Проблеми с врата и раменете

Проблеми с врата и раменете Болката и сковаността във врата и раменете варират по интензивност от леко неразположение до силна болка, възпрепятстваща всяко движение. Проблемът често отминава, когато се преодолее напрежението в мускулите и ставите.
В повечето случаи болките в раменете и врата се причиняват от мускулни спазми, т. е. мускулите се стягат и ставите не могат да се движат нормално. Това се получава при стоене дълго време в една и съща позиция, например при шофиране, при работа с компютър или на конвейер.

Честа причина за болки в раменете са спортните травми и контузиите от типа „удар с камшик" при автомобилни злополуки. Преди да пристъпите към самолечение, установете дали не са налице опасни симптоми. Болката може да рецидивира и на места със стари трав и.
Силната болка и скованост често са резултат от остеоартрит, когато костните разраствания на шийните прешлени притискат околните нерви и предизвикват напрежение на мускулите и сухожилията. Съществуват много причини за подобни симптоми и те изискват лекарска намеса, например изместен диск, тендинит, бурсит, проблеми с гръбначния мозък и лаймска болест.
Мускулно напрежение в областта на врата и раменете е честа физиологична реакция при стрес. В подобни случаи е необходимо отстраняване на първопричината.

ПРОФИЛАКТИКА
Избягвайте мускулните разтежения, като внимавате как стоите, седите, вдигате и носите тежести . Научете се да разпознавате признаците на стреса и да му се противопоставяте. Преди да се заемете с упражнения, винаги загрявайте, в противен случай ще се появят мускулни болки и скованост.

ЛЕЧЕНИЕ
Ако и най-малкото напрежение ви причинява болка, използвайте следните способи:
Помолете някого да ви масажира по метода шиацу, описан на следващата страница. За да усилите ефекта, добавете към масажния крем по няколко капки от успокояващи масла, например от лавандула или здравец.
Наложете засегнатия участък с горещ компрес или редувайте за 20 минути студени и горещи компреси. Всеки горещ компрес се държи по три минути, преди да го замените със студен за една минута.

Положение на тялото
Често тези проблеми възникват поради мускулно напрежение вследствие на недобра позиция на тялото, особено при шофиране и работа на бюро.
• Уверете се, че бюрото и столът на работното ви място са съобразени с вашата височина.
• Нагласете внимателно седалката на автомобила си, особено при пътуване на дълги разстояния. Трябва гърбът ви да има добра опора. Особено важно за ниските хора е да нагласят седалката достатъчно високо, за да не напрягат врата си по време на шофиране. Ако е необходимо, може да използват и възглавница за повдигане.

Просто решение Ако често ви боли вратът или се налага да седите на течение или на студено за повече от няколко минути носете поло блуза или шал, за да го предпазите от схващане и да запазите мускулите топли и отпуснати.

Упражнения за отпускане на врата
Описаният по-долу комплекс от упражнения снема напрежението от врата и раменете. Седнете удобно на стол с облегалка и дишайте бавно и равномерно през цялото време. Повтаряйте всяко упражнение по 6 пъти. Ако почувствате световъртеж, преустановете заниманията.
1. Отпуснете глава напред, докато не опрете брадичка върху гръдния кош, и бавно я повдигнете.
2. Наклонете глава в една посока, а после обратно, като същевременно държите раменете изправени.
3. Обърнете глава наляво, а след това бавно я завъртете надясно.
4. Вдигнете рамене, после ги свийте напред, а след това назад.

Билколечение
Скованост и болки във врата и раменете често са резултат от мускулно напрежение на емоционална основа. За облекчаване на състоянието се използват билки, известни с успокояващите си свойства.
• Вземете топла вана, като към водата добавите чай от лавандула или розмарин. Последният не се препоръчва през първите 20 седмици на бременността.
• Преди лягане изпийте чаша чай от лайка, хмел, пасифлора или валериана.

Компрес на врата
Горещият компрес облекчава проблеми с врата и раменете, породени от мускулно напрежение.
1. Натопете хавлиена кърпа в гореща (не вряща) вода. Сгънете я и я изстискайте добре.
2. Разгънете я и я поставете отзад на врата и раменете. Покрийте компреса със суха хавлиена кърпа и го оставете да действа до 10 минути.

ШИАЦУ МАСАЖ ПРИ БОЛКИ ВЪВ ВРАТА И РАМЕНЕТЕ
Този комплекс облекчава болката и сковаността, когато симптомите не са силно изразени и липсва зачервяване. Масажираният сяда на стол или на възглавница на пода. Указанията се отнасят за масажиращия. При бременност пропуснете първия етап.
1. Застанете зад масажирания и отпуснете леко длани върху раменете му, като постепенно засилвате натиска
2. Започнете работа от едната страна. С една ръка придържайте челото, а с другата размачквайте мускулите в задната част на врата, като се движите надолу от основата на черепа.
3. Силно, но внимателно натискайте с палец отгоре надолу вдлъбнатината между вратните мускули и основата на скалпа. Повторете процедурата и от другата страна на врата.
4. Поставете изпънатите си ръце върху раменете на масажирания. Натискайте бавно и продължително мускулите от двете страни на гръбнака, между лопатките. Определяйте степента на натиск по реакциите на масажирания.
5. 3а да премахнете напрежението, завършете с продължителна серия от бързи размачквания и поглаждания на ръцете в посока от раменете към лактите.

Хомеопатия
• Arnica: препоръчва се при болки и скованост вследствие на скорошна травма. Приемайте хомеопатичното средство под формата на таблетки или локално като мехлем.
• Rhus toxicodendron: подходящ при хронични болки и скованост, които се облекчават при леко раздвижване, загряване и масаж.

Други терапии
Ако нямате симптоми като тези, описани в раздел „Незабавно потърсете лекар, ако", се обърнете за помощ към остеопат, специалист по хиропрактика или акупунктура. Хронични проблеми с врата и раменете успешно се решават при подобряване на стойката на тялото след занимания по методите Алекзандър и Фелденкрайс. За целта са полезни също и упражнения от тай-чи и йога.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
• Имате главоболие, висока температура, световъртеж, прималяване или непоносимост към ярка светлина.
• Лимфните възли на врата са подути и чувствате затруднения при преглъщане.

Незабавно потърсете лекар, ако:
• Трудно движите крайник, не можете да контролирате пикочния мехур или изхожданията, чувствате изтръпване и щипене в крайниците, задух, болка в гърдите или пронизващи болки в едната или двете ръце.
• Болката е вследствие на травма.
• Трудно движите врата си.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 22354 пъти (07 юли 2007   20:38)

  27 юли 2011 14:30   |   Боев   |   Стара Загора   |  
Болките във врата можете да премахните чрез специален масажор за врат.
За повече подробности можете да се обадите на 0886335737

lekar.bg препоръчва: