Отвара от хвощ помага при нарушена обмяна

Лековитото растение премахва отоци, спира кръвоспирането

Отвара от хвощ помага при нарушена обмяна Хвощът се използва за лечение на МНОГО болести. Дрогата и препаратите от нея притежават силно изразено диуретично действие. Предизвикват усилена дейност на сърцето и засилване на кръвообращението, подобрява се отделителната
система на бъбреците. По тази причина хвощът се препоръчва от народната медицина при възпаления на пикочните пътища, при камъни в бъбзеците и жлъчния мехур, при отоци от сърдечен или бъбречен троизход (б.а: при осгър нефрит растението е противопоказно, защото силно дразни бъбреците). Известно е, че хвощът засилва обмяната на веществата и затова дава добри резултати при болести на жлезите с вътрешна секреция, особено в периода на климакса. Засилва се устойчивостта на съединителната тъкан, на което се дължи приложението н дрогата от хвоща
при ревматични заболявания, хроничен полиартрит и артррза, белодробна и костна туберкулоза, болестни процеси на кожата, косопад, и счупвания на костите.

Има подчертан кръвоспиращ ефект при маточни кръвоизливи и хемороиди. Благоприятни резултати дава при астма. Дрогата участва в състава на противоастматичните и пикочогонните чайове.

Хвощът се препоръчва и при албумин, воднянка, ишиас, подагра, хематурия, високо кръвно, стомашни болки, напикаване, атеросклероза, белодробен кръвоизлив, разширени вени, екземи, бяло течение, трудно зарастващи рани, възпаление на гърлото.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Дрогата от хвоща се прилага Вътрешно под формата на отвара. ДВе супени лъжици наситнени стръкове се заливат с 400 г кипяща вода. Варят се 3 минути и се оставят да киснат един час. От прецедената течност се приема 3 пъти на ден по 120 г след хранене. При лечение на маточни и хемороидални кръвотечения дозата може да се увеличи до 2 пъти.
За фрикции на косата се приготвя същото съотношение, но се вари в продължение на 10 минути. Хвощът се прилага и външно като лапи от смачкани свежи стръкове за екземи, разширени вени, костна туберкулоза.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 4107 пъти (01 май 2008   23:02)

  07 март 2012 18:13   |   мим   |   nqkyde   |  
Спира кръвоспирането!?!?!? Значи стимулира кървенето... :
  14 септември 2011 01:00   |   Vinny   |     |  
It"s about time seomone wrote about this.
  06 септември 2011 18:48   |   Андрей   |   Варна   |  
Хвоща съдържа почти 90% силициева киселина. От там идва и лечебното му въздействие. Прилага се успешно и при болест на Бюргер.
  06 юли 2008 15:44   |   hiron02   |   Ст.Загора   |  
Вероятно статията се отнася за полския хвощ. Необходимо е да се дават повече данни за разпознаване и съвети за билкосъбиране.Необходимо е все повече хора да познават добре билките за да могат качествено да се лекуват с тях. Масово предлаганите билки дори и в билкови аптеки са събирани хаотично и безотговорно от цигани на замърсени терени и дори се предлага липов цвят сметен с метли от улиците.Как при тези условия нуждаещият се да е сигурен ,че наистина купува много по-редки и скъпи билки.

lekar.bg препоръчва: