Операцията по смяна на пола – пациентите са доволни

Болшинството хора, които са сменили мъжкия пол с женски, са доволни от резултатите от операцията, въпреки големия процент усложнения, съобщава EurekAlert.

Група британски изследователи е събрала впечатленията на 222 пациента след операцията за смяна на пола, 70 от тях се съгласили да вземат участие в подробна анкета и изследвания. Резултатите от работата, извършена в отделенията по урология и психиатрия на Университетските болници на Националната система за здравеопазване в Пейстър, са публикувани в урологическото списание BJU International.

Оказва се, че 88% са доволни от резултатите от операцията, 7% – недоволни и 5% не са изказали мнение по този въпрос. На всички половият член бил премахнат по хирургичен път, уретрата –преместена и им били оформени полови устни. Освен това, 93% станали горди притежатели на клитор, създаден от част от главичката на пениса.

Влагалище било оформено при 91% от операциите.По думите на ръководителя на изследването Джонатан Годард (Jonathan C. Goddard), резултатите от тази сложна хирургическа намеса зависят от множество фактори, такива като опита на хирурга, качеството и количеството тъкани на пациента за провеждане на пластика. Голямо значение имат и очакванията на самия пациент.

Провеждането на изследването било затруднено и за това, че много от сменилите пола радикално променят начина си на живот като често се местят на друго място. Въпреки всичко учените успели да осъществят контакт с 70 транссексуала, които са били оперирани в периода от 1994 до 2004.

Възрастта на анкетираните пациенти била средно 43 г. (от 19 до 76 г), като голяма част от тях били сменили пола 3 години преди изследването. У 91% бил оформен изкуствен клитор, у 89% – влагалище.

В резултат на изследването станало ясно, че:

• 23% от трансексуалите водят редовен полов живот, и 61% са доволни от дълбочината на влагалището;

Дайте мнение и Вие тук!

• у 98% клиторът е чувствителен, 48% са способни да изпитват оргазъм, у 14% чувствителността на клитора е прекалено голяма, но никой не е поискал да му бъде премахнат този орган;

• 28% имали проблеми с растеж на косми във влагалището, у 6% се наблюдавал пролаян (провисване на стените) на влагалището, а у 3% – некроза (умъртвяване) на тъканите;

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

• 27% имали проблеми с изпускане на урина, което в повечето случаи е довело до хирургическа намеса.Въпреки честите усложнения, 76% от запитаните били удовлетворени от козметичния резултат от операцията, а в 80% от случаите операцията оправдала очакванията на пациентите.

Първата операция по смяна на пола била направена през 1953 г. в Копенхаген. В настояще време в света ежегодно десетки хиляди хора сменят половата си принадлежност.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза

Лекарства за паник атаки, хапчета за страхова невроза

Мнения за най-добрите хапчета за страхова невроза. Лекарства за паник атаки. Какво да пием? Билкови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *