Не пукайте мехурите при изгаряне

Не пукайте мехурите при изгаряне Местните поражения при изгарянето биват четири степен:

• I степен изгаряне се характеризира със зачервяване и оток на засегнатия участък от кожата. Тези промени обикновено оздравяват за около една седмица и не оставят белези. Те завършват с олющване на повърхностния кожен слой.

• II степен изгаряне се характеризира освен със зачервяване и оток и с различно големи мехури, съдържащи бистра течност.

• III степен изгаряне се подразделя на III А степен (полека) и III Б степен (по-тежка). При III А степен се наблюдава умъртвяване само на част от засегнатата кожа, докато при III Б степен в засегнатия участък кожата е умъртвена изцяло.

• IV степен изгаряне е най-тежкото изгаряне. Умъртвени са всички тъкани в дълбочина (например цял к айник).

Тези степени рядко се срещат самостоятелно. На някои места изгарянето може да бъде от II, а в съседни участъци от III степен. Понякога (особено в началото) е твърде трудно да се уточни дали се касае за изгаряне от III или от IV степен.

През третата седмица след изгарянето изгорените тъкани се разпадат и често възниква инфекция на мястото на пораженията. Състоянието на изгорения се влошава, температурата се повишава до 38—39°С.

След четвъртата седмица започва периодът на заздравяване и възстановяване. Раните от II и III А степен изгаряния заздравяват. Умъртвените тъкани при изгаряне от IIIБ и IV степен отпадат. Секрецията от изгорените повърхности намалява, температурата спада, апетитът се възвръща, общото състояние се подобрява.

Понякога дори и изгаряния от III и IV степен могат да оздравеят. В тези случаи обаче често се получават големи ръбци и сбръчквания на кожата и подкожните тъкани, които могат да причинят тежка инвалидност.

При по-леки изгаряния колкото се може по-скоро потопете засегнатото място в студена вода поне за 10 минути. Това охлажда кожата и облекчава болката. Ако нямате вода подръка, използвайте друга студена, недразнеща течност като мляко или охладен чай.

Покрийте изгорения участък със стерилна, незалепваща превръзка. Ако нямате такава, използвайте чист, сух и попиващ плат.

Не нарушавайте целостта на мехурите.

Можете да използвате етерично масло от жълт кантарион, мехлем от календула (невен), компрес, накиснат в охладен чай от лайка, невен, цвят от бъз или звездица (или мека кърпа, накисната в пълномаслено мляко), лосион или мехлем от цвят от бъз, стрити листа от къдрав лапад или гел от алое вера.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 8139 пъти (24 септември 2008   23:08)

  26 октомври 2013 01:30   |   Ангел   |   София   |  
Аз пък отидох на лекар и тя каза, че мехурите по правило се пукат и го спука на 10 места, болеше ужасно, защото тя истиска всичката течност /може би трябваше ми бият морфин :- хахаха/ Обясненията са:
1 Течността след няколко дни може да започне да се "вкисва" т.е. да се напълни с микроби и да гнояса и да стане инфекция. Затова се пука на много места.
2 Преди да се спука се обработва със чист спирт или риванол, кислородна вода. Целта е да не влязат микроби.
3 Като се спука и истиска, се забърква някакъв мехлем, примерно йодасепт + дефламол 1:1, добро количество върху марля, която се слага на мястото с бившия мехур. Бинтова се с бинт. Не се слагат никакви запарващи лепенки, за да не отидем на проблема с гноясването и инфекцията.
Така, че .... А сега пак съм изгорен, не отидох на лекар, 4-ти ден съм с мехура и смятам да направя самолечение - прилежно ще си спукам мехура с обработена в спирт игла на 7 места, ще дезинфекцирам всичко и ще забъркам въпросния мехлем върху марлята. и т.н. Успех във вашето лечение !
  26 юли 2011 09:20   |   таня   |   yambol   |  
благодаря ви, синът ми се излекува само за една седмица. с народна медицина, просто лекарката не можа да повярва. маза се със мас от див заек. маста от заека се обира, изкисва се реже се на малки парченца и се претопява, помага за всякакви рани особено за нагнояли.
  18 юли 2011 23:36   |   данчо   |   radomir   |  
ще ви прикача линк http://vatrasin.com/ към ефикасният мехлем, който предлагаме, а той може да се намери в аптеките по западна България ако искате можем да ви го доставим само даите кординатите си.
  15 юли 2011 12:10   |   таня   |   ямбол   |  
синът ми си изгори лицето с пара ог радиатора с антифриз с какво да се маже
  13 февруари 2010 07:19   |   Maria Dimitrova   |   Haskovo   |  
Ще ви бъда много благодарна ако споменете името на този мехлем.В момента имам изгаряне от 1-2 степен по лицето. Много съм обезпокуена. Благодаря придварително.
  15 януари 2010 19:13   |   данчо   |   Радомир   |  
Здравейте ! Искам да ви кажа, че имам известни наблюдения върху тези проблеми за изгаряне, тъй като работя ежедневно с открит пламък оксижен. Имам много изгаряния и съм пробвал какво ли не, и искам да вметна няколко поправки; първо-никога не завиваите раната с изгорения участък ако не е от по висика степен 3-4 и ако не кърви. Второ -раната трябва постоянно да е намазана и да не остава суха в първата седмица след изгарянето . Трето има един мехлем подготвен за разпространение в аптеките снабден с всички сертификати за качество и изследван за алергични реагции при хората.
ВАЖНО: избягвайте различни мазила, който за не сте сигурни, че няма да усложнят нещата в следствие на възпаление или алергия!!!!!!! цената му също е конкурентна спрямо тази на останалите препарати
Ако някой се нуждае от изпитан и изключително ефикасен препарат за изгаряне до3-та степен моля да ми пише на : rokeriq@abv.bg

lekar.bg препоръчва: