Тровите черния дроб!

Не пийте парацетамол с кафе! Ацетаминофен и опасности

Едновременният прием на болкоуспокояващият ацетаминофен (парацетамол, тайленол и т.н.) и големи количества кафе може да доведе до увреждане на черния дроб, съобщава списанието Chemical Research in Toxicology.

Учените от Вашингтонския университет открили, че когато комбинацията на кафе с парацетамол повишава три пъти количеството на образуващия се страничен продукт на метаболизма на ацетаминофена, така нареченият N-ацетил-p-бензохинонимин (NAPQI).Такива резултати били получени при изследване на ефекта на тези вещества върху специално създадените генноинженерни щамове на бактериите E. сoli. Тези бактерии изработват ферменти, които се образуват в човешкия черен дроб и участват в метаболизма на ацетаминофена и ред други лекарствени препарати.

«Кофеинът може да взаимодейства с фермента, участващ в образуването на токсичния метаболит на ацетаминофена, като увеличава неговата изработка. В резултат на това може да се увредиу черния дроб», – съобщи ръководителят на изследването Сид Нелсън (Sid Nelson).Новите резултати се потвърждават от данните на по-ранни изследвания, показали, че високите дози кофеин усилват увреждането на черния дроб при мишки след прием на ацетаминофен, отбелязва Нелсън.

Дайте мнение и Вие тук!

Между другото, приемът на малко количество кафе в съчетание с ацетаминофен не е опасно, предполагат изследователите. Увреждането на черния дроб може да възникне ако се изпие «десет пъти повече кофеин, отколкото се съдържа в две чашки кафе» (кофеин има и в енергийните напитки, например – бел.ред.) , съобщи Нелсън. Освен това токсичният ефект на такава комбинация може да се прояви значително по-рано в съчетанието с алкохол, противоепилептични препарати и комбинирани лекарства, в чийто състав влизат кофеин и ацетаминофен. Последните широко се използват за лечение на мигрена, артрити и други заболявания, добавя ученият.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Aphasia

Афазия. Симптоми, лечение и диагностика

Моторна афазия. Симптоми на детска афазия. Лечение на афазия брока. Причини и терапия за справяне …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *