За какво говорят болките в сърцето

Дискомфортът в сърдечната област не винаги е признак на заболяване

За какво говорят болките в сърцето Ако човек получи болка в лявата половина на гръдния си кош, тя може да е свързана с физическо натоварване. Ако обаче тя се разпространи към лявата ръка, шията и долната челюст, не трябва да отлагате посещението при кардиолог. За сериозен проблем алармира и паренето, и усещането за стягане. Този вид болка говори най-вече за стенокардия - една от формите на исхемичната болест на сърцето. Ето как да различите различните сърдечни болки и какво да правите, ако стане напечено.

Простудна и нервна болка
Дори когато болката в гръдния кош е от простуда, също не трябва да бъде оставена без внимание. Тя може да е реакция на микробните токсини, а може да е сигнал за ревматизъм или миокардит – възпаление на сърдечния мускул. За да се уточни пр чината за болката, трябва да се прегледате при кардиолог или ревматолог. Само специалист може да прослуша сърдечните тонове, да назначи общ и биохимичен анализ на кръвта и, разбира се, ЕКГ и ултразвуково изследване.

Продължителната тъпа болка с пробождания, която се разлива по лявата половина на гърдите и се получава в положение на покой, говори за силно вълнение, за проблеми на нервна основа. И най-вероятната причина е вегетативна дисфункция и депресия. За да сте сигурни, се консултирайте с психоневролог. Не се притеснявайте да потърсите неврологична и психологична помощ, това не е срамно и смешно. Напротив – наложително е, защото в противен случай последствията могат да бъдат сериозни.

Понякога причината за болката в гърдите е в опорно-двигателния апарат
Ако при дълбоко дишане или размахване на ръце усетите болки в областта на сърцето, не бързайте да се причислявате към сърдечноболните. Причината трябва да се търси сред заболяванията на опорно-двигателния апарат. Най-напред трябва да се прегледате за остеохондроза на гръдната част на гръбначния стълб. След това да се уточни
дали не става дума за сколиоза, за възпаление на междуребрените нерви и мускули.

Има случаи, когато сърцето започва да боли при преяждане или след прием на мазна и лютива храна. Същото понякога може да стане и на гладен стомах. В този случай, естествено, ще ви помогне терапевт.

Болката в лявата половина на гръдния кош невинаги е свързана със сърцето.

Опасващият херпес също предполага гръдна болка
Когато болката е съчетана с обрив на кожата в зоната между ребрата, става дума за опасващ херпес.

Понякога човек няма болки в сърдечната област, а има усещането, че “там нещо не е наред”. Всичко това е заради неправилния сърдечен ритъм. Тези неправилни “удари” на сърдечния мускул се наричат екстрасистоли. Те могат да възникнат и при съвършено здрави хора. Но ако екстрасистолите се появяват много често и ви причиняват дискомфорт, не се бавете, а отивайте при кардиолог.

Бързото сърцебиене (тахикардията) може да бъде нормална реакция вследствие физически или емоционални натоварвания, както и при повишена телесна температура. Ако учестеното сърцебиене възниква при покой и в същото време ви се вие свят или дори получавате припадък - това означава наличие на пароксизмална тахикардия.

С подобни симптоми се проявява и мъждукащата аритмия. При нея лекарят назначава индивидуално лечение и профилактика.

След 30-годишна възраст е желателно от време на време да измервате кръвното си налягане и поне веднъж в годината да ви правят ЕКГ.

Неотложна помощ при стенокардия
1. Сложете болния да легне и му осигурете чист въздух.

2. Дайте му таблетка нитроглицерин.

3. Ако няма ефект, продължавайте да му давате нитроглицерин по-често.

4. Ако болката не изчезне след 4-5 таблетки нитроглицерин, дайте му каквото и да е обезболяващо и извикайте “Бърза помощ” - това може да е начало на инфаркт на миокарда.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 11601 пъти (16 юни 2008   17:44)

  12 март 2011 15:46   |   zlatka   |   zlati1@hotmail.com   |  
tazi informacia mi pomogna da razbera ot kakvo sa mi bolkite ot liavo.blagodaria

lekar.bg препоръчва: