Prechistvane Na Cheren Drob 01
Прочистване на черен дроб

Постите ли? Как да изчистим черния дроб. Методи за прочистване и пречистване

Веднъж в годината се налага да си правим комплексно прочистване на черния дроб. Най-добре е това да става през зимата по време на християнските пости.

Ще ви предложим информация за прочистване на черния дроб, което не само ще запази здравето ви, но и ще при-даде по-добър цвят на лицето ви, ще предотврати преждевременното стареене.

СТАНЕТЕ ВЕГЕТАРИАНЦИ ПОНЕ ЗА СЕДМИЦА

Един от най-разпространените методи в това отношение е необходимостта поне за една седмица да се превърнете във вегетарианци, т.е. да изключите от менюто си животинските продукти – месо, риба, яйца и млечни продукти. През тази една седмица си правете клизми всеки ден по два пъти, сутрин и вечер.

След приключване на вегетарианската диета, на следващия ден сутринта си направете клизма, след което през целия ден пийте прясно приготвен ябълков сок, и то от зелени ябълки. Изпийте такова количество, каквото можете. На втория ден повторете всичко това.

На третия ден пийте сок само до 19 часа, след това си направете вана с ментова настойка. За целта сварете 500 г суха мента в 5 литра вода, оставете да престои 2 часа, след това прецедете и прибавете към ваната.

Температурата на водата да е около 39 градуса. Полежете във ваната око-ло 15 минути, изтрийте се добре с хавлиена кърпа и легнете в леглото с грейка, поставена в областта на черния дроб.

УНИКАЛНИТЕ РЕЦЕПТИ. ПРОЧИСТЕТЕ ЧЕРНИЯ СИ ДРОБ

10 резена от динени кори се нарязват на дребно, заливат се с 1 литър вода и се варят 15 минути. След като сместа изстине, се пие по половин чаена чаша 3 пъти на ден на гладно.

Върху бучка захар се капват 8 капки анасоново масло и захарта се изяжда.

Литър и половина айран от козе мляко се смесва с 3 супени лъжици зехтин, 1 лимон, настърган с кората, и 1 супена лъжица мед. Всичко се смесва добре и се пие през целия ден без приемане на други теч-ности освен билков чай. Пие се 2 пъти в седмицата.

ТОЛКОВА Е ПРОСТО: ГРЕЙКА, МАСЛО И ЛИМОН

На сутринта сложете на поставка go леглото две чаши, в едната от които да има зехтин, а в другата прясно изцеден лимонов сок. Както си лежите в леглото, задължително с грейката, на всеки 15 минути приемайте отначало по 3 супени лъжици от зехтина, а след това – по три супени лъжици лимонов сок. За цялата процедура са ви необходими 200 мл зехтин и 200 мл лимонов сок.,

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

След това останете с грейката около 2 часа и половина. Напомняме ви, че водата в грейката периодично трябва да се сменя, за да е винаги топла.

След всичко това се опитайте да заспите.Червата ще се «обадят» рано сутринта. По време на прочистването можете да видите изхвърлените от черния дроб билирубинови частички със зелен цвят (билирубин – вещество, произхождащо от хемоглобина, което се синтезира в черния дроб). След изпразване на червата си направете клизма и закусете с лека храна. Може например с диетична извара и чаша плодов шипков чай.

След три-четири седмици повторете прочистването на черния дроб и го правете дотогава, докато престанат да се изхвърлят билирубинови частици.

Обикновено са достатъчни 2-3 процедури.

ДРЕВНИ РЕЦЕПТИ

•Ако не можете да пиете зехтин, опитайте други методи

Например смесете 1 супена лъжица прясно изцеден сок от цвекло и 1 супена лъжица синапено масло. Получената смес приемайте сутрин на гладно 30 минути преди ядене. Всяка сутрин си приготвяйте прясна смес. След седемдневна употреба си направете седемдневна почивка. Повторете този цикъл три пъти.

ПРЕДЛАГАМЕ ВИ ОЩЕ ЕДИН ВАРИАНТ

От вечерта сварете в половин литър вода 3 супени лъжици смлени шипкови плодове, поставете сместа в термос и оставете да престои през нощта. На сутринта налейте от настойката в чаша, в която сте сложили 3 супени лъжици слабително средство и изпийте наведнъж сместа.

След около 20 минути изпийте останалата в термоса смес – този път без слабителни. След 45 минути закусете. Желателно е закуската да се състои от орехи, сочни плодове или зеленчукова салата. Изпийте и чаша настойка от листата на малина, боровинка и шипка.

Може да си позволите филийка сух хляб.

ВНИМАНИЕ!

Тази процедура трябва да се повтори шест пъти през два дни, т.е. на третия ден (например петък, понеделник, четвъртък, неделя, сряда, събота).

Впоследствие е полезно да си правите такова прочистване редовно веднъж седмично.

Ако изпълните това, вашият черен дроб винаги ще бъде в добро състояние.

ФИТОЛЕЧЕНИЕ ЗА ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА

Едновременно с изчистването на черния дроб е желателно да се изчистят и жлъчните пътища. За тази цел ви предлагаме следните лекарствени смеси.

Смесват се 50 г корени от цикория и 50 г листа от мента и 1 супена лъжица от тази смес се залива с чаша гореща вода, оставя се да престои 20-30 минути и се прецежда. От сместа се пият по 1-2 чаши на ден.

Смесват се змийско мляко, листа от мента и листа от маточина – по 30 г от всяка билка и се приготвят по същия начин, както и горепосочената смес.

Смесват се змийско мляко и листа от мента – по 50 г от всяка съставка. 2 супени лъжици от сместа се залива с чаша гореща вода, оставя се да ври 30 минути, след което се прецежда и се пие сутрин и вечер по 1 чаша.

Вземат се 10 г лайка, 10 г жълт кантарион и 20 г листа от мента. Сместа се залива вечерта с 2 чаши – изворна вода, на сутринта се заварява в продължение на 5-6 минути. Пие се по една чаша на гладно, а останалата смес се приема в следващите дни.

ВНИМАНИЕ!

Вземете няколко глави цвекло, изчистете ги, измийте ги и ги сварете. Когато цвеклото омекне, размачкайте го в същата вода, в която е вряло, и оставете да ври дотогава, докато стане почти като сироп.

Пийте по три-четвърти чаша няколко пъти на ден. Това е една от лесно приготвящите се и много полезни рецепти за изчистване на черния дроб.

Старите знахари са прилагали изпитана, проверена от времето, технология за прочистване на черния дроб.

Сложете в една чаша овесени зърна (не смлени), измийте ги с топла вода и ги сложете в тенджера. Добавете 2 супени лъжици смлени сухи или пресни листа от червена боровинка, 2 супени лъжици смлени сухи или пресни брезови листа (вместо листа може и брезови плодчета).

Залейте тази смес с 4 литра вода и я оставете за едно денонощие на прохладно място. След това я прецедете.

Вземете друга тенджера, сложете в нея чаша смлени шипкови плодове, залейте с чаша вода и сложете да кипне. След това добавете 2 супени лъжици царевични зърна. Оставете сместа да ври 15 минути, след което да престои 45 минути.

След това прецедете и добавете прецедена овесена настойка. Получената смес налейте в тъмни бутилки и запазете в хладилника. Приема се затоплена половин час преди ядене по следния начин: 1-ви ден – 50 мл, 2-ри ден – 100 мл, 3-ти и всички останали дни – по 150 мл.

Курсът на лечение е 10 дни. Приготвената от вас смес трябва да ви стигне за десетте дни. След две седмици можете да повторите курса на лечение.

С помощта на тази старинна рецепта ще изчистите всички “кътчета” на вашето тяло. Солевите отлагания върху ставите, пясъкът, вредните отлагания в черния дроб, в бъбреците, в далака, задстомашната жлеза, в лим-фите ще изчезнат.

Всичко това ще бъде изхвърлено от организма ви. Желателно е да правите това два пъти в годината – наесен и напролет.

Запомнете, че в периода на изчистване на черния дроб в никакъв случай не трябва да ядете храна от ЖИВОТИНСКИ произход – особено месо и колбаси.

ПРЕДОТВРАТЕТЕ, ВМЕСТО ДА ЛЕКУВАТЕ

Много подходящо за изчистване на черния дроб е червеното цвекло. Ако редовно го включвате в менюто си, независимо дали обработено или в сурово състояние, то във всички случаи ще бъде много полезно. А настъргано цвекло може да се добавя във всякакви салати.

За поддържане на нормалното състояние на черния дроб не по-малко полезен е и сокът от цвекло. Той може да се пие отделно, а може и в съчетание със сок от моркови или от краставици. Това също е чудесно средство за разтваряне на камъните в жлъчния мехур и в бъбреците.

Впрочем защо трябва да чакате те да се образуват?

Не е ли по-простичко да се предотврати този процес, ако си направите труда всекидневно да консумирате цвекло, мор-кови, краставици? Много лесно е, ако не всеки ден, то поне през ден, да си приготвяте салата от тези зеленчуци.

КАРТОФИТЕ МАХАТ МРЪСНИТЕ ОТЛАГАНИЯ В ДРОБА

Картофената вода разлага мръсните отлагания в черния дроб. Вземете един килограм картофи, обелете ги и ги измийте, след което ги залейте с шест литра вода. Сварете ги в подходящ съд, отначало на силен огън, докато кипне водата, след това ги оставете да врат на слаб огън още четири часа. Картофите се разлагат изцяло. Добавяте малко сол и се получава много рядко картофено пюре.

То се оставя да се утаява няколко часа. Отгоре остава чиста вода. Налейте я в отделен съд. И това е то чудодейното лекарство, което трябва да се приема по 2 супени лъжици 3 пъти на ден 30-40 минути преди ядене в продължение на 40 дни.

Хубаво пролетно пречистване на черния дроб

Всичко необходимо за сполучливото пречистване на черен дроб – от билките до гимнастиката, за да може да се почувствате отново в неповторима форма!

Дайте мнение и Вие тук!

Всеки трети човек, особено по-възрастните, има проблеми с този толкова важен орган.

пречистване на черния дроб пролет 02
Черен дроб най-добре се чисти с билки

Симптомите са следните: горчив вкус в устата, леко пожълтяване на склерата на очите, болезненост при натиск в областта на дясното подребрие.

Понякога този орган се увеличава и долният му край променя формата си.

А това вече е хепатит – възпаление на черния дроб. Много е опасно, ако това възпаление не се лекува, защото с годините може да премине в цироза.

И тогава основната биохимична лаборатория на организма може да излезе от строя.

КАКВО НЕ ОБИЧА ЧЕРНИЯТ ДРОБ:
  • мариновани и пушени продукти;
  • такива, които съдържат различни консерванти и стабилизатори;
  • лютиви ястия и подправки.

Пагубно действие на този орган оказват киселите горски плодове – боровинка, киви, както и зеленчуци като ряпа, репички, чесън. Много вредно е консумирането на сланина и мас. Черният дроб много страда от мазното месо – особено от свинско и агнешко, както и от гъше и патешко месо.

Вредно влияние върху неговото състояние оказват бирата и силното кафе без мляко. Друг сериозен враг на черния дроб е преяждането.

МЕДЪТ Е НАЙ-ЦЕННИЯТ ПРОДУКТ ЗА ТОЗИ ВАЖЕН ОРГАН

А какво обича черният дроб? На първо място това е диета с немазни, приготвени на пара ястия. Много полезно за него е вегетарианството. Но във всеки случай на трапезата ви винаги трябва да има зеленчуци. Особено моркови, зеле, цвекло, царевица, домати, краставици, пипер, тиква, магданоз, копър.

Изяждайте на ден по 150 г моркови с добавено към тях малко масло. Най-полезно е зелето, особено цветното, но е желателно да го приготвяте на пара.

От цвеклото можете да си направите сок. Разредете го наполовина с вода и го слагайте в салатите и супите си. Желателно е да наблягате на бананите, фурмите, сините сливи и зарзалите – те са като мехлем за черния дроб.

От белтъчните продукти ви препоръчваме немазната риба – пъстърва, треска, бяла риба, шаран, телешко и кокоше месо. Полезни за вас са сиренето, прясното мляко, йогуртът, изварата, рохките яйца – по няколко на седмица. От всички хранителни продукти най-ценен за пречистване на черния дроб е медът. Приемайте поне по една чаена лъжичка два пъти на ден 30 минути преди ядене. Приготвяйте си зеленчукови супи без пикантни подправки.

Подправяйте с растително масло салатите и ястията си. Варете или запичайте продуктите, но в никакъв случай не ги пържете.

ПРОЧИСТВАНЕ С БИЛКОВИ НАСТОЙКИ И ГИМНАСТИКА

За прочистване на черния дроб са полезни вибромасажът и различните гимнастически комплекси, в това число и йога. Подходящи са упражненията “каране на колело”, приклякания, подскоци.

Упражнението подскоци се извършва по следния начин:

повдигайте петите си на един сантиметър от пода и рязко с удар ги отпускайте – направете го 30 пъти най-малко 2 пъти на ден.

Приемайте и билкови настойки от лекарствени растения.

Смесете в равни части жълт кантарион, имортела, мента, невен, корени от сладник, както и корени и цвят от глухарче. Една шепа от тази смес (4 супени лъжици) се залива с един литър вода и престоява през нощта.

От нея се приема по половин чаша 2- 3 пъти на ден. Препоръчваме ви и настойка от шипкови плодове – 1-2 чаени лъжички шипки се слагат в термос и се заливат с една чаша вода. Смесете имортела, невен, корени от сладник, жълт кантарион и глухарче. Една шепа от тази смес се слага в термоса и се залива с литър вода. Оставя се за една нощ. Изпива се на 2-3 пъти.

ПРИ ХЕПАТИТ – ЖЪЛТ КАНТАРИОН И СЛАДКО ВИНО

Ако сте в начален стадий на хепатит, ще ви помогне настойка от цветове на блатен тъжник. Може да ги приемате и в суров вид – изяждайте по една чаена лъжичка цветчета от билката заедно със сладко по 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 2 седмици.

Микробите пък се убиват с жълт кантарион.

Това вълшебно растение съдържа иманин – един истински растителен антибиотик. Вземете жълт кантарион и червено сладко вино в съотношение 1:10 – т.е. 50 г сушена билка и 500 г вино.

Вижте още по темата “черен дроб” на български и на английски: Затлъстял черен дроб – причини и лечение; * Хубаво пролетно прочистване на черния дроб; * Защо черният ни дроб затлъстява? * Напитки с овес при проблеми с черния дроб.

Бутилката, в която сте смесили двете съставки, се затваря добре с винтова капачка и се слага в тенджера с гореща, но не вряла вода. Държи се 2-3 часа. А може и по друг начин – престоява 10-12 дни на тъмно място при стайна температура. Така вече настойката е готова.

От нея се пие по една супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 2 седмици. Ако изпълните тази рецепта, вие предпазвате вашия черен дроб от риска да развие цироза.

Първоначално публикувано на:10.12.2007 @ 16:27

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

глисти

Глисти – тази опасна напаст

Симптоми. Отслабване при глисти. Кашлица. Болки в корема и в стомаха. Запек. Разстройство (диария). Безсъние. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *