Как да прогоним главоболието

Боли, цепи, вие, пулсира... Какво ли още не са измислили препатилите хора за различните лица на упоритото страдание

Как да прогоним главоболието ВИДОВЕТЕ БОЛКА
Характеристика: Някой сякаш е стегнал главата с менгеме. Болката е еднообразна, равна и така може да продължи до края на деня. Усеща се и повишено сърцебеиене, дланите започват да се изпотяват.

Причина: Психологичното главоболие обикновено възниква след стресова ситуация. Утежняващи ситуацията обстоятелства - нервно изтощение, депресия, емоционално напрежение,

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?
Ако тази болка е възникнала на работното място и нямате възможност да се лекувате, да си отпочинете, изпълнете едно мислено упражнение за отпускане. Отпуснете се на стола и затворете очите си. Представете си, че сте на брега на океана - шум, вълни, топла вода. Ще усетите как тялото и главата ви започват да се отпускат. Отворете очи и си кажете на глас: Болката изчезна!

Характеристика: Виеща, тъпа болка. докосването до шията и до задната част на главата предизвиква болка.

Причина: Остеохондроза или други заболявания на шийната част на гръбначния стълб. Най-често тази болка се появява при тези, които водят заседнал начин на живот или с часове седят пред компютъра. Тази болка може да се появи и в случай че сте носили тежък товар или сте направили рязко движение настрани.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?
Най-напред изпълнете едно упражнение, което може би ще ви помогне. Бавно, разтягайте мускулите на шията, като наклонявате главата си настрани. След това вземете една топла вана, в която сте сложили морска сол или отвара от хвойна.

Характеристика: Най-подходящото определение за тази болка е виеща. Усещането е такова, сякаш са ви стегнали главата със стоманен обръч.

Причина: Това е главоболие, породено от напрежение или провокирано от спазмите на мускулите на шията и на гърба. То се появява след интензивно мозъчно натоварване за изпит или след напрегнат трудов ден.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?
За да го спрете, трябва да премахнете мускулните спазми. Добре е да потанцувате пред огледалото. След това масажирайте с движения, които напомнят миенето на главата. Не забравяйте за гимнастиката на лицето - заедно с изчезването на главоболието ще се предпазите и от бръчки.

Характеристика: Пулсираща - болката ту отслабва, ту отново се връща с пълна сила. Появява се и шум в ушите, учестено дишане. Повишава се кръвното налягане. Понякога отича и почервенява лицето.

Причина: Хипертония. Тя може да се провокира от сто причини - от промяната на времето, до прекаляването във фитнес- залата. Усложненията са твърде неприятни - от загубата на съзнание до инсулт.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?
Веднага се търси лекар. И докато чакате реда си, можете лекичко да масажирате слепоочията си.

АНАЛГЕТИЦИТЕ МОГАТ САМО ДА ЗАМАСКИРАТ ИСТИНСКИЯ ПРОБЛЕМ
Много от хората, които страдат от главоболие, са свикнали да решават проблема си, като се натъпчат с аналгетици. Но такова лечение в повечето случаи не е ефикасно, защото обезболяващото средство действа само на болката, а не и на причината, която я предизвиква. Съгласно международните квалификации, съществуват повече от сто вида главоболия. Но причините, които ги предизвикват, са много помалко.

ХИПЕРТОНИЯТА:
Причината за този вид главоболие е високото кръвно налягане. Диагнозата “Хипертония” се поставя, ако артериалното налягане се повишава по-често от три пъти седмично над 140/90. Но дори и когато не страдате от хипертония, само епизодичните повишавания на кръвното налягане могат да предизвикат главоболие.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ?
• стрес;
• промени на времето и на температурата на въздуха;
• магнитни бури;
• неправилно хранене.

При повишено кръвно налягане главоболието често се съпровожда и от слабост, световъртеж и шум в ушите.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?
Понякога, за да се премахне пристъпът, не е задължително да се гълтат таблетки. В някои от случаите главоболието може да се премахне с домашни средства. Например: разбъркайте една чаша сок от червено цвекло със същото количество мед и вземайте от сместа по една супена лъжица три пъти на ден, половин час преди ядене. По същия начин може да се приготви и сок от моркови с мед. Това средство се използва не само за понижаване на кръвното налягане, но и като профилактика срещу хипертонията.

МИГРЕНАТА:
Това заболяване се характеризира с пулсираща болка, която обхваща едната половина на главата. Често мигрената е съпроводена от безсъние, гадене и повръщане, повишена чувствителност към звуците, към миризмата и яркото слънце. Предвестниците на мигрената са:

• отпадналост;
• сънливост;
• кратковременно разстройство на зрението или т.нар. мушички в очите;
• странното чувство на глад или привличането към определен вид храна.

Болката започва най-често в областта на челото, над очите, а след това преминава към темето и се разпростира в едната половина на главата. Предразполагащи обстоятелства за възникване на мигрената са: недоспиване, силно вълнение, а понякога и грешна диета.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?
Легнете в леглото и се постарайте да се отпуснете, като стегнете главата си с кърпа. Преди това спуснете щорите на прозореца, за да останете в пълна тъмнина. И запомнете - при мигрена са полезни студените компреси.

СПАЗМАТИЧНИТЕ БОЛКИ:
Това е най-разпространеното главоболие. То възниква след спазми в мускулите на шията или на гърба, което вероятно е резултат от преживян емоционален стрес:

• тревога;
• депресия;
• безпокойство;
• физическо напрежение;
• оставане за по-дълго време в затворено помещение.

Болката в повечето случаи е двустранна и има стягащ характер. В такива случаи хората обикновено казват, че главата е стегната като с обръчи.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?
Най-напред трябва да се отпуснете, след като сте изпили един чай, приготвен от корените на валериана. Приготвя се по следния начин: 1 супена лъжица с нарязани на ситно корени от билката валериана се заливат с 1 чаша вода и се държи на стайна температура в течение на 12 часа. Взема се по 1 супена лъжица 3 или 4 пъти на ден на гладно.

Впрочем!
Да отпуснете мускули и да се освободите от главоболието можете и с помощта на масажа и на гимнастиката.

• масажирайте леко слепоочието си с палци;

• старайте се да дишате спокойно и ритмично;

• бавно въртете главата си наляво и надясно, докато не почувствате напрежение в шийните мускули;

• всичките движения изпълнявайте бавно и внимателно.След известно време ще забележите как мускулите ви се отпускат и главоболието изчезва.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 3274 пъти (05 септември 2008   15:00)

  30 ноември 2008 02:41   |   Валентин Мирчев   |   София   |  

ЮМЕЙХО СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ

П О К А Н А


Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да Ви поканим на професионален еднодневен семинар където ще бъде направена демонстрация на ЮМЕЙХО – профилактичен метод за увеличаване на жизнените сили на организма чрез завръщане към природата

Какво е ЮМЕЙХО
Метод за увеличаване жизнените сили на организма.Метод, който чрез своето механично и енергийно влияние, напълно възвръща здравето на човека.
Юмейхо е хълбочно – изправяща, притискащо – разтриваща профилактика.
Профилактичен метод за наместване на костите и ставите на цялото тяло, отпускане на неговите мускули и съединителните тъкани, предотвратяване и премахване на болестите причинени от разместванията на сакроилиячните и тазобедрените стави. Чрез наместване и фиксиране на костите, чрез теглене, изправяне и вертикален натиск се постига висок профилактичен и лечебен ефект.
Методът изисква тотална профилактика на цялото тяло. Предотвратяват и се решават проблемите от ортопедичен характер: изправяне на изкълчените стави на таза, гръбнака, колената и др.
Поради характера на самата профилактична техника, върху целият организъм се отразява нейното многостранно въздействие, сегментарно, зонално и пр.
Профилактиката има широко всеобхватно действие: Повече от 195 болестни симптоми се предотвратяват и отстъпват пред уменията на юмейхоиста.
Юмейхо профилактиката е метод подходящ за всички възрасти, който действа без странични ефекти. Предотвратяват се заболявания на опорно – двигателния апарат, нервната, ендокринната, сърдечно – съдовата, дихателната, храносмилателната, пикочополовата, двигателна, вегетативна системи.
При редовна профилактика се нормализира хълбочно – тазово – гръбначната симетрия. Възстановява се нормалната двигателна и мускулна активност, премахва психическата и физическата преумора, спира дегенеративния процес в костите и ставите, регулира кръвообращението и циркулациите на биоенергиите в тялото.
Юмейхо профилактиката увеличава жизнените сили на организма. Предотвратяват и се повлияват заболявания, като: дископатии, дискови хернии, шипове, гръбначни и тазови изкривавания, коксартроза, гонартроза, плексити, лумбалгия, ишиас, главоболие, мигрена, безсъние, полова слабост и безплодие, сърдечна и страхова невроза и др.
Методиката на юмейхо притежава най – правилния вертикален лимфен дренаж. Чрез отделни натискания, които се преместват през 1 – 2 см. се създават тласъци на определени количества кръв и лимфа, и след изтласкването, при паузата идва прилив на телесни течности, който ги отправя по естественото им направление. Натискът, омесването и изтласкването е главно средство за нормализиране на разстроените стави, на втвърдените мускули, на лимфния и кръвен застой.
С юмейхо се постига премахването на болките, възстановяване на физиологическите функции в техните нормални граници.
Точно казано, хълбочната изправяща, притискащо разтриваща профилактика е комбинация между изправянето и омесването, като методи за предотвратяване и лечение с хълбочните кости, като основа, с хълбочните стави и гръбначните прешлени, като център и с омесването на мускулите и съединителната тъкан, като главна цел, профилактиката нормализира според възможностите си разместените кости, като премахва напрежението и твърдостта на мускулите и съединителната тъкан и разширява обема на ставните движения.
Хълбочното изкълчване може да бъде разместване на илиачните стави, изкривяване на гръбнака, затрудняване на кръвната циркулация и като следствие – причиняване на различни заболявания. Следователно необходимо е изправяне на разместените кости.
Болестите се явяват поради неравновесие в тялото. Човек притежава естествена способност да се изправи това неравновесие. Това е самолечебна способност или жизнена сила. Ако човек загуби тази самолечебна способност, той не може да устои срещу болестта и се явяват симптоми – например болката.
Затова трябва отново да се върне загубената самолечебна способност. Юмейхо профилактиката е най – доброто средство, да се увеличи тази самолечебна способност.
Хълбочно – изправящата, притискащо – разтриваща профилактика не само може да предотврати и спре болестни процеси, но също да влияе ефикасно върху хората, като ги предпзва от болести и премахва умората на тялото. Когато се регулира кръвната циркулация, метаболизмът се усилва и веществата, които предизвикват умората се излъчват. Профилактиката прави тялото еластично и съживява движенията. Помага за увеличаване ръстта на тялото. Благодарение на изправянето на хълбочните кости омекват сакроспиналните мускули, разширяват се междинните пространства между прешлените и гръбнакът се изправя – така че се увеличава височината главно при децата. Ако човек иска да има здраво тяло и здрава мисъл и да бъде жизнерадостен,профилактиката, която дава методът ще ви го дари.
Юмейхо сдружение
провежда курс и обучение, като след успешно положен изпит курсистът получава диплом от центъра за превантивна медицина Токио

Забележка: Участието в семинара е платено !
Предварителната заявка е задължителна!
Семинарът ще се състои на 09.12.2008 год. в гр.София - спортна зала АРЕА на бул. Мария Луиза 75 /срещу Паспортна служба на МВР от 10:00 часа.
За информация и регистрация за участие в семинара:
Валентин Мирчев 02 8393811 ; 0898 39 56 36

lekar.bg препоръчва: