Лошо зрение? Проблемът може да не е в очите!

Очите са оптична система, чрез която преминава светлината, което значи, че всъщност ние “виждаме” с мозъка, а очите само пропускат през себе си изображението.

За да пречупят правилно светлинните лъчи, очните лещи трябва да “умеят” ту да се удължават, ту да се скъсяват, за да може изображението винаги да се оказва точно върху ретината, а не пред нея или зад нея.

При далекогледство разстоянието от външната повърхност на окото до неговата задна стена е много малко и светлината се фокусира зад ретината.В резултат на това човек не вижда добре това, което се намира наблизо, но надалече вижда добре. При късогледство е точно обратното – разстоянието от външната повърхност на окото до задната му стена е много голямо, затова светлината се фокусира пред ретината, поради което всички отдалечени предмети се виждат замъглено.

Причините за влошаване на зрението могат да бъдат свързани с пренапрежение, в резултат на което мускулите и нервите на очите престават да получават достатъчно хранителни вещества.

А пренапрежението може да възникне в резултат на продължително натоварване на очите, например прекалено дълго гледане на телевизия, продължителна работа с компютър, четене в полутъмна стая. Но може да се окаже, че човек просто не се храни правилно и очите не получават най-необходимото. Забелязана е и наследствена предразположеност към дефекти при рефракция (пречупване на светлината).

КЪСОГЛЕДСТВОТО ПРЕДИЗВИКВА РАВНОДУШИЕ КЪМ ОКОЛНИТЕ

Проблемите със зрението показват, че човек или не иска да вижда обкръжаващия го свят, или се бои от него и го вижда изопачено и неправилно. Забелязано е, че хора с миопия (рефракционна аномалия) се страхуват от бъдещето, отказват се да гледат напред, да видят перспективата.Известно е, че при възрастните хора късогледството може да възникне като реакция на равнодушие към близките хора. В такива случаи човек губи увереността в бъдещето, в своя утрешен ден, дори не желае да разчита на най-близките си хора.

Научете се да гледате смело напред, дори в буквалния смисъл на тази дума; гледайте колкото се може по-често в далечината.

В същото време обаче се опитайте да се отпуснете. Правете го без очила, без да се стараете да видите нещо конкретно. Просто се наслаждавайте на това, което виждате, та дори в началото това да са само размазани петна пред очите. Създайте си увереност в утрешния ден, повярвайте на света.Можете всеки ден да правите следното упражнение: казвайте си фразата: “Аз съм в пълна безопасност. Светът е безопасен. Аз виждам. Аз гледам спокойно и смело напред”.

КОГАТО НЕ ВИЖДАМЕ СОБСТВЕНИЯ СИ НОС

Далекогледството също има своите психологични причини – човек, който не вижда ставащото до самия него, се бои от настоящето, от това, което го заобикаля, от своите сегашни проблеми.Далекогледството се засилва, когато човек не желае да се вмести в ситуацията, не желае да се вмести в изменящия се свят. Често старите хора не искат да се измъкнат от своя си свят навън, губят гъвкавото мислене, не желаят да се приспособят към обстановката. В резултат на това ретината също губи своята гъвкавост, влошавайки зрението.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Проблемите с детското зрение са резултат от неправилното отношение на възрастните към живота. Ако зрението на детето се влошава в училище, то започва да се съпротивлява на жестокостта на училищната система. Понякога по-ученолюбивите деца не искат да се откъснат от учебниците и се задълбочават в книгите. В такива случаи след завършване на училище, зрението може да се възстанови.Неблагоприятната домашна атмосфера може да накара детето да се изолира от проблемите на зрението си. Тогава се налага да му се сложат очила. То ги носи в училище, но вкъщи ги сваля, тъй като не се налага да се взира в учебниците.

КОМПЮТЪРЪТ СТАВА СЕРИОЗНА ЗАПЛАХА ЗА ЗРЕНИЕТО

• В съвременния живот повечето хора не могат без компютър. Дори децата прекарват до компютъра голяма част от живота ей. А това не може да не се отрази на здравето им, донякъде – и на зрението им.Лекарите препоръчват да се ограничи времето, прекарано пред компютъра, мониторът да се разположи правилно, а така също (което е много важно) -да се правят почивки. В последно време се създават монитори с по-голяма честота на трептене (100 мегахерца), които са безопасни за здравето.

ЗАЩО РАБОТАТА С КОМПЮТЪРА ТАКА СИЛНО СЕ ОТРАЗЯВА НА СЪСТОЯНИЕТО НА ОЧИТЕ?

Това е така, защото екранът вибрира и блещука и изображението не е така контрастно, както при реалните обекти. Освен това нещата могат да се усложнят от лошата светлина, а и от неправилното положение на работещия пред компютъра. Тук влияние оказва още един фактор – това е постоянно преместване на погледа от екрана към клавиатурата, след това към текста и обратно. Очите невинаги успяват да пренастроят дейността си толкова бързо, колкото е необходимо и очните мускули се пренапрягат.

• Децата не трябва прекалено много да седят пред компютъра. Особено по-малките не трябва да стоят повече от 3 пъти в седмицата за по 15-20 минути. За децата на 12-14-годишна възраст са необходими почивки на всеки 45 минути, а на 15-17-годишните – на всеки час. Почивката трябва да бъде дълга поне 15 минути.И така, на какво следва да се обърне внимание за безопасна и продуктивна работа пред компютъра?

•Разстоянието от очите до монитора да е не по-малко от 50-60 см, а погледът да е насочен към центъра на екрана перпендикулярно, или мониторът да се постави пред вас, но така, че погледът да слиза на 20 градуса по-ниско от хоризонтална-та линия. Трябва да се снабдите със специален стол, на който да можете да се опирате, с малко отклонение назад, за да могат мускулите на гърба да не се натоварват.

•На всеки 1-2 часа откъсвайте очи от компютъра и ги насочвайте в далечината по 5-10 минути, понякога ги затваряйте за 1 минута. Малките почивки също са много важни. На всеки десет минути работа отклонявайте поглед от монитора за 5-10 секунди. Съществуват специални очила за компютър, които безспорно много помагат, защото са снабдени със специално покритие, което защитава от облъчване и повишава контрастността на изображението.

Дайте мнение и Вие тук!

ЗА ДА НЕ СЕ УМОРЯВАТ ОЧИТЕ

Ако уморявате очите си и то всеки ден, това оказва отрицателно влияние на зрението. Затова при редовно натоварване на очите правете компреси на клепачите. Някои билки помагат при намаляване на зрението и в такива случаи те могат да се приемат и във вид на настойка.

>>При уморяване на очите, вечер или през деня, в почивките на работния ден, налагайте върху тях резенчета суров картоф. Основното е да се отпуснете и да си починете. Компресът от картоф може да стои 5 минути.

>>При уморени очи добре се отразява изплакването им с хладка вода, особено в съчетание с масаж, също и контрастни водни процедури – редуване на студени и на топли компреси.

>>За подобряване на зрението си пригответе следната настойка: 1 чаена лъжика сухи смлени корени от троскот се заливат с чаша гореща вода, сместа се вари 15 минути и се прецежда. Приемайте по 1 супена лъжичка 4-5 пъти на ден.

>>Залейте 50 г от билката очанка с 1 литър гореща вода. Оставете да престои 3 часа и приемайте по половин чаша 3-4 пъти на ден. Тази настойка е полезна при понижена острота на зрението.

>>Вземете 2 чаени лъжички листа от боровинки и ги залейте с 1 чаша гореща вода. Оставете за 1 час и прецедете. Пийте по половин чаша 2 пъти на ден.

>>Яжте боровинки във всякакъв вид, пийте пресни сокове, особено от моркови, пийте отвара от шипки. Важни и полезни са продуктите, съдържащи витамините А, Е и С.

Първоначално публикувано на:07.12.2007 @ 9:29

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

бременност по седмици

Бременност по седмици: как клетката става човек

Развитие на бременност по седмици: снимки, изчисляване. Момче или момиче? Бременност по седмици: интересно какво …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *