Менструални проблеми

Менструални проблеми Деликатният хормонален баланс по време на месечния цикъл може лесно да се наруши от стрес, промени в теглото, хранителния режим или степента на физическо натоварване. Към менструалните проблеми се отнасят болезнен, не-редовен или рядко появяващ се цикъл. Симптомите бързо отшумяват и без медикаменти чрез нормализиране на хормоналните нива в организма.

Болезнената менструация (дисменорея) е най-често срещаното менструално разстройство, особено сред девойките и младите жени. То често отшумява след 25-годишна възраст или след раждане. Болката обикновено започва преди настъпването на менструацията и продължава до 12 часа, като е възможно да е толкова силна, че да възпрепятства всекидневни-те занимания.

Дисменореята се проявява като болезне и спазми в долната част на корема и протича на вълни, понякога придружени от болки в кръста и гадене. Спазмите се предизвикват от контракции на матката и се свързват с високи стойности на хормоноподобни вещества, наречени простагландини. Състоянието се влошава при нездравословно хранене и заседнал начин на живот.

Ако сте на около 40 години и изпитвате подобни болки или пък те се появяват след дълги години без такива оплаквания, възможно е да. страдате от заболяване, например ендометриоза (състояние, при което маточната лигавица се разраства и навлиза в тазовата кухина и в други органи). Всеки месец тези участъци с маточна лигавица търпят промени и кървят, като е възможно да възпалят околните тъкани.
Обилната менструация е характерна за периода непосредствено след първата поява на цикъла у младите момичета и в края на 30-те и началото на 40-те години. Вероятните причини са хормонален дисбаланс вследствие на нездравословно хранене, стрес, тазово-възпалителна болест, фибром на матката и ендометриоза.

Нередовна или рядко идваща менструация е често срещано състояние през първите години от появата на месечен цикъл и обикновено продължава до установяването на редовна овулация. Среща се и през последните години преди менопаузата. Временното отсъствие на менструация или кървенето между два цикъла затрудняват забременяването. Понякога те се дължат на хормонален дисбаланс поради стрес или при синдрома на поликистозните яйчници, при който е налице наднормено тегло и се образуват множество кисти, нарушаващи производството на хормони.

Сред другите причини за нередовна менструация са полипи на матката и рак на матката и на маточната шийка. Кървене между два цикъла може да се появи вследствие на прием на контрацептиви или при хормонозаместваща терапия. Интензивните физически упражнения, загубата на тегло и хранителните разстройства също нарушават нормалния месечен цикъл.

ОБЛЕКЧАВАНЕ НА БОЛКАТА
Хранителен режим: Хранете се здравословно в седмицата преди настъпването на менструация-та. Така ще предотвратите дисбаланса на прос-тагландини в маточните стени. Използвайте продукти, богати на незаменими мастни киселини, калций, магнезий, цинк и витамин В, С и Е . Избягвайте запека чрез всеки-дневен прием на повече течности, зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Не консумирайте бяло брашно, захар и наситени мазнини.

Масаж: В седмицата преди настъпването на менструацията масажирайте корема и гърба, за да отпуснете мускулите и предотвратите бо-лезнените спазми. Използвайте слънчогледово олио или масло от сладък бадем, към което по желание може да добавите масло от лавандула (по 3 капки на сулена лъжица).

Лечебният ефект на секса
Оргазмът облекчава менструалните болки и ускорява отшумяването им. Вероятно контра-циите на матката по време на оргазъм възпрепятстват задържането в нея на менструална течност и премахват мускулните спазми.

Физически упражнения: Редовно изпълнявайте упражнения за цялото тяло: плуване, йога или аеробика. При спазми застанете на четири крака и бързо. и продължително сгъвайте кръста нагоре и надолу. Така напрягате бедрата и таза и стимулирате кръвообращението, което предотвратява застоя на кръвта в маточните стени.
Загряване: Вземете топла вана или полежете с термофор долу ниско под пъпа или на кръста. Редувайте 2-3 минути горещ компрес върху долната част на корема с половинминутен студен компрес. Повторете 2-3 пъти. При силни болки налагайте корема и кръста с горещ компрес с по 4 капки масло от мускатен конски босилек и майорана и 3 капки масло от благородна лайка.

Масаж на гърба
Легнете на една страна и накарайте масажиращия да разтрие кръста ви с една ръка по посока, обрат-на на часовниковата стрелка, като през това време с другата леко ви придържа през корема.
Люлеене на ханша
Легнете по гръб, а партньорьт ви застава над вас, както е показано на снимката. С ръце люлее ритмично ханша ви от едната на другата страна. Щом установите ритьма, е доста-тьчно само леко придържане.

Билколечение: При спазми и слабо менструално течение пийте 3 пъти дневно чай от следни-те билки: американски зантоксилум, червена калина, обичничев каулофилум (син кохош), гроздовидна актея (черен кохош), адамово дърво, лайка и джинджифил.

Хомеопатия: При продължителни оплаквания се консултирайте с хомеопат. В останалите случаи използвайте някое от посочените по-долу средства според нуждите ви.
• Belladonna: при непоносима болка с яркочервена кръв, съсиреци и горещи вълни.
• Colocynthis: при болка, която отшумява при затопляне или сгъване на две, и при раз-дразнителност.
• Lachesis: за спазми преди менструация, конто са по-изявени отляво и се засилват при натиск, а отшумяват при настъпването на менструацията.
• Magnesia phosphorica: при пронизваща болка, която преминава от затопляне пли след лек масаж.
• Nux vomica: при спазми, болки в кръста, раздразнителност и запек.
• Pulsatilla: при болка, придружена с възбуда, безпомощност и плачливост.
• Sepia: при болка в съчетание с раздразнителност и безразличие към околните

Акупресура при менструални проблеми
1. За да се справите с болката, появяваща се точно преди настъпване на менструацията и през първия и втория ден, натиснете точка ЧД 3, намираща се в ямката между първия и втория пръст на крака, къде-то костите се сьбират.
2. При обилно кървене са ефективни точките Д 1 от външната част на големия пръст на крака и СЗ 4 на 4 пръста под пъпа. Натиснете силно за 2 минути с палец или с пръсти всяка точка в посока надолу.
3. После опитайте точка Д 6, разположена 4 пръста над глезена от вътрешната страна, точно зад пищялната кост. Натискайте силно с палец всяка точка отделно по 2 минути, като извършвате малки кръгови движения.

ЛЕЧЕНИЕ НА ХИПЕРМЕНОРЕЯ
В случай на обилно кървене се консултирайте с лекар. Понякога се налагат изследвания за анемия, миома и ендометриоза.

Хранителен режимж: Консумирайте храни, бога-ти на витамин С и флавоноиди (вж. с. 12), кои-то укрепват стените на кръвоносните съдове, и на желязо, за да предотвратите анемия в резултат на обилното кървене.

Ароматерапия: По време на цикъл масажирай-те всяка вечер корема със следната смес: в супена лъжица зехтин или масло от сладък бадем добавете по 1 капка българско розово масло, благородна лайка и мускатен конски босилек и 2 капки масло от майорана.

Билколечение: Приемайте тинктура или чай от равни количества трилиум, обичничев каулофилум, лечебен камшик, канадски хидрастис и листа от малина. Приемът 3 пъти дневно на

ЛЕЧЕНИЕ НА НЕРЕДОВНА МЕНСТРУАЦИЯ
Хранителен режим: Поддържайте оптимални за височината си килограмм (вж. с. 226). Избяг-вайте бързите диети и преяждането. Ниското телесно тегло пречи на овулацията и е възмож-на причина за нередовен цикъл. Той обаче може да се срещне и при жени с наднормено тегло, което пък води до хиперфункшш на яйчниците с вероятност за образуване на множество кисти. И в двата случая е необходима консултация съе специалист.

Физически упражнения: Занимавайте се редов-но с упражнения, но ако цикълът вн стане нередовен или спре, намалете времето на физи-ческа активност с 10-20% и един пли два пъти седмично почивайте.

Други методи: За регулиране на хормоналния дисбаланс помага и акупунктура.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
• Страдате от обилна или нередовна менструация.
• Имате силни болки по време на цикъл, конто продължават няколко дни в месеца.
• Имате проблеми съе забременяването.
• Между два цикъла се появява кървене.
• Ако менструацията ви е спряла.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 11855 пъти (04 юли 2007   06:46)

  25 август 2012 21:26   |   Mira   |   Sofiq   |  
Преди ми вървеше по три дни, а сега вече по един ден. Нормално ли е и ако не е, на ккаво се дължи? Благодаря
  11 юни 2012 17:28   |   Nina   |   Plovdiv   |  
Здравейте, на 15 години съм. Дни преди да ми дойде цикъла имам болки в ниското,болки в кръста и гадене? След като ми дойде първите 2-3 дни корема не ме боли колкото главата и почти не ми е лошо,но последния или предпоследния ден изпитвам страшни болки. По време на цикъла главата ме боли адски много и не мисля,че това е нормално да ме боли толко много? В момента чакам да ми дойде цял ден не ми идва и болките са доста мъчителни? Може ли някой да ми помогне или да ми даде полезен съвет? Благодаря предварително!
  05 декември 2011 12:59   |   spaska   |   pazardjik   |  
Zdraveite,na 20 godini sam i imam problem s cikala.Minaliqt mesec mi doide v na4aloto na meseca,varvq mi 5 dni,sa6tiqt mesec na 29 pak mi doide i vse o6te sam v cikal.Nqmam nikakvi bolki,no se pritesnqvam i neznam kakvo da pravq.
  09 ноември 2011 09:19   |   Теодора   |   Дупница   |  
Здравейте,на 25 год. съм и имам бебе на 9 м.кърмила съм го до 5м и цикъла ми се възтанови 2м.по-късно.Междувременно бях но лекар,като от цитонамаската се видя,че имам обострен хроничен цервикоколит.Изписа ми вагинални свещи и Геритамин нео.Притеснена съм,защото освен цикълът ми който беше преди 2м. все още не ми идва-нямя бременост
  02 август 2011 13:40   |   llllllll   |   sofia   |  
Karrito, отиди на лекар докато проблемите са малки, защото повярвай ми, нередовната менструация причинява много други проблеми. Няма нищо срамно да се отиде на гинеколог. И при мен на 17 беше така отказах да ми бият инжекции с хормони- сега на 25 още не мога да се оправя.
  11 юли 2011 17:53   |   karrito   |   burgas   |  
Здравейте.Аз съм на 17 и имам голям проблем. Цикълът ми не е редовен и от 3 месеца не ми идва.Преди също ми е закъснявало,но сега съм притеснена,защото на всичките ми приятелки са им редовени менстуациите.По принцип, когато ми идва не усещам болки и течението продължава 3 дена. Не съм с наднормено тегло,нито пък много слаба. Срам ме е да отида на гинеколог така ,че ви моля за помощ.Благодария ви много.
  28 март 2011 23:17   |   katerina   |   gurciq   |  
zdraveite.az sum momiche na 22 i imam seriozen problem.vseki mesec imam ujasno silni bolki,imam svetovurtej,gadene i umiram ot bolka.jiveq v gurciq tuka mi predpisaha edno lekarstvo voltaren koeto naistina pomaga bolkata minava no mi kazaha che,e mnogo vredno,no bez nego ne moga.mnogo vi se molq pomognete mi daite mi suvet prosto bolkata e neturpima bih dala vsichko samo tq da spre.blagodarq vi mnogo
  09 май 2010 04:23   |   Aleksis   |   Plovdid   |  
na 20 godini sam i minaliat mesec cikulut mi zakusnia s 2 sedmici a sledvashtia cikul mi doide okolo sedmica po-rano...problema e che veche mi e sedemnadeseti den i ne spira kruvotechenieto...pomognete, molq
  11 април 2010 10:51   |   нели   |   софия   |  
аз съм на 24 и имам ужасни болки в корема и кръста едновремено цикълът ми е нормален около близо 4 дни е от 2 години се опитвам да забременея ходих на лекар и тои каза че всичко е нормално,помогнете
  31 януари 2010 21:20   |   Яница   |   Карлово   |  
Здравейте!аз съм на 23 г и за 36 дни цикълът ми е идвал 3 пъти до сега за толкова години не ми се е случвало.Ако някой може да ми помогне да ми пише!Предварително благодаря.
  03 януари 2010 13:52   |   vanq   |   Shymen   |  
Mili hora i az imam problemi v tova otnoshenie, na 20g. sum ot 4 meseca kogato sum v cikul mnogo mi se vie svqt i mi se povrushta, gadi mi se. Ot edin mesec se opitvam da zabremeneq, no yvi ne stava. Kakvo da pravq ?
  26 ноември 2009 17:19   |   Petya   |   plovdiv   |  
zdraveite,az sam momiche na 18 godini i ot kakto mi zapochna cikula tto4no 2 ili 3 puti da e minal bez nikakfi bolki :prosto e ne6to ujasno i nz kakvo da pravq veche .. ujasno boli ne si namiram mqsto ot bolka ,gadi mi se dori povru6tam,preblednqvam cqlata :nz kam kogo da se oburna i kakvo da pravq za da ponamaleqt pone :
  22 август 2009 11:50   |   krasimira   |   varna   |  
zdraveite,vinagi sam imala redoven cikal,ot tri meseca pravim opiti za vtoro dete no vse o6te ni6to,strannoto e 4e prez poslednite dva meseca cikala mi stana ot 28 dneven na 26 za iuli i za avgust 30 dena,moje li da se dalji na niakakvo zaboliavane.na 35 godini sam prez iuni mesec si pravih citonamazka i sam 1 grupa
  08 юли 2009 16:42   |   Viktoriya   |   UK   |  
Zdraveite ,i az sa6o imam ujasni bolki v komera niakolki dni predi da mi doide isled tova. Dnes naprimer povarnah, za6oto mi se povdiga6e i postoianno me oblivat topli i studeni valni.Predi vzemah hap4eta za uspokoiavane na bolkata,no poslednite niakolko meseca se opitvam da prestana,za6o si mislia,4e te mogat da dovedat do niakakvi posledici za vbade6e.Na4ina po koito bolkata mi namaliava e kato se mu6na v legloto pod toplite zavivki i se opitam da ne pravia nikakvi rezki dvijenia.Nadiavam se naistina sled kato rodia bolkite mi da namaleiat.
Kasmet na vsi4ki s podobni proglemi.
  05 юли 2009 23:49   |   silviq   |   vraca   |  
zdraveite na vsi4ki s tozi problem az savsem skoro 6tte hodq na lekar prosto 4uvstvoto i bolkite sa neupisuemi predi mi be6e neredoven cikala,rodih no stana po zle 4uvstvam otpadnalost dori ponqkoga vdigam temperetura,nqmam nikakav apetit i silni bolki i tova vseki pat!edinstvenoto koeto se opravi sled rajdaneto be6e cikala stana redoven i mi varvi po 3 dni no vsi4ki sa pridrujeni s gore opisanite problemi i nez na kakvo se dalji!EDINSTVENOTO V KOETO SAM SIGURNA E 4E MOQT LEKAR 6TE MI POMOGNE STRAHOTEN 4OVEK I SPECIALIST KOITO OPRAVDA DOVERIETO MI!bLAGODARQ MU OT SARCE BEZ NEGOVATA BARZA REAKCIQ SEGA NQMA6E DA IMAM TAKAVA STRAHOTNA DA6TERQ KOQTO VE4E E NA 2 GODINKI!Kato mina na pregled 6te iskaja li4no mnenie s kakvo sam bila izlekuvana!
  29 март 2009 12:41   |   zizi   |   varna   |  
Mi az doskoro pieh protivoza4atu4ni i te mi pomagaha, sega polojenieto e tragi4no po4nna se pak s bolkite,povru6teneto i pripadaneto,dori i po 3dni,sega 6te probvam s homeopatiqta no dali 6te mi pomogne neznam.....silno se nadqvam
  02 ноември 2008 18:29   |   ekaterina-katq   |   qmbol   |  
4esno kazano az se oplakvam ot po4ti vsi4ko koeto e napisano.hte opitam ot vsi4ko no mi se stryva 4e nqma osobeno da mi pomogne ,no iskreno se nadqvam sled parvoto rajdane da mi mine.tova da si jena ima i predimstva i nedostataci
  25 юни 2008 15:20   |   Иванина   |   Сливен   |  
полезна е информацията която е публикувана дано помогне на всички които имат такива оплкавания!

lekar.bg препоръчва: