Бронхит? Не бързайте с диагнозата!

През този сезон кашлят ако не всички, то почти всички. «Бронхит» – обикновено казват околните. Не бързайте да си поставяте диагноза.

Кашлицата е симптом при много заболявания. Диагнозата «бронхит» може да постави само лекар.

Бронхитът няма специфични проявления. Симптомите, които се наблюдават у болните от бронхит, са възможни и при “банални” фарингити и при пневмонии. Затова само лекарят може да установи точната диагноза, да назначи правилното лечение и да обезпечи необходимия контрол върху развитието на болестта.

Обикновено бронхитът възниква след сериозна хрема или заедно с остра респираторна инфекция. Основните спътници на болестта са чувството на отпадналост и слабост. При тежко протичане на заболяването се вдига висока температура и се появява задушаване.

Визитната картичка на бронхита е кашлицата.

Вижте още по темата “бронхит”:

  1. Алергията може да се крие зад хроничен бронхит
  2. Лечение с билки на бронхит
  3. Алергични болести на дихателната система

Понякога тя е толкова мъчителна, че от пренапрежение на мускулите могат да се появят болки в долната част на гърдите, а също и в корема. В особено тежките случаи продължителната кашлица завършва с повръщане.

«Добрата» кашлица – това е продуктивната кашлица: влажна, с течни храчки, които изчистват дихателните пътища от патогенните микроорганизми. При сухата кашлица се назначават отхрачващи препарати.

При кашлица добре помага инхалация с подгрята минерална вода.

При лечение на бронхита много добре се отразяват народните средства – отвара от маточина, корени от девесил, съцветия от липа, сок от ряпа с мед. Ако температурата е нормална, болният може да положи на гърдите си синапена лапа.

ПРАВИЛА ЗА БОЛНИТЕ ОТ БРОНХИТ

АКО ИСКАТЕ ДА ДИШАТЕ С ПЪЛНИ ГЪРДИ

  1. Чист и влажен въздух в помещенията. Той може да се овлажнява с обикновен пулверизатор. Или просто да се постави съд с вода на котлона. Ако бронхитът ви е настигнал през лятото, поставете на няколко места в спалнята мокри кърпи.
  2. Обилни и топли питиета, които разреждат храчките.
  3. Режим на почивка и пълноценно хранене.
  4. Диспансерно наблюдение при лекар специалист.

РЕЦЕПТИТЕ НА НАРОДА за бронхит.

При изнурителна кашлица

1. СОК ОТ ЧЕРНА РЯПА С МЕД

Изстържете на ренде черна ряпа и изцедете сока през марля. Към 250 мл сок добавете 100 г мед. Пийте по 2 супени лъжички преди ядене и преди сън.

“Демир

2. ЛИСТ ОТ АЛОЕ

Смесете 300 г мед, половин чаша вода и един лист ситно нарязано алое. Получената смес варете на слаб огън 2 часа. След това разбъркайте и изстудете. Съхранявайте на прохладно място. Приемайте по 1 супена лъжичка три пъти на ден.

3. НАЙ-ПРОСТИЯТ МЕТОД – ЛУК

Дайте мнение и Вие тук!

Много добър ефект при бронхита оказва лукът. Най-простият метод: сварете настърган лук със захар и приемайте по 1 супена лъжичка на всеки два часа през деня. Добър ефект има и лукът, сварен с мляко. Пуснете изчистена глава лук в 1 чаша мляко и поставете съда на котлона.

Варете, докато лукът омекне, около 3-4 минути. Лукът се изстудява, на-рязва се и се яде.

ВИРУСИТЕ НЕ СЕ ПОВЛИЯВАТ ОТ АНТИБИОТИЦИ

Основното при лечение на бронхита е подходящ режим на почивка и обилни топли питиета, които спомагат разреждането на храчките. Подобряване на състоянието обикновено настъпва от 7-ия до 14-ия ден от началото на болестта. Само кашлицата може да продължи две-три седмици.

Въпреки разпространеното мнение при лечение на бронхит невинаги се предписват антибиотици, защото най-често възбудители на острия бронхит са вирусите. А те по никакъв начин не се повлияват от антибиотици. Ако болестта се съпътства с висока температура и затрудненодишане, курсът на антибактериална терапия не може да се избегне.

Най-добре спазвайте съветите и препоръките на лекаря. Ако не се предприеме правилно лечение, бронхитът може да прерасне в хроничен. А това вече е съвсем друга, по-сложна история.

КАК ДА ЖИВЕЕМ СЛЕД бронхита.

Здравословният начин на живот е първият фактор, който предпазва от заболяване на дихателните органи. Човек трябва да живее правилно и да се храни пълноценно.

  • Трябва да се пазите от простудяване, а ако прилагате закаляващи процедури, то това трябва да става под наблюдението на лекар. След прекаран бронхит лекарите обикновено препоръчват занимания със спорт, защото физическите упражнения подобряват изчистването на бронхите и облекчават изкарването на слузта. За бързо възстановяване след болестта е много полезна дихателната гимнастика. Както е известно, болестите на дихателните органи се «страхуват» от чистия въздух. Затова при бронхита, а и след излекуването му, е полезно по-дългото прекарване в парка, на улицата, но не в мрачно време. Непременно трябва да се проветряват помещенията и да се спи при отворен прозорец.
  • При бронхита обикновено намалява имунитетът, затова на болните се назначават специални препарати, подобряващи състоянието на имунната система, назначават се и витамини.
  • Диагнозата «бронхит» е повод човек да стане малко по-лаком. Правилното и балансирано хранене е неотменна част от рехабилитацията на болните от бронхит. Полезно е да се ядат пресни плодове и по-мазна риба, сухо месо и тиквени семки. А с вредните навици се налага да се разделите. Болните от бронхит трябва да избягват алкохола и кофеина, а пушенето е абсолютно противопоказано.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

бронхит, народно лечение, лекарства

Бронхит – опасната кашлица

Симптоми на вашия бронхит. Хроничен. Остър. Спастичен. Астматичен. Бронхопневмония (бронхит и пневмония в едно). Обичайното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *