Хипнозата. Наистина ли лекува?

Хипнозата. Наистина ли лекува? Преди 20 годиш цялата страна сядаше пред телевизора да се “лекува” от всякакви болести, гледайки на екрана Кашпировски и Алан Чумак. Тогава много хора повярваха, че е достатъчно феноменът “да ни зареди”от разстояние, и ще минат всичките ни болести, ще изчезнат белезите, а побелелите коси ще почернеят

Всъщност хипнотичното въздействие върху човека може както да му помогне, така и сериозно да увреди здравето му. Много хора се питат какви са точно лечебните възможности на този древен метод, какви са вариантите и формите му на използване. Действително ли такива сеанси на масово изцеление могат да помогнат да се избавим от болестите?
Не, не могат. И не случайно този вид хипноза се нарича естрадна. Тя обикновено е много далече о лечебните цели, защото без индивидуален контакт с хипнотизатора не са редки опасните реакции на някои хора. Затруднява се излизането им от състоянието на сомнамбулизъм, което може да продължи с денонощия. Много често изплуват психотравматични преживявания и понижават самочувствието на човека, променят мирогледа му.

ИЗМИСЛЕН ЛИ Е ТОЗИ ВИД ХИПНОЗА ОТ КАШПИРОВСКИ?
Разбира се, че не. Практиката за масова хипноза е с почтена възраст. Тя е използвана от жреците, шаманите и заклинателите още преди 7 хиляди години. Тези, които днес работят с масова хипноза, са добре запознати с методите на работа и го правят по същия сценарий както са хипнотизирали някогашните шамани: избират група хора, които се поддават на хипноза, канят ги в пълната зала, а после на сцената и правят с тях каквото си поискат. По този начин хипнозата влияе и на останалите в залата.

Може ли пасе хипнотизира човек, без аа се изключва съзнанието му? Ако не греша, така е действал знаменитият Волф Месинг.

Да, възможно е . Месинг действително е използвал такъв вид хипноза доста често. В научната литература този вид въздействие се нарича “циганска хипноза”, а от такова лечение са пострадали мно-го доверчиви хора.Този метод няма никакво отношение към приспиването. Напротив, вниманието на човек е максимално напрегнато, той изцяло е обхванат от създадената емоционална атмосфера - зап-лахата да не го урочасат, да не го разболеят, да не стоварят върху му някакви болести или нещастие. При този метод на хипнотизиране, който използват най-вече циганите гадатели, вниманието на чо-века е “разхвърляно” на толкова различни страни и той не може да забележи манипулациите с неговите пари, скъпоценности, документи, пък даже и ключовете за вкъщи. Той е готов да се довери на циганката, след като тя му е внушила, че има магия, че ще умре, че ще се случи нещо лошо с близките му и т.н.
Нещо подобно се наблюдава и при така наречените лихотрончици.

ИМАТ ЛИ НЯКОИ ОТ ЦИГАНИТЕ СВРЪХЕСТЕСТВЕНА ДАРБА
При тях всичко се постига с възпитание и с тренинг, те живеят в подходящо за тази цел социално обкръжение. Проблемът съвсем не е за подценяване. Наистина има цигани, които добре са запознати с тайнствения термин “хипноза”. Той е известен още от 1843 година, благодарение на шотландския хирург Джеймс Брейд, който е използвал внушение в сънно състояние за лечебни цели. Брейд разглеждал този метод като своеобразен “нервен сън”, затова го е нарекъл хипноза - по името на гръцкия бог Хипнос. Хипнозата всъщност е особен вариант на съня. Съвсем резонно възниква въпросът, с какво се отличава
от обикновения.

Не всичко е така просто. Действително по време на сеансите с хипноза възниква съноподобно, хипноидно състояние с външни прояви на сънливост, което не е сложно да се приеме като сън-почивка. Но това съвсем не е този сън, в който потъваме през нощта, а понякога и през деня.

Хипноидното състояние, дори когато преминава в обикновен сън, е в постоянна връзка с хипнотизатора. В мозъка все едно “тлее” особен участък, който го свързва с човека - така наречената “зона на рапорта”. При това съзнанието е ограничено и “настроено” за думите на хипнотизатора, съдържанието на които се възприемат като реалност, без всякакво съпротивление.


Вярно ли е, че хипнозата може да бъде различна и е на НЯКОЛКО етапа? ВЯРНО ли е, че хипнотизаторът ти прилага този, който той е решил.

Да, така е. При хипнозата особено важни са три стадия.

В първия (т.нар. хипотоксия, т.е. малоподвижност) човек става почти неподвижен, макар че някои от движенията му са още възможни. Клепачите му натежават, очите му се слепват. Но той почти напълно запазва способността си да се ориентира в обкръжаващата го обстановка. Може да следи поведението на хипнотизатора и това, което става наоколо.
Вторият стадий е особена лечебна хипноза. По време на този стадий пациентът вече не може сам да отвори очите си, дишането му се забавя, няма произволни движения. Ако му се вдигне ръката, в повечето случаи тя си остава в същото положение. Тя може да стои така дълго. Именно при този стадий внушението се оказва най-въздействащо за сметка на “отварянето” на своеобразната врата в безсъзнанието - на фона на нашите дълбоки преживявания, стари страхове, минали конфликти и т.н.

Третият стадий се нарича сомнамбулистичен. Парадоксът е в това, че човек като че ли е буден, подвижен е, но напомня лунатика, извършващ действия по време на сън или в полусън, запазващ при това координация при движенията си. Само че за разлика от истинските лунатици при него се запазва контактът с хипнотизатора.

ТОВА. Е ВАЖНО!
Методите при хипнозата, включително и “циганската хипноза”, са подробно описани в учебна литература. Но само четейки, човек не може да стане хипнотизатор. Трябват поне мъничко талант и много знания. Да лекуваш, без да имаш добра подготовка, е равнозначно на това, да допуснеш касапина до хирургичната маса: той може да реже великолепно, но къде, колко и как, това той не знае.

КАК СЕ ЛЕКУВА АЛ КОХОЛИЗЪМ

Може ли да се лекува алкохолизмът чрез хипноза? И ако може, по какъв начин се прави?


Разбира се, че може. За тази цел медиците използват хипнокодиране - тоест внушават отвращение не само към вкуса и мириса на алкохола, а към самото удоволствие. При решаване на проблема с алкохола е най-добре да се въздейства на пациента комплексно. Смята се, че психотерапията трябва да се допълва от медикаментозно лечение на алкохолизма. И не само, разбира се. Най-напред хипнотерапията трябва да се прилага при психосоматичните заболявания, тоест при болестите, предизвикани от стресови въздействия и неврозоподобни състояния като депресиите, породени от приемането на алкохол. Най-общо казано, спектърът на използване на лечебната хипноза е широк. Във времето на скъпоструващи и често фалшифицирани фармакологични препарати той е просто незаменим!

• Често се забравя, че в лечението с хипноза могат да Възникнат странични ефекти и трябва да бъдем крайно Внимателни при използване на хипноза с лечебни цели! Защо?
• Бързото премахване на някои болезнени прояви могат да доведат не само до заместващи симптоми, но и да предизвикат други нежелателни последствия (лошо настроение, появяване на суицидални тенденции - от мисли за нежелание да живееш до опитите да си тръгнеш за “най-добрия свят”).
• При някои хора може да възникне почти наркотична зависимост от хипносеанси - те буквално не могат да живеят без хипноза и просто боледуват без нея.
• Някои лекари хипнолози забравят за опасността за из-ползване на този метод за лечение на деца, по-малки от 12 години, а също при някои категории болни (особено страдащи от шизофрения).
• 3а това при тази ситуация, когато с хипнотерапия започнаха да се занимават не само специално подготвени-те лекари, но и психолози (често без медицинска подготовка), а още по-лошо самоуките, заостря вниманието и плаши. Те могат да навредят не само нервнопсихично, но и на физическото здраве на пациента.« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 1407 пъти (14 декември 2007   10:12)

  05 април 2012 11:59   |   Георги Димитров   |   София   |  
Хипнотерапията е метод, широко използван и изучаван в редица уважавани университети - Оксфорд, Кембридж и т.н. Част от обучението на лекарите е. И навсякъде е признат. В България все още се ширят всякакви безсмислици и погрешни схващания, но за радост нещата се подобряват. Аз лично съм участвал в редица международни научни конгреси, в това число медицински и терапевтични, където сериозни специалисти от различни области - хирурзи, стоматолози, психотерапевти и други цитират резултати от съвременни, модерни изследвания. Далеч съм от мисълта да настоявам убеждаайки някого за достойнствата на този метод. То е като да убеждаваме някого колко е правилно да живее природосъобразно. Всеки сам си решава. Този метод е един от най-хуманните, както между впрочем всяка форма на психотерапия. Работата е, че много хора в България го свързват с внушения. А това изобщо не е така, днес. Колкото до религията. :- Наименованието "хипноза" се е появило през 19 век. Така, че няма как присъства в Библията, която както всички знаем е писана векове преди това. Успех и знания, всекиму!
  24 март 2012 20:27   |   мария   |   VARNA   |  
Хипнозата е единствения, заедно с медитацията , метод за повлияванане на подсъзнателната дейност.аз практиккувам метода от години и имам няколко успешни случая, тел 0899003126
  11 януари 2012 13:03   |   Айлин   |   Силистра   |  
И ти пропускаш нещо всеки човек е свободен да изказва своето мнение Равине дори и в тези случаи
  23 ноември 2011 15:07   |   равин   |   Силистра   |  
Айлин, пропускаш нещо много важно... Никой не го интересува в какво вярваш. Това не ти е църква...
  23 ноември 2011 12:23   |   Айлин   |   Силистра   |  
Никога не съм вярвала, че хипнозата може да излекува болест или да ни накара да спрем да пушим или да пием.Против съм срещу всякакви тем подобни глупости.Не вярвам нито на хипнозата нито на медитацията.
  21 май 2011 09:13   |   Психолог   |   София   |  
:DDDDDDDDDDDDDDDDD Не мога да спра да се смея от няколко часа... :DDDDDDDDDDDDDD Писането на глупости по форумите е форма на тъпотия. Огняне... знаеш ли това? :DDDDDDDDDDDDd Бог е любов, скъпи. Той не мрази, а обича. Дори и заблудените.
  20 май 2011 19:21   |   Огнян Христов   |   София   |  
Хипнозата е форма на магия. Бог мрази магиите Второзаконие18: 10 - 12. Който се занимава с хипноза погубва души. Който ходи на хипнотерапевт погубва душата си.
  20 април 2011 07:17   |   d-rMihaylov   |   Varna   |  
Здранейте!От около 4-5г се занимавам професионално с хипноза и хипнотерапия и доста източни проктики.Мога да заява,че хипнозата е метод с който можеш да накараш човека да намери собственият си потенциал!От там нататък започва ПРОЦЕСА на лечение, познание, регресия и какво ли не.Есетствено тя не е панацея, но е път по който с мотива си човек прави своите малки чудеса.Можете да опитате, после сами ще си прецените.
Относно кой може до се занимава с хипноза и хипнотерапия-съгласен съм абсолютно-ПРОФЕСИОНАЛИСТИ-лекари, стоматолози и психолози!Мисля че не е за масаво практикуване. Масово е медитацията-хипнотерапията е за професионалисти!Поздрави от мен.
  24 юли 2009 12:25   |   Автора   |   Пловдив   |  
Значи няма такова. Е, все пак е доста грозно, особено за човек с професията, за която ти имаш претенции да си правиш подобна реклама, не мислиш ли?

Това е показателно и за морала и за ценностите ти.
  17 март 2009 15:38   |   Автора   |   Пловдив   |  
Извинявай, Ивайло, кое по-точно считаш за необективно в статията ми?
  31 януари 2009 00:24   |   Ивайло   |   Габрово   |  
Радвам се ,че има кой да информира читателите на lekar.bg за лечението с хипноза и хипнотерапия.Съжалявам, че трябва да критикувам автора ,който е от хората прочели това-онова за лечението с хипноза.Надявам се да си е намерил подходяшта работа ,която повече би му подхождала от тази да пише статии за хипнотерапията.Практикувам медицинска хипноза и хипнотерапия -сертифициран съм от БАХбългарска асоциация по хипноза.Който желае да ми пише ,ако е заинтересован от обективна информация.
  26 януари 2009 10:42   |   Георги Димитров   |   София   |  
Като цяло си е добре статията. Точно и правилно е написана. Че може да се навреди с хипноза - може. Че има и самоуки и самозвани "специалисти" - така е. Все пак редно е да се занимава с хипнотерапия човек, който е обучен, а не който е изчел няколко книги. Според Закона в България, хипнотерапия имат право да практикуват - лекари, стоматолози и психолози.
  20 януари 2009 14:02   |   LUIZA   |   SOFIA   |  
KADE V BG SE LEKUVA S HIPNOZA
  16 юли 2008 22:30   |   Анжела   |   Перник   |  
Здравейте с интерес прочетох статията за лечението на алкохолизъм , чрез хипноза и се интересувам дали найстина е толкова ефикасно , защото имам такав проблем с много близак човек и бих искала да му помогна , минахме през какви ли не клиники но нищто не помогна , а този метод ми вдъхва доверие , защото според мен психиката е основна за човешкото състояние . Ще бъда благодарна ако се свържете с мен !
  03 юни 2008 10:14   |   Психолог   |   Sofia   |  
Хубава статия - с изключение на последните редове: "3а това при тази ситуация, когато с хипнотерапия започнаха да се занимават не само специално подготвени-те лекари, но и психолози често без медицинска подготовка, а още по-лошо самоуките, заостря вниманието и плаши. Те могат да навредят не само нервнопсихично, но и на физическото здраве на пациента." Относно практикуването на хипноза - практикува се от психотерапевти, завършили школа по хипноза - класическа или Милтън Ериксонова и пр. Терапевтите могат да имат професионален бекграунд като психолози, клинични работници или соматични лекари. Твърдението, че само соматични специалисти са единствените подходящи за практика на хипноза е просто смешно или поне най-малкото силно некомпетентно и дори параноидно нарцистично...
  31 март 2008 13:20   |   changewire   |   changewire   |  
http://forum.changewire.info

Форум за хипноза
  25 март 2008 22:07   |   az   |   Sofia   |  
Точно от тази статия имах нужда.Това потвърждава моят начин на мислене.Според мен не трябва дя се бърза и опасността от зависимост е голяма.

lekar.bg препоръчва: