симптоми на подагра и пикочна киселина

Подагра. Какво представлява? Симптоми. Причини

Подагра. Това е заболяване на обмяната на веществата и по-специално на пурините. Ето какви са неговите симптоми и причини.

Започваме с по-лесната и достъпна информация и постепенно ще преминем към по-медицинското и задълбочено описание на симптомите.

Най-често подаграта се свързва с подагрозния артрит, който обикновено засяга една става. Заболяването най-често засяга ставата на палеца на крака, която го свързва със стъпалото (метатарзо-фалангеалната става). Тя се подува, зачервява и е силно болезнена. Най-често са засегнати мъже на средна възраст.

На десет мъже боледува 1 жена, като след менопаузата дялът на двата пола се изравнява.

На какво се дължи подаграта?

Подаграта се причинява от отлагането на соли на пикочната киселина в ставите. Тази киселина е продукт на разграждането на пурините. Нормално тя напуска организма чрез урината, но при пациентите, предразположени към подагра, пикочната киселина кумулира в кръвта. При някои от тези хора се получава наситен разтвор на киселината и тя кристализира, като тези кристали могат да бъдат открити в ставите, бъбреците, кожата, стените на съдовете и други места.

Как се разболяваме от подагра?

Има два вида подагра:

Какви са симптомите?

подагра симптоми лечение
Подаграта се развива с години

Обикновено преди появата на симптомите на подаграта има безсимптомен период от няколко години, през които концентрацията на пикочната киселина постепенно расте. Около 95% от тези хора никога не се разболяват.

Първата криза.

Обикновено е през нощта. Засегнатият обикновено се събужда от нетърпимата болка, а ставата на палеца (може да е засегната и друга става) е подута, силно зачервена. Дори най-малките движения и допир, като допира от чаршафа, я усилват още повече. Повишава се температурата. Болният е силно възбуден и лесно раздразним.

Първата криза обикновено преминава за около седмица.

При около 10% от хората втора криза никога не се появява отново, при другите пациенти обаче, кризите стават все по-чести, болезнени и продължителни ако не бъдат лекувани. Своевременното лечение предпазва от трайно увреждане на ставата.

подагра симптоми лечение
Кристали на урат

Ако повишеното количество пикочна киселина не се лекува, в кожата се натрупват кристали от нея под формата на малки бучици, наречени тофи.

Те могат да се видят около ставите и по ушната мида, сухожилията, лакета, костите, съдовете, клапите на сърцето, мозък, в очните структури. Понякога се разпукват и в тях се вижда прахообразна жълтеникава материя.

Как се поставя диагнозата?

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Симптомите, които описва пациента;

Кръвни проби, показващи повишение на пикочната киселина в кръвта.

Рентгеново изследване на ставата и изследване на синовиалната течност, която се намира в ставите.

Прогноза.

Прогнозата при подагра е сравнително добра. При лечение със медикаменти заболелите имат същата продължителност на живота, както и здравите. Тя може да се намали при поява на бъбречни и други усложнения.

Около 60% от хората, които са имали подагрозна криза, могат да очакват и повторна криза в рамките на следващата една година.

Заболяването може да се усложни, като се образуват бъбречни камъни.

Чрез съвременното лечение е доста по-лесно да се лекува подаграта.

Диетичен режим

Лечението на подаграта задължително включва освен лекарствените средства и промяна в начина на живот.

Препоръчително е да се избягват храни богати на пурини, вътрешности, бульони, тлъсти риби, гъби, да се ограничат месото и белтъчните храни.

Полезни съвети

 1. Прекратете консумацията на алкохол. Той блокира излъчването на пикочната киселина и увеличава синтеза на нови пурини, които се превръщат в нови количества пикочна киселина.
 2. Избягвайте храни, които причиняват кризите – ( богати на протеини и пурини храни от група А са забранени-черен дроб, бъбреци, сардини, аншоа). Те съдържат 150-1000 мг. пурини в 100 гр продукт.
 3. Намалете теглото си.
  подагра симптоми лечение
  Преяждането е един от пътищата към подаграта, но не единственият
 4. Кристалите от пикочна киселина, могат да се отложат в бъбреците и да образуват камъни. Ето защо се препоръчва да пиете големи количества (2 – 2,5 л.) алкални води (Хисаря, Горна Баня)
 5. Да се избягва контакт с токсични вещества – кадмий, олово и др.
 6. Забранен е приема на захар, мед.
 7. Могат да се приемат повече мляко и млечни произведения, както и неограничено количество плодове и зеленчуци,черен хляб, ориз, макарони, яйца, юфка, олио, кафе, чай. Те са храни от група В и съдържат 0-15 мг. пурини в 100 гр. продукт.
 8. Умерено да се намали приема на храни от група Б – свинско и телешко месо, пилешко месо, шаран, мозък, шунка, сланина, миди, стриди, боб, леща, грах, както и на спанака, които съдържат около 50-150 мг. пурини. в 100 гр. от продукта.

Диетичен режим, който без строги мерки дава възможност да се намали пикочната киселина в организма, e прием на 60 гр. – нетлъсто месо и 0.5-1л. мляко два пъти в седмицата, умерено ограничение на спанака, лещата, боба и граха.

Кой е в най-голям риск?

 • Хора прекаляващи с алкохола, особено с бира.
 • Консумиране на храни богати на протеини и пурини (черен дроб, бъбреци, сардини, аншоа).
 • Затлъстяване.
 • Кървене от храносмилателния тракт.
 • Травма с разрушаване на голям обем от тъкани.
 • Тежка хирургична интервенция.
 • Заболявания, свързани с високо ниво клетъчно разрушаване – левкемия, лимфоми, псориазис.

Видео отзив за лечение на подагра

След видеото продължаваме с по-сериозната медицинска част, ориентирана към по-прецизните симптоми за разкриване на подаграта, а също и с причините за нейната нежелателна поява. Ето темите накратко:

Какво се случва при подагра? Снимки Що е то Видове подагра Симптоми Ролята на пикочната к-на Първична хиперурикемия Вторична Медикаментозна Други провокатори Основен механизъм на подаграта Какво да правим при остър пристъп Диагностика и изследвания Критерии за диагностика Диференциална диагноза Диета и лечение Билково и домашно лечение

Подаграта е хронично страдание на ставите, което се причинява от повишено отделяне на пикочна киселина в кръвта и като последствие: отлагане на нейни соли (урати) в ставите. Болестта се изразява в рецидивиращ остър артрит и образуване на възли, наричани тофуси.

Подаграта е описана през 17 век, а 3 века са отнели да се разкрият механизмите й. Наричали са я буржоазна болест заради връзката с консумацията на по-„елитни“ продукти като месо и алкохол. Днес най-общо казано засяга 2% от възрастното население на Европа и САЩ, като сред мъжете във възрастта от 55 до 64 години делът е 4.1 – 6.2 %. В последните години болните се увеличават. Например случаите във Финландия са 10 пъти повече спрямо 20 век, в Германия – 20 пъти повече. Тези цифри нямат стойност, защото подаграта като правило се диагностицира късно – в години средно 4.8 след първия пристъп. В първата година се установяват едва 7% от болните.

Обясняват превеса на случаи в развитите страни със значителната употреба на месо, риба и алкохол. Привеждат за сравнение глада през Втората свет.война, заради който болестта за малко да изчезне. Но храненето не е единственият фактор.

мнения, отзиви, коментари, форум

Какво се случва при подагра в тялото?

подагра симптоми лечение
Подаграта е добре видима при външен оглед, но само когато се проявят симптомите, а това става след няколко години

Всички клетки, включително ДНК, имат в себе си азотосъдържащи съединения, наречени пурини. Когато клетките остареят, те умират и се разпадат. Пурините постъпват в кръвта и там се разграждат. Краен продукт е пикочната киселина (ПК), която се извежда на 80% през урината, на 20% през изпражненията. Но при засилено отмиране на клетки, съчетано с още пурини, съдържащи се в храната, факторите се наслагват. ПК се повишава като ниво и провокира болестта.

От подагра боледуват предимно мъжете. Първият пристъп може да бъде в коя да е възраст, но обикновено е след 40 години. В този век се наблюдава известно зачестяване на подагра около 20 и 30 години). При дамите обикновено започва в климактериума, защото преди това женските полови хормони действат предпазващо.

Снимки

Заболяването подагра има външен израз. Затова снимки, направени на поразените крайници и стави, дават много ясна представа за същността на патологията. Най-ясно е изразено заболяването в напредналите стадии, когато са образувани тофуси. Тези тофуси понякога изпъкват над кожата, а понякога прерастват във фистули и се разраняват (вижте на снимките в статията).

Нормална обмяна на ПК

Тялото поддържа в запас по 1000 мг ПК. За 24 часа се извеждат 650 мг и също толкова се попълват. ПК се филтрира през бъбреците. Ако количеството й е повишено, бъбреците имат капацитета да очистват 9 мл в минута.

В плазмата на кръвта ПК се намира под формата на сол – свободен натриев урат. Нормалното му съдържание е 0.3 mmol/L за мъжете и 0.24 mmol/L за женски пол. Горната граница е 0.42 mmol/L за мъжете и 0.36 mmol/L за дамите. Съдържание на ПК над тези цифри се оценява като хиперурикемия със съществен риск от развиване на подагра.

Дълго време хиперурикемията остава безсимптомна. Едва след няколко години подаграта развива типичната клинична картина и се разпознава. Но ако предварително се направят изследвания – на считани за абсолютно здрави мъже, то се вижда, че при 25.7% има нестабилна денонощната динамика на урекемията и на практика безсимптомна хиперурикемия. Казано по-просто: при един от четирима здрави мъже се установява скрита предпоставка за развиване на подагра.

Що е то подагра?

Заболяването се разкрива с внезапна интензивна болка, почервеняване и усещане за горещина в ставата. Пристъпите обикновено са нощни. Остра болка пронизва поразената става. Повторният пристъп вече е предизвестен – той се предшества от усещане за убождания дори при докосването на завивките.

подагра симптоми лечение
На снимката са оцветени ставите, които най-често биват засегнати от пикочната к-на

Ако подаграта не се третира, пристъпите стават по-чести, а периодите на обостряне – по-продължителни. Артритът обхваща и други стави, нерядко се поразяват бъбреците и отделителните пътища.

Прието да се счита за начало на подаграта първият пристъп на артрит. За течението на болестта по-нататък са характерни редуването на остри атаки и ремисии, през които човек се себеусеща като изцяло здрав. Между първия и повторните пристъпи може да минат няколко години, но по-често те се повтарят в годината към 1-2 пъти. С течение на заболяването „светлите промеждутъци“ между атаките се съкращават. В типичните случаи (50–65%) се обхваща ставата над палеца на крака, като се развива остър моноартрит. Характерната локализация на подаграта е обусловена от това, че тези стави по-рано и по-често са засегнати от дегенеративно-дистрофични изменения на хрущяла, което предразполага към отлагането на урати. При 15–20% подаграта дебютира с поражение на други стави на краката: над втори и четвърти пръст, глезенна,колянна и като изключение – в ставата на ръцете. Тъй като болестта засяга краката, тя е наречена „капан за крака“ – от гръцки podos – стъпало; argo – капан.

Видове подагра

Подаграта се класифицира в зависимост от клиничната картина. Различават се:

1. Остър пристъп
подагра симптоми лечение
Подаграта „отвътре“ – зони на възпаления и отложени кристали на пичкочна к-на
Характеризира се с :
 • нощно появяване;
 • слабост в организма;
 • главоболие;
 • повишена температура около 39 градуса;
 • болезненост в палеца на крака;
 • почервеняване на кожата около ставата;
 • нарушена функция на ставата, човекът е затруднен да се движи.
2. Подостра форма.
Характеризира се с :
 • по-слаба болезненост в палеца на крака;
 • по-слабо застъпено: възпалителен излив, ексудат;
 • при по-младите – олигоартрит, който обхваща средните и големите стави.
3. Ревматоидна подагра

Пораженията се насочват към малките стави на дланите на ръцете. Ако пристъпите са достатъчно дълги, то се диагностицира като олигоартрит.

4. Псевдофлегмонозна подагра.
Характеризира се с:
 • най-различни стави може да бъдат поразени от моноартрит;
 • поразените стави се характеризират с възпалителен процес;
 • състоянието на пациента е подобно на треска;
 • увеличена е скоростта на утаяване на еритроцитите.

Симптоми на подаграта

Подаграта дава сигнал за съществуването си най-напред с пристъп на остър артрит. Той се появява внезапно. Ако има някакво предупреждение, то здравият човек го пренебрегва. По-рядко пристъпът се предхожда от 1-2 дни неопределени и неприятни усещания в ставата, обща умора, нервозност, диспепсия, треска, безсъние.

Факторът, който отключва острия пристъп в стандартния случай е преяждане, особено с месни супи, печено месо и дивеч, с алкохол. Доста често отключващият фактор са травмите, било то и на микро ниво. Тук се касае за носене на тесни и убиващи обувки, продължително ходене, психическо или физическо претоварване, инфекции като грип или ангина.

подагра симптоми лечение
Зачервяването е първата проява. И най-малката
Острият пристъп изглежда така (класическа картина):
 • рязка болка в ставата над палеца на крака, обикновено нощем;
 • подпухване на крака, зачервяване на кожата в много ярък цвят;
 • последващо белене на кожата.

Изразеността на посочените явления бързо нараства, достигайки максимум за няколко часа. Те са съпроводени с треска и висока температура, понякога до 40 °С, левкоцитоза, повишена над нормата скорост на утаяване на еритроцитите.

Мъчителните болки, усилващи се даже при съприкосновение на болната става със завивките, изцяло обездвижват болния крак. След пет до шест дни признаците на възпалението постепенно затихват и в течение на още най-много до десет дни при преимуществена част от болните те напълно изчезват. Температурата и утаяването на еритроцитите се нормализират, функцията на ставата се възстановява. Болният се чувства съвършено здрав.

Така изглеждат първите остри пристъпи. По-нататък пристъпите започват да се повтарят с различни интервали, обхващащи все повече стави на краката, а понякога – и на ръцете.

В днешно време се проявяват някои особености в протичането на артрита. Те се изразяват и в характера на първия пристъп, който атипично се локализира върху някоя от малките стави на дланите, в лактите или в колeната.

Съвременните проучвания върху големи групи болни показват, че класическата картина на пристъп с поразяване на ставата на палеца на крака се наблюдава само при 60% от болните. При останалите 40% болестта има атипична локализация, без да засяга тази става или протича като полиартрит.

Атипични форми на първия пристъп на подагра:
 • ревматоидоподобна форма с локализация на процеса в ставите на китките или в една или две от големите/ средните стави;
 • псевдофлегмонозна ф-ма – моноартрит на голяма или средна става с изразени местни и общи реакции (образуване на оток и ярко зачервяване на кожата в областта на поразената става, силна треска, значително увеличение на скоростта на утаяване на еритроцитите, хиперлевкоцитоза.
 • полиартрит, приличащ на ревматичен или алергичен (мигриращ), с бързо обратно развитие;
 • подостра ф-ма с типичното обхващане на палеца на крака, но с незначими подостри явления;
 • астенична форма – слаба болка в ставата без оток, понякога с леко зачервяване;
 • периартритна форма с локализиране на процеса в сухожилията, най-често в петата, съпроводено с неговото уплътняване и удебеляване.

Интензивността и продължителността на пристъпа е много различна – тя се движи в границите от 3 дни до месец и половина. Подостро и продължително протичане на първия пристъп се засича при 16% от болните. Подобна вариативност в клиничните прояви при дебюта на болестта значително затрудняват ранната диагностика на подаграта.

подагра симптоми лечение
Напреднало развитие на подагра – с образуване на тофуси, прозиращи като белезникави топчета

При продължителен пристъп клиничната картина се съставя от три синдрома: поразяване на става, образуване на тофуси и поражение върху вътрешни органи. Ставният синдром остава с най-ярка клинична изява в посочения етап на болестта.

В първите години на заболяването, до около 5 години от старта й, поразяването на ставите става от типа на остър интермитиращ артрит с пълно обратно развитие и пълно възстановяване на функциите на ставите в периодите между пристъпите.

С всеки нов пристъп в патологичния процес се включват все повече стави, тоест процесът се генерализира с почти задължително включване и на ставата над палеца на крака. При повечето пациенти интермитиращия подагрозен артрит засяга ставите на краката (в стандартния случай до 4 на брой), но при тежко и продължително течение на болестта, тя може да порази всички стави на крайниците и даже – макар и рядко, гръбначният стълб.

Тазобедрените връзки в преимуществена част от случаите биват незасегнати. През периода на острия пристъп в процеса едновременно могат да бъдат въвлечени множество стави, но по-често те биват поразени една след друга. Заедно с това се засичат поражения върху сухожилията, по-често уплътняване и болезненост на сухожилието на петата.

По този начин при продължително страдание от подагра броят на поразените стави и локализацията на процеса се променя.

Пристъпите могат да се мултиплицират през различни по дължина времеви периоди – през няколко месеца и даже години. В паузите пациентът е добре и няма оплаквания. Но с времето тези паузи стават все по-кратки. Постепенно се появяват устойчиви деформации и ставите стават трудно подвижни. Уратът разрушава ставата, импрегнира ставните тъкани и причинява развиването на вторична остеоартроза.

Инфилтрирането на урат в ставните тъкани се съпровожда с реакция на тъканите, разположени край ставата, изразяваща се в постоянно възпаление. Освен това – развиване на хрон. тофусен артрит или уратна артропатия. В този период, който настъпва след пет до шест години след първия пристъп, болните се оплакват от постоянни болни и ограничение в движението на ставите. Отбелязва се устойчива подпухналост и деформация на ставите, понякога с големи вътреставни изливи.

подагра симптоми лечение
Ставата се деформира – все по-силно с времето

Ставата се деформира вследствие на деструкция на хрущяла и ставните повърхности, а също така и заради постъпване на урати в околставните тъкани с образуването на големи възли – тофуси. В такива случаи кожата, покриваща тофуса, се разранява. Образува се фистула, от която се отделя кашоподобна маса, която съдържа кристали на натриевия урат.

Най-рано се развива деструкция на ставата над палеца на крака, а след това и на другите малки стави на стъпалото. Процесът продължава към ставите на ръцете, лактите и коленете.

Най-тежка клинична картина се развива при така наречения подагрозен статус, когато в течение на няколко месеца се наблюдават почти непрекъснати интензивни пристъпи на артрит в една или няколко стави на фона на постоянно умерено изразено възпаление. Болките са почти непрекъснати.

Едно от последствията на деструкцията на ставните тъкани при хроничния артрит е развиването на вторична остеоартроза в поразените стави, което значително намалява способността на болните да се придвижват и увеличава деформацията на ставите. Този процес по-често обхваща ставите на стъпалото. Развива се деформираща артроза, заедно с образуването на остеофити. При 70-80% от болните се появява и деформираща спондилоза.

Болните от хронична подагроза дълго време запазват трудоспособността си. Тя се губи частично и дори напълно при наличие на уратна артропатия със значителна деструкция на ставата и изразена вторична артроза.

Второто характерно проявление на подаграта е отлагането на урати под кожата с образуване на плътни, много ясно разграничени и изпъкващи над нивото на кожата подагрозни възли или тофуси. Те се развиват средно на 6-тата година от първия пристъп, но у някои хора настъпва и доста по-рано – след две до три години.

В някои случаи тофусите могат въобще да не се образуват. Когато ги има, размерите им са различни – от глава на карфица до неголяма ябълта. Отделните тофуси се сливат и образуват големи конгломерати. Те се локализират основно в ушните раковини, в областта на ставите, по-често на лакътните, а също и на коленните стави, на стъпалата – палеца, петата. Откриват се тофуси около малките и фини ставички на дланите и пръстите, също и около сухожилия на петите и китките. В по-редки случаи тофуси са установявани по устните, склерите, ноздрите.

подагра симптоми лечение
Тофус на втория пръст на крака

Тофусите са безболезнени и ако размерът им е неголям, могат да бъдат открити единствено от лекар.
При повърхностно отлагане на урати върху кожата, през нея прозира оцветеното в бяло съдържание на тофусите. Под микроскоп, тази субстанция се оказва съставена от игловидни кристали на натриев урат.
Тофусите могат да се изливат, при което образуват фистули. Нерядко това се засича при присъединяване на вторична инфекция.

Наличието и характера на тофусите определят колко отдавна съществува болестта и доколко тежка е тя. Те свидетелстват и за нивото на хиперуритемията. Множеството големи тофуси се развиват у болни, които страдат от подагра повече от 6 години и имат висока степен на хиреурикемия – над 0.09 г/л. По този начин тофусите се явяват показател за продължителността и тежестта на нарушенията в обмяната на пикочна к-на.

В клиничната картина на подаграта се наблюдава поражение и на други органи и системи (висцерална подагра). Най-тежката от тях – подагрозната нефропатия (подагрозни бъбреци), често опделеня съдбата на болния. Развиването на подагрозна нехропатия е свързано с образуването на тофуси в каналчетата и уратни камъни в таза, което създава условия за развиването на нефрит и за инфекции на пикочните пътища.

Едновременно се поразяват съдовете и целите бъбреци. Съгласно данните на множество изследователи, подагрозната нефропатия е причина за смърт на огромен процент от болните от подагра – от 25 до 41%.

Най-рано и най-много се засича при жлъчнокаменна болест. Нерядко първите симптоми на това заболяване е именно първият пристъп на подагра. Той идва вследствие на продължителна асимптомна хиперурикемия.

подагра симптоми лечение
Засегнати бъбреци при подагра

Всички останали видове подагрозни нефропатии – включително нефросклерозата, се появяват по-късно. При клинично обследване на болните в ранни стадии на болестта обикновено не се установява бъбречна патология. По-нататък при 20 до 30 % от пациентите се наблюдава левкоцитурия (повишени левкоцити), протеинурия (откриването на белтък в урината), микрохематурия (миниатюрно количество кръв в урината).

Появяват се белези на бъбр. недостатъчност – намаляване на плътността на урината и изохипостенурия, особено при болни с тофуси.

Понякога се развива артериална хипертония. Подагрозният интерстициален нефрит в повечето случаи има дълъг, бавен и почти безсимптомен прогрес. Той може да се улови само при специално изследване на функциите на бъбреците.

Според публикувани данни от изследвания на тази патология, 46.2% от пациентите с подагра, подложени на лабораторни изследвания, показват патология на бъбреците. Обаче ако се направят допълнителни, още по-задълбочени изследвания на останалата част от болните с помощта на радиоизотопни методи, то тогава се установява нарушение във филтрацията, кръвотока и реабсорбцията в бъбреците на 93,6 % от болните. Така се оказва, че пренебрежимо малък процент от страдащите от подагра успяват да запазят здрави бъбреци. И обратното – симптомите на подагра са причина да се обърне внимание на състоянието на отделителната система. Развиването на посочените изменения при наличие на изразена хиперурикемия позволява да се диагностицира висцерална подагра.

Подагрозната нефропатия следва да се отличава и от така наречената вторична бъбречна подагра, когато хиперурикемията и клиничната картина на подагра се развиват в следствие на първично поражение на бъбреците – хроничен нефрит с бъбречна недостатъчност.

Още за симптомите вижте ТУК:

https://www.lekar.bg/2018/08/06/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%bf%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8/

В миналото автори са описвали и други проявления на висцерална подагра – подагрозни флебит, фарингит, конюнктивит, гастрит, колит. Тяхната подагрозна природа се е доказвала с факта, че те са възниквали в периода на обостряне на подаграта и са преминавали под влияние на приемането на Колхицин. Но съвременните изследователи подлагат на съмнение твърденията, че нарушенията, съпровождащи острия пр. на подагра, благоприятстват по-горе посочените патологии. Все още се дискутират и механизмите на по-ранно и по-често развиване на исхемична болест и атеросклероза на съдовете на мозъка и сърцето при болни от подагра.

W. Curie от Великобритания е изследвал 1077 болни и е установил хипертония при 27,8 %. Атеросклерозни прояви при мъжете, страдащи от подагра, се откриват 2 пъти по-често, отколкото при здравите. По данни на G. Bluhm и G. Riddle, при 10 % от болните възникват инфаркт на миокарда, а 13 % понасят тромбоза на мозъчните съдове. Съгласно данни на G. Heidelmann и негов екип, разпространението на атеросклероза у болните от подагра е 10 пъти по-често, отколкото в общата популация.

Дайте мнение и Вие тук!
подагра симптоми лечение
Рентгеново изображение на подагрозни изменения

Съчетаването на подагра с наднормено тегло е всепризнат фактор. Затлъстяване се наблюдава при 66.7% от болните. 60% имат нарушаване на мастната обмяна, особено тези с тежко протичане на подагра и образуване на тофуси. При 2/3 от тези хора се регистрира мастна дистрофия на черн.дроб, при 10-15% – захарен диабет.

Какво причинява подаграта

Ролята на пикочната киселина

В нормални условия тялото идеално балансира количеството ПК, което се синтезира и което се извежда. За да се получи натрупване на повече от обичайното количество ПК, то някое звено от процеса на синтезиране и изхвърляне и излязло от строя. Ето възможностите:

 • повишено образуване на ПК;
 • намалено изхвърляне на ПК през урината;
  подагра симптоми лечение
  Болката при подагра е жестока и несравнима с нищо друго
 • или съчетание на двата посочени фактора.
Синтез на повече от необходимото ПК

Напрупването на повече от нормалното количество ПК може да се дължи на образуването на по-голямо от обичайното количество. Такъв по-интензивен синтез се провокира от

 • вътрешен фактор – увеличение на ендогенния синтез на пурини например заради по-интензивно отмиране на клетки и второ: увеличен катаболизъм на нуклеотиди;
 • външен фактор – повишено приемане на храни, съдържащи пурини;
 • комбинация от вътрешен и външен фактор.
Извеждане на по-малко от необходимото ПК

При здравият човек повишеният синтез на ПК се съпровожда с повишено съдържание на ПК в урината. Тоест – повече се образува и повече се изхвърля. Но когато второто звено – отделителната система, е заболяла и не функционира нормално, тогава се получава недостатъчно извеждане на ПК от тялото. Ако тялото не успява да изхвърли всичката ПК, синтезирала се в него, то това вероятно е свързано с намаление на гломерулната филтрация на урата или неговото секретиране през стените на бъбречните каналчета, както и съчетание на тези две причини.

Причините за повишение на ПК, нормите и лечението може да прочетете и ТУК: Повишена (висока) пикочна киселина в кръвта и урината. Сваляне. Стойности.

Патогенетични типове хиперурикемии

Медицината различава три вида хиперурикемия, които са разделени според причината, която провокира изменението:

 • първична – често с генетична причина;
 • вторична – наличие на друга патология, заради която намалява извеждането на ПК с урината;
 • медикаментозна – провокирана от приема на определени лекарствени препарати.
Първична хиперурикемия
подагра симптоми лечение
Семейният фактор е много силен при първично възникналата патология

Първичната хиперурикемия е най-често засичаната причина за първична подагра. Повечето изследователи застъпват тезата за генетична причина – за наличие на семейно-генетична аномалия на пуриновия обмен, която се базира на няколко определени гена. Подобно заключение намира потвърждение в практиката: нови случаи на подагра се откриват в семейства на болни от същата болест, както и със случаи на хиперурикемия.

Първи главен механизъм – натрупване

Конкретните причини за увеличаване на количеството ПК при първичната хиперурикемия са доста на брой и разнообразни.

Причини за увеличаване на ПК:
 • увеличаване на синтеза на ендогенни пурини (при естествените вътрешни процеси на тялото). Това се нарича метаболитен тип хиперурикемия. Тя се характеризира с високо съдържание на ПК в урината и нормален процес на пречистване на ПК през бъбреците;
 • нарушено извеждането на ПК през бъбреците – това се нарича бъбречен тип хиперурикемия и се обуслява от ниския клиренс на ПК, тоест понижен капацитет на филтриране през бъбреците;
 • съчетание на двете причини. Нарича се смесен тип първична хиперурикемия, чието проявление е нормална или понижена уратурия (излишък на ПК под формата на неразтворими соли) при понижен клиренс на ПК.

По мнение на повечето автори, преяждането и неумерената употреба на алкохол способстват възникването на хиперурикемия и я задълбочават. Изследователят W. Curie, който през 1978 г. Изследва 1077 лица с подагра, намира при 38.2% от болните наличие на наднормено тегло в степен 10% и повече надвишаване на нормата. По данни на колегата му G. P. Rodnan, мазната храна и алкохолът са способни да блокират извеждането на ПК през бъбреците и предизвикват хиперурикемия.

подагра симптоми лечение
Дехидратацията – малко известната причина, която подпомага появата на подагра
Други рискови фактори за хиперурикемия:
 • повишено кр. налягане;
 • хиперглицеридемия (повишени нива на триглицериди в кръвта);
 • стресови ситуации;
 • дехидратация и други.

Още важни подробности за ПК + стойности, диета и лечение, включително бабини лекове, са дадени ТУК: Начини за бързо сваляне на пикочна киселина. Изследване в домашни условия. Билки за висока ПК.

Генетичен фактор

Основна роля за появата на първична хиперурикемия играят генетично обусловените нарушения в системата на ензимите – органичните в-ва, които се изработват от клетките за регулиране на обменните процеси на веществата. На първо място влияе недостигът на ензима, който участва в ресинтеза на нуклеотиди от пурините. Понижаването на активното действие на посочение ензим довежда до недостатъчно използване на пурините и по този механизъм се отразява в повишено образуване на ПК. Такъв тип хиперурикемия е характерен за синдрома на Леш – Нихан. Повишеното образуване на пурини може да се получи под влияние на високата активност на ензима фосфорибозилпирофосфатаза, който е участник в синтезирането на предшествениците на пурините.

По мнение на повечето изследователи, механизмите, които са отговорни за усилено образуване на ПК, се провокират не от един или друг фактор, а от множество, работещи в комплекс. И точно в тази част те не са и досега съвсем ясни.

Втори главен механизъм – отделянето

Със сигурност вторият главен механизъм за първична хиперурикемия е нарушение в отделянето на ПК през бъбреците. Солите на ПК напълно се филтрират в бъбречните гломерули и напълно се реабсорбират в проксимална част на бъбречните каналчета. Впоследствие почти половината от него се ресекретира в дисталната част и само 10 % се извежда с урината. Секретирането на урати през каналчетата прогресивно се увеличава съответно на увеличеното съдържание на ПК в плазмата. Но у някои болни от подагра хиперурикемия се развива във връзка с неспособността на бъбреците да компенсират уратното натоварване от увеличеното отделяне в каналчетата. Механизмът, който предизвиква изменение на активното отделяне на урати през бъбреците, досега не е известен.

Вторична хиперурикемия

Най-често установяваната причина за появата на вторична хиперурикемия е бъбречн. недостатъчност, заради която намалява извеждането на ПК от тялото – вторична бъбречна хиперурикемия. Дадени болести на кръвта като полицитемия, хронична миелолевкоза, хронична хемолитична анемия, пернициозна анемия, миеломна болест могат да се съпровождат с хиперурикемия вследствие на разпада на клетъчни ядра и усиления катаболизъм на клетъчните нуклеотиди.

подагра симптоми лечениеПовишеното съдържание на ПК в кръвта понякога се установява и при редица заболявания, които нямат пряка връзка с описаните по-горе механизми. Например такъв е псориазисът. При него се получава активно отмиране и разпадане на стари епидермални клетки и образуване на нови – епидермално обновление на кожата. При разпадането на старите клетки е налице усилено отделяне на пурини от разграждащите се клетъчни ядра.

Други заболявания: хипертония, токсикоза на бременността, диабет, оловна интоксикация, микседем, хиперпаратиреоза. Хора, които продължително страдат от гореизброените патологии, са рискови за развиване на хиперурикемия вследствие на затормозяване на отделянето през бъбречните каналчета и забавяне на извеждането на ПК от тялото.

Медикаментозна хиперурикемия

Тя възниква при използването на определени лекарствени средства, най-често диуретици.
Диуретиците повишават съдържанието на ПК и потискат отделянето през каналчетата като следствие от намаляване на обема на извънклетъчните течности.

Салицилати в малки дози (ацетилсалицилова к-на – Аспирин, Ацетизал и други, до 2 г/денонощие) умерено повишават съдържанието на ПК в кръвта, а в двойни дози от 4-5 г/денонощие), обратно – намаляват. Съдържанието на ПК в плазмата на кръвта намалява при приема на препарати от тиазиновия ред.

Други провокатори

Пристъпите понякога се провокират от травма, променяща нормалното извеждане на ПК от бъбреците. Същото важи за тежките физическите натоварвания, вследствие на които се образува млечна к-на.
Обратно на общоприетото виждане, много съвременни автори вече смятат, че храната има по-малко значение, но у лицата, които имат наклонност към хиперурикемия, е способна да провокира остър по характера си пристъп на патологията.

Основен механизъм за развиване на подагра

Основен механизъм за развиването на подагра се явява продължителната хиперурикемия. Когато тя е налице, организмът е предизвикан да се приспособи или да компенсира. Неговата реакция в отговор на случващото се е да се опита да отделя в повече ПК през бъбреците и да отлага повече урати в тъканите, за да може по този начин да намали съдържанието на ПК в кръвта.

Какво става при отлагането на уратиподагра симптоми лечение

Изследователите D. McCarty и J. Hollander са установили, что острият пристъп се провокира от попадане вътре в ставата на микрокристали на натриев урат. Тези кристали предизвикват остра възпалителна реакция на синовиалната обвивка. Докато тече остър пристъп, игловидните кристали постоянно присъстват в синовиалната течност – свободно и в цитоплазмата на левкоцитите.

Уратите се отлагат избирателно в ставите, в кожата, бъбреците и предизвикват морфологични изменения на тези тъкани, описани от изследователя на тази проблематика Uehlinger E.

Хиперурикемията води до повишено съдържание на ПК в синовиалните течности, разпадайки я на кристали с последващо проникване в хрущяла и синовиалната обвивка, където те се отлагат във вид на игловидни кристали. През дефекти на хрущяла ПК прониква до подхрущялните кости, където образува тофуси – възелчета. Те са локално унищожаване на костното вещество, което на рентгеновите снимки се вижда като кръгли дефекти в костта.

В синовиалната обвивка едновременно възникват синовит с хиперемия (увеличен приток на кръв), синовиална пролиферация и лимфоидна инфилтрация.

Отлагането на микрокристалите на урата в сухожилията, в защитните обвивки и под кожата води до образуването на микро и макро тофуси – кръгли по форма образувания с различни размери, които съдържат кристали на натриевия урат.

Особено значение има отлагането на ПК в бъбреците (подагрически бъбреци или бъбречна нефропатия), тъй като тази патология често определя съдбата на болния. Уремията, сърдечната недостатъчност и инсултите, свързани с нефрогенна хипертония, са патологиите, които в повечето случаи причиняват смърт на болния от подагра.

Подагрозна нефропатия е събирателно понятие, включващо в себе си цялата бъбречна патология, наблюдаваща се при подагра: тофуси в паренхима на бъбреците, уратни камъни, интерстициален нефрит, гломерулосклероза и нефросклероза. При 50% от болните се образуват тофуси в каналчетата, а при 10-25% – уратни камъни в таза. И двата процеса създават условия за инфектиране на пикочните пътища. Отличителна особеност при подаграта се явява поражение на бъбреците – интерстициален нефрит, вследствие от повсеместното отлагане на урати в тъканите на бъбреците.

E. Uehlinger свързва поражението на съдовете в бъбреците с паралелно протичащи нарушения на белтъчния обмен и образуването на междинен продукт в излишък (липопротеини), които се отлагат в бъбреците. Това води до склероза и свиване на бъбреците с развиване на хипертония и бъбречна недостатъчност.
Описаните патологични процеси са свързани с отлагането на урати в тъканите и са главното клинично проявление на подаграта, най-яркият вид от която се явява острият подагрозен артрит.

Какво да правим при остър пристъп

Острият пристъп на подагра трудно се стопира. Той не преминава мигновено, дори при най-адекватното лечение, дори болният да спазва всички препоръки. Но ако се реагира по правилния начин, времето, в което болестта ще измъчва човека, рядко се намалява.

Важни точки:
 • болният да остане на легло и да обездвижи крайниците;
 • засегнатият крайник да се постави на високо, примерно на възглавница;
 • в случай на нетърпима болка да се постави лед и след него – компрес;
 • силно да се ограничи опасната храна, най-добре да се премине на течни каши и зеленчукови бульони, да се пият повече алкални течности като мляко, водата от сварен овес, минер. вода без или с добавен лимон.
 • каквито и да е обезболяващи с-ва няма да помогнят. Приемат се своевременно противовъзпалителни. Ако болният взема профилактични, приемът им продължава.

Диагностика и изследвания

подагра симптоми лечение
Тъмните петна са отлаганията на кристали в тъканите
Рентгенография

Рентгеновата снимка, направена на ставите в ранния стадий на подаграта, не показва никакви характерни изменения. При развитие на хронични уратни артропатии на рентгенограмите се появяват белези за костно-хрущ. деструкции – стесняване на междините вътре в ставата, причинени от разрушаване на хрущяла, окръглени, ясно очертани дефекти в костната тъкан, причинени от образуването на туфоси, ерозия на ставните повърхности в резултат от тофусите, които се вклиняват в тях.

Едновременно на рентгенограмата може да се види уплътняване на меките тъкани, находящи се около ставата. То се случва заради хроничното възпаление и инфилтрацията на урати.

При развиването на вторична остеоартроза към горните признаци се добалят по-силно или по-слабо изразена остеофитоза.

От всички признаци най-типични за подагра и имащи диагностично значение се явяват тофусите, открити в метатарзофалангеалната става на крака или в малките стави на ръцете.

Различават се няколко рентгеноложки стадии на хроничните подагрозен артрит7

 • I – големи кисти (тофуси) в субхондралните (под хрущяла) кости и в по-дълбоките слоеве, понякога уплътняване на меките тъкани;
 • II – крупни кисти край ставата и ерозия на ставните повърхности; постоянно уплътняване на околост. меки тъкани, в някои случаи – с калцификати;
 • III – ерозия на голяма площ от ставната повърхност – не по-малко от 1/3; остеолиза на епифизата, значително уплътняване на меките тъкани.

Умерените рентгенологични изменения на ставите възникват средно след 9 години (I стадий на болестта), а по-значителните – след 10-15 и повече години (II- III стадии). Първите изменения се установяват на петата година от старта на заболяването.

Лабораторни изследвания

От първо значение за диагностицирането на подагра има изследването на обмена на пикочна к-на: съдържанието й в плазмата на кръвта, в урината за денонощие и определяне на клирънса на ПК.
Средното нормално съдържание на ПК в кръвта е към 0,3 mmol/L, в урината – 3,8 ммол/денонощие, средният нормален клирънс на ПК е 9,1 мл/минута.

Обаче при различните типове хиперурикемия тези показатели са различни. При остър пр. на подагра или при хрон. подагрозна артропатия количеството на ПК в кръвта обичайно се повишава. В тежки случаи съдържанието на ПК в кръвта стига 0,84-0,9 ммол/л.

Най-много се проявява метаболитен тип хиперурикемия: високо съдържание на ПК в кръвта при добро извеждане с урината и при нормален клирънс на ПК.

подагра симптоми лечение
Кристали на урат в кръвта

При изследване на ПК в кръвта се отчита възможността от денонощно колебание. По данни на Т. К. Логинов и екип, максимално съдържание на ПК се наблюдава в 11:00 преди обед.

На второ място по честота стои смесеният тип хиперурикемия, при която се наблюдава същото или малко по-ниско съдържание на ПК, но с намалено извеждане и известно снижение на клирънса на ПК.

При бъбречния тип количеството на ПК е по-малко, отколкото при другите типове, но се отбелязва значително снижение на отделянето й с урината и най-ниското ниво на клирънс на ПК.

Повечето изследователи посочват, че най-тежко протичане на подагра се наблюдава при болни със см. тип хиперурикемия, когато е нарушен както синтезът на ПК, така и нейното извеждане от тялото.

В периода на пристъпа при болния от подагра се увеличава скоростта на утаяване на еритроцитите (обичайно 25-40 мм/ч), понякога се наблюдава умерена левкоцитова, положителна реакция на С-реактивен протеин и други показатели за остра фаза на възпаление. В междупристъпните периоди тези показатели са нормални, но при наличие на уратни артропатии могат да бъдат слабо положителни.

При анализирането на урината се отбелязва намаляване на плътността, слаба албуминурия, левкоцитурия и микрохематурия. Много съществен показател е Проба на Зимницки, както и нарушаване на концентрационната способност на бъбреците – тя показва наличие на безсимптомно протичащ хрон. интерстиц. нефрит с по-нататъшно развитие на нефроклероза. С тази цел е необходимо периодично изследване на кръвта за остатъчен азот. У болните доста пъти се засича хиперхолестеринемия и повишение на триглицеридите в кръвта, което свидетелства за едновременно нарушение на липидния обмен.

При изследване на синовиална течност, взета чрез пункция на колян. става, по време на остър пр. на подагра се засича ниска гъстота и висока цитоза (над 10103 мл клетки). При изследване под микроскоп се определят многочислени дълги кристали на натриев урат с игловидна форма.

При морфологично изследване на биопсия от синовиалната обвивка в периода на остър пр. се откриват оток, клетъчна инфилтрация на кристали на натриев урат, хиперемия.

Голямо диагностично значение има изследването на подкожния тофус, развил се на фона на дистрофични и некротични изменения на тъканите. В центъра му се открива белезникава маса с кристали на натриев урат, около които е разположена зона, засегната от възпалителна р-я. Подкожният тофус е обкръжен от плътна фиброзна съединителна тъкан.

Протичането на подаграта е променливо. У някои болни протича сравнително доброкачествено с редки пристъпи, без тофуси и без изразени костно-хрущ. деструкции, в болшинството случаи без загуба на работоспособността. В други случаи пристъпите следват на много кратки интервали, скоро се развива хрон. подагрозен артрит, тофуси, поразяват се бъбреците.

Продължителното наблюдение на болните позволява да се отделят три варианта на протичане:
 • леко – когато пристъпите се повтарят 1-2 пъти в годината и обхващат не повече от 2 стави. На рентгенограмата няма признаци за ставни деструкции, не се отбелязва поражение на бъбреците, тофуси отсъстват или има единични с мека консистенция;
 • средно-тежка – честота на пристъпите 3-5 пъти в годината, поразяване на 2 до 4 стави, умерено изразена костно-ставна деструкция, множество малки тофуси и наличие на бъбречнокаменна болест;
 • тежко – честота на пристъпите над 5 броя в година, множествени поражения на ставите, ясно изразена костно-ставна деструкция, множество големи тофуси и наличие на изразена нефропатия.

Тежкият вариант се среща основно при поява на болестта в млада възраст или при продължително протичане с висока хиперурикемия.

Определянето на тежестта на протичане на подаграта е важна част от диагностиката, за да се изберат адекватни препарати за адекватна терапия.

Критерии за диагностика
подагра симптоми лечение
Рентгеновата снимка е ясно доказателство, но само в напредналите стадии

При наличие на класическа картина на подагра с типична локализация на процеса в ставата над палеца на крака, бързо нарастване на симптомите на остър артрит и пълно обратно развитие след броени дни, както и фактът, че болният е от мъжки пол – тази комбинация от проявления дават основание за подозрение, че се касае за подагра. Диагнозата се потвърждава с установяване на хиперурикемия, при бързо купиране на пристъпите с Колхицин, особено с откриване на кристали на натриев урат в синов. течност.

При продължително протичане на подагра, когато освен периодично повтарящите се пристъпи на артрит, вече има и такива характерни за подаграта признаци като тофуси, видни на рентгенограмата върху стъпалата и ръцете и хиперурикемия, тогава установяването на подагра не е трудно. Затруднения възникват при атипична картина на първите подагрозни пристъпи (когато поражението е върху малките стави на ръцете или в тъкани), при слаба интензивност на пристъпите, както и при наличие на полиартрит. В тези случаи се пренебрегва атипичната локализация на процеса, интензивността или продължителността на пристъпа, и се вземат предвид основните закономерности, свойствени на подаграта – внезапно начало, бързо нарастване на симптомите и тяхната пълна обратимост в ранните периоди на болестта.

На Международен симптозиум в Рим са изработени критерии за диагностициране на подагра. Те са следните:
 1. Повишаване на съдържанието на пикочна к-на в плазмата на кръвта над 0,42 mmol/L при мъжете и над 0,36 mmol/L при дамите;
 2. Наличие на тофуси;
 3. Наличие на кристали на натриев урат в синовиалните течности и в тъканите, установени при микроскопско или химическо изследване;
 4. Остри пристъпи на артрит, възникващи внезапно, с пълна клинична ремисия в течение на 1-2 седмици.
  Диагноза подагра се поставя при наличие на два от изброените четири критерия. Всеки признак поотделно говори и за други патологии. Например хиперурикемията възниква под влияние на различни медикаменти, взимащи се за артрит. Обаче е вярно и обратното – болен от подагра може да покаже нормално съдържание на ПК в кръвта, ако преди това се е лекувал с големи дози салицилати, пиразолонови препарати или корктикостероиди.

Четвъртият признак – остри пристъпи на артрит с бърза обратимост на ставните проявления, възниква и при пирофосфатна артропатия, в ранен стадии на ревмат. артрит и други.

Вторият признак – тофусите, е най-характерният за подагра. Но той може да отсъства в първите 5 години от болестта.

Най-голяма диагностична ценност притежава третият признак – наличие на микрокристали на натиев урат в синов. течност или в тъканите.

Освен горната система за оценяване, е разработена и друга – за насочване към диагнозата подагра в ранните стадии на болестта, още преди образуването на тофуси.

Тя съдържа следните критерии:
подагра симптоми лечение
Подаграта инвалидизира в крайните си стадии
 • повече от една така на остър артрит;
 • възпалението на ставата достига максимум в първия ден от болестта;
 • моноартикуларен характер на артрита;
 • почервеняване на кожата над ставата по време на пристъп;
 • подпухване и болка в ставата над палеца на крака;
 • едностранно поразяване на метатарзофалангеалната става;
 • подозрение за тофуси;
 • хиперурикемия;
 • асиметрично изменение на ставите на ретгенограмата;
 • субкортикални кисти на коста без ерозия на рентгенограмата;
 • отсъствие на микрофлора при посявка на синовиална течност.

Насочването към диагноза подагра се случва при наличието на пет от гореизброените признаци. Установено е, че при 95.5% от болните са налични 5 от посочените изменения още в ранните стадии на болестта. В същото време те са много по-рядко срещани при болни от други артрити – едва при 6-7%. Обаче при псевдоподагра комбинацията от 5 и повече признаци се среща при 27,3 % от болните. Въпреки това указаните дефекти са в помощ при диагностицирането на подагра.

Диференциална диагноза

В ранния период на болестта острият подагрозен моноартрит, особено ако той протича без поражение на палеца на крака, трябва преди всичко да се диференцира от острия инфекциозен артрит, който понякога дава идентична клинична картина (внезапно начало, остри болки, бързо нарастване на ексудата, треска). В такива случаи помагат указанията в анамнезата за периодично повтарящи се подобни пристъпи, преминаващи без каквото и да е остатъчно явление. Вземат се предвид още инфекции и травми в миналото, артрит, лимфангит, добър ефект от антибиотици.

Ако острият подагрозен пристъп протича по типа на полиартрита, особено с поразяване на ставите на ръцете, понякога трябва да се диференцира от ранните стадии на РА, ревматичен или реактивен алергичен полиартрит. Отчита се отсъствие на указания за инфекциозна алергия, отсъствие на признаци за поражение на сърцето. Има значение и много бързото развитие на подагрозния пристъп с много остри облки, ярко зачервяване на кожата над поразената става и последващо излющване. Това обикновено отсъства при посочените по-горе парологии.

подагра симптоми лечение
Хроничният полиартрит също причинява уголемяване в зоната на ставите

Хроничният полиартрит понякога се смесва с хроничен хроничен РА, като и в двата случая се наблюдава продължително протичане с периодични обостряния, а тофусите в областта на лакетните стави се вземат за ревматоидни възли. Разликата е там, че при подагра обострянето на артрита е по-рязко и по-кратко. На рентгенограмата на ставите при подагра се наблюдават характерни дефекти на костите. Тофусите са по-плътни и имат по-неправилна форма в сравнение с ревматоидните възли и понякога са по-големи – като кокоше яйце и повече. Кожата над големите тофуси е изтънена и през нея се вижда белезникавото съдържание. Хистологичното изследване диференциа тофуса от ревматоиден възел.

При установяването на диагноза подагра най-важен е въпросът дали тя е първична или вторична. Защото при вторична подагра следва да се установи и причината за нейната поява – друго забол., провокирало измененията. Като начало се започва с подробно разпитване на болния за редица фактори като болести на кръвта, злокачествени тумори, продължително приемане на диуретици и други.

Много е съществено да не се пренебрегват клиничните особености на вторичната подагра, по-високата средна възраст на болните, голямата честота на поражение на жените, отсъствието на случаи на подагра в семейството, по-високи показатели на хиперурикемия и урикозурия с много често образуване на камъни в пикочните пътища.

Диета и лечение при подагра

Лечението на подаграта е насочено към предпазване и купиране на острите пристъпи и на отлагането на урати в тъканите, както и към тяхното разнасяне. С помощта на медикаменти бързо се купира острият пристъп и се нормалириза съдържанието на ПК в кръвта при по-голяма част от болните (при условия че съответните препарати се приемат до края на живота).

Безсимптомната хиперурикемия изисква лечение само в случаите, когато съдържанието на ПК в кръвта е много високо – постоянно над 0,54 mmol/L и следователно има голям риск от настъпването на остър пристъп или от образуването на камъни от урати. При хиперурикемия под 0,54 mmol/L, без клинични симптоми на подагра, лечение не се прилага.

При подаграта от изключително значение е диетата, чрез която се намалява до възможна степен вноса на пурини отвън. Стандартно това става чрез отказ от месо и риба, както и от спиртни напитки. Повече по тази тема ще прочетете в статията ни ТУК: Лечение на подагра с лекарства и диета. Хранене, билки, медикаменти. Действие на Benzobromaron.

Още по-добър материал за диетата при подагра имаме ТУК:

https://www.lekar.bg/2018/08/13/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8/

Билково и домашно лечение към диетата
подагра симптоми лечение
Баните за крака с лайка отнемат възпалението

Подаграта се повлиява и от билково лечение. Някои от рецептите са насочени към ликвидиране на неприятните усещания и паренето в пикочния мехур, които са причинени от дразненето, което причиняват разтворените соли на ПК. Други билкови сборове помагат на поразената става и успокояват възпалението.

Ето две интересни рецепти:
 1. Рецепта №1. Целебна отвара от лайка прекрасно успокоява поразените от подагра крайници. Цветовете се заливат с вода, в която е разтворена сол. Количества: сол 100 г/ вода 10 л/ лайка 20 г. С този разтвор се прави вана за болният крайник.
 2. Рецепта №2. Обикновени елхови шишарки помагат за очистване на ставите. Избират се неразтворени шишарки със семенцата вътре и се заливат със сгорещена 350 мл вода. Киснат се за цялата нощ. Отварата се взема трикратно преди храната. Процедурата се прави до пълно оздравяване.

Повече за билковите лекове ще видите ТУК: Още симптоми и лечение на подагра с билки. Търсене на добър лек и медикаменти. Какво е аденурик?

Вижте и ТОВА непременно:

https://www.lekar.bg/2018/08/13/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%b8/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Аркоксия: Ползи и странични ефекти

Как правилно да ползваме Аркоксия 60, 90, 120? Или Диклофенак? Мнения

За какво се използва аркоксия? Колко време се приема? Аналози и заместители: Мовалис, Колхицин, Ибупрофен …

Едно мнение

 1. Сашка Руйчева

  Прекрасна статия! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *