Против пиелонефрит могат да се използват и билки

Против пиелонефрит могат да се използват и билки Пиелонефритът е бактериално възпаление на бъбрека и неговото легенче. Той протича остро и хронично. От него боледуват около 10 процента от хората. Причините за заболяването са бактерии, обитаващи дебелото черво. Те достигат до бъбреците по кръвен и лимфен път. Предразполагащи фактори са бременност, камъни в бъбрека или легенчето, захарен диабет, хронични чревни заболявания, травма. Острият пиелонефрит настъпва внезапно, с трескаво състояние, покачване на телесната температура до 40 градуса и обилно изпотяване.

Треската се съпровожда с гадене, повръщане, поясни, мускулни и ставни болки. Урината става мътна и в нея се откриват много бактерии, левкоцити, понякога и кръв. При малки деца болестта може да протече бурно и изключително тежко, с рипадъци и гърчове. При по-възрастни лица признаците на острия пиелонефрит могат да бъдат слабо изразени. Лечението се провежда на постелен режим, висококалорична и витаминозна храна, прилагане на противоболкови и антибактериални лекарства – антибиотици или химиотерапевтици. Често острият пиелонефрит преминава в хроничен.

ПРОВЕРЕНО!
• Хроничният пиелонефрит се характеризира с тъпа поясна болка, главоболие, покачване на артериалното налягане, наличие на белтък, левкоцити и бактерии в урината. Болестта протича с периоди на изостряне и подобрение. С течение на времето се развива нефросклероза и бъбречна недостатъчност.

• Лечението се провежда с антибактериални медикаменти – антибиотици и химиотерапевтици, противохипертонични препарати, съобразени с чувствителността и резистентността на изолираната бактериална урофлора.

• Профилактиката се състои в отстраняване на предразполагащите фактори и ефективно лечение на острата уроинфекция.

• Прогнозата е сериозна, особено при чести изостряния на болестта, задълбочаване на хипертонията и прогресиране на бъбречната недостатъчност. За всеки случай ще ви предоставим и следната рецепта от народната медицина против пиелонефрит: смесват се по три части цветчета от метличина и корени от лечебна ангелика, също и 4 части хвойнови плодчета. Една супена лъжица наситнена смес се залива с две чаши вряща вода, оставя се да кисне 20 минути и се прецежда. Приема се по една четвърт чаша 3-4 пъти дневно. Подходящо е срещу хроничен пиелонефрит. Може да се използва също и при цистит като пикочогонно средство.

За всеки случай ще ви предоставим и следната рецепта от народната медицина против пиелонефрит: смесват се по три части цветчета от метличина и корени от лечебна ангелика, също и 4 части хвойнови плодчета. Една супена лъжица наситнена смес се залива с две чаши вряща вода, оставя се да кисне 20 минути и се прецежда. Приема се по една четвърт чаша 3-4 пъти дневно. Подходящо е срещу хроничен пиелонефрит. Може да се използва също и при цистит като пикочогонно средство.


« върни се назад
Посетена за седмицата: 3174 пъти (22 август 2008   16:42)


      • В момента няма публикувани мнения!

lekar.bg препоръчва: