за коментари по-долу. За да отговорим, се допитахме до специалистите от болница “Вита”. Отговорът е “За съжаление, да”. Около 3 процента е смъртността при заклещена херния. Затова заклещването на хернията е сигурен знак, че човек трябва да се подложи на спешна операция.

В България около 2000 хернии се оперират всяка година по спешност, като заклещената херния е само едно от усложненията, които причиняват смърт. 3 процента е доста сериозен процент на смъртност, за да се уплаши човек и да побърза към хирургията.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лечение на дискова херния с упражнения

Задължителни и забранени упражнения при дискова херния. За прибиране. След операция

Има ли забранени упражнения при дискова херния? А кои са препоръчителни? Какво да правим след …

6 Мнения

  1. Ima li smartni sluchai pri zakleshtena herniq?

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Герданова. За съжаление смъртни случаи при заклещена херния има и те далеч не са малко. Според статистиката, която получихме от болница “Вита”, всеки трима на 100 пациенти, стигнали до състоянието заклещена херния, умират. Заклещената херния е едно от най-опасните усложнения, които се наблюдават при херниите. Ако се стигне дотам, операцията е повече от наложителна!

  2. Николова

    Оперирана съм от пъпна херния с платно,работата ми е свързана с вдугане на тежки предмети.До колко време мога да получавам болнични?

  3. ivaila spasova

    Здравейте, вчера ми намериха херния. Казаха ми само да се пазя, нищо друго. Моля, обяснете ми това опасно ли е и изисква ли операция?

  4. Мария василева

    Здравейте, лекарите неврохирурзи ми казват, че трябва да ме оперират. Но познати лекари и препатили от форумите ме съветват да не го правя. Измина година, а консервативните методи не ми помогнаха- лазертерапия, физиотерапия, балнеолечение, озонотерапия, иглотерапия. Напоследък имам проблеми освен със скованите си крака и с храносмилането, със световъртеж, главоболие, залитане и люлеене в изправено положение, декомпенсация на мускулите на цялото тяло и безсилие.
    Въпросът ми е какви са признаците на прищипаната херния и кога да хукваме към спешната операция. Иначе съм решила да бъда оперирана, но за сега имам направен ЯМР само на лумбалната област(2 големи хернии и стеноза), какво трябва да се случи, за да направят ЯМР на целия гръбначен стълб безплатно? Не всеки може да си позволи да плаща голяма сума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *