ГЛАВОБОЛИЕТО е симптом за високо кръвно

ГЛАВОБОЛИЕТО е симптом за високо кръвно Всеки тип главоболие си има своята причина. За да можете трайно да го отстраните, трябва ла успеете да я откриете И след това сами или с помощта на лекар - да из берете най-добрите мерки за лечение. Не забравяйте - болката сама по себе си не е заболяване, а реакция на организма която ви позволява да разберете, че нещо някъде не е наред.

Болка от напрежение
1. Главата ще ви се пръсне (с еднаква сила и от двете страни).
2. Болката е монотонна, тъпа, стягаща.
3. Имате усещането, че главата ви е поставена в менгеме.
4. Пристъпът възниква след кавга или неочаквана вест (независимо приятна или не), която ви е развълнувала.
5. Прекарвате много време пред компютъра или зад волана.
6. Вършите работа, която изисква продължителна онцентрация на вниманието и емоционално напрежение и не може да бъде отложена за утре.

Този вид болка можете да намалите, като се постараете да избягвате стреса. Движете се колкото е възможно повече. Ако работите предимно седнали и относително неподвижни (например на компютър), поне веднъж на час раздвижвайте мускулите на шията и раменете си.

Мигрена
1. Пристъпи на силна пулсираща болка в едната половина на главата (или по-рядко и в двете).
2. Епицентърът на болезнените усещания са челото, слепоочията и очите.
3. Болката е придружена от гадене, повръщане, виене на свят. треперене и студ в ръцете, повишена чувствителност към звук и светлина
4. След пристъпа се чувствате разбити и искате да спите.
5. Главата ви боли след емоционален стрес, приемане на лекарство, промени във времето, вдигане на тежести, тренировки. Често пристъпът ви обхваща, когато дълго време не сте яли или сто хапнали ядки, бобови култури, пили сте вино или сте прекарали няколко часа на слаба светлина, или на твърде шумно място.
6. От същия проблем страдат вашата майка, баба. леля и друга близка роднина (при мъжете този вид главоболие се среща 2-3 пъти по-рядко).

От мигрена страдат приблизително 20% от хората. Причината за нея са мозъчните съдове, които... се свиват и разширяват, изпълвайки главата с пулсираща болка.
Трябва да се научите да палите емоционалното си равновесие, да спите не по-малко от 8 часа. Полезни ще са йогата, дихателната гимнастика и всички водни процедури - контрастен душ. басейн, сауна.

Клъстерно главоболие
1. Болката се появява през нощта.
2. Тя е пулсираща и винаги обхваща една и съща половина от лицето и главата.
3. Болезнените усещания се съсредоточени в областта на очите, слепоочията, части от челото, темето, а понякога в ухото и долната челюст.
4. По време на пристъпа очите се зачервяват и започват да сълзят, а лицето се покрива с капки пот.
5. Най-силна е болката пред първите 5-10 минути но тя продължава от 30 минути до 2 часа и може да се повтори 2-3 пъти в денонощието.
6 Болезнената атака се групира в серия от пристъпи, продължаващи от няколко седмици до 3 месеца, а след това изчезва за половин, а понякога дори за 2-3 години.
Това е мъжкият вариант за мигрена. В 9 от 10 случаи тя застига именно мъжете. Най-опасната възраст е между 20 и 30 години. След 65-годишна възраст болката минава от само себе си.
За да намалите неприятните атаки и да ги направите по-редки, откажете цигарите и алкохола. Старайте се да живеете по строго определен режим - промените в ритъма на живот провокират пристъпите на този тип главоболие.

Артериални хипертония
1. Сутрин се събуждате със силно главоболие.
2. След събуждането лицето ви е отекло. клепачите подути, а под очите имате торбички.
3. Боли ви цялата глава, но най-силно тилната част.
4. Болката се засилва след физическо натоварване.
5. Към обяд болката затихва.
6. Главоболието се появява почти всеки ден.

Източникът на това главоболие е свиването на мозъчните съдове. Най-непосредствената заплаха от високото кръвно е инсултът. Затова лечението е задължително. Посъветвайте се с лекар за медикаментите, които могат да контролират налягането ви.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 7194 пъти (30 юли 2009   11:09)

  05 януари 2013 18:27   |   Ваня Георгиева   |   Лондон   |  
Имах много лоша мигрена , години наред, мисля че я получих от ходене баз шапка в студено време или излизане с влажна коса навън. Болките бяха неописуеми, свързани с повръщане и изтръпване на главата, но нищо не помагаше докато едни мои приятели не ми казаха да се обърна към Господ Исус Христос за спасение. Трябваше само да повярвам в Него, да се покая от греховете си, да Го помоля да дойде и стане Господар на живота и сърцето ми, да Го помоля да взема всички мои проблеми и болести и да ме спаси. Тогава мислех, че това е невъзможно, защото бях православна вярваща и че вярата ми е достатъчна да ходя на църква и да се моля пред иконите. За съжеление не бях чела Библията която моите приятели установиха че е липсващата главна част във всичко, за да разбера какво е истинска вяра и кое е спасението, което Господ дава на всеки който Го призове.Започнах да чета от Новия Завет както ме посъветваха и в последствие наистина прозрях, че съм била далеч от истината за живота, далеч от Божията мъдрост за нас хората и от това , че ние сами си причиняваме болестите , като не слушаме Божия глас и вършим грехове. Разбрах че Господ ни е създал и е нашият Баща и че толкова много ни обича, че изпрати Своя Единороден Син Исус Христос да се роди като човек на земята преди 2000 години за да ни спаси от греха, като вземе всички наши болести и беззакония върху Себе Си и умре с тях в тежки мъки, разпънат на дървен кръст в местноста Голгота в Ерусалим . В замяна Той пролива Святата Си кръв с която ни умива от греха, изкупува ни от ада и от оковите на смърта . Възкръсва след 3 дни, побеждава смърта и създава нов човек , без грях за вечен живот. И е жив и днес и царува на небето и има власт над всичко на земята, над ада и смърта и само Той е пътят към Божието Царство на Отца за всеки, който обаче повярва в Него и Го призове.
Бях разтърсена от истината, но разбрах че само Господ има обещание за спасение и вечен живот и реших да не пропусна възможноста която Бог ми дава. Обърнах се в молитва, с вяра към Исус Христос Сина на Бога, като се покаях от греховете си за които се сетих дори си поплаках и Го помолих да дойде в живита ми и стане Господар на сърцето ми.Помолих Го да взема всички мои проблеми, болести и грехове и да ме спаси. Не знам дали ще ми повярвате , но нещо се случи след това, аз чувсвах че обичам Исус с цялото си сърце и душа и че Той ме обича.... беше невероятно и необяснимо. Всеки страх, тревога и притеснение изчезнаха от живота ми и усещах мир спокойствие и сигурност. Започнах да спя без да се пробуждам вечер и не се ядосвах за незначителни неща както преди. Установих по късно, че като кажа някоя незначителна лъжа, се чувсвах виновна и се покайвах веднага, не исках да изричам никакви нецензорни думи все още се изпусках защото после се чувсвах гнусно, ако несъзнателно обидех някой мой близък роднина или приятел се извинявах и покайвах, някой отвътре сякаш ме изибличаваше и променяше постоянно за всичко нередно и вече знаех че е Исус. Забравих да спомена че си пийвах и алкохол и за моя изненада изгубих интерес към него, не ми беше вкусен както преди. Продължавах да чета и да размишлявам над Библията и по късно започнах да ходя всяка неделя и на Евангелска църква, като предварително проучих в какво вярват и какво изповядват, за да съм сигурна че няма да попадна на някакво грешно учение секта където получавах, получавам и днес духовна храна . И сега искам да прославя Господ за това, че на една от службите чрез водителството на пастора се молихме всички за изцерението на мигрената ми и Бог Всемогъщи ме излекува напълно и близо година и половина аз нямам никакви болки и дори искам да кажа , че преди се оплаквах и от стягане в сърцето, болки в стомаха и злъчката, болки в гръбнака в областа на таза лекарите установиха шипове и обща слабост, но след това всичко това изчезна. Бог беше изцерил заедно с мигрената и всички мои заболявания.Слава на Него завинаги защото няма по Велик Лекар от Него, Слава на Исус!!! Благославям Го!!!!
Сега след като познавам Господ Исус Христос и Той е мой Господар и приятел и след като ме извади от калта и от робството на греха, мога искрено да ви кажа купете си Библията-Книгата на Живота , прочетете я като започнете от Новия Завет и се обърнете с цялото си сърце към нашият Спасител Исус Христос, ПОВЯРВАЙТЕ, ПОКАЙТЕ СЕ от гтеховете си, ПРИЗОВЕТЕ ГО за Господар на живота и сърцето ви и ТОЙ ЩЕ ВИ СПАСИ ! Бог да ви благославя! Амин!
  14 октомври 2011 23:33   |   Мария Хаджиева   |   Asenowgrad   |  
Костадин,моля Ви споделете и с мен.Не зная Вашия имейл.Моят е miastil@abv.bg
Ще Ви бъда благодарна.
  19 август 2011 18:48   |   mitko   |   burgas   |  
Zdravite kostadin ako moje s nqkolko dumi da mi kajete koe vi e pommognalo zaglavobolieto shte sam Vi mnogo blagodaren...

emaila mi e mitko.hristov@gmail.com
  25 май 2011 12:26   |   keri2   |   София   |  
ЗА БЯЛО ТЕЧЕНИЕ или друго генекологично пийте запарка от цариче , билката струва 1 лев, продава се по аптеките.Дори да е било нелечимо ви гарантирам.
Ние сме учудени че до сега не сме пробвали, но сега сме щастливи.
  12 април 2011 19:25   |   Маргарита   |   София   |  
много ме боли главата сутрин и кръвното не ми спада след взимането на лекарство за кръвно какво да правя
  28 март 2010 23:06   |   kostadin   |   Plovdiv   |  
Понякога има лек който е близо до нас, но не протягаме ръка за да го вземем за да помогнем на самите нас. Пишете на емайл адреса ми за да ви разкажа как аз помогнах на себе си.
  25 август 2009 08:13   |   aleksandar   |   ryse   |  
po4ti vsqka sytrin imam glavobolie i 6ym v y6ite .6ymat otminava sled 15 20 min no glavobolieto ostava,kakvo ste me posavetvate

lekar.bg препоръчва: