Слаба памет. Кога да се притесняваме?

Как да разберем дали имаме слаба памет и дали сме предразположени към загуба на паметта и как да се справим с проблема.

Случва се и така – започвате да губите връзка с реалното. Ако вие не можете да си спомните какво сте закусвали сутринта или какво трябва да купите от магазина, значи време е да отидете на лекар.

Повечето възелчета, напъпили по кожата, не са рак, повечето случаи на забравяне – не са болестта на Алцхаймер. Но хората обикновено са безжалостни към себе си, особено когато стареят. Кога белите петна в паметта се смятат за толкова сериозни, че човек да потърси професионална помощ?

АМЕРИКАНСКИТЕ ЛЕКАРИ ПРЕДЛАГАТ СЛЕДНИТЕ ОРИЕНТИРИ

  • Губите връзка с реалността. Едно е да забравите каква дата сме днес, друго – да забравите коя година сме.
  • Ако не знаете къде се намирате, не можете да си спомните дали е сутрин, или вечер, ако забравите кое е семейството на половинката ви, задължително трябва да се посъветвате с лекар.
  • Трудно ви е със самия себе си. Ако ви тревожат неотдавнашни пропадания в паметта, не ги преживявайте в самота, а потърсете помощта на лекар.
  • Справяте се чудесно с всекидневните си задължения, но ако това, че забравяте често, се отрази на работата ви, на вашите родителски задължения или на друга дейност, наистина имате нужда от помощ.

ЗАБРАВЯТ НЕ САMО ХОРАТА С БОЛНИ МОЗЪЦИ.

Човек не трябва да има безупречна памет, за да се смята за здрав. Понякога да забравиш, е свойство на нормалния живот.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Има няколко въпроса, които могат да се използват като ориентир за паметта.

  • Трудно ли е да си спомните имена, телефонни номера и дати?
  • Налага ли ви се да се връщате често вкъщи, за да проверите дали не сте забравили да заключите вратата?
  • Често ли забравяте някои от думите, които се налага да употребявате във всекидневието?

РЕКАПИТУЛАЦИЯ на отговорите за загуба на паметта.

Ако отговорите на всичките тези въпроси са “да”, проблемът е сериозен – трябва да се лекувате.

Помнете, че причина за това, да забравяте важни неща, може да е алкохолът, който приемате.

Забравянето ви може да е в резултат на лекарствата, които вземате, например таблетки за отслабване, против високо кръвно налягане и антихистаминни препарати.

Всеки, който е имал пред очите си алкохолик или човек, който не може без наркотици, е забелязал, че на тези хора паметта им изчезва твърде често. Неслучайно лекарите казват, че на деградиралия трудно може да му се помогне – паметта му ще остане увредена до края на живота му. Той не само ще започне все повече да забравя, но и ще говори трудно, защото мислите му няма да текат така, както при човек, който не употребява алкохол.

ИМА ЛИ ТАБЛЕТКИ ЗА ЗАБРАВЯНЕ.

Учените отдавна търсят връзка между хранителните вещества и способността на човешкия мозък да се учи да запомня. Те знаят, че недостигът на определени елементи в организма води към сриване на паметта и на другите познавателни способности. Но дали могат хранителните добавки да помогнат за подобряване на паметта, все още си остава загадка.

През последните няколко години учените са съсредоточили своите изследвания именно върху храненето на мозъка, което има отно-шение към запазването на паметта. Става въпрос за витамините В1 (тиамин), В6, В12 и С, за холин, фолат, ниацин, цинк и преди всичко -летицин.

Учените в момента провеждат опити с паметта на мишките, която се влияе от екстракт на женшен. Заключението е направено: корените от това растение подобряват опознавателните възможности, както и паметта.

Задължително вижте и ТОВА:

Загуба на паметта, краткотрайна памет, лечение

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *