Мазната риба защитава децата от диабет

Продуктите, богати на омега-3 мастни киселини защитават децата от захарен диабет тип 1 типа децата с наследствена предразположеност към заболяването.

Включването в менюто на мазна риба, гръцки орехи, ленено масло и други източници на омега-3 мастни киселини ще позволи да се намали двойно риска от диабет при такива деца, съобщава Journal of the American Medical Association.

Вижте и нашата топ статия по темата ТУК: Всичко за лечение на диабет!

Учените от Университета Колорадо (University of Colorado) са проучили ролята на диетата върху състоянието на здравето на децата, при които има висок риск от развитие на захарен диабет 1 тип.

В изследването взели участие 1779 деца, чиито близки роднини страдали от диабет или които носели гените на предразположеност към диабет. На родителите било дадено специално меню.

И още нещо важно ТУК: Кои витамини трябва да пият диабетиците?

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Изследването продължило 12 години. Минимум веднъж годишно на децата бил правен кръвен анализ за наличие на антитела към бета-клетките на задстомашната жлеза, която изработва инсулин.

Тези антитела се изработват при автоимунни нарушения, които са в основата на захарния диабет от 1 тип. За периода на наблюденията захарен диабет развили 58 от децата.

Бе установено, че децата, които редовно употребявали продукти, богати на омега-3 мастни киселини, 55% по-рядко заболявали от захарен диабет от първи тип, съобщава ръководителят на изследването Джил Норис (Jill Norris).

На следващият етап на изследванията, Норис и неговите колеги определяли съдържанието на омега-3 мастни киселини в мембраните на кръвните клетки на 244 деца.

Оказало се, че децата, в чиито клетки имало голямо количество омега-3 мастни киселини, с 37% по-рядко заболявали от захарен диабет от тип 1.

И не на последно място погледнете ТОВА: Храна за диабетици. Коя е подходяща?

Механизмът на защитното действие на омега-3 мастните киселини е неизвестен. Предполага се, че те въздействат върху ферментите, участващи в развитието на възпаление.

А то се смята за пусков фактор за развитието на диабет диабета от тип 1.

Захарният диабет от първи тип се характеризира с абсолютният недостиг на хормона на задстомашната жлеза и затова болните се нуждаят от инжекции с инсулин.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *