Движението на кръвта определя дълголетието

Движението на кръвта определя дълголетието Можем да се защитим надеждно от голям брой болести, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си, ако премахнем скритата първопричина - нарушението на микроциркулацията на кръвта в тъканите на-тялото.
Учените са изчислили, че ако изправим и наредим в права линия всички капиляри от човешкия организъм, може да се обиколи 2,5 пъти земното кълбо - ще се получи ни по-малко, нито повече от 100 хил. км!

За нарушението на микроциркулацията се заговори активно наскоро във връзка с влошаването на екологията, увеличаването на стреса и в същото време стремежът на хората към подмладяване и продължаване на активната фаза на живот. Тези, които нямат медицинско образование, обикновено погрешно смятат, че нарушение на микроциркулацията е научното наз ание на сърдечносъдовите заболявания. Всъщност става въпрос за абсолютно друго разстройство на абсолютно друга система на организма.

КЪДЕ СВЪРШВА КРЪВТА?
Всички добре си представят системата на кръвообращението: „тръбички" с различен диаметър, по които сърцето изтласква кръв, снабдявайки всички части на тялото с кислород за дишане и хранителни вещества за...хранене, разбира се.

А обратно, както е известно кръвта „обира" всякакви отпадъци, за които дори не е приятно да се говори. Но, ако се замислим сериозно как се случва това на практика, става ясно, че няма никакви „части на тялото", а само различни съвкупности от микроскопични клетки, вътре в които стават всички тези забележителни процеси дишане-хранене-отделяне. Всяка клетка е обкръжена от затворена обвивка, никаква „уста" и отверстие не съществуват. Как тогава става взаимодействието между кръвта и обмяната на веществата в клетката? През 1661 г. италианският учен Малпиги открил „втора", „тайна" система на кръвообращението.

Както е известно, в тъканите на тялото кръвоносните съдове се разклоняват на микроскопични капиляри и където свършва известната ни система на кръвообращение, започва съвсем друга система на микроциркулация на кръвта. Там действат различни закони на хидростатиката и хидродинамиката от тези при вените и артериите. Тук всички процеси стават вече почти на молекулярно ниво, тъй като в просвета на капилярите може да премине само една кръвна клетка и на еритроцитите (носителите на кислород) се налага да се „промъкват" с усилие. Така че тук имаме работа не с физическо явление, а с отделни клетки и молекули.

КЪДЕ Е КЛЮЧЕТО КЪМ ВЕЧНАТА СИЛА
От казаното дотук става ясно, че дори при изправно работещо сърце и нормално движение на кръвта по съдовете в системата микроциркулацията на кръвта по различни причини може да бъде нарушена, което обикновено остава незабелязано дълго време. Нарушение на циркулацията се нарича състоянието, когато се поразяват само капилярите, а с големите съдове всичко е наред. Такива явления се наричат исхемични и именно те с времето водят до:

•слабост;
•умора;
•понижаване на работоспособността;
•емоционални проблеми;
•и най-различни заболявания на различни органи, най-„популярните" от които са стенокардията и други.

СПЕШЕН СЛУЧАЙ
Има ситуации, при които труднозабележимите нарушения на микроциркулацията се набиват на очи. Понякога това е защитна реакция на организма, която помага за справяне с проблема, а понякога - ситуация, опасна за здравето и дори за живота.

ТРАВМА. Всеки от нас знае прекрасно как изглежда това: отначало мястото на травмата побледнява - това е реакция на съдосвиващите нерви. След това наоколо се появява червенина - това е реф лекторна реакция на разширение на капилярите и малките съдове, което ускорява кръвотока. Течната част на кръвта постепенно минава в междуклетъчното пространство, получава се оток, а кръвта се сгъстява и започва да се съсирва, образуват се микротромби - в крайна сметка кръвотокът в микроциркулярното русло спира. По тази причина възниква пулсираща болка.

ИМПОТЕНТНОСТ. Нарушенията на микроциркулацията са признагЛи.като причина за еректилните разстройства при мъжете.

ШОК. Най-тежкото състояние, при което се нарушава микроциркулацията във всички вътрешни органи изведнъж. Кръвоносната система не е в състояние да осигури адекватно снабдяване на органите и тъканите с кислород и хранителни вещества (след травма, силна алергия, инфекции, обширни изгаряния, кръвозагуба). Отначало рязко се влошава изтласкването на кръв от сърцето и за да задържат падането на артериалното налягане, съдовете рязко се свиват, след което се забавя микроциркулацията в капилярите, образуват се микротромби. След това възниква масивен застой на кръвта в капилярите, започват да страдат обменните процеси, в клетките се натрупват отровни продукти на обмяната на веществата и в отговор на това настъпва парализа на капилярите: те започват да пропускат течност - като сито, и кръвната плазма нахлува в тъканите. Съответно кръвта вътре в съдовете става все по-малко и сърцето вече няма какво да движи. Изтласкването на кръвта от сърцето става още по-малко -порочният кръг се затваря.

Оттук и проявите на шок: слабост, неразположение, падане на артериалното налягане на 80/ 25 мм живачен стълб и по-ниско, кожата е студена, землисто-сива, понякога на петна, влажна поради застоя на кръв в капилярите, нишковиден пулс.

В бъбреците спира отделянето на урина, в черния дроб - преработката на вредните вещества, в белите дробове - нормалното дишане; настъпва самоотравяне.

СЛЕПОТА.
Тук разстройството на микроциркулацията в съдовете на очното дъно не е причина, а следствие от диабет. Намаляването на зрението зависи от стадия на диабета, лечението Най-често е късно и почти невъзможно, затова пък може да се предотврати самият диабет.

ДА ЦИРКУЛИРАМЕ СВОБОДНО
Нормалната микроциркулация означава не просто нормално, а успешно и качествено съществуване.

За свободното циркулиране на кръвта в организма помага спазването на следните условия на всекидневния живот:

ЗДРАВОСЛОВНИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ •Отказване от тютюнопушене. Никотинът свива капилярите, след това той се изхвърля от организма и те отново се свиват. Но постепенно стените им губят еластичността си и нараства рискът от нарушение на микроциркулацията.

•Заниманията със спорт развиват капилярната мрежа.

ПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ • Препоръчително е да се употребяват продукти, съдържащи антиоксиданти и фолиева киселина, които предотвратяват съсирването на кръвта вътре в съдовете. Това са бобовите храни, зеленият лук, ядките, боровинките.

ПРИЕМАНЕТО НА ВИТАМИНИ •Препоръчително е да се приемат поливитамини, при покупката им обърнете внимание на наличието в състава на таблетките на витамини от група В, С, Е и D. Те укрепват стените на съдовете, особено витамин С. Той се съдържа в плодовете, зеленчуците, черния дроб, морската риба.

ХИРУДОТЕРАПИЯ (ЛЕЧЕНИЕ С ПИЯВИЦИ) •Прилага се за разреждане на кръвта, но в началото е необходима консултация с терапевт, кардиолог, по възможност - с хематолог.

КАКЪВ Е МЕХАНИЗМЪТ НА МИКРОИНСУЛТИТЕ
Локалното нарушение на микроциркулацията - исхемия, най-често дори не се чувства. На лекарите е известно, че пациентите често не забелязват дори крупните инфаркти, за микроинфарктите да не говорим.

Микроинсултът дори в главния мозък може да не се прояви по никакъв начин, ако не е засегнал жизненоважни центрове на рефлекторната регулация на дишането, сърцебиенето и др. Във всички останали случаи на микроинфаркти в мозъка човек чувства максимум главоболие или лек световъртеж, а вследствие от многобройни микроинсулти са вегетативната дистония и нестабилното артериално налягане - явления, които медиците често наричат „възрастови" и „преходни".

КАКВО СЕ СЛУЧВА?
Нарушенията на капилярния кръвоток - исхемичните явления, преминават през няколко стадия:

1 стадий - свиване на малките съдове и застой на кръвта в капилярите;

2 стадий - кръвта започва да се съсирва вътре в съдовете, образуват се микротромби;

3 стадий - кръвотокът в капилярите спира;

4 стадий - пълна блокада на кръвотока и рязко нарушение на бариерната функция на микросъдовете и капилярите.

5 стадий - порите на капилярите се разширяват и през тях започват да „нахлуват" еритроцити, появяват се масивни кръвотечения - микроинсулти, върху кожата това изглежда като произволно появяващи се синини.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 2281 пъти (14 октомври 2008   01:25)

  14 септември 2011 04:21   |   Carlie   |     |  
This arcilte keeps it real, no doubt.
  23 декември 2008 18:27   |   пепа   |   бургас   |  
Като се замислих...наистина движението на кръвта е причина за доста болести..благодаря ви.Аз имам проблем ,с дясната ръка по-точно изтръпване ,с тъпа дърпаща болка в областта на плешката и после преминава по цялата ръка към пръстити.това става когато ръката ми е надолу и трябва да я вдигна нагоре ,да масажирам и тогава отминава.А с десния крак като се протегна в леглото изведнъж се схваща и то с много силна болка,пръстите се изкривяват сами и трябва пак да масажирам ,за да се отпусне кракът ми.Някъде четох че това схващане е липса на калий и магнезии в организма.Възможно ли е и при какъв специалист трябва да отида и какви изследвания са ми необходими?..

lekar.bg препоръчва: