може ли да се пие антибиотик и парацетамол и бисептол!

Антибиотик и парацетамол. Може ли да се пият заедно или са съучастник на грипа?

Ще разгледаме основните заблуждения, свързани с простуда, прием на бисептол, закаляването и антибиотиците.

Неразположението‚ съпроводено с кашлица‚ хрема‚ болки в гърлото‚ повишена температура‚ по научному се нарича ОРЗ – остро респираторно заболявания, тоест заболяване на дихателните пътища. Известни са повече от 300 причинители на ОРЗ. Съвременните вирусолози смятат‚ че в около 95 % от случаите причина за тях са ОРВИ -острите респираторно-вирусни инфекции. Най-опасните ОРВИ са разновидностите на грипа. Първо, предизвиканото от грипни вируси ОРЗ протича особено тежко. Второ, от всички респираторни вируси само те предизвикват масови епидемии.

Вредните съвети.

При първите признаци на простуда вземете бисептол или силен антибиотик‚ за да «потиснете» заразата. Ако в гърлото ви възникне усещането‚ че сте глътнали пухен шал‚ впръскайте си малко спрей «Биопарокс» – той също е антибиотик. След това идете в спортната зала. От внезапната физическа активност на инфектираното от него същество вирусът ще се паникьоса и ще избяга. За да затвърдите успеха‚ влезте в банята и се напарете и сериозно.

А сега за децата.

Вашето некалено детенце‚ което се е разсополивило‚ можете да разходите босичко по снега. Закаляванията помагат при всички болести.

В никакъв случай не се давайте на болестта‚ ходете на работа‚ като че ли нищо не се е случило‚ «бомбардирайки» симптомите с лекарства. Ако температурата ви все пак започне да се вдига‚ незабавно я потиснете с ударна доза аспирин и витамин С. Мъжете да пият водка‚ при това не в хомеопатични‚ а в конски дози. На началника си кажете‚ че сте се простудили – той ще ви прости.Спазвайки тези препоръки‚ вие за дълго ще запомните тази малка простуда – след продължително спазване на указаните по-горе процедури‚ ще успеете да подкопаете не само имунната си система‚ но и да навредите на сърцето‚ черния дроб и червата си.

Изобщо ще нанесете на здравето си поразии‚ несъизмерими с първоначалната зараза.

Ако «препоръките»‚ които прочетохте‚ възприемате като мръсен виц‚ можете с леко‚ неизмъчено от антибиотиците сърце‚ да не четете статията до края. Ако поне един от тези методи ви е познат от приказки на други хора‚ четете по-нататък.

Ще стане дума за «най-острите респираторни заблуждения».

ЗАБЛУЖДЕНИЕ ПЪРВО: Настинката е от студа, закаленият човек не боледува.

Подемът на заболеваемостта от остри респираторни заболявания наистина се наблюдава от октомври до април‚ тоест през студените месеци. Но настиването‚ въпреки че е силен фактор‚ позволяващ на причинителя на болестта да атакува организма‚ съвсем не е единственият. Значително по-силен фактор е отслабването на имунитета. А той може да бъде подкопан от отрицателни емоции‚ нещастна любов и дори от обикновено недоспиване.

Трябва да помните‚ че вирусът прилича на терорист.

Каквито и мерки за безопасност да предприемате‚ стопроцентова защита от инфекция не съществува‚ също както при терористичните актове. Друг въпрос е‚ че закаленият‚ здрав човек има няколко пъти по-малки шансове да се зарази и болестта при него ще протича по-леко. Но и закаленият като стомана може да се зарази с вируси‚ предизвикващи респираторно заболяване, просто затова, че нашето тяло /преди всичко дихателните пътища/ е естествената среда за тях.

ЗАБЛУЖДЕНИЕ ВТОРО: Антибиотиците ще ни помогнат.

Около 60 процента от нашите сънародници се лекуват от простуда с антибиотици. Тази цифра е най-добрата илюстрация на популярността на опасната заблуда.

Антибиотикът убива бактериите‚ но не и вирусите‚ които в значителната част от случаите предизвикват ОРЗ.

“Фигурин

Получава се така‚ че антибиотикът не побеждава заразата‚ а си «сътрудничи» с нея. А защо е така, е ясно – като не причинява вреда на вируса‚ антибиотикът унищожава полезните бактерии в организма. Увеличава се рискът от развиване на пневмонии‚ отити‚ синузити‚ ангини. Страда имунитетът.

Нещо повече – ако на вирусите не им става нито топло‚ нито студено от антибиотика‚ то за вредните бактерии той може да бъде само от полза!

На един от лекарските конгреси Стюарт Леви‚ президент на Американското общество на микробиолозите‚ подчерта‚ че препоръките да не се приемат антибиотици за лечение на симптомите от простудата се основават не само на това‚ че антибиотиците не действат на вирусните, инфекции‚ а още и на това‚ че «ненужното им и неправилно прилагане подпомага развитието на устойчивост на бактериите към тях».

ЗАБЛУЖДЕНИЕ ТРЕТО: Не бива да се даваш на настинката и да лягаш на легло.

Възроденият капитализъм в нашата страна‚ особено в столицата‚ доведе до формирането на такава представа – да боледуваш и да си «губиш времето‚ лежейки»‚ е обидно.

Лекарите задават контравъпрос: а не ви ли е неудобно да заразявате колегите си?

Впрочем такъв подход (че да заразяваш някого е срамно) е разпространен в повечето държави‚ където капитализмът не се е възраждал‚ защото просто не е умирал там. През първите шест дни човек е опасен за всички‚ които се намират на разстояние до 6 метра от него. Дори след като геройски ходещият на работа служител излезе от офиса‚ вирусите още дълго си остават там.

Дайте мнение и Вие тук!

Накратко‚ когато почувствате, че се разболявате‚ най-доброто е да си легнете.

През черния дроб на лежащия човек циркулира 16 пъти повече кръв‚ отколкото през черния дроб на активния‚ което от своя страна води до по-бързото филтриране на токсичните продукти на жизнената дейност на вируса.

ЗАБЛУЖДЕНИЕ ЧЕТВЪРТО: Температурата трябва да се сваля ударно

Покачването на температурата на тялото дори до 39 градуса (но само при изначално здрав човек!) специалистите смятат за естествена реакция на организма‚ помагаща му да се бори с инфекцията. Ако температурата се покачи още‚ тя наистина трябва да се понижава. Но в никакъв случай не с ударни дози аспирин! По опасност за здравето този мит може да си съперничи с неоправданото увлечение по антибиотиците.

Аспиринът‚ използван за понижаване на температурата‚ може да предизвика токсично поражение на мозъка и черния дроб. Възможен е дори летален изход. Запомнете: аспиринът се взима при други показания /главоболие опасност от образуване на тромби/‚ а не силна температура‚ която трябва да се смъква с парацетамол.

Друго‚ колкото порочно‚ толкова и вредно увлечение‚ е витаминната атака‚ която‚ както смятат повечето хора‚ е съвършено безобидно средство против първите признаци на острите респираторни заболявания. Любопитно е‚ че във всесилността на витамин С в лечението на простуда е бил убеден неговият откривател‚ нобеловият лауреат в областта на биохимията Лайнус Полинг. Впоследствие се оказва‚ че това не е точно така.

Витамин С наистина е полезен в обикновени дози‚ но при пре-дозиране е в състояние не само да предизвика алергия‚ но и да доведе да увреждане на стените на кръвоносните съдове.

Полезните съвети:

Изводът‚ който можем да направим от всичко това‚ колкото и парадоксално да звучи‚ е, че тъй като организмът така или иначе ще се справи с вируса със собствени сили‚ главното е да не му пречим с различни натоварвания. Колкото по-рано си легнете‚ толкова по-малко ще се разпространи вирусът и толкова по-бързо ще си отиде болестта.

Разбира се‚ ако острото респираторно заболяване е настъпило при човек‚ страдащ от хронични заболявания‚ или малко дете‚ или много възрастен‚ на всяка цена се посъветвайте с лекар. Същото трябва да направите и ако заболяването протича тежко или продължи прекалено дълго (повече от седмица).

Ако ли пък в своите симптоми не виждате нищо необичайно‚ можете според повечето специалисти да не ходите в поликлиниката‚ защото така или иначе диагнозата ще бъде ОРЗ‚ а лечението – типово. Достатъчно е да имате в домашната си аптечка парацетамол за понижаване на температурата /в никакъв случай не превишавайте указаната доза‚ защото това е много опасно/ и противовирусни препарати. Много добри са хомеопатичните препарати инфлуцид‚ афлубин – често те помагат да се справите с болестта още в началния й стадий. А антибиотици‚ повтаряме‚ няма защо да държите вкъщи. Ако е необходимо‚ ще ви ги пред пише лекар!

мнения, отзиви, коментари, форум

БАБИНИТЕ ИЛАЧИ

Не бива да пренебрегвате и народната медицина – чай от боровинки‚ лук‚ чесън‚ мед. За да изгоните вируса от организма си‚ можете да си помогнете с много течности‚ но с такива без кофеин.

Ефективни са настойките от евкалипт‚ каланхое‚ невен‚ липов цвят. С билките си правете гаргара и инхалации. Добре е в стаята да ухае на тези растения‚ защото те съдържат фитонциди – вещества‚ убиващи заразата. Сега на пазара се появиха дори специални билкови спрейове. А големите дози алкохол водят до отслабване на организма‚ затова се въздържайте от чашката.Колкото до комплексните силнодействащи препарати като колдрекс и фервекс – тях трябва да приемате само ако сериозно ви се налага да станете от леглото и да излезете.

Тези лекарства могат за известно време да отстранят симптомите на болестта‚ но не и да ви излекуват.

Вижте и ТОВА във връзка с комбинирането на антибиотик и парацетамол:

Колко опасно е лекарството парацетамол?

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

цистит червената боровинка

Цистит. Лечение с лекарства и билки. Антибиотик, хомеопатия

Причини и симптоми на цистит. Обичайното лекарство (антибиотик). Бисептол. Как действа но-шпа. Лечение с уринал …

2 Мнения

  1. Евстати

    Има както много полезни съвети така и невероятно глупави :X

  2. Гълъб Манчев

    САМО С ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ СТАВА КАТО; „НА, ТИ КьОРЧО ТОЯГА, ПА СЕ ОТБРАНЯВАЙ! НЕОБХОДИМИ СА ЛАБОЛАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ: ПРИЧИНИТЕЛИТЕ МИКРОБИ, ВИРУСИ, БАКТЕРИИ СА: … …! ЛЕКАРСТВОТО Е:… …! ПОВЕЧЕ ОТ 50 години БОЛЕДУВАХ ПОСТОЯННО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ. КАКВИ ЛИ НЕ СПЕЦИАЛИСТИ НЕ МЕ ГЛЕДАХА, ДОКАТО САМ НЕ СЕ СЕТИХ И ПОИСКАХ ОТ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР. ТОЙ СЕ ДОКАЧИ И ОТСЕЧЕ: ПРАВИ КАКВОТО ЩЕШ! И СИ ПЛАТИХ В ЛАБОРАТОРИЯТА. НАПРАВИХА МИ ИЗСЛЕДВАНЕТО, ДАДОХА МИ РЕЗУЛТАТИТЕ, КУПИХ СИ ЛЕКАРСТВОТО, ПОЛЗВАХ ГО ПО МАЛКО ОТ СЕДМИЦА И О, БОЖЕ БЛАГОДАРЯ ТИ! ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ КУТИЙКАТА С НЕГО СИ СТОИ ПЪЛНА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *