Глухарче

Глухарче Taraxacum Officinale
(радикa, жълтиче, глушина, маслениче)

Надземната част и корените на глухарчето подобряват функциите на черния дроб, действат жлъчогонно, пикочогонно, противоглистно, възбуждат апетита. Лечебният ефект се дължи на съдържащите се 8 растението горчиви вещества, органични киселини и гликозиди. Усилва действието на подстомашната жлеза - повишава отделянето на
инсулин и намалява количеството на холестерола в кръвта.

Прилага се при чернодробни заболявания, болести на пикочните пътища, хемороиди, стомашни и чревни смущения, леки форми на захарен диабет, диуретично. Използва се при кашлица, запек, екземи, водянка, подагра, болести на далака, възпаление на червата, анемия, газове, кръвохрачене, за регулиране на кръвното алягане, а пресните листа - за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет.

ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ: За бани при бяло течение и ревматични болки, за налагане на лапи при екземи, рани, циреи, лунички по лицето, за промивки при възпаление на очите, за гаргара при болки в гърлото.

Млечният сок се препоръчва за мазане на брадавици.

При екзема за мазане се използва смляно цялото растение, смесено с мед и топла млечна суроватка.

Прясно растение във вид на салата (подправено с лимон) се препоръчва при пролетна умора и авитаминоза.

ВЪТРЕШНО ПРИЛОЖЕНИЕ: 2 с. л. от билката се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути. Пие се по 100 мл преди ядене. 4 пъти дневно.

В ранна пролет пресните листа на растението се използуват за приготвяне на богата на витамини салата, от корените се прави заместител на кафето. Те се използуват и при приготвяне на лекарствени форми.

Пресните листа и сокът от растението се препоръчват за лечение, на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет и някои кожни болести. Използува се извлек, като 2 ч. л. ситно нарязани корени се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Изпива се на глътки за 1 ден. Прилага се и пресен сок от билката, както и млади листа като салата. Корените влизат в състава на много билкови чаеве.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 10074 пъти (06 март 2009   02:26)


      • В момента няма публикувани мнения!

lekar.bg препоръчва: