Всичко за ужасната множествена склероза

Преди повече от сто години френският лекар Жан Мартен Шарко за пръв път е описал заболяването множествена склероза.

Но и до днес учените-медици се занимават с изучаването на причините за възникването и. В днешно време тя се смята за най-разпространеното увреждане на централната нервна система.

Милиони хора от целия свят, и то в пълния разцвет на силите си – от 15 до 45-годишна възраст – страдат от тази болест.

Предполага се, че множествената склероза е следствие от автоимунен процес.

Заболяването възниква в резултат на разрушаване на миелиновата обвивка на нервните клетки, разположени в гръбначния и главния мозък. Разрушаването на миелина намалява скоростта на разпространение на импулсите по тези клетки.

Тъй като взаимодействието между нервните клетки е много сложно, забавянето на разпространението на тези импулси дори и върху малка част от невроните може да доведе до сериозни неврологични разстройства.

Симптомите на болестта често започват да се проявяват още в юношеска възраст, постепенно прогресират и така, след 20-25 години, настъпва смърт.

Сред ранните признаци са неволни движения в очните ябълки, забавяне на речта, тремор, пробождане и парене под мишниците и в краката. Освен това се нарушава и походката.

Според това как и колко бързо прогресира болестта, симптомите стават по-силно изразени.

Освен двигателни изменения в много от случаите настъпват и психични нарушения. Множествената склероза обаче отбелязва и периоди на ремисия.

Характерът на това заболяване и до момента не е съвсем ясен. Много учени предполагат, че става дума за автоимунен процес, който предшества въздействието на някакъв още неидентифициран вирус върху миелиновата обвивка.

Както и при другите автоимунни заболявания, лечението на множествената склероза включва приемане на противовъзпалителни и имуносупресивни лекарствени препарати по време на пристъпите.

Дайте мнение и Вие тук!

Не вярвайте на обещания за чудодейно оцеляване!

Медиците споделят случаи от своята практика, при които сред болните и техните близки се носят слухове за излекуване по някакво чудо на това коварно заболяване. Често могат да се чуят разкази за това, че някой болен, след прием на някакви средства, станал от инвалидната количка и започнал да ходи.

“Фигурин

Специалистите смятат, че, за съжаление, това не може да се случи. Заболяването има вълнообразно протичане (пристъпите се сменят с ремисии), затова в повечето случаи е възможно временно подобряване на състоянието. Но болестта никога не отстъпва изцяло и не изчезва съвсем.

За съжаление, независимо от разясненията на лекарите, много болни свързват всички свои надежди именно с чудодейните методи за излекуване.

Погледнете и това:

https://www.lekar.bg/2016/07/19/%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0-394/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Спрей Sativex с марихуана спасява от множествена склероза

Англичанин, страдащ от болестта, се е възстановил 80% със спорното лекарство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.