—индром на раздразненото дебело черво

—индром на раздразненото дебело черво Ќай-често срещан от всички чревни проблеми, синдромът на раздразненото дебело черво зас€га всеки трети човек и обикновено рецидивира. “радиционната медицина не предлага конкретно лечение, но съществуват много естествени методи за облекчаване на състо€нието.

—индромът на раздразненото дебело черво (—–ƒ„) се про€в€ва с много свързани помежду си симптоми, включително периодична коремна болка и нередовна дефекаци€. “ова забол€ване се дължи на нарушение в мускулната моторика на стената на дебелото черво. ќттук произтичат проблемите в придвижването на храната през храносмилателни€ тракт и се по€в€ва диари€ или запек и/или болки от мускулни спазми на червата. Ќервните окончани€ в чревната стена също могат да бъдат силно чувствителни към болезне и дразнители като например разширението на червото. —–ƒ„ зас€га два пъти повече жени, отколкото мъже. ¬ н€кои случаи забол€ването се про€в€ва в резултат на повишена или понижена секреци€ на стомашна киселина или на неадекватно отдел€не на храносмилателни ензими.

—»ћѕ“ќћ»
Х ќтделните хора имат специфични комбинации от симптоми, чието про€вление е различно дори у един и същи човек. «а —–ƒ„ са характерни следните оплаквани€:
Х Ѕолки в долната част на корема, които временно се успоко€ват след изхождане или изпускане на газове.
Х ѕодуване на корема след хранене.
Х  уркане на червата.
Х »зразен метеоризъм.
Х ƒиари€, особено рано сутрин.
Х «апек.
Х –едуване на запек с диари€.
Х ѕосто€нно усещане, че червата не са напълно изпразнени, дори и след дефекаци€.
Х —луз в изпражнени€та.

√лавоболието, умората и депреси€та са също често срещани при —–ƒ„. ƒругите симптоми включват: болки в гърба или бедрата, обилна или болезнена менструаци€, болезнен полов акт при жените и чести или неудържими позиви за уриниране.

ќбостр€нето на забол€ването може да се провокира от дразнители като пушене, антибиотици, определени храни, пром€на на нивото на естрогена в кръвта, прекомерна физическа активност, а също и от тревожни разстройства, депреси€ и други форми на стрес.

Ќ€кои болести протичат със симптоми, сходни с тези при —–ƒ„, например непоносимост към лактоза, непоносимост към глутен, тазово-възпалителна болест и ендометриоза (забол€ване, при което клетки от маточната лигавица навлизат в корема, където кърв€т и предизвикват болка, диари€ и други симптоми).

ѕ–ќ‘»Ћј “» ј
«абол€ването се среща по-р€дко при хора, чийто хранителен режим е с високо съдържание на фибри. ”потреб€вайте натурални, необработени продукти, предимно зеленчуци и плодове. –едовните и умерени физически упражнени€ помагат за регулиране моториката на червата. ƒруг ключов фактор за предотврат€ване на забол€ването е ефективното справ€не със стреса. Ќамалете цигарите или напълно се откажете от т€х. ѕушенето стимулира освобождаването на адреналин - невромедиатор, който нарушава чревната перисталтика.

Ћ≈„≈Ќ»≈
—прав€не със стреса
“ъй като —–ƒ„ се свързва с емоционално напрежение, научете се да реагирате позитивно на трудностите в живота. ѕрактикувайте медитаци€ или други техники за релаксаци€. «а да се отърсите от натрапчиви или тревожни мисли, при почивка концентрирайте съзнанието си върху н€какъв спокоен образ или върху начина, по който въздухът влиза и излиза от т€лото ви.

…ога
–едовните занимани€ с йога облекчават симптомите след н€колко седмици. —ледвайте балансирана програма, ко€то набл€га на дихателни упражнени€ и на дълбока релаксаци€.

’ранителен режим
’раната е важен фактор при —–ƒ„, но н€ма такава диета, ко€то да помага на всички хора. «атова, преди да промените драстично хранителните си навици, се консултирайте с лекар, натуропат или диетолог
Х ѕри упорит запек постепенно въведете в хранителни€ си режим повече продукти, които са богати на влакнини (пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци). Ќеразтворимите фибри обаче (в ориза, €дките, хл€ба и в храни от пшеница или ръж, както и в обелките и семената на плодовете) могат да влошат състо€нието. ¬ такъв случай увеличете приема на храни, съдържащи само разтворими фибри (като обелени плодове и зеленчуци, грах и фасул, оризови трици, овесена каша и други овесени продукти). “е успоко€ват храносмилателни€ тракт и образуват по-обемисти изпражнени€.
Х ѕри съмнени€ за хранителна непоносимост установете кои храни предизвикват проблема (например млечни продукти, пшеница и животински мазнини). ¬ъзможно е да сте алергични към т€х или да страдате от дефицит на специфичен храносмилателен ензим.
Х ќграничете приема на алкохол, както и на пикантни храни.
Х ѕон€кога е полезно да замените животинските с растителни мазнини, особено със студенопресовани. ќпитайте рапично, маслиново, шафраново, слънчогледово и орехово олио.
Х ’ранете се по малко, но често.

’ранителни добавки
—–ƒ„ пон€кога се дължи на нарушени€ в микрофлората на червата вследствие на гастроентерит или лечение с антибиотици. «а преодол€ване на проблема всекидневно пийте добавка, съдържаща бактери€та Lactobadllus acidophilus, или €жте кисело мл€ко с жива закваска.

‘изически упражнени€
–едовните физически упражнени€ могат да нормализират перисталтиката на червата и да облекчат симптомите на —–ƒ„. —портувайте умерено (например спортно ходене) по половин час всеки ден.

Ѕилколечение
Х ћентата помага за отпускане на мускулатурата на чревната стена. “€ действа особено добре при коремна болка, придружена от метеоризъм. ѕийте € под формата на чай (1-2 чаши дневно), добав€йте пресни листа към салатите или готвените €сти€ или вземайте капсули (по 1 капсула 3 пъти дневно, между хранени€та).
Х «а отпускане на червата и успоко€ване на възпалението пийте до 6 пъти дневно чайове или тинктури от следните билкови смеси: див €мс, лайка, мента, лечебен камшик, лечебна ружа и хидрастис.  огато се чувствате особено напрегнати, добавете цв€т от хмел и допълнително лайка.
Х  анелата и джинджифилът облекчават коремната болка и подуването на корема. ƒобавете една по-гол€ма щипка от н€ко€ от двете подправки, стрити на прах, към каша от червен бр€ст или добавете настърган пресен джинджифил към един от чайовете, описани по-горе.
Х «а да се предпазите от запек, всеки ден пийте сок или капсули с алое вера. »ли вместо това опитайте желе от семена на живовл€к: накиснете 2 чаени лъжички семена в половин чаша вода и след 30 минути изпийте сместа.

јроматерапи€
Х јко стресът влошава симптомите на —–ƒ„, от време на време вземайте отпускаща топла вана. ƒобавете към водата по 3 капки ге-раниево и хвойново масло и 2 капки масло от мента. Ќе използвайте масло от хвойна при бременност.
Х «а да спрете диари€та, добавете по 2 капки масло от чаено дърво и от мента и по 3 капки гераниево и масло от сандалово дърво към 1 супена лъжица олио от гроздови семки (или бадемово масло). »зползвайте сместа за масажиране на корема или кръста с бавни, леки кръгови движени€ по посока на часовниковата стрелка.

’омеопати€
Х Colocynthis: при коремна болка, ко€то се по€в€ва на пристъпи и ви кара да се свиете на две; влошава се след хранене, движение или допир и отшум€ва при затопл€не.
Х Argentum: при диари€ и газове, които се влошават, ако сте под нервно напрежение или консумирате захар.
Х Podophyllum: при безболезнена диари€.
Х Sulphur: регулиращо средство за червата, но особено полезно при усещане за горещина или изгар€не в корема, газове или подуване.

–ефлексотерапи€ при —–ƒ„
–ефлексотерапи€та на ръката е много удобен метод за самолечение. —ледната техника може да облекчи болката, получена като резултат от чревни спазми. «а рефлексотерапи€ на стъпалото (вд€сно) ще се нуждаете от партньор.
1.  ато държите д€сната ръка с дланта нагоре, натиснете с леви€ си палец точката, разположена на 2 пръста от свивката на китката, по права лини€ спр€мо малки€ пръст.
2. ѕридвижете палеца към кра€ на дланта и с леко при-плъзване по права лини€ надолу по външни€ край на дланта достигнете китката.

1. ќт вътрешни€ край на д€сното стъпало натиснете с палец и го придвижете по лини€та над петата, както е показано.  огато достигнете външни€ край, насочете палеца си обратно към вас.
2. ќтново работете върху д€сното стъпало с леви€ си палец. Ќатискайте свода на стъпалото към петата, като премествате палеца от вътрешни€ към външни€ край.
3. –аботете по същи€ начин и върху л€вото стъпало. Ќе е необходимо да смен€те ръцете.

ƒруги методи на лечение
ќт всички методи на лечение се оказва, че хипнотерапи€та е най-резултатна при симптоми на —–ƒ„. «а целта първоначално се обърнете към квалифициран специалист. —лед това научете н€кои техники за автохипноза, които да използвате вкъщи. Ѕиологичната обратна връзка е друг полезен метод, който, веднъж овлад€н, може да се упражн€ва и в домашни услови€.

јкупунктурата, хиропрактиката (лечение чрез манипулации по гръбначни€ стълб и ставите) и остеопати€та също могат да бъдат ефективни при лечението на оплаквани€, свързани със синдрома на раздразненото дебело черво.

 ќ√ј ƒј ѕќ“Џ–—≈“≈ ћ≈ƒ»÷»Ќ— ј ѕќћќў
Х »мате повтар€щи се оплаквани€, както при —–ƒ„, но все още не са ви поставили точна диагноза.
Х јко отдел€те черни изпражнени€.

Ќезабавно потърсете лекар, ако:
Х »мате кръв в изпражнени€та.
Х Ћеко повишената ви температура започне да се покачва, коремната болка или подуването на стомаха неочаквано се усил€т.
Х ѕолучите тежка диари€ или запек.« върни се назад

јвтор: –едактор
ѕосетена за седмицата: 99868 пъти (07 юли 2007   22:42)

  08 април 2014 17:27   |   vanya   |   —офи€   |  
«дравейте,
незнех,че толкова хора страдат от —–„ като мен. јз го имам от 5 години. ≈дин от основните проблемите при мен е гаденето и непрекъснатите газове които за съжаление не винаги усп€вам да контролирам. «абел€зах,че като приема антибиотик нещата се усложн€ват. ѕи€ спазмомен но не ми помага. ћиналата година обаче реших да отслабна малко и свалих 6 кг., започнах да тренирам зумба и спр€х ориза, картофите , тестото и сладкото. ѕочти година не ми се по€виха симптоми. Ѕ€х очарована. ѕосле ми откриха кисти на щитоводната жлеза-стрес! » сега отново се бор€ с килограмите, стреса и —–„. ”спех на вас! јз не се отказвам да се оправ€, искам да си имам бебе , а гадните контракции на червата от —–„ ми пречат ..”спех!
  13 март 2014 08:21   |   ѕетър   |   ѕлевен   |  
патил, виждам че си преминал през доста сериозни преп€тстви€... бих искал да те питам относно изследвани€та и лечението ти. јко обичаш пииши ми на hypericum@abv.bg
  10 март 2014 23:02   |   патил   |   —офи€   |  
«дравейте! »скам да сподел€ мо€ опит, който се над€вам да помогне. ѕредистори€: ужасно къркорене с диари€ дълго време, довела до неусво€ване на хр. вещества, напр. калий установени при влизането в болницата. ћинах през много доктори, като завърших в ћ¬– болница за колоноскопи€- диагноза —ƒ–„ с дисбактериоза. Ћечението- антибиотици за премахване на възпалението в червата, предизвикани от дисбактериозата, след това едномесечен курс с пробиотици аквасорс. —лед това пробвах поддръжка с различни неща, тъй като причината- стрес, н€ма как да се премахне. та нещата, които най-добре ми повли€ват:
1. хуск-неверо€тно е просто какво подобрение получих от него. √орещо препоръчвам
2. ако аквасорс са ви скъпи/около 150 лева/ то следващи€ по ефект върху мен бе ентерофлорид- синбиотик, т.е. пробиотик+ инулин.
3. просто и ефективно за по-леко посрещане на стреса- таблетки гог-мента-валериан и мелатонин преди л€гане
4. намалих кафето и алкохола
–езултат: върнах си около 10кг загубено тегло и се чуствам далеч по-добре.
ѕричината е една- стрес.
  25 февруари 2014 00:12   |   магнум рекс   |   —офи€   |  
ѕрепоръчвам ви книгата на д-р ’ироми Ўини€ Д≈нзимни€т факторФ. “€ ме накара да преосмисл€ начина си на хранене и на живот и може и да изглежда неверо€тно, но в момента на €сното решение да следвам простите правила на здравословен живот е, не см€там да се вманиачавам и най-вече спокоен и хармоничен живот болките спр€ха! ¬сичко се корени в стреса и психиката, но сега съм твърдо решен да живе€ усмихнато и здравословно. Ќе се тровете с хапчета - дори по-евтино ще ви е да се храните просто и качествено.
  16 февруари 2014 17:19   |   kiti   |   g.orjhovica   |  
16 02 2014g 17:05

Problema e v glavata mi.Postojno mislj za negativni ne6ta.Imam pozna,koito e na yspokoitelni i e po zle i ot men.Ne mislj,4e xapovete 6te re6at problemite.
Sami trjbva da se spravim s tova sastojnie.
  15 февруари 2014 19:52   |   Ivan   |   —офи€   |  
ѕърво из€сни какви са причините за синдрома . Ќай-добре отиди при най-добри€ гастроентеролог ,който ти е на близо . јко тр€бва при 2-3ма докато намериш то€ дето ще ти помогне .
—лед като разбереш дали е от нерви или от нещо друго . ѕредприеми лечение . ћоже да не се оправиш на пълно , но поне да възвърнеш колкото се може повече живота си преди 2006-та .
јко проблема е психически след н€каква инфекци€ като при мен . ѕомоли гастрото да ти предложи психиатър , който се е занимавал с такива случай . ћен така д-р √ерждикова √оспод здраве да и дава ће закрепи и извади от тотални€ срив в който б€х изпаднал като теб .
«а съжаление т€ спр€ да практикува и не мога да си намер€ добър психиатър сега .
  15 февруари 2014 18:20   |   kiti   |   g.orjhovica   |  
15 02 2014. 18.05 »мам този проблем от 2006гл —тигнах до там че немога да излизам сама от нас .затворник съм на собствената си психика.
Ќ≈«Ќјћ  ј ¬ќ ƒј ѕ–ј¬я=искам съвет.
  07 февруари 2014 10:35   |   Ќаско   |   ёј–   |  
«дравейте, и аз имам проблемите описани в стати€та от н€колко години и мисл€ че имам какво да кажа по въпроса.
–азбира се това забол€ване може и да се предизвиква от стрес, но според мен може и да се предизвиква от н€какъ вирус или бактери€, в н€шето семейство подобни симптоми се по€в€ват при всички включително и котката но най-малко при сина ми който е вегитар€ниц. ѕробвал съм различни лекове и н€кои от т€х почти работ€т макат и временно. «апочвам с най добрите.
1. —реднотежки физически упражнени€ - бързо ходене, кл€кане, дихателни упражнени€ и др
2. ѕречистването на черни€ дроб и жлъчката с €бълков сок, английска сол, зехтин и грейпфрут/лимон, гугалвайте за подробности.
3. Ќамал€ване/спиране на хл€ба и тестените издели€. «а алкохол, люто, пържено, мазно, труший, полуфабрикати и пр. се подразбира от самосебеси.“ука обаче проблема е с какво да заменим хлаба? јз пробвах с ориз и се чувствах по добре, после пак започнах да €м хлаб и пак ми стана зле...“акава диета не е лесна в съвремени€ живот, тр€бва да имаш вол€ за да издаржиш продължително време.
4. Ћекарства за гъбички/кандида. Ќе знам колко ще работ€т, но в момента реших да пробвам. »мам сериозна причина да подозирам че има смисъл.
  12 €нуари 2014 13:43   |   —тефан »лиев   |   Sofia   |  
ѕробвайте рецептата, ко€то дадох по-долу - ще се убедите, че има ефект и то сериозен.
  11 €нуари 2014 22:03   |   goldengym   |   sofia   |  
как сте всичко нормално ли е ?
  08 €нуари 2014 20:04   |   Mvlaeva   |   Sofia   |  
 ъм ћитко се обръщам, безглутенова диета не помага при срч, има изследване което се прави точно за алерги€ към глудена . ƒавам ти просто инф да не се мъчиш с тази диета, защото аз преминах първо през такава и после направих изсл грешка . јко имаш съмнени€ направи изсл.
  08 €нуари 2014 19:51   |   ћитко   |   —тара «агора   |  
ћного възможно да е непоносимост към глутена.«апочнете диета и се хранете без храни съдържащи глутен.http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_1550.html
¬ момента и аз ще направ€ експеримент да спра глутена,ще пиша след н€колко месеца.
  08 €нуари 2014 13:04   |   miro   |   sofia   |  
ѕри€тел единственото решение е да има тоалетна до тебе където ходиш , така се чувства спокоен човек и намал€ва стреса!
  08 €нуари 2014 09:24   |   ћитко   |   —тара «агора   |  
» аз от н€колко години страдам от синдрома,като в последните н€колко месеца разбрах за съществуването му.ѕон€кога толкова ти пречи от това редуване на диари€ и запек+болки в корема,че неможеш да свършиш нормални неща като да работиш,учиш,тренираш или да излезнеш с при€тели.ƒон€къде усп€вам да го контролирам,но все още има много какво да се желае.— лекарства н€ма да се оправи проблема,но ще намер€ лек за него. ¬ момента набирам хора с който да експериментираме с различни методи като хранителни режими,тренировки,намал€ване на стреса,различни промени в живота ни с цел намал€ване на стреса.«а контролирането на синдрома,мисл€ че може на 90 % да се намали ефекта му ,стига да се намери правилни€ начин.—ъщо см€там,че симптомите му се дължат на 70% заради психическата ни нагласа и се провокира от ежедневието. олкото повече хора успеем да се съберем толкова по-добре ще успеем да научим за решението на наши€ проблем.ƒори см€там,че и генетично се наслед€ва,поради факта че в нашето семейство има и други които са с това забол€ване. јко искате да се присъедините ми пишете на имейл renegade_stz@abv.bg
  16 декември 2013 15:00   |   –ени   |   —офи€   |  
«дравейте,

винаги когато съм притеснена имам симптоми, затова не тръгвам никъде без опаковка —топеран. ћного е непри€тно да си зависим, но засега имам решение, което ми помага. «атова колкото може по-малко стрес, нерви, стархове и т.н,

  02 ноември 2013 23:39   |   —тефан »лиев   |   Sofia   |  
»«–јЌ≈Ќ» Ћ»√ј¬»÷» Ќј ’–јЌќѕ–ќ¬ќƒј, —“ќћј’ј, „≈–¬ј“ј.
√ј—“–»“, я«¬ј,  ќЋ»“

¬земат се по една равна супена лъжица изсушени билки ќ√Ќ»„≈ и „≈–¬≈Ќќ ѕќƒЏЅ»„≈, заливат се с 600 мл. вр€ла вода, киснат в не€ 3 мин. и запарката се прецежда. ѕие се три пъти на ден по 100 мл. една кафена чашка 30 минути преди €дене. “ази запарка е достатъчна за два дни. ѕо-добре е да се приготв€ ежедневно с 300 мл. вода и по половин равна супена лъжица от вс€ка билка.
«јЅ≈Ћ≈∆ ј:
ƒокато трае лечението не тр€бва да се допуска запек. «а целта се препоръчва да се €дат течни храни: зеленчукови супи, пилешки супи, таратор, зелен боб с €йце, овесена каша с мл€ко, телешко варено със зеленчуци, кисело мл€ко, задушено червено цвекло, салати от пресни зеленчуци, свежи €бълки, банани, размекнати в студена вода сушени сливи, смокини и др.

ќгниче Chenopodium botris

„ервено подъбиче Teucrium chamaedris
  30 октомври 2013 13:41   |   ааа   |   aa   |  
«дравейте, аз съм поредни€ потърпевш от —–ƒ„ като в клуб на јј :-. ћисл€, че причината е в стреса, не в начина на живот - аз €м много плодове, зеленчуци, €дки, предимно риба, никакво пилешко, много р€дко - свинско или кайма. ’ран€ се бавно, по 5 пъти на ден, занимавам се с йога и обичам разходките. ѕочти не пи€ алкохол, а вода изпивам по 2л. ѕреди н€колко месеца изжив€х стрес, който продължи два месеца, но вече всичко е зад гърба ми. Ќо - от тогава имам леки болки вд€сно ниско, къркорене и други присъщи симптоми. Ќе искам да промен€м начина си на живот, но не знам какво да прав€... Ѕлагодар€ ви, малко ми олекна :- ѕожелавам на всички чувствителни натури да станем по - дебелокожи и дано да оздравеем!
  05 март 2013 06:44   |   gabe   |   sacramento   |  
Az imah sutrishno razstroistvo v pruloduljenie na 4 meseca.. otshumq za kratko I sega pak se pochnaha mukite. Nz dali e do trenirovki I stress, zashtoto sum profesionalen pluvec I nqmam pochti nikakuv stress v jivota, a trenirovki da iskash. Spores men e ot qdene na neraznoobrazna brana ili nqkakuv vidim na dizbakterioza.
  30 октомври 2012 23:45   |   »ва   |   ѕјзарджик   |  
Eri, пробиотикът се казва Ћинекс ‘орте. ѕиех го 3 пъти по едно след €дене... ѕих го около месец и спр€х, сега се чувствам добре, но ако усет€ старите проблеми си взимам пак и се оправ€м : ”спех!
  21 октомври 2012 09:22   |   ѕетър   |   ѕлевен   |  
ћного гол€мо облекчение ми донесе - ѕробиотика! ѕочти винаги съм бил със запек, и диагноза —–„. ѕил съм вс€какви лекарства - спазмолитици, болкоуспоко€ващи, ензими и др. специално за —–„ без резултат. Ќай-изгодно излизат - Ћактофлор Ѕио ѕлюс-90 или јдапт Ћ-50, аз ги взимах по една таблетка сутрин и вечер. ”споредно с това пиех по 300мл.  омбуча на ден. ѕробвайте и сподел€йте!
  11 октомври 2012 15:16   |   eri   |   bulgaria   |  
iva bili mi pisala kakiv pribiotik vi ispisaha blagodarya.
  07 октомври 2012 14:44   |   »ва   |   ѕјзарджик   |  
«дравейте! «а съжаление и аз имам същите оплаквани€... —лед като ц€ло л€то не усп€х да се оправ€, отидох на лекар... Ќаправиха ми гастроскопи€ и диагнозата беше "остра форма на гастрит". »зписаха ми н€какви хапчета, от които ефектът беше нулев и след 2 седмици отново б€х в лекарски€ кабинет. “огава докторката ми об€сни, че всъщност това състо€ние, което имам, не е болест... „е не тр€бва да се притесн€вам толкова... »зписа ми Ћинекс ‘орте пробиотик и билкови капки »берогаст... ≈фектът усетих още на първи€ ден от приема... ¬ече почти месец се чувствам много добре, но ако съм много притеснена или стресирана от нещо, симптомите пак се по€в€ват...

“ака че мо€т съвет е: пазете си здравето, не се паникьосвайте и се опитайте да ограничите стреса. ”спех на всички и дано да се оправим :
  06 октомври 2012 21:24   |   ј   |   ѕлевен   |  
«дравейте. »мам синдрома на раздразненото дебело черво от 8 години. ќпределено вли€е много негативно във всеки един аспект от живота ми. ўе се радвам, ако мога да се свържа с хора, които страдат от същи€ проблем. ≈-мейлът ми е: searchingfor_a_way@yahoo.com
  25 септември 2012 09:47   |   јз   |   “ам   |  
¬ижте тук http://lechebnik.net/index.php?item_id=65
  24 септември 2012 17:00   |   ƒраго   |   —офи€   |  
«дравейте и от мен. » аз имам същите проблеми. Ѕолки в коремав средата и около пъпа, ниско долу в червата, усещане за тежест в корема, позиви за дефекаци€, редуване на запек с диари€ и др.подобни. ѕреди 1г си направих 1-вото изследване гастроскопи€, след като €дох пържени хапки и ми стана много лошо. —тигнах до повръшане и супер отпадналост. Ѕъркаха ми с маркуча през гърлото и ми откриха €зва на дванадесетопръстникадуоденална €зваи √≈–Ѕгастро-езофагитен рефлукс,,,не знам си кво си. «а €звата ми ми изписаха:  онтралок...той е скъп 20лв,7 таблетки ако не се лъжа, а те се пи€т по 3 на ден. «а рефлукса, тежестта в корема, киселините DEGAN. “ой мн ми помогна. Ќе е скъп. ѕроблемите отшум€ват докато се пи€т лекарствата и се спазва много стриктна диета, без люто, пържено, мазно, тлъсто, алкохол, цигари, чипсове и др подобни полуфабрикати.  огато помислих, че съм се оправил и почнах да €м почти всичко, симптомите се върнаха. ѕреди 2 месеца си направих колохоскопи€. — маркуча през ануса за оглед на дебелото черво. ƒоста б€х стресиран от това изследване, както и от резултата. ќткриха ми ѕолипус коли...2 полипа, доброкачествени по дебелото черво и н€какво възпаление на тънкото. ¬ътрешни хемороиди и анална фисура. ћахнаха полипите ги и ми предпсаха за фисурата и хемороидите свещички ÷» “–јƒ»Ќј. «а възпалението антибиотик, ÷»пробей и за €звата Ћансопрол. јнтибиотиците ги пих 10 дена, като всички тези лекарства са доста скъпи за съжаление. Ќасрочиха ми след 6м пак това гадно изследване, €вно съм предразположен към образуване на такива гадни полипи. ѕолучих и сърцебиене 1 месец след изследването от притеснение от изследването и всички хапове, които взимах. ’одих и на кардиолози, защото се притесних за сърцето. ¬сичко било на нервна почва. ћозъка е сложно нещо. »скам да ви кажа, че от това което съм чел и изпитал, може би наистина стреса вли€е много и тези болести се лекуват бавно и са много упорити. “р€бва да се спазва диета.  афе не пи€, цигари не пуша, алкохоло много р€дко. Ѕъдете позитивни и в€рвайте. » аз съм отча€н на моменти и ми е писнало да се бор€. ”спех на всички, бъдете здрави и позитивни. ѕовече см€х и не се отчайвайте. :
  18 септември 2012 08:57   |   радо   |   софи€   |  
здравейте. 10 г го търп€х на приливи и отливи.последната година и половина обаче н€ма почивка. тръгнах серьозно по лекари.изследваха ме от хепатит през рак до колоно скопи€. всичко е ок и симптома си седи. иде€та ми дойде от коментара на лекар€. всичло е в главата. точно като анорекси€та.започнах да премисл€м причините. —“–≈—! във фирмата нещата се разпадаха. антибиотик отключи кути€та на пандора. и мо€ начин да се успоко€. пих 40 дена дуспаталин.200 с удължено освобождаване.проблем имаше само с вдигането на киселини и хълцането.накра€- това беше всичко свърши.докато не извадих мъдрец. изписаха друг антибиотик.предупредих и личен лекар и зъболекар, но не под антибиотична защита тр€бвало да съм... 2 хапченца и веселба. почнах пак дуспаталин пак киселини и хълцане. бавно и полека започна да отшум€ва, но аз вече н€мам търпение и време да чакам 40 дена. замислих се защо хълцам и имам киселини. €вно концентраци€та на лекарството е оп гол€ма в стомаха и тънките черва отколкото в дебелото.и решението- приема анално. н€ма друг подобен ефект за толкова години на първото хапче б€х като нов.за всеки случай сложих и второ след 7 часа.това е мо€т лек. оправете си мисленето и намерете подход€щи€ хап и начина му на приемане. успех!
  18 септември 2012 06:40   |   ѕетър   |   ѕлевен   |  
ѕрепоръчвам, на всички да си пуснат изследване на кортизола! » да контролират стреса в ежеднивието си, чрез психо тренинг, спорт, правилно хранене и хранителни добавки.  ак да сане това може да прочетете тук - http://www.amazon.com/Cortisol-Connection-Stress-Makes-Health/dp/089793492X?ie=UTF8&tag=naturallyexpe-20&link_code=bil&camp=213689&creative=392969
  25 август 2012 19:36   |   SA   |   ¬арна   |  
„≈“» !

 акто б€х писал преди, Ћ≈„≈Ќ»≈ »ћј, и това е най-вече вътрешната гласа. ўе ви кажа аз как се излекувах на 95% !!

ѕреди 1 година по-това време ходих по 3-4 пъти до тоалетна, като изпитвах посто€нно напрежение под стомаха, болки и диари€. ѕочнах да пи€ Ћактофлор изписа го лекар - премахна къркоренето, болката в гърба и стомаха. ќбаче не се излекувах с него !

ѕ–≈ƒ» 2 ћ≈—≈÷ј си купих ѕ„≈Ћ≈Ќ ѕ–јЎ≈÷,разни старци по улицата го продават или в пчелни магазини който е за колити, стомашни забол€вани€, подобр€ване на имунитета и т.н. —месвам половин/една чаена лъжичка пчелен прашец с 2-3 лъжички кисело мл€ко. ќстав€м да го престои н€колко часа, разбърквам и го €м 1 час преди закуска или 3 часа след хранене. “ака всеки ден ! ѕодобрението се усеща още следващите дни !! ¬ече ход€ максимум един път на ден, като има дни в които въобще не ми се налага да използвам тоалетната ! ќще една храна ко€то консумирах вид€х, че много ми помага - добружански соджук - €м го вечер и след това отново н€мах никакви проблеми, може би н€кой от стабилизаторите вътре, предизвиква нещо като запичане : ¬ажното, е че можете на следващи€т ден да водите нормален живот :

«адължително пробвайте с пчелни€т прашец !!!  акто и със нагласа за лечение !

”спехи !
  04 юли 2012 18:13   |    ок ќдинеф   |   Kurtovo Konare   |  
Ћечение отдавна съществува и се прилага в развитите страни,не знам досега никой не го спомена.¬ие всички сами казвате,че това е нервно-психичен проблем,но не търсите там отговора,а се опитвате да замажете с медикаменти симптомите.–ешението е твърде просто - антидепресанти.Ќа запад така се лекува,най-често с јмитриптилин и резултатите са превъзходни.Ќищо друго не може да повли€ така добре раздразненото черво.—ъвременните антидепресанти н€мат странични ефекти,освен може би една съвсем леко изразена сънливост/р€дко/ и покачване на апетита.ќпитайте,не си тровете живота.
  22 юни 2012 17:29   |   ѕетров   |   —офи€   |  
«дравейте,

»мам —–ƒ„ от 4 години и искам да сподел€, че преди време усп€х да се пребор€ поне с диари€та, ко€то имах.
ќстанаха ми посто€нни€ метеоризъм, къркоренето на червата - но пак е нещо. ƒиари€та ми се по€ви може би около н€колко
месеца след първоначалните симптоми и продължи между половин и една година. »зчезна след като ходих на точков масаж при
ƒочка ∆екова - 10 сеанса мисл€, че б€ха. ѕрави се на ц€ло т€ло, като се набл€га на коремната област. »ма н€какви точки, които
се запушват енергийно блокажи. “€ ги познава много добре и се концентрира върху т€х. ћасажът е болезнен на моменти, дори доста
но усещаш н€какво подобрение след т€х.
Ќа никой не гарантирам, че това ще се случи със всеки, но от всичките пари, които съм хвърлил в борбата с проблема - това б€ха
най-смислено изхарчените пари.
Ќад€вам се да съм бил полезен.
  13 май 2012 13:30   |   ∆оро   |   —офи€   |  
test
  20 април 2012 08:04   |   WOW   |   bg   |  
Bolkite v gurba sa ot nesto drugo ne ot sindroma!
  19 април 2012 21:59   |   eri   |   bg   |  
zdr pisa vi otnovo za siveti imam ujasni bolki v girba ot sindroma imam sisto i gastrit a za korema da ne govora bolki po tselia korem gazove sluz molya vi ako nakoy e imal sistite promlemi i se e otirval ot bolkita da mi pise.
  10 април 2012 19:53   |   —тефан   |   Ѕ√   |  
+1 ¬ големи€ "филм"
  28 март 2012 21:52   |   ѕ   |   —тара «агора   |  
 ъм ѕетър от ѕлевен
“ази кетогенна диета не е ли за отслабване.. аз имам просто подуване след €дене
  20 март 2012 12:52   |   Ќеизвестен   |   BG   |  
 ъм ,,speedy":
» кажи ми как тво€т "lekar spasitel" ти помогна и " upiti "
»скрено се над€вам н€кой от вас да не прав€т реклама на н€кои лица и продукти както и в по долу писаните коментари без да има ефект. » да минават с това ама на мене ми помага ! јз лично се лов€ на бас че този доктор не може да излекува човек със —–ƒ„ ! «ащото това е синдром и по името си все още говори че лек за него н€ма само може да се потисне в по-гол€ма или малка степен! Ќе забрав€йте все пак че всички тези продукти струват пари и рекламата на т€х кара хората с проблем да ги закуп€т и след отрицателни€т им ефект те да бъдат все по разочаровани от болестта!!!
  20 март 2012 12:49   |   ѕетър   |   ѕлевен   |  
ƒо ѕ от —тара «агора! ѕодуването можеш да го премахнеш, като известен период преминеш на  етогенна диета, например тази на јткинс или подобна. “р€бва да знаеш, че тази диета не е безопасна, и не е препоръчителна за дълги периоди. ѕреди да е започнеш, се информирай добре! - Ѕлагодарение на не€, коремът ми от подут сега е хлътнал навътре.
  20 март 2012 11:40   |   speedy   |   qmbol   |  
Zdraveite slychaino popadnax v saita. Gledah tema za rak na debeloto chervo v predavaneto `Na kafe` Tursih info za sluz v izprajnenijta ,poneje imam takava i `4esto ili po4ti ejednevno se izhojdam ot 3 do 5 puti dnevno kato izprajnenijta se doblijavat do razstoistvo Radko polu4avam zapek dulja6t se na lo6o hranene mnogo rjdko imam bolki v stomaha pu6a po4ti ne upotrebjvam tvurd alkoho staraj se da jm dolo gore zdrvoslovno vuprekii 4e sum ujasno kaprizna za hrana i vsjkakvi te4nossti . Problema mi e ot 1-2godini .Sled dulgi nabludenij ostanovjvam 4e simptomite na diarij se zasilvat pri silen stres pridrujeni sus stresnitsi dulgo vreme .Prekonomernij mi priem na kafe uveli4ava simptomite.Spodelih problema si s maika mi kojto e meditsinsko litse. Ne e gastroenterolog no vjrvam i raz4itam na neinite predpisanij i diagnozi .Izpisa mi gentamitsin ampuli priemani oralno prezystata za da povliae eventualna bakteriozana 4ervata. Sled 4 dneven kurs po edna ampula dnevno systojnieto mi se normlizira.Sled nov stres dori malki pretisnenij nekontroliruem priem na razhlabitelni hrani i napitki simptomite se vurnaha.Ob6to vzeto prie sustojnieto si za normalno sled kato ne izpitvam bolki,njmam gazove ne vredi na normalnij mi na4in njivot ne obru6tam vnimanie na problema tui kato imam mn po seriozni ginekologi4ni kojni problemi.Kontsentrirala sum vnimanieto si nad tjx molj se na Bog nadjvam sepitam razpitvam tyrsj dobri spetsialisti i nai vajnoto ne seot4aivam problemite mi sa ot 6-7 godino no se staraj da jivej s dvignata glava i mnogo optimizum .Dori sled porednoto le4enie i nepodhodj6t doktor bezrezultattno gubene na vreme si kazvam e 6te opitam pak dano namerj moj lekar spasitel namerih mn dobur ginekolog onkolog koito se nujdae Grad Stara Zagora zavejda6t Okryjna bolnitsa Dr Jelev. I 4asten kabinet kudeto raboti i po zdravna kasa Patriarh Evtimii 154 . Izvinete 4e tuk ne e temata no i az se moleh njkoi da me upiti .Yspex i gore gavata .Napravete si podroben analiz na hranite i napitite kak vi deistvat i na tselij vi jivot ot tam 6te izhoddite za glavnata pri4ina kojto bi mogla da se otstrani .
  20 март 2012 00:12   |   ѕ   |   —тара «агора   |  
«дравейте
Ќ€кой може ли да ми каже как да премахна просто подуването..
Ќ€мам болки, тренирам редовно, хран€ се колкото мога по здравословно, не пи€ и не пуша, не се подлагам на кой знае какъв стрес.. само с позитивното мислене не мога да се справ€. —утрин като стана ми н€ма нищо.. още с първото €дене корема ми се издува в долната част към червата..
  17 март 2012 17:16   |   milena   |   qmbol   |  
do mariq davam ti email qninka@abv.bg korema mina sega me zabolq pak garba yzas napravo
  13 март 2012 21:04   |   ћартина   |   варна   |  
здравейте, може ли н€кой да ми каже дали при срдч е позволено да се пи€т зелен или черен чай?
  09 март 2012 12:43   |   mariq   |   kazanlak   |  
milena qmbol :daj mi e mail da ti drasna nqkolko reda ako iskas
  06 март 2012 15:27   |   milena   |   qmbol   |  
zdr pi6a i pla4a vsi4ki mislqt 4e sam polydqlo ot 2 meseza poly4ix bolki pod rebrata otiox na pregled pri spezialist razpita me podrobno za vsi4ko pregleda me na exograf i kaza 4e imam razdrazneno 4ervo mezdydrygoto imax i zapek ot 10 dena piq panarazol i zirid bolkite namalqxa i defikaziqta se podobri tova e lo6o pri men 4e vse mislq 4e imam rak 4eta vsi4ko za nego v neta i ot dalgoto sedene pred kompa ot v4era mi se poqvixa bolki v garba imam apetit ne slabeq no nogo se straxyvam samo za tova govorq i zivotat mi stana ad ako nqkoi ima tozi problem molq da mi pi6e 6te sam my mnogo blagodarna qmbol
  05 февруари 2012 22:32   |   eri   |   burgas   |  
zdr i az imam paresti bolki v girba ako nakoy moje da mi dade sivet za bolkite v girba i za sindroma na cervoto.blagodarya vi
  04 февруари 2012 21:23   |   kostadinka   |   plovdiv   |  
zdraveite,kajete mi molq vi imate li silni pare6ti bolki v gurba,moito sa po4ti postoqnni,v gornata 4ast na gurba i lqvo i dqsno podrebrie,blagodarq predvaritelno
  01 февруари 2012 16:48   |   DONKA   |   veliko tarnovo   |  
zdraveite!!!qvno ne samo az imam tozi problem sas stomaha!moga samo da kaja hranete se raznoobrazno nai-ve4e plodove i zelen4uci,piite voda i sportuvaite!az sprqh da sportuvam za dva meseca i problema pak se poqvi!kogato trenirah 4e 4uvstvah mnogo dobre!hodeh po 2-3 puti na den po golqma nujda!!!ne se ot4aivate samo s jelanie i volq se nadviva problema!!!!i s POVE4E USMIVKI
  29 €нуари 2012 07:30   |   миро   |   bg   |  
јз ход€ , наистина се чувствам по добре особено след коремни преси облекчава но не лекува и диети спазвам и сто годе зздравословно се хран€ !!!!
  28 €нуари 2012 19:25   |   kamen   |   Varna   |  
’ора, н€кой пробвал ли е с физически упражнени€,смисал ходенето на фитнес придружено с кардио.“ова предполагам ,че н€ма да навреди и със сигурност ще ви увеличи двойно метаболизма,което пък от сво€ страна ще доведе до по-пълноценно изразходване на поетата храна и съответно намал€не изхождани€та които ще са и в по стегнат вид.ѕреди време имах такъв подобен проблем но без поставена диагноза,но с влизането в фитнеса и с здравословен режм на хранене ,което намал€ и алкохола в гол€ма степен,нещата се нормализираха. ќ√ј“ќ ћ”— ”Ћ»“≈ »ћј“ Ќ”∆ƒј ќ“ ’–јЌј „ќ¬≈  ƒќ–» —≈ «јѕ»„ј.Ќад€вам се да помогне специално за ефекта от фитнеса мога да пиша и още мн стига да помогне.
  23 €нуари 2012 10:55   |   fifi peroto   |   st.zagora   |  
ѕрежив€х стрес и веднага започнаха проблеми с корема ми.Ѕолки ниско в корема,чувство на подути и препълнени черва,куркане и разтройство.ѕоставиха ми диагноза —–ƒ„ .ѕредписаха ми лечение с хомеопати€,но състо€нието ми продължи около девет месеца.ћного болезнено,непри€тно ,несигурност и напрежение при пътуване.Ќаложи се да проведа едноседмичен курс на лечение на венците с –ќƒќ∆»Ћ /не съм сигурна дали го изписах правилно/.—ледващата седмица вече изхождането ми се нормализира.¬ече трети месец аз се чувствам добре,като че ли проблема се реши. ато,че ли антибиотика помогна. акво ли не опитваме в такава ситуаци€-изпробвайте и това.∆ела€ мо€ резултат.

  22 €нуари 2012 10:14   |   –осен   |   ¬арна   |  
ћного добро повли€ване при —–ƒ„ има при прием на коластра от крави.¬ западните страни все повече лекари предписват при този проблем коластра вместо химически лаксативи.»ма и много проучвани€ по въпроса.
јко желаете да ви покажа материали ,както и мнени€ на хора имащи този проблем можете да ми пише на и-мейл rr_rtrusev@abv.bg
  09 €нуари 2012 13:29   |   вико   |   Sofiq   |  
» аз съм така при€тели ...2 години вече.Ќе се търпи какви ли не ситуации съм имал.Ќе мога да сто€ в лекции,упражнени€...непълноценен съм.ѕробвал съм н€кои неща които сте написали по долу но оправи€ н€ма €вно..вземам да се отчайвам
  06 €нуари 2012 22:08   |   miro   |   bg   |  
Hap4etata "kreona" samo oblek4avat ! Sindroma ne se lekuva , moje samo da se podtisne!
Ne vqrvaite na nikoi doktor v bg ako vi kaje 4e ste vi lekuva ! V na4aloto na bolesta e mnogo nepriqtno ...diqriqta me susipvashe ...po- kusno malko vze da se vuzstanovqva i doidoh na tozi etap diqriq--zapek! Mnogo nepriqtno naistina!!! Prez perioda v koito boleduvah i boleduvam vse oshte ustanovih , 4e ne trqbwa da se pprekalqva s hranata i predi lqgane nikakva izobshto , zashtoto na drugiq den rano sutrinta te susipva stomaha ot gazove, Trqbwa da ste dobre oble4eni osobeno okolo koremnata oblast i krusta zastoto pak te prokarva . Tvurdiq alkohol dori i 50 grama sushto ! Cigarite pre4at no gi pusha vse oste ! 4ervenoto vino e polezno sudurja dobra sustavka no ne i ako se prekalqva !!! Ako imate gazove e dobre da se osvobojdavat ...ako se namirate sred hora losho....sledva diqriq na nqkolko zadyrjaniq !!! Otvratitelna bolest!! Dano da sum vi pomognal!!!! Ako nqkoi otkrii lek da pishe - blagodarq vi!!!!
  27 декември 2011 16:02   |   —тефан »лиев   |   —офи€   |  
«дравейте,
“ова, което всички тук пишете зас€га най-често една сериозна причина - неправилното хранене разбира се вли€€т и други фактори, но тази е основна. Ќаправи ми силно впечатление един коментар, в който човекът беше казал, че има периоди по една-две седмици без проблеми и тогава €де каквото си иска, след което отново започват всичките му тежки прежив€вани€ и не знае защо е така, не прави връзката между едното и другото. ј връзката е очевидна.
Ќе съм специалист по хранене, макар и доста да чета по въпроса, и затова н€ма да си присво€вам рол€та на вещ познавач по проблема. Ѕих искал да сподел€ това, което имам като непосредствени впечатлени€ от хора с това и други тежки забол€вани€ по храносмилателната система и не само. —тава въпрос относно лечението на организма като ц€ло, а не атакуването на отделни симптоми или болестни състо€ни€. ¬печатлени€та ми са свързани с методите на т.нар. натурална хигиена, нутритивна медицина нутрициологи€. ¬ Ѕългари€ има вече отделни лекари, които прилагат този метод с успех при доста забол€вани€, официално об€вени от медицината за нелечими борбата с т€х стига само до палиативни мерки без същностен ефект. —тава дума за лекари като д-р √еорги √айдурков, д-р ¬ергини€ √еоргиева започнали са покрай Ћиди€  овачева и др. Ќапоследък около мен има доста хора, които ползват услугите на √айдурков и сподел€т отлични резултати. ѕроблемът обаче е, че с увеличаване на попул€рността му и наплива на пациенти много се е комерсиализирал - вдигнал е доста цената си за прием, започнал е да провежда еднодневни образователни семинари, в които преразказва теми, подробно описани вече в двете му книги - и всичко това на доста високи цени. ќбщо взето идеите му не са нещо, което той сам е открил и измислил - извън Ѕългари€ това вече е доста сериозна наука с отлични резултати. ¬се пак той усп€ва общо взето добре и правилно да прилага всичко това и хората наистина са доволни. ¬ този смисъл можете да се поинтересувате за какво става дума, да влезете в сайта му, да прочетете книгите му "„овешкото хранене" и "√орещи теми в храненето". Ќа пръв поглед като разберете какво тр€бва да бъде нашето хранене, ще ви се стори най-малкото доста странно, но опитът показа, че от това има резултат. “ой наистина би могъл да помогне за споделените тук проблеми, но ако н€кой реши да се възползва от услугите му е по-добре първо да се запознае с метода най-добре от посочените книги, да реши дали е готов да го прилага, защото това е свързано със съществена да не кажа радикална пром€на в начина на хранене и на живот за повечето хора - иначе ходенето при него ще бъде само загуба на време и на пари в момента един прием при него струва 80 лв.. јко не е много усложнена картината, н€ма други съпътстващи забол€вани€, диагнозата е доказана отхвърлена е възможността за по-тежък проблем - напр. тумори, болест на  рон, ’”’  и др., касае се само и единствено за —–ƒ„, на база на повече прочетени книги като тези, както и коментари по форуми, би могъл и сам да опита да състави хранителна програма но това не е за всеки и по принцип е по-добре да става под ръководството на лекар, запознат с тези неща, не общопрактикуващи€. »ма още една интересна в това отношение книга "—тани столетник" на Ќиколай ћутаров той сами€т е имал доста сериозен проблем с храносмилателната система, който е преодол€л напълно - ћутаров и √айдурков са при€тели и до гол€ма степен единомислени, книгите им се допълват. ћного съществени са и следните две книги "≈нзимни€т фактор" и "ћикробни€т фактор", написани от ’ироми Ўини€ - €понец, живеещ по половин година в “окио и толкова в Ќю …орк. “ой е над 70 годишен и продължава да оперира и в двата града пациенти с проблеми в храносмилателната система. »ма интересни об€снени€ и практически насоки.
ƒруг възможен подход към проблема е приемането на сладководни микроводорасли - зеленото водорасло ’лорела и синьо-зелените водорасли —пирулина и ј‘јAFA - aphanizomenon flos-aque от  ламатското езеро. ¬ече има доста информаци€ за т€х в интернет и на български език. «а водораслите и за други полезни и действени храни се говори доста в книгата "—уперхрани" на ƒейвид ”лф. ћного интерени неща могат да бъдат научени от статиите, коментарите под т€х и форума на сайта www.zemianazaem.com.
» в заключение да отбележа нещо много важно. «абел€зал съм, че колкото и ефективно да е дадено средство то може да не успее да въздейства върху всеки - всеки от нас е уникален организъм и н€ма как да очакваме всички да реагираме еднакво към едно и също нещо. ≈то защо е важно да знаем повече средства и начини, защото на един едно помага, на друг - друго. » това, че един се излекувал с еди какво си не означава, че и на мен това ще ми помогне . Ќ€кои се оправ€т с билки, други - с вегетариантство, трети - със сурово€дство, четвърти - с гладувани€, пети - с водорасли и т.н. „овек тр€бва да пробва, за да установи кое за него е най-ефективно. ќтделно, че през годините за един и същи проблем може средствата и подходите да са различни при един и същи човек. Ќо едно е добре да се осъзнае - да се разчита само на лекарства е предварително обречено, за каквото и да става дума. “е могат да облекчат страдани€та, дори да изглежда, че са решили проблема, но без по-сериозни и действени мерки за общо подобр€ване на здравето истинска детоксикаци€ на организма най-общо казано след време нещата или се връщат или избиват на друго м€сто. “ова е. Ћекарствата и конвенционалните методи са съществено важни в спешните, животозастрашаващи състо€ни€ най-вече, но не могат да се справ€т с хроничните проблеми, различните видове синдроми, дегенеративните и автоимунни забол€вани€ и др. “ова не бива да се възприема като отхвърл€нето им има случаи на животоподдържащи хормонални и др. терапии, които са неизбежни - спирането на лекарства, особено такива с по-съществена рол€, тр€бва да става след консултаци€ с лекар. Ќо и не бива да се разчита само на т€х - вие вече сте го разбрали.

“ова беше от мен, дано да е от полза! ∆ела€ добро здраве на всички!
  21 декември 2011 22:35   |   ѕетър   |   —илистра   |  
’ора даите н€къкво решение на проблема че несе издържа вече ... :х
  09 декември 2011 11:01   |   geri   |   pernik   |  
az imam problem s izhojdaneto hodq rqdko NQKOI MOJE LI DA MI KAJE KAKVO DA PRAVQ SAMO NA 17 SUM I SAM MN SRAMEJLIVa ne sam spodelila s nikoi tozi problem
  02 декември 2011 14:06   |   Plam   |   Turgovishte   |  
–еших и аз да се оплача, пък дано ми олекне малко! ”дивена съм колко много хора имат този проблем. јз страдам от близо две години, в които животът ми стана ад, още повече, че близките ми см€тат, че проблема е чисто психически и насто€ват да се справ€ с него, като че ли мога! ќграничила съм приема на много храни, може би е по-лесно да избро€ какво €м, а не какво не €м. ќт отча€ние и търсене на н€какви точни диагнози даже се подложих на колоноскопи€ и както си и б€х убедена, всичко си е наред с червата. ƒнес изл€зох от болницата и продължавам да се чувствам точно толкова объркана, колкото и преди да постъп€. —трах ме е да излизам от къщи, страх ме е да пътувам, а толкова искам да живе€ нормално. ѕи€ спазмомен и мултилак, които като че ли леко облекчават страданието. Ќе ми останаха сили да в€рвам, че нещо може да се оправи или подобри.
  21 ноември 2011 20:57   |   chadela   |   sf   |  
Zraveite pak,iskreno se "radvam", 4e ne sam samo az.Za sagalenie tova spored men e edno golqmo Bogie nakazanie.Ve4e izgubix fizi4eska pri4ina za tova sastoqnie.Lekarite sa6to nqmat obqsnenie.Bila sam v USA i tam e sa6toto katoo v BG-nqma obqsnenie na sindroma.Nqma lek.Kolkoto i tegko da e trqbva da sme silni.Nai ve4e mnogo qsno da obqsnim problema na okolnite.Te ne go razbirat.Ot 4g obqsnqvam no nqma efekt.Ako nqkoi ima ideq kade po sveta ima doktor koito moge da ni pomogne puskaite nomera i adresi v saita.
  19 ноември 2011 22:42   |   aleksandra   |   UK   |  
zdraveite , premestih se v chujbina ii prijivqh mnogo golqm stres.. i taka zapochna vsichko ve4e 4 godini ... na 18 godini sum a se chustvam ujasno,hodq do toaletnata po 8 -10 puti na den, postoqnno imam raztroistvo i neprestanni gazove, pochnah da poluchavam panicheski ataki kogato sum na uchilishte , pih hapcheta za gazovete i spazmite no ne mi pomogna,dori mi stana po zle , ne pusha i se hranq zdravoslovno , izbqgvam da se hranq na publichni mesta zashtoto vednaga sled kato se nahranq mi se prihojda na toaletna ili imma mnogo gazove.. imam golqmo pritisnenie kogato otida na gosti ili na uchilishte iskam problemite s korema mi da sprut sushto taka i panikata zashtoto tova vliae mnogo zle na jivota mi :
  15 октомври 2011 10:50   |   над€   |   варна   |  
јз също н€мам нищо общо с цигарите и с алкохола също. ћисл€,че по начало н€ма никаква връзка с пушенето.
  13 октомври 2011 13:09   |   георги   |   варна   |  
Ѕлагодар€ много SAA, доста лекари ми препоръчаха и наистина е крайно време да отида.
Ќа въпроса за дали има връзка с пушенето не цигари, поне аз мога да кажа че никога не съм пушил, и н€ма връзка с това, поне за мен.
  13 октомври 2011 00:10   |   SAA   |   ¬арна   |  
«дравейте

«а хората които търс€т лекари от ¬арна мога да препоръчам доктор - »ваничка √еоргиева.

ѕреди 3 години се по€виха моите симптоми, не им обръщах внимание и сами изчезнаха след н€колко месеца. ѕреди година отново се по€виха след силен стрес на работа, симтомите се състо€ха в ходене до тоалетна по 2-3 пъти, кашави изпражнени€, а след големи нервни проблеми се по€виха и болки в корема. ѕреди 10 дена започнах лечение с  реон и Ћактофлор и съм много доволен, болките в стомаха б€ха изчезнали и ходих по един път в тоалетна, като всичко беше нормално. ќбаче направих преди 2 дена фаталната грешка да €м чипс който съдържа не малко наситени мазнини и сега отново съм зле, над€вам се до 1-2 дена хапчетата да ме управ€т.

—илно препоръчвам да имате нормален дневен режим, да се храните по-малко като сдъфквате храната добре, да поглъщате вода като се храните и да изпивате поне по литър и половина през цели€т ден. «абел€зах че и спорта вли€ положително ! » важно - има забол€вани€ които имат сходни симптоми, затова търсете лекар колкото се може по-скоро

јко силно искате нещо то просто ще се случи ! “ака, че бъдете оптимисти, ключа към лечението на това забол€ване се крие в самите вас ! ∆ела€ скорошно оздрав€ване на всички !!!
  12 октомври 2011 23:54   |   SA   |   ¬арна   |  
«дравейте

«а хората които търс€т лекари от ¬арна мога да препоръчам доктор - »ваничка √еоргиева.

ѕреди 3 години се по€виха моите симптоми, не им обръщах внимание и сами изчезнаха след н€колко месеца. ѕреди година отново се по€виха след силен стрес на работа, симтомите се състо€ха в ходене до тоалетна по 2-3 пъти, кашави изпражнени€, а след големи нервни проблеми се по€виха и болки в корема. ѕреди 10 дена започнах лечение с  реон и Ћактофлор и съм много доволен, болките в стомаха б€ха изчезнали и ходих по един път в тоалетна, като всичко беше нормално. ќбаче направих преди 2 дена фаталната грешка да €м чипс който съдържа не малко наситени мазнини и сега отново съм зле, над€вам се до 1-2 хапчетата да ме управ€т.

—илно препоръчвам да имате нормален дневен режим, да се храните по-малко като сдъфквате храната добре, да поглъщате вода като се храните и да изпивате поне по литър и половина през цели€т ден. «абел€зах че и спорта вли€ положително ! » важно - има забол€вани€ които имат сходни симптоми, затова търсете лекар колкото се може по-скоро

јко силно искате нещо то просто ще се случи ! “ака, че бъдете оптимисти, ключа към лечението на това забол€ване се крие в самите вас ! ∆ела€ скорошно оздрав€ване на всички !!!
  12 октомври 2011 20:53   |   georgii   |   bulgaria   |  
Moga li da popitam vsi4ki li ste pusha4i?
  10 октомври 2011 19:34   |   miro   |   bg   |  
Oshte edin v kluba!
  09 октомври 2011 22:11   |   »ван   |   —офи€   |  
«дравейте ! явно не сме малко хората с този проблем . ѕри мен се про€ви точно в период в който б€х сравнително спокоен исе про€ви в резултат на н€кава инфекци€ със силно разтройство ’одих при редица гастроентеролози ,но едиствено н€какви конретни мерки и облекчаване малко от малко на състо€нието си срещнах след лечението на докторите ÷онев и ћитев от втора гадска болница в —офи€ . ∆иви и здрави да са !
ѕри мен има и друг проблем често уриниране което ми е по-големи€т проблем. ѕри н€кой като страничен ефект про€в€вало ли се и как го е излекувал че си е гол€ма мъка ?!
–азтойството аз го лекувам със стоперан или имодиум като стоперана мисл€ че ми вли€е по добре по едно или две на ден в зависимост от разтройството .  ато съвет обърнете внимание какво €дете и как ви се отраз€ва аз например боб които толкова обичам не мога да го €м без да прекарам следващи€т ден в тоалетната .
ƒруго което ми предписаха е деанксит като антидепресант , от който не мога да кажа има или н€ма ефект аз не усещам н€каква пром€на .
 ато ц€ло повечето движение или н€какъв спорт поне 2 пъти седмично както ангажирането на мозъка с н€каква мисловна дейност извън нуждата също мога да кажа че помага . јз разсе€ ли се и успе€ ли да подтисна нуждата ми се е случавало да забрав€ ,че ми се ходи и дори да изкарам часове без да ходи до тоалетната 2-4 часа докато в противен случаи може да ход€ и на 20-30 мин .
”спех с лечението и както каза н€кой гледайте по ведро въпреки , че не е лесно .
Aко н€кой иска да се свърже с мен да ми пише на скайп - malkatagad14
  09 октомври 2011 21:56   |   георги   |   варна   |  
 ато чета мнени€та, €вно аз съм поредни€т с този проблем, но мисл€ че тук е м€стото да го сподел€. »мам чувството че не мога да се изчист€ добре и посто€нно имам газове, ƒори след ходенето до тоалет имам чувството че пак ми се ходи. Ќ€ма и 1 ден в който да съм спокоен в това отношение. »мам и лека болка в долната част на стомаха, но това толкова не ми пречи. √азовете, пон€кога и киселини и трудното, дори невъзможното изхождане направо ме побъркват. Ќа 20 години съм, а като излизам се притесн€вам, хората около мен си мисл€т че не съм се къпал или съм мръсен : ј то не е така, но...¬ последно време се по€в€ва и зацапване на бельото, съвсем малко и незначително, но това поне при мен сега се по€в€ва. јко има н€кой който има проблем точно като мо€ и има решение нека да го сподели, ще съм много благодарен. ¬ече мисл€ и за лекат, защото 1 година нещата не се оправ€т, сто€т си все едни и същи. ќт ¬арна съм и ако знаете добър лекар, може спокойно да го препоръчите. Ѕлагодар€ ви много!
  04 октомври 2011 22:36   |   chadela   |   sf   |  
Boge gospodi,naistina e uspokoitelno da vidi6 4e ne si samo ti v tazi 4erna dupka.
Ugasqva6to zabolqvane.4g ve4e sam s tozi problem i mi pisna,gotova sam na vsi4ko za da go nqma.Kakto kaza edno ot mom4etata kato pod doma6en arest.Strax me e da izlezna ,ne mi e komfortnno da patuvam kakvito i da e razstoqniq.Izpitvam ugas da ne se "izloga " pred priqtelite mi .Ob6to vzeto mrazq si givota.
Stresat e edna ot osnovnite pri4ini.No e gre6ka da se kage 4e toi pri4inqva SD4.Po skoro obratnoto.Nqmax problemi predi tova adsko ne6to da se slu4i.Ot kakto boleduvam sam na anti depresanti.Tazi bolest me dokara do pobarkvane.Lo6toto e 4e kolkoto i da obqsnqva66 na blizkite ti te ne te razbirat,mislqt 4e e vno6enie,4e prosto namirame izvinenie.3g se opitvam da im obqsne 4e stradam,dokato ne naprabix i nervna kriza v opita si da ne se ka4vam na kola.Da pravi ste trqbva da sme silni,no kak stava tova kogato nikoi ne te razbira?Ako ima na4in da se svargeme edin s drug i da obmenqme opit ,bolka i maka ...kade da vi namerq?
Baba mi mi kaza da izpolzvam recepta na BABA VANGA:
1supena lagica "bqla davka"+ 3 supeni lagici salaten zextin.Bqlata davka se s4ukva na prax i se pie smestta 1-3 dnevno.Az li4no predpo4itam ve4er.Krivo lqvo tova pomaga za peristaltikata.Ot vsi4ki lekarstva,narodnoto mi pomaga da zakrepq pologenieto pone malko.
I naistina ako slu4aino nqkoi pro4ete tova neka se svargeme 4esno kazano trqbva da si pogovorq s nqkoi koito ima sa6tiq problem : blagodarq
skype- chadela/ E.M./
  13 септември 2011 16:58   |   ѕоли   |   Ѕ√   |  
«дравейте!
Ќе се отчайвайте - —–ƒ„ не е толкова страшна болест. »зисква движение / спорт, редовно хранене и позитивно мислене.
јз лекувам кризите с ÷инарикс хапчета на билкова основа, Ћинекс пробиотик и капки »берогаст. ѕри мен действат след седмица редовен прием по 3 пъти на ден.
ѕожелавам ви успешно лечение. » най-вече, радвайте се на ∆ивота!
  09 септември 2011 09:04   |   lichno   |   Bulgaria   |  
«дравейте, за всички които имат проблем с така наречени€т запек. »ма едно лекарство което винаги работи.  омпот от сини сливи или пресни сини сливи, зависи от сезона. ¬зимате една пълна шепа със сини сливи или две, зависи колко килограм сте и ги свар€вате добре в два литра вода. Ќищо друго не се прибав€. “ози компот водата и сливите ви е храната за ден€. » така една седмица със разходки колкото е възможно повече. ¬сичко ще се изчисти. —лед това се връщате към нормални€т си начин на хранене ѕќ—“≈ѕ≈ЌЌќ и изб€гвате силно пържените храни, червено месо и тестени продукти от магазина. “естените си ги приготв€йе сами, особено пицата, защото по този начин ще избегнете изкуствените набухватели и други вещества които не са за препоръчване. «а тези които имат разстройство една чашка 250 гр преварена оризова вода на ден ще свърши идеално работата. ”—ѕ≈’ » Ќј ƒ¬≈“≈  ј“≈√ќ–»». » в промеждутъците пийте чай от кантарион или от липа или от друга билка но не такива които вод€т до един от двата проблема.
  09 септември 2011 08:48   |   лично   |   Bulgaria   |  
test
  26 август 2011 11:48   |   pik   |   sf   |  
—амо √астринорм ”лтра билковото лекарство на д-р “ошков ми помага на мен. —трува около 10лв но найстина помага за преобладаващо разтройсто. ≈фекта идва н€къде след 20 дни постепенно. ќѕитайте ако искате, пишете ми ако имате въпроси. :
  11 август 2011 20:32   |   Ќели   |   българи€   |  
«дравейте! ѕише ¬и Ќели! —лучайно попаднах в този сайт, търсейки данни в интернет за здравословен проблем при майка ми. ќт 4-5месеца т€ започна да се оплаква от ежедневни болки в стомаха придружени пон€кога и от киселини.’оди на лекар изписаха и —опрал ,ћезим форте, имаше затишие ,но от 2 месеца болките отново се по€виха.Ѕоли и на гладно и след хранене ,от 1 месец след хранене започна да и се подува стомаха в д€сно.ќтново ходи по лекари ,смени 2 гастроентериолога, но н€ма резултат.ƒиагнозата ко€то постав€т е  олит, който е получила след операци€та на јпендицит през март.»зписаха и други лекарства но не минава.—имптомите и са :болки в стомаха с подуване в д€сно обикновенно след хранене ,чести оригвани€ и пукане на червата. јко н€кой се е срещал с тези симптоми или знае нещо по въпроса мол€ да ми пише.ѕредварително благодар€!
  10 август 2011 13:51   |   Kristina   |   bulgariq   |  
Az Ot dva meseca imam razstroistvo , tu se poqvqva , tu spira , ponqkoga pove4e ponqkoga po malko , ponqkoga sledva zapek , a ponqkoga oshte po tejka diariq , nz kakvo mi ima . Lekarkata mi kazva da piq nqkakvi lekarstva , pih gi edin mesec i ni6to , dori malko podobrenie nqma6e i sega uj be6e mi minalo za 7/8 dena i pak bolki , pak diariq , dali i az nqmam ne6to takova , nz mnogo sym upla6ena , no me vodiha na rengen i ni6to ne otkriha , kakvo mislite :?
  02 август 2011 07:21   |   mihaela   |   sofia   |  
hora nz kakvo da vi kaja napravo me e strah ...cql jivot se subyjdam s dumite ,dano da mi se doaka ...!! tolkova e gadno da use6ta6 postoqnna tejest i da ne ti pomaga ni6to ..probvah VSI4koo naistina ot dieti prez 4aiove iuoga ..uprajneniq za di6aneto razhlabitelni ot vsik4i vuzmojni varianti daje si poru4ah ot usa ..i ni6too...spazvam stroga dieta i ni6to ..tejesta e propila kojata mi cqloto mi tqlo miri6e na laina yjasno e ...nqma li le4enie nqam li koi da izmsili nai nakraq takova..koeot da spre vednuj za vinagi vsi4kite mi problemi..i va6te i moite ...i tova e edno ot malkite otmu6tenie na maikata zemq...za6toto bezrazbornoto eksplatirane na jivotnite i vsqkvata raztitelnost e brutalna i opredeleno se otrazqva na nas konsumatorite... dano ojiveq o6te edin den...no tazi mirizma koqto e propila tqloto mi e ne4ovde6ko...nqkoi ima li pogled nad variantite na promivka na 4ervata..kakvo e polojenieto tam..
  31 юли 2011 10:15   |   ivan   |   pld   |  
....
  23 юли 2011 23:00   |   DLazarova   |   Sofiq   |  
Ќе питийте Laxit на доктор “ошков, ако имате запек, защото води до лениви черва. јз отслабвах н€колко години с т€х и от там започнаха всичките ми главоболи€. Lactoreia на Toшков са много по-добри, защото са пробиотици и много успоко€ват лигавицата, поне при мен. ќт 1 месец това ужасно нещо се усили, в момента пи€ Ћинекс форте , пак с Ћацтобациликус и други подобни пробиотици, но не помага и грам. ƒобре, че днес взех дуфалак за да успе€ да се изход€. —ъвет: много течности и фибри, по-малко мазнини, дори и растителни.
  18 юли 2011 23:12   |   Neron   |   Varna   |  
јз мога да кажа че като спотрувам , частично решавам проблема, мисл€ че системного изпот€ване, помага на дебелото черво при извличане на течностите от храната и така се предодврат€ва диариата и се подпомага сгъст€ването на изпръжнени€та , после спорта ми помага за по добрата перисталтика и изхождане рано сутрин , което също е мног важно . —амо едно не можах да пребор€ още и това е подуването на стомаха след хранене или €дене на определени продукти , като се на€м бързо и веднага червата ме почват , доста странно и непри€тно ... това ако пребор€ евала
  07 юли 2011 21:10   |   PHristova   |   —офи€   |  
«дравейте! »мам гол€м проблем - баща ми вече повече от месец е на легло, различни болежки му се струпаха. Ѕеше и по болници, сега си е у дома. Ќе е ходил до тоалетна повече от две седмици, а се храни много добре. ƒавах слабителни шоколадчета, пие слабителен чай - нищо не помага. ƒуфалак, дулколакс, рициново масло - същи€ никакъв резултат. ѕомагайте, мол€:
  05 юли 2011 13:03   |   ƒаниел   |   —илистра   |  
«дравейте и от мен. јз съм на 25 от —илистра. »мам —–ƒ„ от една година и живота ми коренно се промени днес тъкмо се връщам от поредното посещение при лекар и нищо. »зписа ми лекарства за 30 лева и ми даде 3 листа с диети от които разбирам че живота ми тр€бва да се върти около стомаха и дебелото черво а не ми допада иде€та. “ака че ще последвам мнени€та ви и ще си живе€ живота пък каквото ще да става. ѕоздрави на всички. јко н€кой иска да сподели нещо или да потърси съпричастност скайпа ми е haway8883262.
  03 юли 2011 13:00   |   над€   |   варна   |  
Ќикакви билкови чайове не помагат, а още по-малко се касае за токсини,уважаема √ал€.ѕрилагах и така нареченото лечебно гладуване/нали то изчиствало токсините от организма?!/ ,но резултата беше ,че не само не ми помогна ,но и ми довлече други здравни проблеми.ј €бълките на гладно са за оплакващите се от запек не са много за пациенти с диари€.—ъщо така ще кажа,че —ƒ„ ми се по€ви на 16 годишна възраст,когато Ќ≈ Ѕя’ ѕ»Ћј Ќ» ј ¬» Ћ≈ ј–—“¬ј все още! “ака че ,уважаема, не давайте съвети като не знаете за какво става въпрос и не говорете общи приказки,които сте чували оттук -оттам.Ќие сме пили билки и минерална вода!!!
  02 юли 2011 14:32   |   гал€   |   ѕловдив   |  
ќпитайте с яЅЏЋ ј.—утрин се из€ждат 2 €бълки на гладно-обелени и настъргани.ябълките да са сладки или сладко-кисели.ѕомага при дисбактериоза и колит.ябълката извлича всички токсини от организма.ƒо об€д не се €де друго.ѕие се чай от мента , жълт кантарион, маточина , мащерка.“ова са чай "”тро", "“урист", "јлпинист" по магазините.„а€т да не е горещ , а леко топъл и без захар. јко е само мента - да не е силен-1 пакетче на 2 чаши .ƒо обед може да се пие и вода " √орна Ѕан€".ѕосле се храните нормално, но без пържени €сти€, без мазни храни. » Ќ» ј ¬» Ћ≈ ј–—“¬ј -“≈ —ј ѕЏ–¬ќѕ–»„»Ќј“ј «ј ¬ЋќЎ≈Ќј“ј ‘Ћќ–ј ¬ –≈«”Ћ“ј“ Ќј  ќ≈“ќ —ј » ЅќЋ »“≈ » ¬—»„ ќ ƒ–”√ќ.Ѕ≈« ÷»√ј–» » јЋ ќ’ќЋ.Ќикакъв чипс, снакс и тем подобни.Ќикакви храни с подобрители и консерванти.ѕовече препечени филийки на тостера и зеленчуци на барбекюто.
  26 юни 2011 02:57   |   kokolino   |   PLEVEN   |  
ei hora priateli sabolestnici edno sha vi kaja az ot 18godishen sum stoq sindrom i nevijdam budeshte za sebesi sichko si otiva na smurt mamka mu.Az za razlika ot mnogo ot vas ne sum opitval mnogo lecheniq no tva e zashtoto bqh obeden che sum lud.moje li da si ush zdrav fizicheski a vsushnost da se chustvash kato starce na 70godini?Nqmam nadejda da se opravq i za tva i izobshto ne si go slagam prisurce qsh pii kolkoto iskash shtete boli shte driskash posle pak shte ogladneesh i taka.Nai vajno e da ne zabravqte che jivota e radost i tuga za tva ne padite duhom sqko zlo....za dobro shtqh da kaja no tva zlo na nikoi ne go jelaq aide leka ot men znam che ne sum bil polezen na nikogo za tva ne ochakvam da mi blagodarite za cherniq humor koito upotrebih aide leka ot men ako ne se sabudite utre ne sujalqvait za tri dena shte sa vi zabravili :D
  25 юни 2011 13:49   |     |   —офи€   |  
Ќаистина горе главата, хора! : »ма доста по-ужасни неща и синдромът е сравнително добре в сравнение с т€х. ќт около година и нещо си го нос€, но тази година ми се нахвърли и друго забол€ване с пикочни€ мехур, та предпочитам срдч н-ти пъти пред тази "атони€ на мехура"! —ъветите ми са сутрин плодове, чайчета от мента, жълт кантарион през ден€, може на гладно да се пие и вода от ленено семе сварено в не€, престо€ло през ноща, много пълнозърнести хл€бове - ‘итнес, ¬ита и милион други има, знаете, поне литър и половина вода въпреки че е индивидуално за всеки и движение напред-назад. Ќай-вече повече срещи с при€тели и близки хора, когато може естествено или като не можете, те ше са достатъчно добри да се съобраз€т с вас и да ви дойдат на гости. Take it easy!  акто беше казано н€къде срдч може да спаси здравето ви и да ви предпази от доста по-големи гадости! :
  24 юни 2011 15:52   |   pepa boicheva   |   tirnavos   |  
saglasna sam s Petar ot Pleven.Vsi4ko e do psihikata.Gore glavata i pove4e smqh i veselba za da pobedim bolestta.Tova e moeto lekarstvo

  23 юни 2011 08:43   |   ѕетър   |   ѕлевен   |  
—–„ е нещо ужасно! ¬ли€е на психиката Ц води до депреси€, превръща те в енергиен инвалид. Ќо най-лошото е че, не можеш да откриеш н€каква зависимост относно нещата който го подобр€ват и влошават. ƒве години се лекувах от депреси€, пил съм какво ли не, спазвал съм стриктни диети и нищоЕ..
“ова което установих е връзката между червата и нервната система-психиката. Ќе знам само психиката е причина или следствие на проблема.
—ега ще ви кажа и единственото нещо, което безотказно на 100% помага при мен. “ова се специфични физически натоварвани€! ’арактерното за т€х е Ц ангажиране на психо-емоционалната сфера, натоварвани€та са продължителни поддържащи непрекъснато изпот€ване. ѕример Ц н€колко дневен поход в планината с 10-15кг. на гърба или бадминтон минимум два часа на ден. ‘итнес, аеробика, йога, тае-бо не ми помагат!?!?!?
”спех на всички, който желае нека ми пише.
  18 юни 2011 18:42   |   ƒанаил   |   Simeonovgrad   |  
ќ“ 6 години съм с диагноза —–ƒ„.“ова забол€ване вли€е сериозно на пслихиката.ƒет се вика почнах да превартам. акво ли не съм пил какво ли каде ли не съм ходил.Ќакра€ ме приеха в една програма ’оландска и кандидатствах медикаменти от там.ѕриеха ме и в продължение на 2 месеца се лекувах с тези хапчетата.≈дновременно с това ми след€т здравето в един саит.—лед€т бро€т на изхождани€та и консистенци€та на изпръжнени€та.≈фектът от тези хапчета незабавно доиде от първата седмица и б€х много 6тастлив и си викам краи. раи краи ама нанаи.≈то след спирането на приема болките се вазобновиха.Ќо не съм паднал духом 6те се бор€ до живот.ѕри€тели не падаите духом много е важно това.
  29 април 2011 15:41   |   TONI   |   sf   |  
Penko probvai tezi bilkovite hap4eta na d-r Toshkov za zapek pomagali,nz dali 6te pomognat na teb,za6toto vsi4ko si e do organizam...no ni6to ne gubi6 ako probva6 mislq 4e se kazvaha Ћј —»“  ќћѕј “...te sa napalno bilkovi,i ne sa mn skapi...vij v internet gi ima...dokolkoto znam trqbva da pie6 pove4ko voda,da qde6 zelen4uci kato-domati,krastavici,maruli.....i plodove probvai s portokali i mandarini.... dano da sam pomognala
  29 април 2011 10:58   |   ѕенко   |   pazardjik   |  
ћол€,ако н€кой знае нещо нека да пише. ќт €нуари месец тази година до сега ход€ по лекари.»мам поддуване в долната л€ва част на корема и силна болка в началото, сега болката отшум€ва и пак се по€ва,«апочнаха болки в областта около пъпа отл€во и отд€сно.ќтидох в болница сто€х три дена - там ми гледаха дебелото черво със сонда през дупето.√ледали са ми го половината , защото в другата половина имало изпражнени€. азаха мй,че имам сигмоидид-това е удължаване на сигма червото,колит ,гастрит и хемороиди -вътрешни.ѕосле започнаха болки и едно парене и в д€сната половина под пъпа и по ниско.ќтидох при друг лекар пак ме гледаха - казаха, че имам дисбактериоза- това са некакви вредни бактерии и за почнах да пи€ хапчета чрез ,които да се набав€т положителни бактерии.ƒа обаче в момента сега имам запек.—лагах неколко пъти свещички в дупето след повин час имах ефект изходих се. ѕробвах на плодове и вода, пак си остана запека.ѕробвах зехтин като изпих неколко глътки ама н€ма ефект пак си остана запека .ћќЋя ј ќ Ќ≈ ќ… «Ќј≈ Ќ≈ўќ Ќ≈ ј ƒј ѕ»Ў≈.
  27 април 2011 09:44   |   TONI   |   sf   |  
Jimmy az razbiram ...no navsqkade pi6e 4e simptomite sa zapek ili raztroistvo,no az nqmam nito edno ot dvete..hoda po 8-9 pati,no ne e kato raztroistvo,izprajneniqta sa oformeni,ne e diaresti4no....6te prozvo4i malko tapo,no prosto vse edno ne moga da ida na edin pat mi 4ervoto mi go razdelq na po malki 4asti i na nqkolko pati hoda ...neznam prosto kak da go obesna
  27 април 2011 09:28   |   над€   |   варна   |  
—индромът не е придружен винаги със запек, при мене е с разстройство и е по-лоши€ вариант.„етох по-долу,че на “ошков таблетките помагат и н€кой спомена Ћаксит- да, но то е за хора със запек.Ќа мене специално нищо не ми помага.ѕросто си тичам до тоалетна като ме започнат спазмите и диари€та.Ћошото е че ме присвива и боли.Ќо аз съм свикнала вече толкова години! “ака,че правете разлика дали е с разстройство или със запек, по-често е запека,по-р€дко сразстройство.ј има и вариант повече с газове.
  26 април 2011 16:13   |   Jimmy   |   Sf   |  
@“они, поне прилича на този —–ƒ„, но цигарките и кафето колкото ти помагат за въпросното "упражнение" сетрин, толкоз и стимулират раздразненитето на стомаха и червата. ќписаното от теб наплъно отговар€ на профила на забол€ването, но има още доста синдроми и те се про€в€ват индивидуално. Ќапример пресъхване на устата, известно време липса на апетит, леко депресивни състо€ние - отпадналост и нещо като главобол, усилване на позивите на процесите, когато си под напрежение и пр. “ук хорато доста добре са ги описали.
  26 април 2011 08:41   |   TONI   |   sf   |  
zdraveite MOLQ ZA POMO6T....zna4i az sa6to imam podoben problem i eto kakav e toi....az hoda na rabota ot 8 h sutrenta i vsqka sutrin stavam v 4 h za da moga da se izhoda nqkolko pati pone 8-9 predi da tragna za rabota,piq kafe a i cigarki pu6a,koito vsa6tnost mi pomagat po lesno da hoda do toaletna,i sled kato otida primerno 10 pati do toaletna posle ne mi se hodi cql den,normalno si rabota,pribiram se,moje i da izlezna malko da kajem..pri men sa6to ima edna osobenost,kogato po4ivam i NE stana v 4h da piq kafe-ne mi se hodi do toaletna izob6to e imam gazove ot vreme na vreme prez denq no i da piq kafe i da pu6a ne mi se hodi do toaletna po golqma nujda...tova za koeto iskam da pitam e : TOVA KOETO PREJIVQVAM NORMALNO LI E ZA SINDROMA NA RAZDRAZNENOTO 4ERVO,i dali izob6to moje da imam takava bolest...molq vi ako mojete da mi kajete ne6to otgovorete mi na komentar4eto..blagodarq predvaritelno :
  20 април 2011 16:00   |   Jimmy   |   Sf   |  
«дравейте! ѕопаднах случайно на този форум, точно в момент, когато пак ми беше писнало от —–„ или както там му викат, и реших да се поров€ малко в Ќета. Ќаписаното тук много ми помогна, поне от психологическа гледна точка, а и бих опитал н€кои медикаменти посочени от вас. јз си нос€ този нежелан "багаж" вече 3 години. —ъс сигурност причината е прекарването - на два пъти - на неустановено чревно забол€ване, според мен в следствие на "изр€дната" хигиена в ресторантите по българските курорти. Ќо, макар да не е причинено от стрес, както обикновено диагностициран лекарите, —–„ ми донесе доста от него, което естествено, ми се връща отново под формата на тежки дни с всички "екстри", които всеки един от вас €вно добре познава. ”чудвам се на бро€ хора, които са наказани с това забол€ване и напълно им съчувствам за социалните и служебни последици в следствие от него. —ъвсем съм съгласен и с изказвани€та, че човек вече не е същи€т с това чудо в себе си! ѕотвърждавам и казаното, че отърване н€ма и само пром€на на психиката може да даде по-генерално решение на нещата, но, както се досещате, не е тъй лесно да достигнеш до тази "нирвана" при нашите услови€ на живот. Ѕлизък до семейството лекар ми каза за какво всъщност става въпрос, след като половин година ходих като зашеметен без да знам какво ми се случва и вече се готвех за най-лошото. ќт него разбрах, че с традиционна медицина н€ма смисъл да се занимавам, затова и повече не ход€ по доктори. ѕробвах хомеопати€ и китайска медицина, но това чудо е много упорито и до момента нищо не съм постигнал. ј как се трае това, сами се сещате. –аботата ми е свързана с хора - срещи, контакти и дори моменти, в които не мога по малка нужда да изл€за, камо ли за повече.  огато ми се налага да пътувам за по-дълго и по-далече или съм н€къде сред тълпа дори в градски€ транспорт, направо изпадам в паника и съм прежив€вал какво ли не. » аз като ход€ н€къде, първото, за което гледам, е къде точно е тоалетната и пр. ƒа не говорим за газовете пред хора, в общи линии гледам да съм под "домашен арест", когато почувствам, че ден€т ще е тежък.
ќт време на време ползвам едно успоко€ващо "ƒеауксит", но от опит научих, че има временно действие и може да е полезно само в критични ситуации. ќт един момент натакък н€ма смисъл, пък и това си е антидепресант и то синтетика, т.е. натрав€нето не си заслужава и го спирам.
»нтересното е, че има периоди от 7 до 14 дни, през които —–„ изчезва напълно и тогава €м и пи€ каквото и колкото си искам без никакви последици, но след това изведнъж се връща отново. Ќе знам как се получава, може би това са периоди на по-осезаемо психическо спокойствие. Ќе мога да прецен€.
ћога само да кажа "√оре главата" и да ви напомн€, че не бива да се предавате, колкото и да е досадно. «нам, че от време на време депреси€та е отвратителна аз сами€т прекарах 30ти€ си рожден ден у нас, сам в леглото като затворник, точно по тази причина!, но това копеле се храни с нашите страхове, стрес и недоволство, а не заслужава да му се подчин€ваме! ¬същност имам информаци€, че лекари на «апад коментират —–„ като забол€ване, от което не се умира, но по-скоро води до самоубийства. ј това дори и на шега не е решение, по-скоро показва, че сме влезли в истинска необ€вена война;-. «атова го давайте по-весело, поне духа н€ма черва!
”спех!
  16 април 2011 21:08   |   pik   |   sf   |  
Ѕилковите лекарства на д-р “ошков "√астринорм ”лтра" наистина помагат,но май само докато се пи€т. «начи ц€л живот тр€бва да ги пием.
≈х какъв можеше да е живота ми,ако б€х нормална.. щ€х да работ€, да си купувам дрехи, да излизам... —ега не мога да работ€,н€мам пари и когато изл€за,не само, че ми е неспокойно и само гледам за тоалетна ми и често се налага да € посет€.  акто четох едно мнение по-надолу наистина ставаш друг човек. Ќе излизам с колегите, за да не стане нещо и да се изложа ужасно много. Ќе оставам след лекции, а б€гам към в къщи да съм спокона. Ќе знам как ще живе€. Ќа 20 години съм имам проблема от около 2 години. ∆ивота ми е ужасен с това забол€ване. Ќе знам как усп€х да си хвана гадже, което да разбере ситуаци€та. ѕоловин човек съм. ѕредпочитам да имах вс€ка друга услужн€ваща живота болест,но не и тази. ’ем се чувстваш ужасно хем не можеш да кажеш защо. ѕолучаава се изкрив€ване на психиката само с мисленето за това посто€нно. Ќо като гледам коментарите май това е завинаги. явно в минали€ живот сме били ужасни хора, че така да сме наказани в този.
  19 март 2011 02:09   |   Ќайденова   |   —офи€   |  
«дравейте! —лед като не почувствах облекчение от н€колко вида лекарства, прочетох в един форум, че добро въздействие за тази болест са оказали билковите таблетки на д-р “ошков - √астринорм ултра и Ћаксит компакт. “ъй като по повод на други болежки съм ползвала таблетки на д-р “ошков, започнах да ги взимам и вече се чувствам много по-добре. мо€т —–ƒ„ беше придружен със запек, който се повли€ от Ћаксита. “ези таблетки тр€бва да се взимат 4-6 месеца и след това да се премине на поддържаща доза. √орещо ги препоръчвам, защото тази болест е много депресираща.
  16 март 2011 11:29   |   георги   |   софи€   |  
«дравейте всички. Ћекарите постав€т често тази диагноза, когато не зна€т какво ни има. ќказва се обаче, че една гол€ма част от страдащите от не€сни стомашно чревни оплаквани€ всъщност имат хранителна непоносимост! Ќай-честите са към плодовата захар фруктоза, към млечната захар лактоза или към хистамина. ¬сички тези вещества са много широко разпространени в храните които €дем ежедневно. Ћошото е, че лекарите много често не мисл€т за тези неща, а ако се докаже хранителна непоносимост - страдани€та ни са абсолютно лечими!!!
—лава богу - случва се нещо и на този фронт! ¬ижте тази страница www.neponosimosti.com - много неща са об€снени, а и има лекарски кабинети!
  08 март 2011 23:01   |   –услан   |   Ѕургас   |  
«абравих да добав€ че съм безработен от 1 година и сед€ по ц€л ден в нас.ƒали може да е от аседнали€ начин на живот и какво да направ€.«нае се че иска и движение.Ќо докато почне действието от ƒвижението какво да пи€ или прав€.
  08 март 2011 21:34   |   Ruslan   |   burgas   |  
«дравейте.»мам проблем със „ервата поне според мен.ѕроблемът е следни€.»мам много газове пиех ≈спумизан,но никакъв ефект от него.
1-2 часа преди да отида до тоалетна по гол€ма нужда имам гадно парене под пъпа в ц€лата област.—лед като отида и ако направ€ нещо ми отминава.ћоже ли н€кой да ми каже от какво се далжи,какво да направ€.Ѕлагодар€ ѕредварително.
  22 февруари 2011 16:50   |   azvegla   |   “ъд€ва   |  
Ќе знам дали знаете, но в природата съществуват така наречените геопатогенни зони, линии на ’артман, излъчвани€ от подземни води и т.н. «а всеобща изненада, включително и на тъй наречените учени, те ни вли€€т и при това доста активно и за съжаление - деструктивно и разбол€ващо. Ќа други€ полюс се намират онези зони, където са изграждани древните светилища, впоследствие църквите и т.н., т.е. местата, където хората ход€т да се лекуват и наистина се връщат такива.
»де€та ми е следната - нека всеки си даде сметка дали дълго пребивава в една определена зона - например когато спи или там му е работното м€сто. Ќищо не пречи да си премести оттам леглото или бюрото, за да се избегне вли€нието на такава геопатогенна зона.–езултатът ще се про€ви след един - два месеца.
—лед това може тук да сподели впечатлени€.
ј най-добре ще бъде да се допита до н€кой радиестезист по въпроса.
  20 февруари 2011 04:15   |   јнели€   |   —офи€   |  
»скам да попитам, нормално ли е при —–ƒ„ да се качват килограми?
  20 февруари 2011 02:02   |   елка   |   —илистра   |  
какво да ви кажа, страдам от същите симптоми от около 7 години, което означа, че б€х на около 13 години, когато се по€виха. не знам точно какво толкова ме е стресирало на та€ възраст, но е факт.най-лошото е, че след всички изследвани€, който ми направиха докторите така и не откриха правилното забол€ване. пила съм всички възможни лекарства против газове и какво ли не... на какви ли не диети съм била с ограничаване на различните храни и открих, че сама тр€бва да си направ€ свой режим. спр€х цигарите, не €м никакво месо, смуча лактофлор, €м само сухари, но не и хл€б, никакви бобови истории, никаква вода след плодове и зеленчуци, никакво пържено, газираносамо бирата не мога да спра, разни вафли и други такива също. јлкохолът също не ми вли€е добре, но.......... ћного често се изкушавам да наруша ти€ правила, за което горчиво си плащам. мисл€ да опитам и с ти€ лекарства на д-р тошев, поне са безвредни. общо взето, когато ми предстой н€кое важно събитие гледам да не €м вечерта преди него или да стана по-рано за да се изход€ и да ми е леко на стомаха. късмет ви пожелавам и не се отчаивайте!
  06 февруари 2011 23:10   |   Valcho   |   Haskovo   |  
Ot 1985 godina mi e postavena diagnozata "kolon irritabile" sindrom na razdrazneno debelo chervo, oshte IBS.Mnogo izsledvania,mnogo strahove sam izjivyal,razni lekarstva priemal.Oblekchenia sam poluchaval,no izlekuvane ne .Sega do lekarstva pochti ne pribyagvam.Ogranichavam v yadeneto fasul i drugi bobovi hrani.Lek fizicheski trud,lek sport i stremeg kam spokoystvie, bez strah.Dotsent Yanev ot Plovdiv v 1985g mi dade kurag,kato mi kaza,che horata s tazi bolest obiknoveno sa dalgoletnitsi.Taka,che spokoyno momicheta i momcheta ! Shte si nosite irritabileto.A go vazpriemete, kato HARAKTER na debeloto chervo, koyto si go imate,kakto si imate HARAKTER samia VIE kato individ. Ami po-dobre li shte se chuvstvate,ako imate sardechno zabolyavane ? Gore glavata !
  25 ноември 2010 09:48   |   над€   |   ¬арна   |  
«дравейте ! јз да ви кажа какво се казва колон иритабиле синдром! ќт 16 - годишна възраст го имам ,сега съм на 43! “ака и не усп€х да намера€ начин за излекуване ,но поне сега виждам,че имало и други като мене. акво ли не съм опитвала ,н€ма смисъл да избро€вам...¬секи ден спазми,газове, диари€,това е години наред! ќт всичко което съм чела и което са ми казвали доктори излиза че така си го носиш и тр€бва да издържаме,отърване н€ма. ј що се отнас€ до изследвани€та - нищо особено не показват - колкото пъти съм ходила по изследвани€ излиза че на самото черво му н€ма нищо ,затова се води функционален проблем.¬ече съм решила,че н€ма да ход€ по доктори- стига толкова! ќфициалната медицина не го лекува проблем. ѕак казвам нищо друго не ни остава освен да издържаме и доколкото може да облекчаваме нещата.«аредете се психологически с мисъл за устойчивост!
  17 ноември 2010 19:52   |   nevilin   |   Varna   |  
ѕроблемът ми е от 2-3 години.„увствах болки в стомаха след хранене и притеснение придружени с ходене до тоалетна по гол€ма нуждаразстройство.ѕосетих гастроентеролог д-р ѕенчева гр.¬арна.Ќаравиха ми множество изследвани€ и установиха, че съм здрав.ѕредписаха ми 3-4 месечна диета, ко€то включваше:пилешко,телешко,картофи,ориз,моркови,б€л хл€б,сирене,макарони,печен пипер,тиквички,варено,задушено,чай .«абранените неща б€ха: пържено,мазно,лютиво,мед,€йца,майонеза,кафе,алкохол,зеле,шоколад,р€па ,€дки,спанак,зелена салата,цитросови плодове,пресен лук,чесън,пр€сно мл€ко,сладолед,газирано,студени и ледени храни и напитки.—пазвах диетат 4 месеца и се чувствах добре,но отслабнах и б€х отпаднал.—лед като спр€х диетата и започнах да €м всичко, проблемът пак се по€ви .ѕреди 2 месеца посетих билкова аптека и ми изписаха билков смеси олит,∆лъчегонен, ръвопречистваща,Ѕъбречна,билкичерен омани тинктурисок ∆иловлек,ѕрополис,≈кстрат от дренки,Ѕетула,ћортили,јгримони€. азаха ми да си прав€ чай от т€х и да го пи€ 2 седмици. ƒокато пиех ча€ се чувствах добре и можех да €м всичко.ѕих го почти 2 месеца и като спр€х, проблема ми е пак налице. »скам да попитам какви изследвани€ тр€бва да си направ€ и дали мога да се чувствам добре без посто€нно да ми се налага да пи€ нещо или да спазвам диета.
  17 ноември 2010 10:32   |   “еодора   |   ѕловдив   |  
ƒа, съгласна съм просто е отвратително. Ќаистина л€гам и ставам с тази мисъл и само за това мисл€ от сутрин до вечер. јз също съм опитала какви ли не пробиотици, спазмолитици, чайове, физически упражнени€, лишени€ от храни, съобраз€вам се непрекъснато с ти€ черва. » все съм подута, все с газове, болки и спазми в корема. ѕромени се цели€ ми начин на живот.—танах друг човек.
  10 ноември 2010 17:36   |   Petrov   |   Sofia   |  
»мам този проблем от 2г. и половина. ¬секи ден е кошмар, с тази мисъл се събуждаш и с не€ си л€гаш. Ќ€ма нещо, което може да помогне - опитах всичко за това време - лекарства, билки, спорт, точков масаж, акупунктура, биоенерготерапи€, интензивно дишане, хипноза, лечебен глад, алое вера, водорасли, та чак врачки. Ќаучих единствено нещата, които вли€€т зле и със сигурност могат да накарат колегите в офиса да се похил€т: ѕоражда се от стреса, от неспокойствието в мозъка и не мога да си представ€ по-отвратителна болест - хем си здрав, хем нищо н€ма смисъл - все си в депреси€ и непълноценен. —амо можем да си пишем - малко да се поразтоварим и споделим...
  30 септември 2010 14:05   |   polia dimitrova   |   varna   |  
do nela parusheva-OPITAH DA TI PRATIA PISMO,NO NE USPIAH,ZA6TOTO MI IZPISVA NEVALIDEN ADRES.OPITAI DA MI PI6ESH NA I-MAIL ADRESA.
  30 септември 2010 12:01   |   nela parusheva   |   gr.sliven   |  
obra6tam se kam polia dimitrova.az ot skoro imam tozi problem.iskam da te pitam kakvo to4no qde6 prez tova vreme.za6toto az moga da qm samo xlqb sirene pe4eni qbalki i varen beltak.ot vsi4ko drugo mi kyrkat 4ervata i poly4avam razstroistvo.
  21 септември 2010 19:54   |   polia dimitrova   |   varna   |  
Re6enie ima.Tova sa bilkovite hap4eta na d-r To6kov.Kazvat se gastrinorm ultra.Az za 10 godini sam pila kakvo li ne.Edinstveno tezi tableti mi pomognaha.Oblek4enieto idva o6te na purvata sedmica,no triabva da se vzimat pone 6 meseca.Probvaite gi i vie.Struvat 9 lv.Moje da gi combinirate s "Gasex" na himalaia.Uspeh!!!
  20 септември 2010 13:27   |   здравко   |   Velingrad   |  
«дравейте,аз също имам такова забол€ване! ѕо-надолу едно момче е написало че се е излекувало от гел "јлое ¬ера" ўе пробвам това,поне н€ма да ми навреди! ќпитайте и вие и ще видим
  01 септември 2010 00:18   |   Maria   |   Sofia   |  
Zdraveite! Neznam ve4e kolko godini stradam ot tova zaboliavane, moje bi 10 , a moje i pove4e! Pravila sam si podrobni izsledvania pri d-r 4evo6an, koiato se e obu4avala pri pokoinia profesior Me4kov! Blagodarna sam i za vsi4ko koeto napravi za men i mi spesti kato nepriatnite use6tania v izledvaniata! No dori kogato tova zaboliavane be6e o6te novo za medn i viarvah 4e ima lekarstva i tehniki koito da go povliaiat, tazi doktorka mi kaza 4e edistveno mozaka mi moje da promeni polojeniteo i nikakvi lekrastva! Pila sam i duspatalin, dori u4astsvah v eksperimentalno izsledvane na novo lekarstvo za tova zaboliavane,estestveno supsidirano ot druga darjava, no ot togava sa minali mnogo godini i niamam info dali e imalo efekt pri kontrolnata grupa koiato e pila lekarstvoto !Za poiasnenie, az se padnah v grupata s placebo lekarstvata i taka i nerazbrah dali istinskoto lekarstvo dava podobrenie! Vse o6te se inetesuvam i tarsa dali ima ne6to v farmaceftikata koeto e novo i dava6to dobri rezultati za na6eto zaboliavane, no uvi ni6to ne otkrivam. Do tuk v foruma pro4etoh samo lekarstva koito sam pila i niama podobrenie.Ustanovih,4e vsi4ko e cikli4no, ima cikal na podobrenie i saotvetno na obostriane na zaboliavaneto.Smianata na sezonite sa6to mi vliqe, nezavisimo kakvo iam i dali pazia dieta. Mai prsto tribva da se nau4im da jieveem s tova zabolivane! Biah 4ula ,4e ako rodia 6te se opravia, po ste4enie na obstoatelstvata i tova mi se slu4i :. Dokato biah bremenna gore dolu ne6tata biaha pod kontrol,no eto sega 2 g. sled tova moga da kaja , 4e ni6to ne se e podobrilo, ve4e ne pia hap4eta otodavna i se 4udia kak 6te funkcioniram normalno rabota, u4ene i t.n.! Jiveia s tozi problem tolkova vreme! Tarsia re6enie, ako niakoi go nameri molia pi6ete mi na maila!
  16 август 2010 18:01   |   polia dimitrova   |   varna   |  
az sam bolna ot 10 godini.Pila sam vsi4ko,koeto e po aptekite Osven tova ot postoiannite pozivi za hodene do toaletnata mi se poiavi i fisura.Ako niakoi ima kato moia problem,molia da mi pi6e na E-mail.
  15 август 2010 17:03   |   –”ћ≈Ќ   |   ѕЋ≈¬≈Ќ   |  
—“–јƒј’ ќ“ “ќ¬ј «јЅќЋя¬јЌ≈ Ќя ќЋ ќ √ќƒ»Ќ»...!»«Ћ≈ ”¬ј’ —≈  ј“ќ ѕ»’ —”“–»Ќ » ¬≈„≈– ≈ƒ»Ќ „ј— ѕ–≈ƒ» ’–јЌ≈Ќ≈ ѕќ 50-60ћЋ. √≈Ћ ќ“ јЋќ≈ ¬≈–ј Ќј ‘»–ћј“ј ‘ќ–≈¬Џ–.“–» ћ≈—≈÷ј!»«Ћ»«ј — Џѕќ,Ќќ ѕ–≈ƒ» “ќ¬ј ѕ»’ ¬—»„ ќ  ќ≈“ќ √ќ »ћј ¬ јѕ“≈ »“≈...¬«»ћј’ √ќ ќ“ ƒ»—“–»Ѕ”“ќ–.—“–”¬јЎ≈ ћ» ѕќ 105Ћ¬ Ќј ћ≈—≈÷.
  25 юли 2010 01:30   |   -   |   —офи€   |  
 акво да ви кажа..„ета разни мнени€ и все едно аз съм ги писала... «а мен това е най-ужасното нещо на света! ќбвзело ми е мисълта изц€ло.. не се чувствам удобно на лекции,не мога да работ€ на определени места,защото ще ме сви€ корема и кво да праа... б€х сервитъорка.. заболи ме корема не мога да си остав€м масите да вис€ с кенефа по половин час..пък и е само един...... Ќа мен нищо не ми помага имам проблема вече година и половина-две. Ћекарствата от лични€ лекар помагат,докато ги пи€.. ј не мога ц€л живот да ги взимам,скъпи са и е вредно.. —ега ходих на билкар той ми предписа н€кви билкови лекарства... не знам ужасно е просто ми идва да се самоуби€,плача... това е най-ужасното нещо... Ќе можеш да си спокоен никога,хората те питат кво ти е и кво да им кажеш? "сере ми се брато" или "чей да пръдна" ужас,мани,че говора така хич не е смешно..  акто и да е много е късно и така остав€м си електронната поща,ако н€кой пише ще се изкеф€,ще ми е като брат,просто тук открих,че не съм сама и ми олекна дори малко : лека нощ :
  10 юли 2010 21:01   |   ivo   |   BG   |  
«дравейте, и аз имам същи€т отвратителен проблем—–ƒ„.
¬ резултат на дългогодишните ми опити за справ€не с проблема,
стигам до извода че посто€нно решение н€ма има само методи
за облекчаване на симптомите.

≈то и мо€та рецепта за облекчаване на симптомите:

1.ѕо-малко стрес и по-вече почивка при изостр€не на —–ƒ„.

2.¬зимане на пробиотицихранителна добавка.ѕодобр€ват чревната бактериална среда.

3.¬земане на ензими за по добро разграждане на храната респективно отдел€не на по-малко газове в резултат на засто€ване на не смл€на храна в стомаха. —уровите зеленчуци и плодове
съдържат ензими необходими за собственото си разграждане.

4. ƒа се пие 2+ литра вода на ден. Ќай добре под формата на чай:
мента, риган, мащерка, лайка, жълт кантарион.
¬иж - http://www.zapiski.info/view.php?id=783

5.ѕиенето на кафе е противопоказно при изостр€не на симптомите. Ќай-добре е да се изб€гва напълно.

ѕри мен това действа но както казах -не изкорен€ва проблема само го смегчава.

ўе се радвам ако този post ви спести откриването на топлата вода
и свързаните с това неудобства:
  05 април 2010 03:01   |   Nikol   |   Sofia   |  
Zdraveite, az su6to kato vas imam tozi problem ot dulgo vreme, tu se zasilva, tu otslabva i e tvurde trudno da se nameri razre6enie. Vse o6te ne moga da si obasnia koe go pri4iniava, no nai veroiatno e sresa.A i nepriatnoto 4uvstvstvo ot simptomite ne pomaga.Poniakoga se ot4aivam, za6toto afektira i socialnia mi jivot i rabotata mi.Posledno kato hodih na lekar mi izpisaha Spasmomem, Kreon i Lacto4, no po vreme na le4enie imah malko podobrenie, a sled tova pak simptomite se vuzvurnaha.Sega mislia da zaloja na 4aove i probiotici i dieta samo, za6toto ne mi se trovi s himii, koito ne pomagat taka ili ina4e, a imat i dosta strani4ni efecti.Radvam se 4e ima s koi da go spodelia i da me razbere.Uspeh s le4enieto.Interesuva me su6to dali hypnoterapiata 6te pomogne. Do pisane
  19 март 2010 22:57   |   “они   |   ¬арна   |  
здравейте! аз от две години имам този проблем. при мен най-често се получава от н€какво притеснение....напълно ви разбирам като казвате "писна ми" и аз си го казвам често. на мен специалиста ми изпиза да пи€ биогайа и ƒуспаталин...тр€бваше да изпи€ 2 опаковки ƒуспаталин,но като изпих първата нещата се поуспокоиха и така и не довърших лечението....сега проблема се завърна ...

сподел€йте ако сте намерили варианти за лечение или поне за успокоение :
  01 февруари 2010 13:39   |   –Ч–Ю–†–Ъ–Р   |   ATINA   |  
–Ю–Ґ –Т–°–Ш–І–Ъ–Ю –Я–†–Ю–І–Х–Ґ–Х–Э–Ю –Ф–Ю –°–Х–У–Р - –Ъ–Р–Ъ–Ґ–Ю –Ш–Ч–У–Ы–Х–Ц–Ф–Р –Ш –Р–Ч –©–Х –°–Х –Т–Я–Ш–®–Р –Т–™–Т –Ґ–Р–Ч–Ш –Ъ–Р–Ґ–Х–У–Ю–†–Ш–ѓ –•–Ю–†–Р –° –Ґ–Ю–Т–Р –Ч–Р–С–Ю–Ы–ѓ–Т–Р–Э–Х-–°–Р–Ь–Ю –Ш–°–Ъ–Р–Ь –Ф–Р –Я–Ю–Я–Ш–Ґ–Р–Ь -–Ґ–Р–Ч–Ш –С–Ю–Ы–Ъ–Р –Ъ–Ю–ѓ–Ґ–Ю –£–°–Х–©–Р–Ь -–Х –Ъ–Р–Ґ–Ю –†–Р–Э–Р-–Ч–Р–Ґ–Ю–Т–Р –°–Ш –Ь–Ш–°–Ы–ѓ - –Ф–Р –Э–Х –С–Ш –Ф–Р –Х –Э–Х–©–Ю –У–Ш–Э–Х–Ъ–Ю–Ы–Ю–У–Ш–І–Э–Ю-–Ґ–Р–Ъ–Ю–Т–Р –Ы–Ш –Х –£–°–Х–©–ѓ–Э–Х–Ґ–Ю –Ш –Я–†–Ш –Т–Р–°
  12 €нуари 2010 09:22   |    ирил   |   —офи€   |  
«дравейте! »мам —–ƒ„ от близо две години - предимно газове, вс€какви звуци от областта на червата, сутрин диари€ и всичко това се засилва многократно при нервно-психическо напрежение. »злишно е да споменавам, че това прави работата ми в офиса невъзможна затова след вс€какви опити да се пребор€ с проблема с изписаните ми лекарства, реших да промен€ тактиката.  упих си книгата на Ћиди€  овачева и останах 10 дена на плодове и чай - газовете ще изчезнат на 90%, диари€та ще се разреди, а звуците от червата ще са малко по-инцидентни. ≈динствено се запазва усещането на уголеменото дебело черво , но това е само първи€ десетдневен курс. ќтделно, ще опитам да се подложа на хипноза, тъй като съм убеден, че състо€нието ми възникна предимно под вли€ние на напрежението. ўе пиша пак след известно време, за да сподел€ опита си.
  25 декември 2009 18:59   |   јна   |   —офи€   |  
«дравейте! „естита  оледа! ѕожелавам всеки да се избави от болестите си , и да бъде честит и щастлив занапред! ѕрочетох доста от поместени€ материал, защото и аз имам подобни страдани€.Ќаистина е ужасно мъчително.ѕри мен това е от два месеца след изкарването на прословути€ H1N1.»мам и обострен синузит.»зобщо отвс€къде се разбол€х.Ќапълно сподел€м мнението на нели | софи€ | agneto@abv.bg! Ќо все пак тр€бва щателен преглед при специалист, какъвто не мога да откри€.“ова си е гол€м проблем.Ќо търс€, та дано от 5-6 лекари поне един познае какво е.ј  ќЋ ќ“ќ ƒќ ’ќћ≈ќѕј“»я“ј, знайте, че западната медицина категорично € отхвърл€ и € изключва като медицинско лечение, както и всичките им хапченца /арники, стафилококини и т.н./ и прахчета, които само усложн€ват нещата, замъгл€вайки забол€в€нето. »стината май е в лечение на имунната система изц€ло, което го има в чужбина, но е много скъпо за нас. „ух,че го правели на нашите избранници от години в Ўвейцари€, јмерика и –уси€, и струвало по 30 х. евро.Ќе сме за там!!! ѕоне аз,де! ƒано имаме късмет и √оспод да ни благослови! заедно можем да си помогнем поне с информаци€.
  26 ноември 2009 19:43   |   ƒќЌ ј   |   Ѕ”–√ј—   |  
«ƒ–ј¬≈…“≈ » ј« »ћјћ “ј Џ¬ ѕ–ќЅЋ≈ћ  ј“ќ ¬јЎ»я. ќ“ ≈ƒЌј —≈ƒћ»÷ј »ћјћ ЅќЋ » ќ“ Ћя¬ќ Ќ»— ќ  ќ–≈ћЌј“ј ќЅЋј—“. »ћјћ „”¬—“¬ќ“ќ „≈  ќ√ј“ќ ’ќƒя ƒќ “ќјЋ≈“Ќј »ћјћ ЌјѕЏЌ» » ѕј–»ў» ЅќЋ ». Ќј… ¬≈„≈ ѕќ √ќЋяћј Ќ”∆ƒј »ћјћ » √јƒ≈Ќ≈.
  10 ноември 2009 16:58   |   √ал€   |   ¬арна   |  
Ќе се страхувайте, защото всеки стрес усложн€ва нещата! Ћекар€т ми каза :
"ќт това н€ма да умреш, но с това ще си умреш"¬€рно ече хомеопати€та много помага.
  04 ноември 2009 12:53   |   ƒиана   |   √јЅ–ќ¬ќ   |  
ћного полезна ми беше стати€та, но не усп€х да си отговор€ на въпроса, защо на мен ми отминават болките веднага след като приема чаша обикновенна вода?»мам диагнозата от повече от година след преглед при специалист останови, че болката ми е механична и точно по път€ на дебелото черво и това било —–ƒ„.ќт толкова време практикувам и …ќ√ј и постепено симптомите отшум€ха.—ега моного р€дко усещам болка, но когато се случи просто изпивам чаша 300мл. обикновена вода и болката е вече минало.ѕробвайте и вие може пък да помогне.
  28 октомври 2009 11:47   |   —евдалина   |   ¬арна   |  
«дравейте и аз както повечето от вас съм с та€ диагноза.ƒнес тук се успокоих от вашите коментари и се почувствах по добре.Ѕ€х решила че съм свършила вече.¬сичко започна от един силен стрес с много високата температура на сина ми и така вече два месеца не мога да се оправ€ .Ќо стресиращото е че доста отслабнах.ЅЋј√ќƒј–я „≈ —ѕќƒ≈Ћя“≈.
  06 октомври 2009 11:56   |   √ал€   |   ¬арна   |  
’ора,за установ€ване на диагнозата помага много иригографи€, не е толкова непри€тно и страшно.–едовното взимане на пробиотик също е много полезно- Ћактофлор, Ћинекс, Ѕиотикс.ѕак напомн€м за пектин на прах, като лек за хронична диари€.”—ѕ≈’!
  24 юли 2009 13:06   |   дафинка   |   plovdiv   |  
здравейте и аз имам подобен проблем,само че моите болки са тъпи и започват от ануса към опашката и тра€т около 2 3 минути. не много често .струва ми се че се по€в€т по време на цикъла .кан€ се да отида на лекар и ме е страх.преди н€колко месеца направих една консултаци€ с един лекар и той ми каза че най сигурни€ начин да се види какво е с пълна упойка и през ануса се вкарва в дебелото черво уред и се вижда всичко това ли е единствени€ начин
  20 юли 2009 11:36   |   нели   |   софи€   |  
на 26 год съм от софи€ »скам да кажа на всички , че това е болестта , ко€то н€ма медикаментозно лечение ! въпроса е да не се нервирате и да гледате по весело на нещата не го мислете много .ѕравих си вс€какви исладвани€ всичко е на нервна почва от там и името срдч раздразнено черво ! €жте по малко но често ,€жте запичащи храни и не пре€ждайте особенно вечер !!! —ѕ–≈“≈ ÷»√ј–»“≈ » ЌјћјЋ≈“≈ јЋ ќ’ќЋј ! пробвайте да пиете ентерол и дуспаталин 30 мин преди храна така поне 1 месец !!! почивката ще ви се отрази добре !!! аз страдам от години и мо€ съвет е по малко нерви и повече усмивки успех на всички
  24 юни 2009 16:40   |   јЌ“ќЌ   |   SLIVEN   |  
здравеите и аз сам така вече 6 месеца немога да се пребор€ сас слузта посто€но € има в изпаражнени€та които са кашави и неоформени имам посто€ни позиви за ходене до гол€ма нужда и много газоже с които не мога да се пребор€ можите ли да кажете какво да пи€в ве4е пил сам какво ли не
  15 май 2009 06:34   |   doroteq   |   Plovdiv   |  
«дравейте! » аз имам подобни проблеми- по€в€ват ми се за 3-ти път в продължение на 3-4 години. ѕървите два пъти диари€та ми беше овлад€на с помощта на медикаменти и доста продължително лечение- 2006 и 2008 г ,но сега въпреки лечението ,предписано ми от гастроентеролог, почти н€ма подобрение- по€ви се малко нормализиране в дефекаци€та и сега от известно време пак съм със непрекъснато разстройство. » на мен ми предложиха колоноскопи€ , но изпитвам силен страх от това изследване. ¬ъпреки честите диарии пон€кога са по 7-8 пъти на ден не отслабвам, а напротив- пълне€. ¬ интерес на истината не спазвам н€каква особена диета-особено сега в сезона на марулите и пресните зеленчуци, но доколкото разбирам и диетата не помага особено. ўе се радвам да обменим мнени€ с хора , които страдат като мен от това забол€ване!!!
  23 април 2009 20:26   |   ћари€   |   Razlog   |  
и аз страдам от парене на дебелото черво , пишете ми ако н€кои знае как се лекува
  10 април 2009 13:26   |   –егина   |   √аброво   |  
«дравей, —тефане! Ќе се страхувай просто ще живееш ц€л живот с това, нарича се синдром на раздразненото черво. —лузта е защита на червото, ако има кръв тогава е стр€скащо, защото можеш да имаш ракови образувани€ но ти н€маш, купи си н€какъв пробиотик и си го пий всеки ден както пише на листовката,  реон също помага то е повече за по-лесното смилане на храната. јпък не е зле и да отидеш и на гастроентеролог за да те прегледа. ”спех!
  10 април 2009 08:50   |    раси   |   harmanli   |  
«дравейте! » аз съм с такива проблеми - подуване на корема, къркорене, и газове особено сутрин. » ако не ги изкарам получавам силни болки в областа на пъпа. ѕронизваща болка. ’ад€ редовно до тоалетна, но имам винаги чувството за тежест в корема. ћиналата пролет правих диетата на ѕиер ƒюкан и се чувствах много добре и след като приключих с не€. “ези оплаквани€ изчезнаха за н€колко месеца, но ходих редовно да тичам и на стадиона. ѕосле дойде зимата и спр€х. » пак започнаха оплаквани€та. ћисл€ пак да пробвам с тази диета, иначе гимнастика си прав€ всеки ден. Ќо мисълта ми е, не може вечно на диетал. ўе опитам н€колко дни пък ще видим от там нататък. ѕила съм какви ли не хапчета. —ега ми казаха за едни хапчета  реон, ще опитам и с т€х.
  07 април 2009 19:16   |   —тефан   |   —офи€   |  
«дравейте! ќт 10-ина дни при дефекаци€ забел€звам, че имам слуз в изпражнени€та и газове. ќсвен това, изпражнени€та ми са оформени като топчета с големина 2-3 см., но н€мам кръв в т€х. ћожете ли да ме ориентирате за какво става въпрос?
  19 март 2009 15:35   |   ѕоли   |   —тара «агора   |  
«дравейте! јз също съм в отбора и съм много щастлива, че ви намерих! јз също пробвах какво ли не и в болницата б€х и ... какво ли още не, сега съм на хомеопати€! √ол€м и належащ проблем ми е силно изразени€ метеоризъм, оригването предимно...  ак се борите с него? Ѕлагодар€ предварително за отговорите, които над€вам се ще получа! : ѕоздрави
  05 март 2009 18:37   |   √рета   |   ¬.“ърново   |  
¬ижте ‘ќ–”ћ Ќј —“–јƒјў»“≈ ќ“ ’–ќЌ»„Ќј ƒ»ј–»я -http://help-me.dir.bg
  02 €нуари 2009 18:41   |   ebislav   |   sofia   |  
da vi eba maikata weeeee
  17 ноември 2008 10:13   |   Ќиколина √.Ћевтерова   |   гр.–акитово;обл.ѕазарджик   |  
Ќа 19.11.2008г.ми предстои изследване FCS -относно синдром на раздразненото черво ќбс нео колонис.Ќе се чувствам чак толкова зле,но лекарката ми каза ,че без да види от вътре червата не може да ми дава съвети...ќпасно ли е самото изследване.ќпойките ме стресират .......ѕонеже към доста неща про€в€вам алерги€...нервната ми система не е много добре..Ќо сигурно е по-добре да човек да направи това изследване защото сигурно най-добре се виждат отвътре червата.....
  16 ноември 2008 14:52   |   мари€   |   азанлък   |  
«дравейте на всички,чета ви мнени€та и се чуд€ да ход€ ли изобщо на лекар.¬ момента съм в размисли понеже искат да ми направ€т ред изследвани€ а аз знам че проблема ми е точно на нервна почва...така се по€в€ва...изнерв€ ли се...съм готова-с подут корем колики и болки под ребрата:/и като се има предвид нервното ми ежедневие...май тр€бва да си почина по сериозно:/ходих на гастроентеролог...иска изследвани€ да ми направи...май тр€бваше на психолог да ме прати:но ще си направ€ изследвани€та,н€ма как...да лежа и да мисл€ за най- лошото...н€ма смисъл:/Ѕ€хте ми полезни...поне взех решение:
  10 ноември 2008 08:31   |   √рета   |   ¬.“ърново   |  
«дравейте,като чета мнени€та ви аз май най-дълго страдам вече 7 години от хронична диари€.Ќещо ужасно е!“олкова години диета-€м предимно картофи,ориз и препечен хл€б. акви ли не изследвани€ ми правиха-всички,които може да съществуват и без резултат.явно н€какво тънкочревно възпаление,което не се повли€ва от никакво лечение.јз сама прибегнах до билките-очиболец,пчелник,червено подъбиче и др.“е ми повли€ха,но като спазвам диета,наруша ли € пак започва кошмара-«абравила съм вкуса на много неща и може би до живот ще е така...ƒа не говорим,че си сто€ предимно в къщи,близо до тоалетната.јко н€кой иска да си пишим давам си имейла.
  01 ноември 2008 09:55   |   Ќора   |   —офи€   |  
«дравейте! ≈то и мо€ проблем. ѕреди седмици от време на време чувствах леки болки ниско долу от л€вата страна туот л€во, ту пон€кога отд€сно. ƒокато един ден рано сутринта в понеделник преди работа ме прободе изведнъж ниско долу в л€во. „увствах се така все едно имам газове и ако се усвожбод€т ще мине, но уви не стана така. ’одих на лекар, направих си изследвани€ за кръв и урина и накра€ ми казаха, че е цистит. ¬€рно цхе писхкам цхесто, но пи€ и много вода. Ќ€мам парене..не мисл€, цхе е това. ¬ъпреки всичко си купиих антибиотиците и ето след 5-ти€ ден все си е така. ÷хувствам се добре, докато изведнъж не почувствам съшата болка в л€во. ќтдавна имам проблеми с дефекаци€та. —амо, че при мен сутрин н€ма диари€. —лед хранене имам същото подуване на стомаха. „ак евентуално сутрин е по-спаднал. ѕредполагам, че имам като ваши€ проблем, тъй като отдавна н€мам нормален режим на дефекаци€. Ѕих искала да получа н€какав съвет от вас и вашето мнение дали това са наистина симптомите за тази болесест или съм се заблудила. ќт горе написаното мисл€, че да, но вие бихте ми казали най-добре. Ѕлагодар€ ¬и предварително! e-mail:
  09 октомври 2008 09:24   |   –егина   |   √аброво   |  
«дравейте, аз от 6 години съм така. «а близо година и половина отшум€ха болките и диари€та, понеже родих, но както казвате много нерви ми се насъбират на главата и пак същата работа. јвгуст 2008 г. ходих на лекар исписа ми ”лкопрол за киселините и рефлукса, —пазмомен който въобще не ми помогна и лишени€ от кафе, алкохол, цигари, пикантни храни, домати, дин€, грозде и др. –азлика никаква. —утрин ми е най-тежко имам чувството че н€ма да излез€ от тоалетната. "Ќатрових" се с »модиум, спр€х го н€ма смисъл да тров€ организма си. –ешила съм да пробвам с хомеопати€. ћо€т син от бебе не е вземал антибиотици, само на хомеопати€ и много добре му действат, малко по-бавно действат, но резултат има. »двало ми е да си сложа край на живота. »скам да съм нормален човек, а не да се оглеждам за тоалетна наоколо. ѕък да не говорим ако се притесн€вам от н€какво събитие. „ао за сега и се над€вам заедно да открием лек за тези ужасни оплаквани€.
  11 септември 2008 08:15   |   Ќиколай   |   ¬арна   |  
—тела, написаното от теб ми е така познато- при мен също изкючиха, след много изследвани€, каквато и да е друга болест на дебелото черво и си остана "—индром на раздразненото черво" -  олон иритабиле.—лед много месеци, през които пих какви ли не лекарства в немалки количества, болките ми изчезнаха чак когато изл€зох в отпуска.  акто съм писал по-долу - не мога да съм сигурен дали подобрението настъпи само защото се б€х освободил за 3 седмици от нервното напрежение на работа, или пък от последните лекарства, които вземах. »ди на лекар, защото такива медикаменти не е хубаво човек сам да си ги предписва, и се поинтересувай за Ќеуротоп ретард и –ивотрил. ѕрепоръчвам ти силно и н€какъв пробиотик - аз взимам Ѕиогайа. ѕозвол€вам си да ти давам тези съвети, защото аз вече от 2 седмици съм пак на работа , а опаквани€ все още н€мам.
ѕоздрави и успех!
  10 септември 2008 22:10   |   —тела   |   ¬арна   |  
Ѕлагодар€ за съвета - ще опитам още утре
  10 септември 2008 21:43   |   √ал€   |   Ѕългари€   |  
—тела , обърни внимание на написаното от √ал€. ѕектинът е велико лекарство за справ€не с хронична диари€ - пази червата,опитай, ако искаш пиши ми на имейла в карето на √ал€. ћинах по ти€ пътеки за това ти го предлагам
  10 септември 2008 21:06   |   —тела   |   ¬арна   |  
«дравейте!
јз дори не знам каква точно ми е диагнозата. ѕоставиха ми —–ƒ„ сле д сери€ изследвани€ на дебелото черво и след като не откриха причина за оплаквани€та ми ми поставиха тази диагноза. ѕри мен не толкова има болка колкото разстройство с което не мога да се справ€ вече 4-та година. ¬сичко се промени в живота ми - не мога да €м каквото искам най-вече плодове. ѕробвах какви ли не хапчета, диети,чайове, но и аз се убедих че спокойствието е в дъното на всичко.  огато изл€зох в отпуск н€мах никакви оплаквани€. ѕросто се плаша как ще живе€ така - без лечение. ќсвен това съм дребничка , а това разстройство от толкова години съвсем ме довърши. ћол€ ако знаете нещо което да ви е помогнало - споделете!
  10 септември 2008 10:04   |   Ќиколай   |   ¬арна   |  
ѕривет на всички отново!
ѕри мен има значително подобрение на състо€нието - на практика вече н€мам спазми на дебелото черво.
Ѕолките спр€ха още първата седмица по време на мо€ отпуск, така че това може да е една от причините за подобрението- мо€та работа ми носи много нервно натоварване.
ƒругата хипотеза, така да го кажем, за радикалното подобрение в състо€нието ми е приемът на лекарства комбинаци€, ко€то започнах н€колко седмици преди подобрението. ≈то какво взимах и продължавам: ¬секи ден: Ќеуротоп ретард 300 мг - 1 табл., –ивотрил 1 мг дневно, Ѕиогайа - 2 табл., јналгин - 1 табл, Ќово-ѕасит - 2 табл. Ћошото е, че н€кои от тези препарати действат и на ÷Ќ— и през немалка част от ден€ се чувствам зама€н и леко отнесен, но пък е за предпочитане пред ужасните колоспазми.
“ова е засега. Ќад€вам се, евентуално, мо€т опит да е полезен на н€кого от вас.
ѕоздрави!
  08 август 2008 18:34   |   √ал€   |   Ѕългари€   |  
»мам всички изследвани€ и диагноза —–ƒ„. ћоето е след зараз€ване с упорита чревна бактери€  Ћ≈Ѕ—»≈Ћј. ѕих какво ли не - без особен резултат - само съобраз€ване на храната е решението. »мам неверо€тно облекчение от €бълков пектин - на прах, разтворен в 1/2 чаша вода сутрин на гладно- запича стомаха и пази червата. ћного добре действат капсули копърено масло и най-вече посто€нен прием на пробиотици. «а спазмите има нов препарат -—ѕј«ћќћ≈Ќ, но е доста скъп ”спех на всички от стадащи€ отбор - 95% сме с това страдание - нещастни и подрискани!!!
  30 юли 2008 11:50   |   Ќиколай   |   ¬арна   |  
ѕривет на всички!
ѕациент на 29 г. съм.
ѕрез месец февруари 2008 г. ми бе диагностициран колон иритабиле.
ѕроблемът е, че болките персистират, може би има съвсем леко намаление в честотата на спазмите. ћол€ ви за съвет, тъй като положението ми е крайно дискомфортно - ц€л ден сед€ на работа пред компютър с тези, бих казал, непоносими болки.
≈то всичко което съм приемал и са ми правили: ехографи€ на коремни органи-никакви увреждани€; после ‘лажил и Ѕиотикс - без резултат; иригографи€-показа колон иритабиле, силно изразен в л€в колон, органични увреждани€ не б€ха открити; после-ƒуспаталин-без резултат; след това - —пазмомен - без подобрение. ≈жедневно приемах и куп спазмолитици, мисл€, че вече всички съм ги изредил: спазмалгон, бусколизин, папаверин, но-шпа, антиспазмин - отчасти малко облекчаваха болката, но имаха и непри€тни странични ефекти, защото ги пиех поне 5-6 таблетки дневно различни комбинации от споменатите.
√астроентерологът не ми препоръча никаква диета или хранителен режим - н€мало да помогне при моето състо€ние. ѕредписа ми и един сироп - —укралфат, но без ефект, освен това от него непрекъснато ми се гадеше.
≈то и описание на проблема:
Ѕолките са в долната част на корема, по€в€ват се около 1 - 2 часа след дефекаци€ и продължават 3 - 5 часа. Ќа практика не се повли€ват от никой известен ми спазмолитик. Ќапоследък, усп€вам да смал€ интензитета на болките с јулин за разтвар€не + јналгин веднага след дефекаци€ и отново прием около 2 часа по-късно. «нам, че това е свръхдоза на јулин, но болките са наистина нетърпими и затова поемам риска.
¬ кра€ на юни 2008 г. б€х и на колоноскопи€, ко€то не показа абсолютно никакви увреждани€ в колон и ректум. Ћекуващи€т ме гастроентеролог ме прати на това изследване, тъй като се притесни, че въпреки различните приложени медикаменти в продължение на месеци, болките не се повли€ват. ѕрати ме за обсервацио за нео-процес на колон, какъвто, както вече казах, бе изц€ло изключен. ѕреди месеци февруари 2008 ми правиха и иригографи€, ко€то също не показа никакви увреждани€ в колон и ректум; единствено "силно изразен спазъм в л€в колон и сигма". “ака че, към днешна дата си остава дигнозата " олон иритабиле".
 ъм момента за корем пи€: пробиотикът "Ѕиогаи€" 1х0х1Ц има подобрение с него, но ми излиза много скъпо, јнтиспазмин 3х1, едно руско билково лекарство за което има много добри отзиви, но не се разпростран€ва в Ѕългари€ и адски трудно си го набав€м Ц Ќово-ѕасит дозировка 1х1х1 и Ќеуротоп ретард 300 1/2х0х1/2.
ќсвен това, аз имам и тахикарди€ от холтер за 24 часа: средно 120 удара/мин, където н€колко кардиолога заключиха, след купища изследвани€ ехографии на щитовидна жлеза, на надбъбреци, изследване на нивото на н€кои хормони, пълна кръвна картина, ехокардиографи€, холтер, множество кардиограми, че ми н€ма нищо, а било на "психогенна основа". ¬ъпреки това, за да забавим —„, ми дават  онкор 5 мг и Ћориста Ќ 1/2 табл. » с т€х пак получавам сърцебиене, макар и много по-р€дко.
’одих и на невролог - гледа ме на еходоплер и каза, че всичко е ќ  с орос€ването.  аза, че "нервичките не са добре" и за около два месеца пих Ћонамин 3х1, —еленогин 1 табл., ћентат 3х1, јтаракс 1/2 х 1/2 х1. ќт ти€ лекарства понамал€ха сърдечните оплаквани€, но не и тези, свързани с колон иритабиле. ѕоследно, ми подмениха јтаракса със —импатил 2х0х2. ѕром€на не установ€вих, затова и след като привършиха последните таблетки, не съм си купувал отново всички лекарства от последни€ абзац.

ћол€ за съвет - при какъв лекар да ход€? »ма ли смисъл на искам скенер на главни€ мозък ако евентуално проблемите тръгват оттам? »ли да ида при друг невролог, тъй като редовно всеки ден на практика имам значителен тремор на ръцете, крампи, скованост на скелетната мускулатура, трудна походка, затруднени€ при говорене, сънливост.

јко н€кой може да ме посъветва на какви други изследвани€ да ида, защото вече се чувствам направо като идиот - имам ужасни болки, а всички лекари твърд€т, че нищо ми н€ма.
ћного ¬и благодар€!
  18 април 2008 13:32   |   Ѕил€на   |   Gabrovo   |  
«дравейте! јз също имам поставена диагноза ÷–ƒ„. —ъс симптоми, които ти ƒеница описваш. ”жасен метеоризъм преди всичко неконтролируем. —томаха ми е като п€на след последни€ оглед с ехограф. ѕила съм какви ли не неща. ’одих и на хомеопат. Ќо още е рано да се каже има ли резултат. „есто си мисл€, че други хора като мен н€ма, но ще се радвам да намер€ такива, с които да обмен€ме опит и да се борим заедно. Ѕолестта е и нервно-психическа, така че аз съм убедена че мозъка е причина за всичко това. ’омеопати€та както е известно не лекува само симптомите. Ќа мен ми остана само да се над€вам, че ще намер€ изход от ситуаци€та. ўе се радвам да пишете по темата и на мо€ личен e-mail.
  17 април 2008 11:35   |   ћариана   |   ѕловдив   |  
«дравейте от известно време 2-3 дни имам едни такива черни по-скоро бих казала много тъмно зелени изпражнени€ и понеже съм оперирана от злокачествен меланом и след това правих химеотерапи€ си помислих,че може нещо да ми има на черни€ дроб но не сме€ да отида на лекар поне стомаха не ми е поддут во малко ме боли но пък съм чувала,че когато €деш зелено после акаш зелено та аз от два дни съм на зелено данеби пък и да е от това.ћол€ ако н€кой знае нещо по въпроса да пише! Ѕлагодар€
  14 април 2008 13:44   |   деница   |   ѕазарджик   |  
«дравейте на всички! —традам от тази болест повече от 2 години, състо€нието ми е доста нестабилно, посто€нно имам подут стомах, газове, позиви за ходене да тоалетна, които в повечето случаи не вод€т до изхождане. ѕила съм доста лекартсва ƒуспаталин,  омфотекс, ƒиарекс. Ќ€мам кървене, нито силни болки, но често при стрес имам едно или две по-редки изхождани€. –ешила съм да ми направ€т ректоскопи€, защото не ми е правено никакво ендоскопско изследване досега. јми ако н€кой има същите проблеми и е открил н€какво облекчение ще се радвам да пише тук. ѕоздрави!
  24 септември 2007 21:39   |   dany_vassileva   |   ¬идин   |  
Ќаскоро ми откриха заразен гастрит с Helicobacter pylori и съпъстстващо - —–ƒ„ повече от месец пих разни хапчета, антибиотици, специална диета и положението се закрепи, сега пи€ опашката на антибиотиците, но като че ли подуването ниско долу и острата болка пак там не са си отишли. —покойното ежедневие, пиенето на чайове в по-гол€мо количество и подсладени с мед много помагат. —ъщо така жълти€ кантарион - той действа успокоително както на стомашно-чревни€ тракт, така и на нервната система. ѕрепоръчвам ви го!
  19 юли 2007 12:00   |   ѕ≈“я ¬ј—»Ћ≈¬ј   |   –усе   |  
”становена ми е тази диагноза преди 1 година.ќт тогава съм променила начина си на хранене - пълнозърнест хл€б,по-вече плодове,зеленчуци, по-вече фибри.Ќо в моментите на повишено невро-психическо напрежение оплаквани€та ми си отключват.
—тигнах до извода, че диетолечението е напълно недостатъчно ако не променим модела на мислене и да штадим нервно-психичното си здраве,което е в основата на гол€ма част от забол€вани€та ни.
«атова нека бъдем по-оптимистични и позитивни!!!

lekar.bg препоръчва: