ацеталдехид, бързо разграждане на алкохол

Какво става когато липсва ацеталдехид, ферментът за бързо разграждане на алкохол?

Как ферментът за бързо разграждане на алкохол превръща пиячката в ацеталдехид. Отговор на въпрос на читател:

ВЪПРОС: Винаги, когато пия алкохол, пулсът ми се увеличава от 100 до 120 удара в минута.

Много често се събуждам към 4 часа сутринта, вероятно защото усещам, че пулсът ми се увеличава. Когато го измеря, той стига до 150, а понякога и повече удара в минута. Страх ме е, изпотявам се целия, макар че електрокардиограмата, която ми правят на сутринта, не показва никакви отклонения в работата на сърцето. Кажете какво ми е?

ОТГОВОР: Вие не пишете какво количество алкохол пиете, а това е важна подробност. Най-вероятно е във вашия организъм да липсва ферментът, който разгражда по-бързо алкохола. В такъв случай дори и малките дози алкохол (от 20 до 50 г) могат да предизвикат не само ускоряване на пулса, но и тежко отравяне, ако продължавате така.

За да не ви звучи като празна заплаха или пропаганда, а и по повод на много запитвания по този въпрос, ето малко по-подробни разяснения. След като алкохолът попадне в черния дроб, фермент под название алкохолхидрогеназа започва да го превръща в друго вещество — ацеталдехид. Това вещество е още по-отровно и от алкохола. Ако черният дроб не преработи ацеталдехида в ново съединение, той попада в кръвотока, а след това в мозъка, надбъбреците и други части на организма.

Обикновено това предизвиква подтиснато настроение, стрес, гадене и други подобни неприятни последствия. При някои методики на лечение от алкохолизъм на пациентите се дават таблетки, които спират преобразуването на ацеталдехида в черния дроб.

Ако такива пациенти продължат употребата на алкохол, ацеталдехидът се натрупва в организма и той започва да реагира с треперене, повръщане и др. Последствията са толкова силни, че докато взема таблетките, болният се отказва от пиенето. Подобно действие има и «народното» лекарство – билката копитник.

Когато човек пие умерено, черният дроб, с помощта на друг фермент, преобразува ацеталдехида в ацетат, сравнително безвредно вещество. Това превръщане (етилов спирт — ацеталдехид — ацетат) преминава повече или по-малко успешно – в зависимост от количеството изпит алкохол и от степента на готовност на организма за неговата преработка.

При хората от някои раси възникват допълнителни проблеми. У японците, например, генетично е предопределен дефицитът на ферменти, които са необходими за завършване на веригата на преработка на етиловия спирт (алкохола). Това означава, че те са по-малко устойчиви към алкохола.

Така се ражда културния феномен — ритуалното пиене на силни напитки в много малки съдове. Алкохолът постъпва в организма, но го приемат на малки дози в в дълъг период от време. Начинът на хранене на китайците, например, определя съвсем друг подход при създаване на билкови комбинации за лечение на алкохолна зависимост (алкохолизъм).

Неслучайно много хора твърдят, че китайските чайове против алкохолизъм не действат на алкохолик-българин.Ацеталдехидът се преработва в ацетат благодарение на друг фермент – алдехиддрохеназа. Но освен нея и алкохолхидрогеназата, в процеса на метаболизма участва и още едно вещество.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

То е производно на никотиновата киселина NAD. NAD способства за включването в обменните процеси («изгарянето») както на алкохола, така и на ацеталдехида, като при това се преобразува в друго вещесво— NADH. За да не спира процеса на преработката на переработката на етилов спирт, черният дроб трябва да превръща NADH в NAD.

Ако и двата гореспоменати процеса (превръщането на етилов спирт в ацеталдехид и превръщането на ацеталдехид в ацетат), преминават ефективно, организмът няма да бъде заплашен от неприятните последствия от приемане на алкохол, в просторечието известни като «махмурлук», с някои малки изключения.

Ако ние пием чист етилов спирт (често се практикува от хора, зависими от алкохола като евтин вариант за напиване), разреден или не с вода, то гореописаните процеси са всичко, което се иска от черния дроб. За съжаление, напитките, които пием, не са толкова чисти. Няма да се спираме на начина на получаване на виното в пластмасови бутилки и различните евтини водки и ракии.

Дайте мнение и Вие тук!

При всички случаи, към етиловия спирт има всякакви примеси. Не става дума само за червена или друга боя. Говорим за фузелово масло, органични киселини и даже алдехиди. Сред тези вещества има толкова токсични, че приемът им в чист вид води до смъртоносен изход.

За да избегнете такава опасност, по-добре пийте чист алкохол — тоест бяло вино вместо червено, водка вместо уиски. Скоростта на постъпване на алкохола в организма трябва да съответства на способността му да преработва спирта в ацеталдехид и по-нататък — в ацетат.

Тази способност се повишава, ако преди да пиете сте похапнали добре, при това има значение какво точно. Мазната храна смазва стените на стомаха и дванадесетопръстника и забавя всмукването на алкохола, белтъците помагат да се нормализират обменните процеси, а въглехидратите адсорбират алкохола в стомаха и намаляват интензивността на постъпването му в кръвотока и мускулната тъкан.

Второ, ако в напитката има примеси, да кажем, алдехиди, трябва да се избавите от тях. Има два начина. За предпочитане е да се събере и абсорбира ацеталдехидът преди той да попадне в кръвта (същото се отнася и за ацетата). За това могат да помогнат дървените въглища — прекрасен адсорбент.

По-малко известни на любителите на алкохола са т.нар хелатни съединения, които се съдържат в зелето. Тези вещества свързват вредните елементи и ги извеждат от организма. Такова е действието и на витамин С.

Вторият, по-малко желателен път е да се преработят токсините в организма в резултат на обмяна на веществата. Този метод е не толкова ефективен: могат да възникнат усложнения по време на цикъла NAD — NADH — NAD, който съдейства на метаболизма. Тук може да помогне фруктозата, която се намира в меда и кислородът.

Или с други думи: във вашия случай потърсете лекар, за да уточните диагнозата си. Иначе може да ви се случи нещо много неприятно.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Физиологично действие на алкохола

Алкохолизъм. Последствия и вреди от редовно пиене на алкохол. Алкохолна енцефалопатия

Вреди от редовно пиене на алкохол. Алкохолизъм и последствия. Алкохолна енцефалопатия. Антибиотик и алкохол. Прием, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *