плуване при дискова херния

Дискова херния. Кога можем да се ориентираме към плуване?

Кога се прибягва до операция на дискова херния? При нарушена работа на вътрешните органи или проблеми с краката специалистите препоръчват хирургично лечение.

Тези проблеми се появяват, когато хернията притиска съответстващите на органите нерви.

Човек започва да се движи трудно или страда от незадържане на урина. В тези случаи наистина се налага операция.По принцип, когато се вземе такова решение, големината на хернията вече не е от значение.

В случая размерът не е основният критерий, защото понякога и по-големи хернии са разположени така, че не притискат съответния орган.

В момента вече е разработена специална методика, която позволява на човек да се изправи на крака още на следващия ден след операцията. Тази методика най-често се прилага при дискова херния в областта на шийния и поясния отдел на гръбначния стълб.

При дискова херния в областта на кръста, до гръбначния стълб се прави малък разрез от 2-2,5 см. С помощта на микроскоп се отстранява хернията, поставят се метални пластинки на гръбначния стълб и разрезът се зашива. На втория ден след операцията човек може да стане и да започне да ходи.

На петия ден го изписват от болницата. В продължение на няколко месеца оперираният носи корсет, който ограничава движенията. След това вече може да води напълно нормален начин на живот, дори да се занимава със спорт, с плуване. Това, което лекарите препоръчват, е да не вдига тежки предмети и въобще да се пази, ако посещава например фитнес зала.

Когато се предприеме операция на дискова херния в областта на шията, се отстранява не само хернията, но и целият диск.Той се замества с парчета от слабинната кост. В последно време се използва специален метален цилиндър, който се поставя вместо диск и не позволява на гръбначните прешлени да се докосват един друг.

При операция на шийна дискова херния никога не се получава рецидив, защото, като няма диск, няма и херния. Но в поясния отдел на гръбначния стълб е възможно повторно появяване на дискова херния. И това се случва тогава, когато пациентът не спазва препоръките на лекаря. Например позволил си е да вдига по-тежки предмети.

Консервативната терапия

Когато дисковата херния е на гръдния отдел на гръбначния стълб, тогава хирургичният достъп до нея е много труден. Затова такова лечение и такъв подход се предприемат много рядко. В случая се залага на консервативната терапия.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Наред с медикаментите специалистите препоръчват и физическо натоварване. По-рано болните са били ограничавани в това отношение, но сега ги съветват да водят по-активен начин на живот. Например плуването е препоръчително; болните с дискова херния е желателно поне два пъти в седмицата да посещават плувния басейн. Вече има разработени и специални упражнения, насочени към лечение на дискова херния.

ОТСТРАНЯВАНЕ НА ХЕРНИЯТА С ПОМОЩТА НА ЛАЗЕР

Този метод се превърна в алтернатива на операцията. Лечението с лазер не изисква обща наркоза. Ако са налице противопоказания за провеждане на операция, тя не трябва да се предприема, защото е опасно. В случая на помощ идва лазерното лечение. То е подходящо и за лечение на дискова херния на гръдния отдел, която, както казахме по-горе, се предприема много рядко.

Учените разработили уникална методика, която дава много добри резултати. Те успели да изберат такава дължина на вълните, която стимулира деленето на хрущялните клетки на диска. По-рано се е смятало, че това е невъзможно да се постигне. Сега вече е доказано, че и хрущялът е способен да се обновява.

Дайте мнение и Вие тук!

При лечението на херния този ефект е незаменим. Лазерът разрушава хернията, но до известна степен се разрушава и дискът. С времето обаче той се възстановява, макар и не изцяло, а частично. Но дори и това “частично” е напълно достатъчно, за да се предпази човек от по-нататъшни проблеми.

Самата операция продължава 50-60 минути. Поставя се местна упойка, след което в хернията се вкарва игла. През нея се впръсква специален разтвор. След това се вкарва лазерното влакно. Това влакно е с много малък диаметър – много по-малък от един милиметър. Освен това високата температура е съсредоточена само на края на влакното. Всичко това позволява на специалиста да действа много точно.

На лазерно “обгаряне” се подлагат само болните тъкани, здравите остават незасегнати. Освен това високата температура на края на влакното помага за изпаряване на вкарания в хернията разтвор. А това е от доста голямо значение, защото парата предпазва организма от образуването на нови хернии.

Засегнатият диск има по краищата си цепнатини, през които навън може да се “провре” друга херния. Парата “слепва” увреденото място и затваря потенциалната (за хернията) врата. Дискът става по-твърд и здрав и след операцията започва да се възстановява. Благодарение на всичко това повторни хернии на практика не се появяват.

Непременно вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/11/10/%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F/

А също и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/08/22/%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

ишиас лумбаго лечение на възпален седалищен нерв

Лечение на ишиас – домашно и с лекарства. Симптоми на прищипан нерв и възпален седалищен нерв

Ишиас или възпален седалищен нерв на кръста, на таза. Симптоми. Невралгия. Анатомия и лечение на …

Едно мнение

  1. Здравейте!
    Някой подлагал ли се е на такава манипулация(лазеротерапия на дискова херния) да сподели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *