Масажът или как да избегнем хапчетата

Главоболие, грип или целулит - самомасажът помага

Масажът или как да избегнем хапчетата Българите не разчитат на безопасния лечебен масаж, те гълтат хапчета. В днешно време масажът е много модерен. Но не всеки има възможност, време и средства да посещава курсове по масаж. Но всеки може да си прави самомасаж, за който са необходими няколко минути свободно време и, разбира се, желанието да стане по-здрав и по-млад.
Ако усетите приближаване или засилване на главоболие, се научете да си правите самомасаж. Често причина за това състояние е именно пренапрягането в областта на шията и очите след дълга работа на компютъра, а и при всяка друга продължителна работа.

Процедурата продължава не повече от 10 минути, но за засилване на ефекта започнете с просто дихателно упражнение. Седнете удобно, затворете очи, но без а ги стискате силно и наклонете главата си напред. Започнете да дишате дълбоко и спокойно.

А ето как се прави и самият масаж
•Съединете дланите си в юмрук и ги сложете върху челото. Натиснете го 2-3 пъти с пръсти. След това преместете скръстените си ръце на тила и също натиснете няколко пъти. После ги преместете по-надолу - върху шията и отново натиснете няколко пъти.

• След това минете към поглаждания. С меката част на пръстите масажирайте слепоочието, после челото -със спираловидни движения от веждите към косата - и най-накрая направете такива кръгови масажни движения и в областта на окосмената част на главата.

•Ако имате дървен масажор, използвайте го за масажиране на окосмената част на главата. Можете да масажирате и с пръсти, но ако правите масажа с масажор - движете се по посока на часовниковата стрелка. Ако е с пръсти - в посока, обратна на часовниковата стрелка.

• Завършете масажа на главата с бързи и леки почуквания по челото с краищата на пръстите, след това по цялата глава, започвайки от челото, през косата, към шията.

•При силно и непрекъснато главоболие, захващайте с ръка голям кичур коса и го издърпвайте нагоре, но не го правете рязко. Можете да направите това на цялата си глава, а може и на мястото, което най-силно ви боли.

Масаж с четка може да премахне целулита
Масажът с натурална четка оказва не само пилингово въздействие върху кожата, но и отстранява умрелите клетки, засилва дихателната функция на кожата и ускорява процесите на регенерация.

По време на такъв масаж се подобрява микроциркулацията на кръвта, а стените, където е натрупана целулитна маса, стават по-тънки. Обменните процеси в организма започват да протичат по-активно и в резултат на това кожата се обновява и подмладява.

Ако имате чувствителна кожа, използвайте мека четка. А когато свикнете, можете да си позволите и по-твърда. Поставете на четката по-дълга дръжка, за да можете да масажирате и гърба си. Такъв масаж също е полезен за целулита, защото подобрява общата обмяна на веществата. Масажът се прави преди душ или баня, най-добре веднага след събуждане или непосредствено преди сън.

Процедурата продължава 5 минути. Започнете от долната част на краката, като първо ги вдигнете един след друг, за да масажирате стъпалата. След това бавно продължете нагоре по прасците. Правете кръгови движения, силно и уверено, но не се увличайте много. Кожата трябва да добие розов цвят, а не да се зачерви. Можете да масажирате прасците още веднъж, след това през коленете продължавате към бедрата. Но сега вече движете четката не с кръгови движения, а по дължината на бедрата.
Ако имате време и желание, масажирайте и останалите части на тялото си.

Масажирайте гърба в областта на талията, а може и целия гръб, ако четката ви е с дълга дръжка. Движете я от краищата на тялото си към центъра. Това помага при отоци. Преди да завършите, масажирайте стените на корема си с по-леки движения.

МАСАЖЪТ С МЕД ПОДОБРЯВА КРЪВООБРАЩЕНИЕТО
Медът е мощен природен биостимулатор, който съдържа много витамини, микроелементи, органични киселини и ферменти, способни да засилят въздействието на масажа. Меденият масаж помага дори при заболявания като артроза на големите стави. При артроза са противопоказни физическите упражнения, а аптечните мехлеми не са в състояние да проникнат дълбоко в тъканта. Уникалната методика на медения масаж помага да се справите с калциевия налеп в хрущялната тъкан на ставата, а точно това предизвиква болестните усещания.

Медът помага да се увеличи изработването на ставна течност, която отмива излишния калций, възстановявайки болната става. Може-
те да използвате уникалното лечебно въздействие на медения масаж и при простуда или бронхит, а също и при целулит, като се масажират проблемните участъци.

Стоплете половин супена лъжица натурален незахаросан мед, като преди това загреете с грейка болната става После вземете малко мед и започнете да го втривате с кръгови движения на болното място. Масажирайте ставата в продължение на 15 минути. Когато приключите масажа, сложете топла завивка или дреха на крака си. Направете първите 3 процедури една след друга - всеки ден, а след това - още 7 сеанса, но през ден.

По време на медения масаж на кожата може да се появи сива гъста маса, за която натуропатите казват, че са токсини. Можете да правите масажа и по друг начин: намазвате мед на ръцете си и ги допирате до тялото с по-силни движения, след това отлепвате и т.н. Малко е болезнено, но пък е много полезно. Ако детето ви развие бронхит и вие решите да го лекувате с масаж, смесете меда с масло от бяла ела, това средство оказва допълнително лечебно въздействие.

АТАКУВАЙТЕ ГРИПА С МАСАЖ НА ГОЛЕМИТЕ ПРЪСТИ НА РЪЦЕТЕ
През зимата се простудяваме често и един точков масаж би бил много полезен. Всяка от точките се обработва 2-3 минути. За масажа можете да използвате специален балсам, или каквото и да е етерично масло.
•При започваща простуда натискайте в областта на ноздрите в продължение на 30 секунди, а след това преместете пръстите си под веждите, като ту засилвате, ту намалявате натиска. Накрая натиснете точките по слепоочията и скулите.

• При простуда и ангина натискайте няколко минути точката, разположена в центъра на шията. Също така с меки кръгови движения в продължение на 3 мин. натискайте точката между втория и средния пръст на краката си.

• При хрема масажирайте ходилата на краката и особено пръстите на краката -точно там са разположени проекционните зони на носа. Разтривайте добре големите пръсти, а след това няколко пъти натиснете и в областта на ноктите.

•Ако носът ви е запушен, натискайте с края на пръстите си точките в края на ноздрите. По няколко пъти на ден можете да стискате едната ноздра с пръстите и да задържите така 5-6 мин. минути, а след това по същия начин и с другата ноздра.

•Ако усетите приближаване на грип, масажирайте точките на големите пръсти на ръцете от външната им странична повърхност, а също и ставите, разположени най-близо до ноктите. За да можете да улучите точката, потърсете най-болезненото място и натискайте именно него.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 1592 пъти (03 декември 2007   10:35)

  30 ноември 2008 02:35   |   Валентин Мирчев   |   София   |  

ЮМЕЙХО СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ

П О К А Н А


Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да Ви поканим на професионален еднодневен семинар където ще бъде направена демонстрация на ЮМЕЙХО – профилактичен метод за увеличаване на жизнените сили на организма чрез завръщане към природата

Какво е ЮМЕЙХО
Метод за увеличаване жизнените сили на организма.Метод, който чрез своето механично и енергийно влияние, напълно възвръща здравето на човека.
Юмейхо е хълбочно – изправяща, притискащо – разтриваща профилактика.
Профилактичен метод за наместване на костите и ставите на цялото тяло, отпускане на неговите мускули и съединителните тъкани, предотвратяване и премахване на болестите причинени от разместванията на сакроилиячните и тазобедрените стави. Чрез наместване и фиксиране на костите, чрез теглене, изправяне и вертикален натиск се постига висок профилактичен и лечебен ефект.
Методът изисква тотална профилактика на цялото тяло. Предотвратяват и се решават проблемите от ортопедичен характер: изправяне на изкълчените стави на таза, гръбнака, колената и др.
Поради характера на самата профилактична техника, върху целият организъм се отразява нейното многостранно въздействие, сегментарно, зонално и пр.
Профилактиката има широко всеобхватно действие: Повече от 195 болестни симптоми се предотвратяват и отстъпват пред уменията на юмейхоиста.
Юмейхо профилактиката е метод подходящ за всички възрасти, който действа без странични ефекти. Предотвратяват се заболявания на опорно – двигателния апарат, нервната, ендокринната, сърдечно – съдовата, дихателната, храносмилателната, пикочополовата, двигателна, вегетативна системи.
При редовна профилактика се нормализира хълбочно – тазово – гръбначната симетрия. Възстановява се нормалната двигателна и мускулна активност, премахва психическата и физическата преумора, спира дегенеративния процес в костите и ставите, регулира кръвообращението и циркулациите на биоенергиите в тялото.
Юмейхо профилактиката увеличава жизнените сили на организма. Предотвратяват и се повлияват заболявания, като: дископатии, дискови хернии, шипове, гръбначни и тазови изкривавания, коксартроза, гонартроза, плексити, лумбалгия, ишиас, главоболие, мигрена, безсъние, полова слабост и безплодие, сърдечна и страхова невроза и др.
Методиката на юмейхо притежава най – правилния вертикален лимфен дренаж. Чрез отделни натискания, които се преместват през 1 – 2 см. се създават тласъци на определени количества кръв и лимфа, и след изтласкването, при паузата идва прилив на телесни течности, който ги отправя по естественото им направление. Натискът, омесването и изтласкването е главно средство за нормализиране на разстроените стави, на втвърдените мускули, на лимфния и кръвен застой.
С юмейхо се постига премахването на болките, възстановяване на физиологическите функции в техните нормални граници.
Точно казано, хълбочната изправяща, притискащо разтриваща профилактика е комбинация между изправянето и омесването, като методи за предотвратяване и лечение с хълбочните кости, като основа, с хълбочните стави и гръбначните прешлени, като център и с омесването на мускулите и съединителната тъкан, като главна цел, профилактиката нормализира според възможностите си разместените кости, като премахва напрежението и твърдостта на мускулите и съединителната тъкан и разширява обема на ставните движения.
Хълбочното изкълчване може да бъде разместване на илиачните стави, изкривяване на гръбнака, затрудняване на кръвната циркулация и като следствие – причиняване на различни заболявания. Следователно необходимо е изправяне на разместените кости.
Болестите се явяват поради неравновесие в тялото. Човек притежава естествена способност да се изправи това неравновесие. Това е самолечебна способност или жизнена сила. Ако човек загуби тази самолечебна способност, той не може да устои срещу болестта и се явяват симптоми – например болката.
Затова трябва отново да се върне загубената самолечебна способност. Юмейхо профилактиката е най – доброто средство, да се увеличи тази самолечебна способност.
Хълбочно – изправящата, притискащо – разтриваща профилактика не само може да предотврати и спре болестни процеси, но също да влияе ефикасно върху хората, като ги предпзва от болести и премахва умората на тялото. Когато се регулира кръвната циркулация, метаболизмът се усилва и веществата, които предизвикват умората се излъчват. Профилактиката прави тялото еластично и съживява движенията. Помага за увеличаване ръстта на тялото. Благодарение на изправянето на хълбочните кости омекват сакроспиналните мускули, разширяват се междинните пространства между прешлените и гръбнакът се изправя – така че се увеличава височината главно при децата. Ако човек иска да има здраво тяло и здрава мисъл и да бъде жизнерадостен,профилактиката, която дава методът ще ви го дари.
Юмейхо сдружение
провежда курс и обучение, като след успешно положен изпит курсистът получава диплом от центъра за превантивна медицина Токио

Забележка: Участието в семинара е платено !
Предварителната заявка е задължителна!
Семинарът ще се състои на 09.12.2008 год. в гр.София - спортна зала АРЕА на бул. Мария Луиза 75 /срещу Паспортна служба на МВР от 10:00 часа.
За информация и регистрация за участие в семинара:
Валентин Мирчев 02 8393811 ; 0898 39 56 36
  28 март 2008 17:31   |   КРИСИ   |   KUSTENDIL   |  
МНОГО ХУБАВО Е 4Е, ТАКИВА СТАТИЙ СЕ ВЕ4Е ДОСТАПНИ ЗА ХОРАТА ЗА6ТОТО АЗ ЛИ4НО СМЯТАМ, 4Е ХОРАТА ИМА МНОГО НИСКА КУЛТУРА ОТНОСНО ТОВА КАК ДА ПОДДЪРЖАТ ТЯЛОТО СИ ЗДРАВО И КРАСИВО

lekar.bg препоръчва: