Затлъстяването - дефект или ендокринно заболяване?

Нощното преяждане и тъпченето вечер

Какво ли не правят хората, за да се освободят от няколко килограма от наднорменото си тегло. Буквално се морят от глад, пият специални, но съвсем не безопасни таблетки, прекарват по цял ден в тренажорните зали.

А е толкова просто да се отслабне – трябва само да се откажем от късната, обилна вечеря. Плътната храна не само трупа излишни килограми, но и причинява много болести.

Най-добре е да започнем направо със съветите. Опитайте се да ограничите навиците си за хранене, макар и само за ден, и намалете порцио-на си наполовина. Не е лесно, разбира се, ще започне да ви мъчи глад, ще се изнервите и ще започнете по средата на нощта да тропате по хладилника. Затова методът ви за отслабване трябва да е по-различен. И да се понася леко.

Ето какво предлагат диетолозите, Не слагайте нищо в устата си след 18 часа вечерта. И ако не приемате храна от 8 до 10 часа през нощта, няма да изпитате никакъв диском-форт, защото ще спите. Така е заложено и от майката- природа – да се храним пред деня, а през нощта да спим. На всички ни е известно златното правило: “Закуската изяж сам, обяда раздели с приятелите си, а вечерята дай на врага си!” Колко малко са хората, които се съобразяват с това правило.

Тъпчейки се до дупка, късно вечерта те дори не мислят за това как увреждат здравето си.Плътната, късна вечеря най-напред влияе неблагоприятно на ендокринната система. През деня човек изразходва енергията си, която е натрупана от въглехидратите, а през нощта се изразходва друг вид енергия, взета от мастните депа.

Когато човек се храни през деня, задстомашната му жлеза произвежда инсулин, който изгаря тези въглехидрати и събира мазнини, които складира като запас. А през нощта другата ендокринна жлеза – хипофизата, отделя т.нар. хормон на растежа, който покрай всичко друго участва и в усвояването на мазнините. Подчинявайки се на изградения за хиляди години механизъм за самосъхранение, нашият организъм изключително икономично изразходва мастните запаси. И така се трупат тлъстините по тялото.

КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО ЧОВЕК СЕ НАХРАНИ ПРЕДИ ДА СИ ЛЕГНЕ?

Дайте мнение и Вие тук!

Задстомашната жлеза започва да произвежда инсулин, който от своя страна “съобщава” на хипофизата, че в организма е постъпила храна и не е необходимо такава да се взема от мастните запаси в депата. И хипофизата веднага спира производството на хормона на растежа. Това е лошо не само защото през нощта човек няма да отслабне, както е отредила природата. Хормонът на растежа има много други важни функции в организма. Рецепторите на този хормон са разположени по всички части на човешкото тяло. И ако през нощта производството на този хормон намалее, страдат всички органи и системи в организма. В детството и по време на юношеството се произвежда най-много от този хормон на растежа и затова децата растат така бързо. След навършване на 35-годишна възраст количеството на този хормон постепенно намалява. Късните вечери още повече потискат производството на хормона и човекът започва да старее много бързо..

ЗАЩО НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО СЕ ТРУПА ТАКА БЪРЗО

Отговорът е същият – богатата вечеря преди лягане, която стимулира производството на инсулин, води до там, че болестите, както и затлъстяването, да започнат да се развиват бързо. Затлъстяването не е козметичен дефект, а тежко ендокринно заболяване.Нямат брой фирмите, които предлагат таблетки, прахове, билки, хранителни добавки за стопяване на тлъстините. Някои от тях обаче съдържат опасни химични вещества, които само потискат апетита. Още през петдесетте години на миналия век един американски лекар предложил най-простия и достъпен за всички начин за отслабване – да не се приема храна след 16 часа.Това е начинът един организъм да не натрупва тлъстини. През втората половина на деня организмът произвежда по-малки количества инсулин, а през нощта се засилва синтезът на растежния хормон. > Колко се \\\”отслабва за една нощПрез нощта енергията

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *