Лек и приятен масаж за уморените очи

Лек и приятен масаж за уморените очи • С „възглавничките" на показалците масажирайте бавно вътрешните ъгли на очите. Продължавайте тази гимнастика до момента, в който, като затворите очи, се появява плътно черно поле за няколко секунди.
• Основните точки, които „отговарят" на зрението, са разположени в меката част на ушната мида. Обхванете с палец и показалец тази част и я масажирайте в продължение на десет секунди. Повторете това пет пъти, с малки прекъсвания. Резултатът е много добър - умората на очите изчезва, имате чувството, че те започват активно „да дишат" и буквално се окъпват в сълзи, което също подобрява зрението.
• Много важно е и правилното хранене - помагат телешкият черен дроб и медът, особено този, който е събран през май. Полезен е и морковеният сок - по п ловин чаена чаша сутрин, на гладно. Ако в менюто си включите и два-три моркова за деня, ползата ще се удвои.
• Ако очите ви са възпалени, използвайте следната отвара: 2 супени лъжици мента залейте с две чаени чаши вода и оставете да ври на слаб огън в продължение на десет минути. Изчакайте да изстине и прецедете.Натопете в още топлия разтвор нежна марля и я сложете върху очите си за десет минути.По подобен начин действа и следната отвара: една супена лъжица чай (черен или зелен) залейте с 50 мл вряща вода и оставете да
• Сварете чай от лайка, оставете го да изстине за 30-40 минути. Охладете, прецедете, натопете памучни тампони или марли и ги поставете върху очите за две минути. Сменете ги три-четири пъти.
За тези, които работят продължително с компютър
• Ако почувствате умора, затворете очи за пет секунди, а след това ги отворете и погледнете към върха на носа си. Повторете упражнението пет-шест пъти.
•Задръжте пред очите си, на разстояние около 30 см, показалеца. Погледнете към него за около пет секунди. След това закрийте с длан лявото си око за пет секунди и отново погледнете показалеца си с двете очи. Така - осем пъти. Направете същото упражнение и с дясното око.
• Мигайте бързо - пет-шест пъти. След това затворете очи и помасажирайте веждите си в продължение на няколко секунди - това ще подобри кръвното оросяване на окото.
• Една супена лъжица добре смлени в кафемелачка семена от копър залейте с чаена чаша вряща вода и оставете да кисне петнайсет минути.Прецедете и правете компрес на очите.
• Половин килограм листа от алое смесете с още толкова качествен мед и изсипете в литър младо чисто вино. (Преди да използвате листата, не поливайте растението в продължение на пет денонощия). Смелете листата (добре изчистени преди това със салфетка от праха) и всичко изредено до тук излейте в трилитрова бутилка. Размесете добре с дървена лъжица, покрийте с плътен капак и оставете да престои петденонощия. През първата седмица пийте по 2 ч.л., три пъти дневно, два часа преди хранене. След това - по една супена лъжица три пъти на ден, час преди хранене. След месец почивка можете отново да подновите лечението по същата схема.
Проверка чрез... звездите
Съществуват няколко метода, проверени през вековете. Единият от тях е бил известен още на древните римляни - чрез него проверявали дали легионерите виждат предпоследната звезда в Голямата мечка - с всяко око поотделно. Погледнете през някоя есенна вечер на изток и ще видите мъгляво петънце - звездното натрупване на Плеядите. Погледнете внимателно и кажете колко звезди различавате в него. Ако са пет или шест, това означава, че зрението ви е нормално.« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 1095 пъти (03 декември 2009   14:46)

  12 януари 2012 12:19   |   Finch   |     |  
Thanks for helping me to see tinhgs in a different light.

lekar.bg препоръчва: