Остеоартрозата – това коварно заболяване

Болки в тазобедрената става нощем: Спокойно можем да наречем деформиращата артроза (остеоартроза) болестта на века.

Смята се, че страдащите от нея си плащат за заседналия начин на живот. С проблемите, които води след себе си това заболяване, хората се сблъскват след 50-ата си годишнина и убедени, че вече нищо не може да им помогне, търпят тези проблеми и болки години наред.

Мъчат се, стават инвалиди, оправдават се и обясняват това с естествените процеси – стареенето и износването на организма. И много от тях впоследствие наистина се обездвижват.

При движения хрущялът играе ролята на амортисьор и осигурява плавното плъзгане на костите една в друга.

С времето хрущялният слой, покриващ повърхността на ставите, става все по-тънък и по-тънък, докато накрая съвсем се разрушава. Заедно с хрущялите се променя и костната тъкан под тях. По края на ставите се образуват костни израстъци, сякаш за да компенсират загубата на хрущял, като увеличат ставната повърхност.

С това се обяснява деформацията на ставите при артроза, поради което по-рано болестта се е наричала деформираща артроза.

Трябва все пак да отбележим, че такива сериозни изменения настъпват не изведнъж и не при всеки, а може и въобще да не се появят.

Най-често артрозата уврежда опорните стави, които понасят най-големи натоварвания.

Това са тазобедрените, коленните, глезенните и раменните стави.

КОЛКО ВИДА Е БОЛКАТА ПРИ ОСТЕОАРТРОЗА

Болките при остеоартроза са механични, което значи, че се появяват след като човек дълго време е ходил, вдигал е тежести, стоял е прав или е изкачвал стълби. В зависимост от това как се развива болестта, болката може да се появи при първите крачки след дълго стоене на едно място. Това са така наречените стартови болки.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЗАБОЛЯВАНЕТО

Някои наричат тази болест деформираща остеоартроза, други – само остеоартроза, а трети – остеоартрит. За най-правилен се смята терминът “остеоартроза”.

При остеоартрозата, за разлика от другите ставни заболявания, се увреждат най-вече хрущялите в ставите (за сведение – броят на ставите в човешкия организъм е около 100). Хрущялът е тази част от ставата, която съединява две кости и е заобиколена със синовиална течност – своеобразната «смазка» на ставата.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Съществуват и болки от друг характер. Те са внезапни и резки и пронизват ставите без видими причини. Но в крайна сметка причина все пак има: това е т.нар. «блокада» на ставата – късче разрушен хрущял попада между повърхностите на костите, образуващи ставата. Ако остеоартрозата е усложнена и от остеоартрит, се появяват подуване, отоци и много трудно се преодолява сутрешната скованост, човек трудно прохожда.В началния стадий на артрозата болките не са толкова силни и след почивка изчезват.

За да се определи точно от какво ставно заболяване страдате, трябва да се обърнете към терапевт или към ревматолог.

ЛЕКУВАЙТЕ СЕ НАВРЕМЕ, ЗА ДА НЕ ТЪРСИТЕ БАСТУН

При всяка ставна болка е задължително да се обърнете към лекар. В ранен стадий борбата с болестта е много по-лесна. За да се потвърди диагнозата, се прави изследване на кръвта, на синовиалната течност и рентгенография на проблемните стави. Много хора с рентгенологични признаци на ос-теоартроза нямат никакви клинични признаци на заболяването.

Могат да се направят и допълнителни изследвания – томография, ултразвуково изследване. Те ще помогнат да се определи точно възпалението в ставите или в околните им тъкани, защото това не се вижда на рентгенограмата. Ще посочим и новия метод – магнитно-резонансна томография, който позволява да се види състоянието на хрущяла по слоеве и да се изясни на кой участък от ставата каква па-тология има. Такова изследване се назначава тогава, когато клиничната картина не е достатъчно ясна.

БОЛКАТА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ

Има случаи, когато човек страда от деформация на ставите, но не изпитва болка. Например при парализа или при сифилис ставите се деформират, без да причиняват болка. Но всяка деформираща артроза, особено на тазобедрената става, е съпроводена с болка. Тя безпокои и през нощта. На сутринта, когато болният се събуди и се «поразтъпче», болката изчезва. През нощта тя пак се появява и започва да го мъчи. Това е един от признаците за недостатъчното снабдяване на тазобедрената става с кръв. И всъщност това е типично състояние на исхемия, както е и при сърцето. Консервативното лечение включва мануална терапия, лечебна физкултура, вкарване на препарати, които отстраняват възпалението в ставите и в околните тъкани. То включва и магнитно-лазерно лечение, което е много ефикасно. За съжаление обаче, ефектът от него е временен и не отстранява причината за болестта, само помага да се справите с последствията – възпалението на ставите и болката.

ДРУГИ МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ

При необходимост се препоръчва два пъти в годината да се правят курсове по физиотерапия {разбира се, ако не са налице противопоказания).

Полезен е и масажът, който премахва болезнените мускулни спазми и подобрява кръвообращението, тъй като обезпечава храненето на ставния хрущял. Масажът трябва да се извършва от опитен специалист и само в случай че няма обостряне на артрозата. Областта на ставата се масажира много внимателно. По-интензивно се обработва гръбначният стълб, откъдето излизат нервите, хранещи ставата и прилежащите й мускули.

АНАЛГЕТИЦИТЕ ЧЕСТО ИМАТ ОБРАТЕН ЕФЕКТ

Най-добре е да се правят топли компреси

Обезболяващите средства също трябва да се използват внимателно. Болката е сигнал за неразположение и ако човек дълго време я потиска, отива на лекар едва когато вече не може да му помогне нищо друго. Там се прави изследване и се определя стадият на болестта и тактиката на лечение. Лекарят определя и какви именно болкоуспокояващи препарати да предпише.

Както и при много други заболявания, приемането на аналгетици има обратен ефект, тъй като много от тях могат да предизвикат усложнения. Сега за «класика в жанра» се приемат съвременните нестероидни противовъзпалителни препарати в съчетание с други болкоуспокояващи средства. Препоръчва се тези препарати да се приемат след ядене, от гледна точка на това че биха повлияли на стомашно-чревния тракт.

Т. нар. хондропротектори са препарати, които помагат не само да се премахне болката, но и да се запазят хрущялните клетки, които все още не са разрушени.

Приемът на тези препарати не намалява възпалението в ставите, но може да помогне за забавяне на прогре-сирането на артрозата и за укрепване на хрущялната тъкан. Хондропротекторите могат да се приемат вътрешно, а също така да се вкарват вътремускулно и вътреставно в организма. За постигане на необходимия ефект, е нужно два пъти в годината да се правят курсове на лечение с тези препарати, и то в продължение на няколко години. Що се отнася до местното лечение, което във всички случаи трябва да се съчетава с обезболяващи препарати, в момента има голям избор на мехлеми, притежаващи противовъзпалителни свойства. Добър ефект имат и компресите.

ТОВА Е BAЖHO

Не се опитвайте да премахвате обострянето в ставите си самостоятелно. Опитът неведнъж е показал, че добри и бързи резултати ще има само ако навреме се обърнете към специалист.

ПОСТАВЯНЕТО НА ИЗКУСТВЕНА СТАВА Е ДОБЪР ВАРИАНТ

Търпението е хубаво нещо, но понякога може да бъде опасно. Хората търпят болката, търпят и отиват на лекар едва тогава, когато са нужни решителни мерки.

Остеоартрозата е най-честата причина за ендопротезиране на тазобедрените и на коленните стави. Увреждането на повече от две трети от хрущяла говори за необходимост от хирургична намеса. Ендопротезирането означава замяна на износената собствена става с изкуствена. Този метод се прилага в много страни. В САЩ например годишно се поставят около 800 000 изкуствени стави. Това обаче е свързано и с финансовите възможности на хората.

Този метод не предполага възрастови ограничения. Знаем, че необходимостта от подобни интервенции възниква във възрастта 50-70 години. Единственият проблем е, че много болни по света, за разлика от тези в Америка например, се решават на такава операция, когато болестта е занемарена и задълбочена, когато има изразено ограничаване на подвижността и т.н. При такова състояние, след операцията срокът на възстановяване може да се удължи, защото трябва да се възстановяват и други загубени функции.

По отношение на евентуалните усложнения: ендопротезирането е сериозна операция и усложнения винаги могат да се появят, както и при всяка друга интервенция.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако болният е в добро физическо и душевно състояние и попадне в ръцете на добър специалист, усложнения няма да има. Натоварването на оперирания крайник започва още на втория, третия ден. Човекът лежи в болница най-много 10-15 дни.

Срокът на годност на съвременните протези е 15-20 години. Лекарят е този, който ще реши дали болният се нуждае от такава операция, след като се е запознал с историята на заболяването му.

ПОЯСЪТ НА НЕПТУН СПИРА БОЛЕСТТА

В повечето случаи първопричина за придобития порок на сърцето е ревматизмът. Неслучайно казват, че това разпространено заболяване отначало «ближе ставите, а след това яде сърцето». За избягването на тежки последствия борбата с ревматизма трябва да започне колкото се може по-рано, а още по-добре е своевременно да се заемете с профилактика. Препоръките тук са добре известни – закаляване, тренировки и укрепване на организма.

ИЗБЯГВАЙТЕ ТЕЧЕНИЯТА И УКРЕПВАЙТЕ ИМУНИТЕТА

Първите признаци на ревматизъм са неприятно усещане в ставите, подпухване и отоци, а при сърдечна форма – сърцебиене, задушаване, болки в сърдечната област. Обикновено ревматизмът се развива след повторно прекарани ангини, а така също – след прекаран на крака грип. Затова профилактиката като цяло трябва да започне с частична профилактика на простудните заболявания, а по-точно с предпазване на сливиците от катар с инфекциозен характер.

Опитайте се да избягвате теченията, изстудяването на краката и на гърлото, както и да стоите по-далече от кашлящи и кихащи хора.

Един от най-важните фактори при профилактиката на ревматизма е укрепването на имунитета. Например невенът, живовлекът, шипката, змийското мляко са чудесни стимулатори. От тези билки се приготвя чай, който е много полезен за имунната система. Една чаена лъжичка от билкате се залива с чаша вода, престоява 10 минути и чаят е готов. Пие се топъл – по една трета чаша три пъти на ден преди ядене.

Особено полезно е змийското мляко.

По принцип то е отровно растение, но притежава чудесни имуностимулиращи свойства. От него може да се приготви имуностимулираща настойка. Една супена лъжица от билката се залива с чаша водка, оставя се да престои на тъмно място 15 дни и се прецежда. Приема се във вид на капки, разтворени във вода. Това става по следната схема: 1-ви ден -1 капка; 2-ри ден – 2 капки; 3-ти ден – 3 капки и т.н., докато се стигне до 10 капки. Трябва да се има предвид, че е необходимо организмът да свикне към приема на тази настойка.

Ако на 4-тия-5-ия ден усетите неразположение, не спирайте приема, но и не увеличавайте дозата няколко дни поред. След това пак продължете по схемата.

При значително отслабнала имунна система в организма могат да се появят неприятни усещания като внезапна слабост, виене на свят, силно изпотяване, сърдечни болки, повишена температура и високо кръвно налягане. Ако това се случи, намалете приема на капките до една-две в продължение на седем дни. След като се почувствате по-добре, продължете лечението по схемата. За укрепване на организма е желателно да излизате на чист въздух – често и по всяко време на годината. По време на разходките правете и гимнастика. Адаптирайте организма си към смяната на сезоните и на времето. За повишаване на «отбранителната способност» срещу ревматизъм ще ви помогнат и витамините, особено тези, които се намират в листните зеленчуци. Консумирайте повече зелен лук, зелен чесън, зеле, магданоз, целина. Това са все «закаляващи» зеленчуци.

ВНИМАНИЕ

Специалистите по натуропатия предлагат да се правят влажни обтривания, например така нареченият «пояс на Нептун». Тази процедура премахва болките в краката. За изпълнението и трябва да разполагате с памучна кърпа, широка 1,5 и дълга 3 метра. По-голямата част от кърпата се сгъва като бинт, като се оставят около 80 см. По-малката, несгъната част се потопява в топла вода, смесена със същото количество оцет. Например 250 мл вода и 250 мл оцет. След това кърпата се изцежда и с нея се обвиват краката и седалището. После върху влажната част на кърпата се набива и сухата. Поясът не се сваля, докато не изсъхне. С него може дори да се спи.

ВПРОЧЕМ

За прилагане на «пояса на Нептун » могат да се използват и отвари. През пролетта може да се направи отвара от борови иглички или от брезови листа – половин чаша от растението се смесва с 1 литър вода. През лятото за такава отвара е подходящ пелинът – 1 чаша пелин на 1 литър вода. През есента отварата се приготвя от бял равнец – половин чаша бял равнец на 1 литър вода. И през зимата – отново от борови иглички – 1 чаша суровина на 1 литър вода.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Тежките натоварвания, бягането, продължителното ходене или стоенето на едно място са съвършено противопоказни при артроза. Не се препоръчва и честото качване и слизане по стълби. Ходенето трябва да се редува с 5-10-минутни почивки. Добре е болният да използва бастун.

Полезни са онези физически упражнения, които укрепват мускулите и се провеждат правилно – без големи натоварвания. Лекарите от цял свят са на мнение, че в случаи на остеоартроза най-полезното физическо натоварване е плуването, защото при него хрущялите не се натоварват, но се влияе на мускулите, обвиващи ставите.

Много добре ще бъде, ако се откажете от алкохола -той води до ранно развитие на артроза на тазобедрената става. Трябва да нормализирате теглото си, да си правите разтоварващи дни и да намалите консумацията на висококалорични продукти.

Първоначално публикувано на:21.01.2008 @ 13:41

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит: Симптоми и съвременни терапии

винаги удря неочаквано

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *