активен въглен

С активен въглен: Пречистване на организма чрез ентеросорбция

Ценни сведения: Ентеросорбцията представлява прием на таблетки активен въглен или сорбенти, създадени на негова основа.

Сорбентът се свързва и извежда от стомашно-чревния тракт вредните и токсични вещества. Благодарение на ентеросорбцията се пречиства кръвта понеже течната част на стомашно-чревните сокове се адсорбира и постъпва обратно в кръвта.

Освен това ентеросорбентът на мастния обмен в организма като значително го подобрява – намалява съдържанието на вредни липидни съединения в кръвта.

Ентеросорбцията или пречистване с активен въглен може да се провежда и в домашни условия.

Курсът с прием на активен въглен е с продължителност 2—4 седмици по 1 таблетка на 10 кг тегло 2 пъти дневно. При това трябва да се избягва прием на други лекарствени препарати и да се внимава промеждутъкът между приемите на таблетките активен въглен да не е по-малък от 2 часа. През това време трябва да се спазва и диета: балансирано, леко хранене с намалено съдържание на мазнини.

Пие се сам пречистена вода, не по-малко от 2 литра дневно. След като приключите курса по пречистване с активен въглен в продължение на две седмици трябва да се пият напитки или препарати с живи бактерии. Въвеждането на ентеросорбент перорално в организма е най-ефективният начин.

Дайте мнение и Вие тук!

Пречистването на организма с ентеросорбция (активен въглен) може да се използва и при махмурлук.

За целта се изпиват 6-8 таблетки активен въглен, който адсорбира вредните и токсични вещества, намалява интоксикацията на организма и болезнените й последствия. Освен това приемът на препарата подобрява работата на бъбреците и пречиства черния дроб. В този случай процесът на ентеросорбцията започва в стомаха и завършва в тънките черва.

Не се препоръчва въвеждане на активен въглен в дебелото черво посредством клизма, освен в краен случай.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

активен въглен

Активен въглен на таблетки и на прах. За избелване на зъби, отслабване и др.

Продуктът активен въглен: как да го използваме. Активен въглен за терапии, в козметиката, в кулинарията. …

Едно мнение

  1. не е уточнено колко милиграма са тези таблетки и допустимата доза на ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *