’омеопатични лекарства при травми

’омеопатични лекарства при травми ѕЏ–¬ќ“ќ хомеопатично лекарство, което може да се даде при вс€какви физически наран€вани€ е:
ј–Ќ» ј
ќписание и разпространение: “ревисто многогодишно растение, високо 15-80 см. с право, космато стъбло. ÷ветните кошнички са оранжевожълти, с диаметър 5-7 см. ÷ъфти от май до юли. —реща се из влажните горски и планински ливади над 600 м. н.в. в —редна ≈вропа, —редна јзи€, —еверна јмерика. ¬ Ѕългари€ дивораст€що почти не се среща, но може да се отглежда в градините.  ошничките са силно ароматни, а вкусът е слабо горчив.
»зползваема част:  орена.
’имичен състав: јрницин - багрилно вещество, 0.04-0.14% етерично масло, флавоноиди, аскорбинова киселина, танини, холин, инсулин, фруктоза и д .
ѕоказани€ и приложение: Ќенапразно в јнгли€ и √ермани€ наричат това благословено растение Дтрева при удари и падане". ћного малко хора зна€т, че по време на ¬тората световна война части от германската и руската армии са били снабдени с хомеопатичните лекарства от тази билка.

¬ъншно се употреб€ва като компреси или крем в случаи на:
- натъртвани€ и подкожни кръвоизливи
- травми на ставите - нав€хвани€ и изкълчвани€
- леки измръзвани€
¬ътрешно приложение в хомеопати€та: “о е най-важно, с най-бърз и сигурен лечебен ефект!
јфинитета на ј–Ќ» ј към меките тъкани и мускулите, кожата, сърдечносъдовата система и особено към капил€рите, вените и кръвта определ€ и приложението й в хомеопати€та.

NB! ј–Ќ» ј е първото хомеопатично лекарство за Ўќ , съпътстващ физическа травма, независимо от какъв характер!

* ј–Ќ» ј е първото и главно хомеопатично лекарство, което се дава при травми на меките тъкани и мускулите - удари от тъпи предмети, падани€, транспортни злополуки. “€ спомага за преодол€ване на шока от травмата, ако има такъв, премахва изц€ло или поне значително намал€ва болката и ако е дадена непосредствено след инцидента, може да предотврати образуването на подкожни кръвоизливи или да спомогне за по-бързото им разнас€не, ако такива вече са започнали да се образуват. ј–Ќ» ј значително съкращава срока на възстанов€ване и предотврат€ва развитието на инфекции в раните.

* ј–Ќ» ј се прилага много успешно пред- и постоперативно при хирургични интервенции, включително и в стоматологичната практика при екстракци€ на зъби за намал€ване на кървенето, изб€гване на усложнени€ (развитие на инфекци€), скъс€ване на оздравителни€ период и овлад€ване на болката и шока от травмата.
* —чупвани€, нав€хвани€ и изкълчвани€.
* „ерепно-мозъчни травми включително и кома, както и последиците от такива - главоболие, частична или пълна загуба на памет, епилепси€, менингит и др. (да се има предвид, че в тези случаи могат да бъдат показани и други хомеопатични лекарства, затова оплаквани€та, които остават след такива травми, се лекуват само от специалист).

Ѕолни€т може да е със замъглено съзнание и не съвсем адекватен, но въпреки това да твърди, че се чувства добре и н€ма нужда от помощ, а всъщност състо€нието му е сериозно.
* “равми на гръбначен стълб.
* ƒадена при първите признаци на хеморагичен инсулт, може да спомогне за по-бързото разнас€не на кръвоизлива и за пълно възстанов€ване.
* ј–Ќ» ј е показана при мускулна умора след изтощителна физическа работа, дълги изморителни преходи, или прекарана безсънна нощ с чувство за разбитост след това. ƒейства укрепващо след прекарани изтощителни забол€вани€.
* ѕостоперационна пареза на сфинктерите на пикочни€ мехур както и задръжка на урината след физическо пренапрежение или раждане.
* ’ематоцеле - посттравматично или постоперационно.
*  ръвоизлив в ретината на окото или диплопи€ (двойно виждане) причинени от травма, (вж. Д“равми на окото). ћоже да предотврати развитието на посттравматична катаракта и ослеп€ване от наран€вани€ на окото, ако се дава за известен период от време след травмата.
* Ѕолки в ухото при спукване на тъпанчето в резултат на взрив.
* ≈пистаксис (кървене от носа) в резултат на травма.
* Ќаран€вани€ на лицето след побой или падане.
* ј–Ќ» ј може да се даде и след удар от ток.
* ј–Ќ» ј намира изключително ценно приложение в акушерогинекологичната и неонаталната практики: “€ често се €в€ва ефикасно средство при маточни кръвотечени€ с различна етиологи€ вследствие на недостатъчна съкратителна способност на матката - след аборт, при субинволюци€ на матката; кръвотечени€, свързани с възпалителни забол€вани€ на женските полови органи.

ƒ-р ѕинк, който има повече от тридесет години опит като акушер-гинеколог, счита, че ј–Ќ» ј 30 или 200, дадени на майката и детето след трудно и продължително раждане, (пон€кога последвана и от ’»ѕ≈–» ”ћ 30 или 200) спомага за предотврат€ване на последстви€та от родовата травма. ј–Ќ» ј 6 или 30 може да се даде неколкократно и при силни и болезнени контракции по време на раждане; улесн€ва разкритието и овлад€ва болката. —пособността на ј–Ќ» ј да предотврат€ва пуерперален сепсис и да спомага за преодол€ване на ефектите от продължително и тежко раждане е известна на лекарите-хомеопати от поколени€, (вж. Д’ирургични операции, раждане и аборт").
* ј–Ќ» ј може да се даде при гол€ма чувствителност на майката към движени€та на плода - усеща ги болезнено и дори могат да € буд€т през нощта (това всъщност се дължи не толкова на засилените движени€ на плода, колкото на повишената чувствителност към т€х).
* ѕри травматични увреждани€ на бебето в процеса на раждане. «адръжка на урината у новородено.
* Ѕолки след раждане. «аплашващ аборт след падане или друга травма. ѕуерперална треска.
* —ептични, посттравматични температурни състо€ни€ (когато са тежки могат да протичат с простраци€ и замъглено съзнание и дори безсъзнание), посттравматични депресии, артрит и др.
√ореща глава със студено т€ло при различни болестни състо€ни€ може да бъде индикаци€ за приложението на ј–Ќ» ј.

Ќачин на приложение:
«а външна употреба за компреси се прилагат 10-20 капки от майчината тинктура (ћ.“.) в 100 мл. вода.
«а вътрешно приложение в домашни услови€ се използват ниски до средни потенции: от 6’ или 6— до «ќ—.
NB! “инктура от јрника не се прилага външно при травматични поражени€ с нарушена ц€лост на кожата!

Ѕ≈Ћ»— ѕ≈–≈Ќ»— (паричка)
ќписание и разпространение: ƒребно многогодишно растение, високо до 15 см, с тънко тревисто безлистно стъбло. ÷ъфти от април до юни. Ћистата са събрани в приземна розетка, красиво дисковидно, б€ло, розово или виолетово сложно цветче (парица), което се върти със слънцето от изток на запад. —реща се из тревисти места, ливади и храсталаци из ц€лата страна.  ултивираните парички са с по-едри кошнички, често разноцветно обагрени, а дивораст€щите са по-дребни с бели цветове.

»зползваема част: : ÷ветовете, брани по време на растежа.
’имичен състав: ≈терично масло, органични киселини, горчиви вещества, флавоноиди, инулин, сапонини, витамин —, слузни вещества, захари, гликозиди и др.
ѕоказани€ и приложение:
¬ хомеопати€та Ѕ≈Ћ»— ѕ≈–≈Ќ»— често се нарича Дјрника на вътрешните органи". ѕо действието си върху тъканите и съдовете т€ прилича на јрника и затова има много сходни приложени€ с не€: натъртвани€, нав€хвани€ и изкълчвани€; склеротични процеси в съдовете на главни€ мозък и др. «а съжаление често не се познава добре дори от много хомеопати. ѕоказана е при:
* ƒълбоки травми и операции на органите в областта на корема и в таза.
* ѕадани€ с разтърсвани€ на вътрешните органи.
* ѕостоперативна болка в корема.
* “равми на гръбначен стълб.
ѕри различните наран€вани€ добре се допълва с другите основни хомеопатични лекарства показани в такива случаи; ј–Ќ» ј, Ћ≈ƒ”ћ, ’»ѕ≈–» ”ћ и т.н.
NB! ∆елателно е Ѕ≈Ћ»— ѕ≈–≈Ќ»— да не се дава непосредствено преди л€гане, защото може да предизвика ранно събуждане, обикновено към 3 ч. сутринта.

 јЋ≈Ќƒ”Ћј (невен) сем. —ложноцветни
ќписание и разпространение: ≈дногодишно тревисто растение, високо до 50 см. Ћистата са едри, покрити с мъх, а цветовете са кошнички с жълтооранжев цв€т, разположени поединично на върха на стъблото. ¬ диво състо€ние се среща в н€кои части на страната, но се култивира като градинско растение из ц€лата страна.
»зползваема част: : ÷ветовете, брани по време на цъфтежа.
’имичен състав:
≈терично масло, каротиноиди, флавоноиди, календин - горчиво вещество, слузни вещества, смоли, органични киселини, аскорбинова киселина и др.

ќсобено богати на каротиноиди са сортовете с €рко оцветени кошнички.
ќбщи фармакологични свойства: √аленовите и фитопрепаратите от  јЋ≈Ќƒ”Ћј имат широк спектър на фармакологична активност, което се дължи на богатото съдържание на биологично активни съединени€ в цветовете като каротиноиди, флавоноиди и витамини. “ук ще отбележим само тези, които са от значение за приложението й в хомеопати€та.
- ѕротивовъзпалително
- Ѕактерицидно
- ≈пителизиращо и регенеративно - засилва гранулаци€та, подпомага и ускор€ва зарастването и заздрав€ването на €зви и вс€какви рани - атонични, асептични и септични
-  апил€роукрепващо (каротиноиди и флавоноиди}

¬ъв фитотерапи€та (разбира се, в схемата на едно комплексно лечение) растението намира приложение при лечението на възпалителни процеси в устната кухина и стомашночревни€ тракт - гингивити, пиоре€, пародонтоза, гастрити, стомашна и дуоденална €зви; при възпалени€ на очите - конюнктивити и блефарити; при рани, циреи, €зви от разширени вени и склероза на съдовете, сърдечни забол€вани€ със смущени€ в ритъма, менструални смущени€ и хипертони€ в климактериума, жлъчни дискинезии, кожен рак, проктити, парапроктити и др. ¬ гинекологичната практика за лечение на трихомонадни колпити и левкоре€ и ерозии на шийката на матката - като влагалищни промивки.

¬ хомеопати€та  јЋ≈Ќƒ”Ћј намира широко приложение изключително за външна у потреба при лечението на:
* –ани от вс€какъв характер - порезни, разкъсни, хирургични, охлузвани€, изгар€ни€ I и II ст. ѕредотврат€ва развитието на инфекци€ в раната, а при вече инфектирани рани спомага за т€хното оздрав€ване; успоко€ва болката.
* “инктурата от  јЋ≈Ќƒ”Ћј има изключителен хемостатичен (кръвоспиращ) ефект. ќбикновено н€колко капки чиста майчина тинктура (т.е. неразредена) се капват на раната, след което се прави задължително —”’ј превръзка (т.е. със суха стерилна марл€)! –азбира се, това има ефект при рани, където н€ма увреждане на големи кръвоносни съдове.

* ¬ акушерската практика, след раждане, може да се приложи гъба напоена с горещ разтвор на  јЋ≈Ќƒ”Ћј с много добър облекчаващ ефект.
* —лед изваждане на зъби или операции в устната кухина, леко изплакване с разтвор на ћ.“. 1:10 има кръвоспиращ и саниращ ефект.
ќбикновено за промивки на рани се прави разтвор в съотношение 10-20 к. или 1 чаена лъжичка ћ.“. в 100 мл вода (преварена или дестилирана, но може и обикновена).
* «а промивка на очите -10 к. ћ.“. в 100 мл преварена вода.
* «а външна у потреба се прилага още и като крем (унгвент).“ой е с много добър ефект при рагади и напуквани€ на кожата и декубитус (раз€зв€ване на кожата от дълго залежаваме при н€кои забол€вани€).

¬секи сам може лесно да си приготви тинктура или масло от  јЋ≈Ќƒ”Ћј:
«а това е необходима пр€сна дрога. Ѕере се към обед по време на цъфтежа, в слънчево време, като се внимава да н€ма повредени растени€ или насекоми в цветовете. «а тинктурата се използва 70% спирт, като цветовете киснат в спирта две седмици, след което се прецежда и се съхран€ва в тъмни бутилки на хладно. ѕри приготв€нето на маслото най- добре е да се използва зехтин в тегловно отношение 1 към 10 (същото е и за тинктурата). ќстав€ се на слънце или на топло за две седмици в тъмно шише, след което се прецежда и се съхран€ва по същи€ начин.

NB!  јЋ≈Ќƒ”Ћј не тр€бва да се използва за промиване и особено за компреси на дълбоки прободни рани, тъй като ускор€вайки регенераци€та на тъканите на повърхностно ниво, може да затвори раната твърде бързо и в не€ да се развие инфекци€. ¬ такива случаи се препоръчва използването на ’»ѕ≈–» ”ћ.

’»ѕ≈–» ”ћ (жълт кантарион, звъника) сем. «въникови
ќписание и разпространение: ћногогодишно тревисто растение. ÷ветовете са събрани в метличести съцвети€ на върха на стъблото с жълти венечни листа. ÷ъфти през юли-август. —реща се из тревисти места, пол€ни, храсталаци, край пътищата из ц€лата страна.
»зползваема част: : ÷€лата надземна част, събрана по време на цъфтежа.
’имичен състав: Ѕагрилни вещества - хиперицин и псевдохиперицин, катехинови дъбилни вещества, флавоноиди, рутин, етерично масло, аскорбинова киселина, фитонциди, много каротин и др.
ќбщи фармакологични свойства: “ези, които имат значение за външното приложение на ’»ѕ≈–» ”ћ в хомеопати€та са:
- –егенеративно, противовъзпалително и аналгетично - дължи се на флавоноидните глкжозиди - ускор€ва регенерирането на клетките и тъканите, като едновременно с това премахва възпалителната компонента и болката
- јнтимикробно - про€в€ва висока антибактериална активност по отношение на гол€м брой бактерии
-  апил€роукрепващо - дължи се на съдържанието на рутин и вит.–; подобр€ва венозното кръвообръщение

ќт жълти€ кантарион в –уси€ са получени антибиотиците иманин и новоиманин, които действат бактерицидно на около 40 вида микроорганизми и имат изключително добър ефект при изгар€ни€ - не само дезинфекцират, но и засилват процеса на възстанов€ване на тъканите и предотврат€ват образуването на ръбци. Ќамират много добро приложение в офталмологичната практика при лечение на химични или термични изгар€ни€ - използва се 3% мас или разтвор на иманин или 1% мас на новоиманин при инфектирани рани, панарициум, карбункули и фурункули, трофични €зви и изгар€ни€, като значително се съкращава срока на възстанов€ване.

¬ хомеопати€та ’»ѕ≈–» ”ћ заема много важно м€сто като травматично лекарство. “ой често е наричан Дј–Ќ» ј на нервите" и е показан при различни травми на централната и периферната нервни системи.
“ой е най-важното лекарство при:
* Ќаран€ване на части от т€лото, богати на нервни окончани€ -
върховете на пръстите, половите органи, анус, уста и език - например премазване на пръстите на ръцете или краката и др., като про€в€ва изключително силен болкоуспоко€ващ ефект.
* –азкъсни и разкъсно-контузни рани.
* ѕрободни рани, ухапвани€, ужилвани€.
* “равми на гръбначен стълб и главен мозък - вследствие на катастрофа, падане на опашката, мозъчно сътресение.
* ѕри родилки - травми на опашната кост в процеса на раждане.
* фантомни болки в ампутиран крайник.
* —илно болезнени и чувствителни на допир рани, в степен неотговар€ща на вида им.
* Ѕолки след раждане с форцепс.
* —ложни счупвани€ със силни болки.
¬ажна индикаци€ за ’»ѕ≈–» ”ћ е болка, ко€то се разпростран€ва нагоре по хода на нерва (т.е. в центростремителна посока).

¬ хомеопатичната литература има описани случаи на хора и на животни, излекувани с ’»ѕ≈–» ”ћ от тетанус, установен в начален стадий. –азбира се, при съмнение за развитие на подобно болестно състо€ние веднага тр€бва да се търси квалифицирана медицинска помощ!

Ћ≈ƒ”ћ (ледум) сем.  алунови
ќписание и разпространение: ¬ечно зелено растение с кожести листа, виреещо около реки и в блатисти места. ¬исоко до 1 м. —реща се в –уси€, —ев. јмерика и н€кои райони на ≈вропа.
»зползваема част: : ÷€лото растение по време на цъфтежа.
’имичен състав: јрбутин, етерично масло - ледол, соли на калий и калций, флавоноиди, кумарини, дъбилни вещества и др.
ѕоказани€ и приложение:
¬ хомеопати€та Ћ≈ƒ”ћ се прилага при:
* ѕрободни рани - хомеопатично лекарство є 1. ѕрободни рани от вс€какви островърхи инструменти и предмети - пирони, скалпели, игли, кости от животни и рога; забиване на трески под ноктите, септични рани и панарициуми причинени от убождани€.
* ”хапвани€ и ужилвани€ от вс€какви животни и насекоми - хомеопатично лекарство є 1.

Ћ≈ƒ”ћ отнема болката и действа лечебно във всички тези случаи. “ова важи особено, когато пациентът предпочита студени компреси на травмираното м€сто! Ћ≈ƒ”ћ даден непосредствено след убождането или ухапването може да предотврати развитието на тетанус според различни автори!
* кръвонас€дани€ и хематоми - изключително ефикасно лекарство, спомагащо за т€хната резорбци€, особено ако са по-големи и е минало известно време след травмата, (ќбикновено само ј–Ќ» ј тук не е достатъчна). ¬ такива случаи може да се редува с ј–Ќ» ј. ћного добър ефект има при травми на лицето и особено около окото с кръвонас€дани€ и хематоми - независимо дали е след падане или боксов мач. “равматични очила.

–”√ј (седефче) сем. —едефчеви
ќписание и разпространение: ћногогодишно растение с жълти цветове, високо 30-80 см. ÷ъфти през л€тото. ¬ирее по сухи, каменливи и храсталачни места.  ултивира се.
»зползваема част: : ¬ръхните клонки с цветовете по време на цъфтежа.
’имично съдържание: ≈терично масло, флавоноиди - рутин, фурокумарини, бергаптен и др.
ѕриложение в хомеопати€та:
ќсновно м€сто на действие на хомеопатичните лекарства приготвени от седефче са:
- стави и хрущ€ли
- периост (надкостница) и кости очи

ѕо своите модалности то си прилича много с хомеопатичното лекарство –”— “ќ —» ќƒ≈Ќƒ–ќЌ - влошаване от студено и почивка, скованост и болезнени първоначални движени€, подобр€ване от раздвижване и отново влошаване от продължително движение.
–”√ј си съперничи с –”— “ќ —» ќƒ≈Ќƒ–ќЌ при различни остри и хронични забол€вани€ на стави, хрущ€ли и мускули с травматична, ревматична и подагрична етиологи€ или свързани с пренапрежение на свързващи€ апарат - сухожили€, лигаменти и изобщо навс€къде, където има фиброзна тъкан.

ѕрилага се с много добър ефект най-често при:
* Ќав€хвани€ и изкълчвани€ - особено на китки, глезени, колена.
* –азтегнати връзки и сухожили€.
* Ћекарство є 1 за травми на периоста (надкостниците) - охлузвани€ и контузии, периостити.
* ќчни смущени€ свързани с пренапрежение на очните мускули от продължителна фина работа на неподход€що осветление - парене, болка, евентуално не€сно виждане.
»ма и крем (унгвент) за външно приложение.

—»ћ‘»“”ћ (черен оман, зарасличе) сем. √рапаволистни
ќписание и разпространение: ћногогодишно тревисто растение, стъблото е високо около 1 м. ≈липсовидни листа и лилави цветове, със сухи плодове с 4 орехчета.  оренът е черен отвън и б€л отвътре. ÷ъфти през юни-юли. —реща се из влажни ливади, край реки, в низини и пред-планински райони из ц€лата страна.

»зползваема част: :  оренът.
’имичен състав: јлантоин, танини, холин, слузни вещества, инулин, смоли, етерично масло, алкалоиди.
ќбщо фармакологично действие:
-противовъзпалително
- регенеративно - стимулира растежа на клетките и възстанов€ването на тъканите. ƒоказано е действието на алантоина за стимулиране на клетъчното делене и разрастването на нови фибробласти.
ќсновните места на действие на хомеопатичните препарати от черен оман са:
- кости
- периост
- ставни хрущ€ли
- сухожили€

ѕриложение:
* —чупвани€ и други травми на костите - хомеопатично лекарство є 1 при нарушено и забавено образуване на костно вещество; при болки както на м€стото на пр€сно, така и на старо счупване.
* “равми на периоста.
* “равми на очната €бълка от тъп предмет (спецификум).


« върни се назад

јвтор: –едактор
ѕосетена за седмицата: 8817 пъти (15 юли 2007   11:09)


  25 декември 2011 13:24   |   вера   |   софи€   |  
–оди се петото ми внуче-3то секцио на дъщер€ ми-Ѕлагодар€ че децата ми и аз сме отворени към най-прекрасното лечение -фитотерапи€ и хомеопати€ Ѕлагодар€ на Ѕожествени€ лекар който ни помага във всеки момент и пожелавам на всички „овеци «ƒ–ј¬≈
  22 декември 2011 18:03   |   MARIA   |   sofia   |  
ЅЋј√ќƒј–я «ј ѕќƒ–ќЅЌј“ј »Ќ‘ќ–ћј÷»я.“я ≈ ћЌќ√ќ ѕќЋ≈«Ќј. ќ“ Ќя ќЋ ќ √ќƒ»Ќ» Ћ≈ ”¬јћ ÷яЋќ“ќ —» —≈ћ≈…—“¬ќ — ’ќћ≈ќѕј“»я.ћЌќ√ќ ћќ» –ќƒЌ»Ќ» —ј — ≈ѕ“»„Ќ».ѕ–≈ƒ» ƒ≈Ќ » ѕќЋќ¬»Ќј ћќя“ј —¬≈ Џ–¬ј ѕјƒј,„”ѕ»  –ј  » ѕќЋ”„ј¬ј —ѕќ–≈ƒ Ћ≈ ј–» »Ќ—”Ћ“. —Ћ≈ƒ ƒј¬јЌ≈ Ќя ќЋ ќ ѕЏ“» Ќј ј–Ќ» ј —»ЋЌј ƒќ«ј,“я ¬≈„≈ ћќ∆≈ ƒј √ќ¬ќ–»,’–јЌ» —≈ —јћј » — ѕќћќў —яƒј Ќј Ћ≈√Ћќ“ќ. ў≈ —≈ –јƒ¬јћ » ƒ–”√» ’ќ–ј ƒј —≈ Ћ≈ ”¬ј“ — ’ќћ≈ќѕј“»я.ѕ–ќ“»¬Ќќ Ќј ƒ–”√» ћЌ≈Ќ»я.ƒќ—≈√ј Ќ≈ —Џћ —–≈ўЌјЋј »Ќ‘ќ–ћј÷»я «ј ѕќ–ј∆≈Ќ»я.≈ƒ»Ќ—“¬≈Ќќ“ќ ≈,„≈ “–яЅ¬ј ѕ–ј¬»ЋЌќ“ќ Ћ≈ ј–—“¬ќ ј ќ Ќ≈ √ќ ”Ћ”„»Ў Ќяћј ƒј ƒ≈…—“¬ј » ў≈ ѕ–ќћ≈Ќ» —»ћѕќћ»“≈.
  28 август 2011 18:36   |   вера   |   софи€   |  
ќт 17 год.се лекуваме с хомеопатиа и фитотерапии-4 внука дъщери зетьове мои при€тели и мн...добре е и късмет човек да си намери и точни€ лекар защото вс. е свързано-и детоксикаци€ и билки и хомеоп. и мислене-отношени€ “емата е чудесна и аз пожелавам човеците да сме все повече
  09 февруари 2011 00:24   |   ѕетър   |   —офи€   |  
"ѕротивопоказани€ съществуват само в химичната медицина .
’омеопати€та Ќ≈ ¬–≈ƒ»!"
—къпи при€тели, аз съм лекар и се занимавам с хомеопати€ доста години!
Ѕъдете сигурни, че ’омеопати€та както лекува, така може и да разболее човек. Ќа всички препоръчвам да прочете една малка книжка на д-р ѕаулф ¬иджейкър "“еори€ на потискането" и ще се убеди, че използването на ’омеопати€та не е никак безобидно!
∆ела€ на всички да сте по-здрави!
  16 юли 2010 10:56   |   siaalex   |   ѕловдив   |  
Ѕаща ми получи масивен хеморагичен инсулт. ƒаваме му арника. «а половин ден мускулите около окото и устата се отпуснаха. Ќезнам, днес като отида се над€вам да е още по-добре.
ѕреди 10-тина ходини четох в ’омеопатични€ вестник, как е помогнала за резорбирането на такъв кръвоизлив и то без последстви€. Ќад€вам се и с мо€ татко изхода да е такъв. »наче лекарите прав€т всичко възможно каквото могат според класическата медицина. Ќо си мисл€, че н€ма нищо лошо, ако € съчета€т с хомеопати€, поне с доказаната ј–Ќ» ј при спешни случаи.
  18 юли 2009 00:04   |   –≥–µ–Њ—А–≥–Є –і–Њ—З–µ–≤   |   —Б–Њ—Д–Є—П   |  
–Т–™–Я–†–Ю–°–™–Ґ –љ–µ –µ –Ч–Р –Є–ї–Є –Я–†–Ю–Ґ–Ш–Т, –Ј–∞—Й–Њ—В–Њ –≤—Б–Є—З–Ї–Є —Б–Љ–µ —Г–±–µ–і–µ–љ–Є –≤ –њ—А–µ–і–Є–Љ—Б—В–≤–∞—В–∞ –љ–∞ —Е–Њ–Љ–µ–Њ–њ–∞—В–Є—П—В–∞ , –љ–Њ —В—П –µ —Б–∞–Љ–Њ –µ–і–љ–∞ –Њ—В –љ–µ—В—А–∞–і–Є—Ж–Є–Њ–љ–љ–Є—В–µ —Д–Њ—А–Љ–Є –љ–∞ –Љ–µ–і–Є—Ж–Є–љ–∞ - –≤—Б–µ–Ї–Є —Б–Є —Г–њ–Њ—В—А–µ–±—П–≤–∞ –Ї–∞–Ї–≤–Њ—В–Њ —Б–Є –Є—Б–Ї–∞ –±–µ–Ј –і–∞ –µ –љ—Г–ґ–љ–Њ —А–∞–Ј—А–µ—И–Є—В–µ–ї–љ–Њ –Њ—В –ї–Є—З–љ–Є—П –ї–µ–Ї–∞—А - –Ј–∞—В–Њ–≤–∞ –Є –≤ —З—Г–ґ–±–Є–љ–∞ –њ–∞–Ј–∞—А–љ–Є—П –і—П–ї –љ–∞ —В–µ–Ј–Є –ї–µ–Ї–∞—А—Б—В–≤–∞ –µ 2 –њ—К—В–Є –њ–Њ-–≥–Њ–ї—П–Љ –Њ—В —Б—В–∞–љ–і–∞—А—В–љ–Є—В–µ.
–Э–Х –Ґ–†–ѓ–С–Т–Р –Ф–Р –Ш–Ь–Р –Ъ–†–Р–Щ–Э–Ю–°–Ґ–Ш - –Ї–∞—В–Њ –Є–Љ–∞—И —В–µ–Љ–њ–µ—А–∞—В—Г—А–∞ 39 –≥—А–∞–і—Г—Б–∞ - –≤–Ј–µ–Љ–Є —Б–Є –Ї–ї–∞—Б–Є—З–µ—Б–Ї–Є –∞–љ—В–Є–њ–Є—А–µ—В–Є–Ї –Ј–∞ —Б–≤–∞–ї—П–љ–µ –≤–µ–і–љ–∞–≥–∞ - –∞ –љ–µ —Е–Њ–Љ–µ–Њ–њ–∞—В–Є—П —Б–ї–µ–і 1 –і–µ–љ –і–∞ —Б–µ –ї–µ–Ї—Г–≤–∞—И —Б–∞–Љ —Б –≤–і–Є–≥–∞–љ–µ –љ–∞ —В–µ–Љ–њ–µ—А–∞—В—Г—А–∞.
  20 февруари 2009 10:21   |   √еорги   |   —офи€   |  
’омеопати€та ми е помогнала много , а освен на мен и на мои близки . ћайка ми , ко€то се интересува много от хомеопати€та излекува вътрешни и външни хемороиди . ѕравиха и операци€ от коремна херни€ . ƒокато другите в ста€та охкали и се превивали т€ с лекота понесла следоперативни€ период .
јз имам сенна хрема - симптомите се израз€ват в конюктивит , хрема , магарешка кашлица , задух , асматични пристъри , сърбежи по т€лото , сърбеж в небцето и носоглътката и т.н.
Ѕлагодарение на приемане на хомеопатични продукти вече де години в сезона на сенната хрема аз изпитвам значително подобрение . Ћечението е дълго и може да продължи до 5 години , но аз не се отказах и не см€там да се отказвам .
ѕри всеки индивид картината за което и да е забол€ване е строго конфиденциална и за това не бива да се предприема самолечение . ≈стествено самолечението не вреди , но може и да не помогне .
ѕри хомеопати€та се случва след започване на приеми картината да се влоши в първите 2-3 дни , но това е естествено и нормално . Ќе бива тези , които за пръв път вземан хомеопатични продукти да си мисл€т , че влошаването в първите дни е непременно противопоказание . ѕротивопоказани€ съществуват само в химичната медицина .
’омеопати€та Ќ≈ ¬–≈ƒ»!
  20 декември 2008 19:23   |   Ani   |   Karlovo   |  
piya spia offic.,phosphoricum acidum,i ignacia. kolko vreme moga da gi piyua,zashtoto lekarqt ne mi kaza kolko vreme se vzemat
  17 октомври 2008 23:22   |   ћим—   |   —т«   |  
ћайка ми баща ми преди около 3 месеца започнаха да пи€т хомеопатични лекарства. Ћекарката им предписа различни за всеки проблем, който имаха и сега просто се усеща разликата. ѕреди дни с баща ми обсъждахме, че ръката му е много по-добре от преди, когато едва вдигаше малко шише с минерална вода. ћайка ми имам лека форма на газтрит и при болки винаги приема хомеопатични лекарства. —поред не€ помагат за минути. : јз имам сериозен проблем с колената и мисл€ да прибегна до хомеопати€та и други нетрадиционни видове медицина, защото според ортопедите традиционните медикаменти н€ма да ми помогнат.
  11 август 2008 15:10   |   neli   |   wumen   |  
от подобна информаци€,но от друг сайт усп€х съвсем успешно да се излекувам от сенна хрема,въпреки че не в€рвах в хомеопати€та.—ега приб€гвам до не€ почти за всичко и € препоръчвам на всеки.
  23 юни 2008 20:52   |   joro   |   hfty   |  
в√ермани€ струва 100 евро а у нас 4 -5 лева така чи до колко върши работа
  13 май 2008 23:18   |   стефана   |   —мол€н   |  
»нформаци€та е много полезна,добре е да има повече такава,тъй като се усеща нейната недостатъчност.
  06 €нуари 2008 22:09   |   ангелова   |   софи€   |  
винаги може да се научи нищо ново - на мен ми б€хте от гол€ма полза.
нужна ми беше спешна информаци€ и се радвам, че бързо ви открих.

lekar.bg препоръчва: