Природен лек за рани

Природен лек за рани Изгаряне, порязване, охлузване... Това са все неприятни наранявания, които, макар да не са опасни, могат да помрачат настроението ни. Колкото и добри лекарства да има по аптеките, най-добрите са сред природата. Предлагаме ви няколко природни лека срещу рани.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН
Цветове му се слагат в зехтин (1:2) и престояват около 20 дни. Мнозо е ефикасно за заздравяване на рани.

АЛОЕ ВЕРА (листа)
Освен всичко друго, то помага и с пълна сила срещу наранявания. Поради съдържащите се в него витамин С, Е и цинк, алоето ускорява зарастването на раните. Най-лесно е да разрежете едно листо надлъжно и да изцедите сока му върху раната.

Компрес: Алое и кипнала вода в съотношение 1:10. Оставя се да изстине до стайна температура и се нанася кат компрес.

Мехлем: Алое, същото количество краве масло, свинска или гъша мас. Може да се използва за гнойни рани.

ЖИВОВЛЯК (листа)
Нарежете и стрийте в дланите си пресни листа от растението и ги наложете върху раната за 12-24 часа, като ги задържите с лейкопласт. Ако нямате свежи листа, добра работа вършат и сухи, предварително накиснати във вода.

Мехлем: Листата се смилат с пасатор и се смесват с ланолин и вазелин в съотношение 1:1:8. Мехлемът има противовъзпалително, антимикробно и заздравяващо действие.

ГРАДИНСКИ ЧАЙ
Запарка от 200 мл кипяща вода и 2 с. л. листа от растението. Не се пие, а се използва за вани, компреси, леки изгаряния или измръзване.

ЛУК
Доказал е лечебните си свойства от много години. В миналото лекарите го използвали във военно време. Настържете лук и го поставете върху болното място за 8-10 минути. Няколко такива процедури ще ускорят значително заздравяването на раната.

Мехлем: 1 с. л. настърган лук, 1 с. л. козя или овча лой, 1/2 с. л. сол. Всичко се разбърква много добре и се прави компрес на раната за едно денонощие.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 1575 пъти (11 юли 2009   20:38)


      • В момента няма публикувани мнения!

lekar.bg препоръчва: