Очни възпаления и очен секрет

Очни възпаления и очен секрет Конюнктивитът е най-често срещаната форма на очно възпаление, причиняващо дразнене, зачервяване и/или очен секрет. Блефаритът е с подобни симптоми и двете състояния възникват вследствие на травма, инфекция, чуждо тяло, алергия или контакт, с дразнещи химически вещества (в цигарения дим и изгорелите автомобилни газове).
Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата, прозрачната мембрана (лигавицата), която покрива бялото на очите и вътрешната повърхност на клепачите. Очите се зачервяват, появява се усещане за парене и сърбеж, както и секрет, който при инфекциозния конюнктивит слепва клепачите по време на сън. При алергичния конюнктивит, често съчетан с алергичен ринит (сенна хрема), секретът е прозрачен и клепачите обикновено се под ват. Може да се появи и свръхчувствителност към светлината.

Блефаритът (възпаление на клепачите) предизвиква дразнене, зачервяване и лющене на кожата по ръба на клепачите. Възможно е натрупването на засъхнал секрет по тях и по миглите. Това състояние, което понякога се свързва със себорея или екзема, често рецидивира.

ПРОФИЛАКТИКА
Никога не използвайте общи хавлии или кърпи и настоявайте всеки заболял член от семейството непременно да се лекува. Предпазвайте се със специални очила при работа в прашна или задимена среда и когато плувате в басейн с хлорирана вода.

Ако сте предразположени към очни инфекции, укрепете имунната си система, като консумирате по пет порции плодове и зеленчуци дневно, включително горски, жълти и оранжеви плодове. Избягвайте храните, съдържащи бяло брашно и захар.

Недостигът на витамин А е най-честата причина за сухота в очите. Той се съдържа в черния дроб, млякото, тлъстите риби, оранжевите, жълтите, зеленолистните зеленчуци и яйцата и е по-ефикасен при третирането на очни проблеми, отколкото синтетичните хранителни добавки.

ЧУЖДО ТЯЛО В ОКОТО
Прашинките излизат лесно чрез мигане. По-големи частици можете да извадите посредством посочените методи. Потърсете медицинска помощ, ако чуждото тяло е върху зеницата, забило се е в очната ябълка или ако не можете да се справите.
Долен клепач: Опитайте се да отстраните чуждото тяло с вода или като избършете с чиста навлажнена кърпичка или салфетка единствено бялата част на окото.
Горен клепач: Хванете миглите и леко придърпвайте клепача нагоре и надолу към долния клепач или пробвайте да отмиете чуждото тяло, като мигате под вода.

ЛЕЧЕНИЕ
При очна инфекция не докосвайте очите и мийте ръцете си редовно. Перете често кърпите и спалното бельо, за да се предпазите от повторно заразяване. Ако страдате от блефарит и себорея, лекувайте ги едновременно.
Хранителен режим: Продължителното очно възпаление вследствие на алергия може да от- шуми, ако изключите от менюто си млечните продукти, чая и кафето.
От аптеката: За да се справите с инфекцията и да облекчите възпалението, приемайте хранителни добавки с масло от вечерна иглика, витамин А, В и Е и флавоноиди според указанията на опаковката. При инфекциозен конюнктивит опитайте промивки с борова вода.

Хомеопатия
• Aconite: ако чувствате парене, сухота и драс-кане и ако очите изглеждат зачервени, възпалени, с подути клепачи. Симптомите може да са предизвикани от студен вятър.
• Apis: при зачервени и подпухнали клепачи.
• Belladonna: ако очите са силно сухи, зачервени и чувствителни към светлина, а симптомите се развиват бързо.
• Euphrasia: ако очите ви сълзят и парят. Из-плакнете ги с няколко капки от тинктурата в преварена вода. Използвайте нов разтвор за всяко око.
• Pulsatilla: при жълтеникав секрет, който не пари и не дразни, но клепачите са възпалени и вероятно слепени.

Билколечение: Промивайте очите с чай от лечебна очанка. Оставете го да ври 10 минути, за да се постигне дезинфекция, след това го охладете и прецедете (през стерилна цедка или тен-зух). Използвайте нов разтвор за всяко око и не съхранявайте остатъка от течността.
За да подсилите имунната система, пийте 2 седмици чай от следната билкова смес: очанка, ехинацея, лепка, репей и гол сладник. Приемайте по една чаша 1-2 пъти дневно.

АКУПРЕСУРА ЗА ОЧИ
Облекчете възпалените очи, като притискате за 2 минути точките, описани долу. Отпускайте и повтаряйте след няколко вдишвания.
• Точка тай-ян, разположена на един пръст разстояние от външната кост на окото, на едно ниво с върха на ухото.
• Точка ПМ 1 точно над вътрешния ъгъл на окото, във вътрешния край на веждата.
• Точката ЧД 3 от горната страна на стъпалото, между първия и втория пръст, заедно с точка ЖМ 37, разположена върху пищяла, на 5 пръста над глезена, пред кокалче-то, от външната страна на крака.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
• Очният проблем е свързан с болка.
• Имате обилен, оцветен секрет.
• Постепенно се засяга и зрението ви.

Незабавно потърсете лекар, ако:
• Симптомите ви не се подобряват до 2 дни.
• Окото ви е наранено.
• Зрението ви е сериозно засегнато.« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 12747 пъти (07 юли 2007   13:54)

  04 септември 2012 20:31   |   Алекс   |   София   |  
Какъв коментар да дам, като няма никакъв шанс да се стигне до някакво решение на проблема. Преди години имаше борова вода, а сега се оказва, че липсва. И защо ли? Ами защото не се печели от нея. Единствено се надявам, че с отвара от лайка мога да опитам да ликвидирам проблема. Четох някъде, че дори да не помогне няма да навреди, което не се гарантира от разните скъпи капки, или мазила от аптеката за които отзивите са отчайващи.
  25 януари 2011 18:35   |   аз   |   София   |  
Борова вода не се предлага в аптеките. Как и къде може да се намери?
  04 май 2010 23:39   |   Dani   |   Sofia   |  
Слет операция на окото,кога може да се работи.Минаха два месеца,а още ме наболява когато се опитам да поработя,даже окото ми се зачервява.Знае ли някой какво да правя,и какво да пия.Моля пишете ми.Р.S.Завравих да оточня че операцията е безкравна.

lekar.bg препоръчва: