Аденома на простатата: Диета след операция

Каква диета се пази след операция на простатата? На какво се дължи появата на кръв в урината?

Пациентите, които са преживели трансуретална резекция на простатата (ТУР), на лекарски жаргон са наричани «ТУРисти». Самата операция дсе прави без разрези, но все пак през възстановителния период се е необходимо да се спазват някои ограничения.

Възстановителният период след ТУР-операцията е 2-3 седмици. През това време на пациента се препоръчва:

– Спазвайте диета!

Изключете от менюто всички продукти, които имат раздразващо действие: подправки, люти, солени, мариновани ястия и алкохол.

– През деня пийте повече течности: ако нямате ограничения поради проблеми със сърдечносъдовата система – около 3 литра. След 20 ч. – обратно, намалете течностите..

– Полезно е да пиете билкови отвари и настойки с пикочогонно и противовъзпалително действие: отвара от листа на червена боровинка, мечо грозде, иглика, змийско мляко, плодове на офика, шипки.

– Не вдигайте нищо по-тежко от 1,5 кг.

– В продължение на 1 месец приемайте антибактериални препарати, които се предписват от лекар след бактериологично изследване на урината.

– На втората или третата седмица след операцията в урината може да се появи кръв – от съвсем леко оцветяване до съсиреци. Това, макар и да е свързано със заздравяването на наранената повърхност на пикочния мехур, все пак ще се наложи да посетите лекар. При силно кръвотечение извикайте «Бърза помощ».

– Възобновяването на сексуалния живот трябва да стане не по-рано от 4 седмици след операцията (ако няма усложнения). Същото се отнася и до шофирането. Трансуреталната резекция не води до нарушения в ерекцията, но не рядко става причина за ретроградна еякуляция: липса на обичайното семеизпразване (еякулатът се връща обратно вместо да се излее извън пениса). Но, като правило, това не предизвиква безпокойство у мъжете.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Аденома на простатата: Диета след операция
3 (60%) 1 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *