Може ли дете да развие бъбречнокаменна болест?

Може ли дете да развие бъбречнокаменна болест и какви са симптомите?

Лекарите твърдят, че през последните години се е увеличил броят на подрастващите с бъбречнока-менна болест.

При децата камъните в бъбреците и пикочните пътища по принцип възникват на фона на аномалии в структурата на бъбреците и пикочните пътища.

Основен симптом на бъбречнокаменната болест е болката. За разлика от възрастните, при децата тя не е толкова остра, “по-разлята” е, а не като бъбречни колики.

Затова понякога е трудно да се постави диагноза.

Въобще е трудно да се свърже детската възраст с бъбречнокаменната болест. При възрастните се появяват болки в кръста, а децата се оплакват в болки в корема.

А такава ситуация е подобна на хранително отравяне, гастрит, апендицит. Малкото дете не може да идентифицира мястото на болката и показва къде има най-неприятни усещания.

Ако камъкът е разположен ниско, болката преминава и в краката, както и в половите органи. А след спиране на пристъпа понякога се появява кръв в урината.

Има и случаи, когато бъбречнокаменната болест не се проявява по никакъв начин. Например, ако камъкът не нарушава оттичането на урината, няма никакви външни признаци на болестта. Тя може да бъде открита само при ултразвуково изследване на бъбреците.

Дайте мнение и Вие тук!

От една страна това е добре, защото детето няма болки, но камъните могат да станат причина за хронично възпаление в бъбреците, което в крайна сметка може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Затова дори и да не е бепокоено от болки, желателно е на детето периодично да се прави изследване при уролог. Но ако диагнозата е поставена, не се отчайвайте. В днешно време съществуват ефикасни методи на лечение на това заболяване.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Дали това ще бъде операция или консервативна терапия, решава лекарят в зависимост от химичния състав на камъните, от типа нарушения на обмяната на веществата и т.н.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Атаракс за успокоение, мнения

Атаракс, 25 мг. за успокоение. Мнения, форум. С алкохол може ли?

Как действа Атаракс от 25 мг. за успокоение. Мнения в нашия форум. Кое е по-добро …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *