Болкоуспокояващите повишават кръвното налягане

Болкоуспокояващите повишават кръвното налягане Популярните болкоуспокояващи средства като аспирин, ибупрофен и ацетаминофен могат да доведат до повишаване на кръвното налягане при мъжете, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване на американски специалисти.

Изследователите от "Бригам енд уиминс хоспитъл" в Бостън установили, че мъжете, приемащи подобни лекарства през повечето дни от седмицата, са изложени на по-голям риск от повишено кръвно налягане в сравнение с представителите на силния пол, които не пият болкоуспокояващи.

Откритието им подкрепя изследване от 2002 г., според което приемът на тези популярни лекарства е свързан с повишаване на кръвното налягане при жените. "Аспиринът, ибупрофенът и ацетаминофенът /парацетамол/ са трите най-популярни болкоуспокояващи средства в САЩ.

Всеки ден милиони хора ги използват срещу болки от различен произход", обясняват специалистите. В хода на своето изследване те анализирали данните от изследване, обхванало 16 000 мъже.

Изследователите установили, че за мъжете, които приемат ацетаминофен в шест или седем дни от седмицата, съществува 34 процента по-голяма опасност от поставянето на диагноза високо кръвно налягане в сравнение с тези, които не пият аналгетици.

Приемът на аспирин е свързан с 26 процента по-голям риск от високо кръвно налягане, а на нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен - с 38 процента по-голям риск.

Мъжете, които приемат 15 или повече хапчета ибупрофен седмично, са изложени на близо 50 процента по-висок риск от повишено кръвно налягане. Изследователите обаче отбелязват, че мъжете, които по съвет на лекар всеки ден пият аспирин за намаляване на риска от инфаркт, трябва да продължат да спазват препоръките на специалиста.

В защита на аспирина от "Байер" се позовават на две скорошни изследвания, според които аналгетикът не увеличава риска от високо кръвно налягане. Производителите на Тиленол /търговското наименование на парацетамола/ също цитират проучвания, според които лекарството не е свързано с повишен риск от високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 1407 пъти (26 май 2007   23:37)

  13 септември 2011 20:27   |   Genevieve   |     |  
Holy concise data btmaan. Lol!
  03 януари 2009 19:28   |   Цветелина   |   sofia   |  
Майка съм на 9-ет годишно дете, което има зад гърба си вече една операция. Но се налага още една-Операция на Рос, която обаче се оказва, че в България все още не е правена и моля, ако някой има информация-за фондации, за организации занимаващи се в тази сфера.
  06 ноември 2008 15:33   |   РАДЕВА   |   двемогили,рс   |  
страдах от аортна и митрална стеноза,вледствие на което 4 години бях извън ритъм,живях в дискомфорт,едва се движех,дишането ми беше затруднено.ПРЕЗ месец септември 2007 година се оперирах в болница"ТОКУДА" , сега имам изкуствени митрално и аортна клапа.Чувствам се много добре в сравнение преди опарацията и съжелявам,че не съм се оперирала по-рано.

lekar.bg препоръчва: