старческа деменция
При старческа деменция промените са необратими

Старческа деменция – задължително ли ще ни се случи?

Старческа деменция: симптоми, лечение и лекарства. Старческо оглупяване

Старческа деменция – за много хора това е естествен белег на човешкия живот във финалната права. Да развиеш старческа деменция е нещо, което в младите си години човек не допуска в първо лице: т.е. това се случва на другите, но не и на мен!

ВАЖНО! Имаме и по-добър материал по темата ТУК: Всичко за болестта деменция + лечение с лекарства, билки и упражнения!

Всъщност става дума за заболяване, свързано с влошаването на мозъчната активност. В основата му са дегенеративни процеси – с напредването на възрастта и стареенето на клетките много функции не могат да се изпълняват пълноценно.

Склонни сме да разберем защо един стар човек се движи трудно: болни стави, изтрити хрущяли, намалена костна плътност. А какво се случва с мозъка? Склерозирали кръвоносни съдове, струпвания на нервни клетки, задръстени нервни трасета. Там нещата стават видими, когато човек оглупее, така ли?!

Старческа деменция: симптоми, лечение и лекарства

Много хора си мислят, че старческа деменция – това е когато паметта ти откаже, но организмът продължава да си работи горе-долу. Всъщност нещата са далеч по-сериозни и дори страшни: хората със старческа деменция губят възможност да се движат, да говорят, дори да преглъщат, да разбират какво става около тях.

В подобна ситуация няма никаква надежда за подобрение, уверяват експертно от medikforum.ru. Може да ви се стори драстично, но ето какво е мнението на професор Сюзън Мичъл от Харвардското медицинско училище: според нея са абсолютно напразни всички опити хората, намиращи се в терминален стадий на старческа деменция, да бъдат лекувани и хранени.

Промените, които са се случили в човешкия организъм, са необратими. В момента в САЩ с такава диагноза са над пет милиона души и през следващите 40 години броят им ще се утрои.

Какви са симптомите на една старческа деменция?

Ето как ги определят:

  • загуба на памет: това не е просто да забравите къде сте си оставили ключа, а за какво служи той;
  • нервност, депресивни състояния – в началото човек разбира, че с него става нещо лошо, но иска някак си да го скрие от всички и дори от себе си; той е в постоянно очакване “онова” да му се случи пак, страхува се да предприеме лечение;
  • появяват се трудности при изпълнение на обичайни дейности от всекидневието – например шофиране; човек се “губи”, забравя къде е и не може да се ориентира; не помни неща като дати, дни от седмицата;
  • появяват се затруднения да се говори с цели изречения;
  • влошават се способностите за самообслужване;
  • влошава се качеството на съня, появяват се халюцинации и безсъние.

Всички тези симптоми поотделно или в различни комбинации могат да се проявят и при някои състояния на други заболявания. Затова е добре да бъдат споделени с опитен лекар – в началната фаза на отключената старческа деменция е възможно да се приемат медикаменти и да се провежда лечение, което да овладее тревожната симптоматика.

Старческа деменция всъщност се развива като последица от сериозни, нелечими заболявания – болестта на Алцхаймер, Паркинсонова болест, васкуларна деменция, мозъчни наслагвания и мозъчни травми, СПИН, злоупотреба с алкохол, множествена склероза и още 50 други дегенеративни заболявания. Ако основното заболяване подлежи на терапия, от включените в нея медикаменти може да се повлияе и проявилата се старческа деменция.

Дайте мнение и Вие тук!
старческа деменция
Българите със старческа деменция са над 100 000
Демир бозан за безсъние

Ако забележите описаните симптоми у ваш близък – убедете го да иде на лекар: такъв съвет дават от pharmacy-bg.com. Възможно е той да проявява признаци на Алцхаймер с естествената последица от заболяването – старческа деменция. Но същите симптоми могат да са причинени от тумор, съсирек в мозъка, проблемно функциониране на щитовидната жлеза, липса на витамин В-12.

Ако все пак основната диагноза е Алцхаймер – прилагат се медикаменти като донепезил, галантамин, ривастигмин и под тяхното въздействие се подобряват когнитивните функции на мозъка. Препоръчват се и добавки за подобряване на антиоксидантната защита, гинко билоба, витамин Е, фолиева киселина.

Старческа деменция и старческо оглупяване: едно и също ли е?

Професор Лъчезар Трайков от Медицинския университет в София категорично ги разграничава. Старческа деменция е болестно състояние – макар да е широко разпространено, то не е задължително!

Не е задължително, но е много вероятно да ви се случи – ако носите “бацила” в гените си. Мозъчните клетки на хората с определена генетична характеристика са склонни с напредването на възрастта да синтезират белтък, който отключва изброените по-рано заболявания на стареещия мозък. Лек за това няма – нещата могат само да се отложат задълго и да са под контрол. Помислете как остаряват вашите родители, вашите баби и дядовци и имайте едно на ум, ако подобни неща вече са се случили в рода ви.

старческа деменция
При старческа деменция промените са необратими

Много важно е в третата възраст човек да не губи социалните си контакти, да съхрани позитивната си психическа нагласа, да поддържа физическа активност.

Да работи с мозъка си, да го “храни”, за да не пресъхва и без страшните диагнози на старостта. Да внимава как се храни и да се радва на всеки нов ден, който съдбата му подарява.Така като нищо може да избегне и задаващата се старческа деменция, и обикновеното оглупяване.

Вижте и ТОВА:

Алцхаймер, деменция и сенилност. Лечение, лекарства, наследственост

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *