Учените изясниха на какво миришат мъжете

Навярно за нито един от вас не е тайма, че ролята на миризмите в отношенията между мъжа и жената е доста голяма.

Небезизвестните феромони, които се отделят от човешкия организъм, често предизвикват у противоположния пол къде по-силна сексуална реакция отколкото привлекателната външност. Но малко хора знаят, че всеки от нас възприема миризмата на тези вещества по различен начин.До такъв извод стигнала група изследователи начело с Лесли Уосхол, молекулярен невробиолог от Универсиета Рокфеллер в Ню-Йорк, която проучила въздействието на андростенона върху жените.

Оказало се, че тозуи феромон, който се отделя от мъжките потни жлези, напомня на някои дами миризмата на … урина, на други – на ванилия, а на трети не им мирише на нищо. Наистина, жените от първата категория не са чак толкова много – само 5%, но Уопсхол, по нейно собствено признание, спада именно към тях.

«В моя нос андростенонът предизвиква същите усещания, каквито може да предизвика потта на млад човек, който е тичал 100 дни без нито веднъж да се измие», – завява изследователката в интервю за LiveScience.С какво се обяснява такъв феномен? По думите на Уосхол, чялата работа е в така нареченият ген на ниризмата OR7D4: именно от неговите модификации и зависи възприемането на андростенона. «Хората, които са носители на различни вариации на този ген-рецептор, възприемат миризмата на феромона по-различно», – твърди авторката на изследването.

Според нейните думи, това станало ясно в резултат на неголям експеримент: учените дали на почти 400 да помиришат и да оценят миризмата на около 66 различни химични съединения, сред които бил и андростенонът, след което доброволците дали кръв за анализ.

Станало ясно, че дамите с най-проста форма на OR7D4 са описали този феромон като «предизвикващ гадене», докато при другите модификацията на гена била малко по-сложна.

Дайте мнение и Вие тук!

Впрочем Уосхол на изключва да има и други вариации на гена на миризмата, благодарение на които е възможно андростенона да се възприема по още по-различни начини.

Но каквото и да говорим и пишем, това вещество е един от най-солните феромони, които въздействат на подсъзнанието и инстинктите на жената, заложени в организма й от самата природа.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *