НАПРАВЕТЕ ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

НАПРАВЕТЕ ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ Всеки трети човек, особено по-възрастните, има проблеми с този толкова важен орган. Симптомите са следните: горчив вкус в устата, леко пожълтяване на склерата на очите, болезненост при натиск в областта на дясното подребрие. Понякога този орган се увеличава и долният му край променя формата си. А това вече е хепатит - възпаление на черния дроб. Много е опасно, ако това възпаление не се лекува, защото с годините може да премине в цироза. И тогава основната биохимична лаборатория на организма може да излезе от строя.

КАКВО НЕ ОБИЧА ЧЕРНИЯТ ДРОБ
- мариновани и пушени продукти;

- такива, които съдържат различни консерванти и стабилизатори;

- лютиви ястия и подправки.

Пагубно действ е на този орган оказват киселите горски плодове - боровинка, киви, както и зеленчуци като ряпа, репички, чесън. Много вредно е консумирането на сланина и мас. Черният дроб много страда от мазното месо - особено от свинско и агнешко, както и от гъше и патешко месо. Вредно влияние върху неговото състояние оказват бирата и силното кафе без мляко. Друг сериозен враг на черния дроб е преяждането.

МЕДЪТ Е НАЙ-ЦЕННИЯТ ПРОДУКТ ЗА ТОЗИ ВАЖЕН ОРГАН
А какво обича черният дроб? На първо място това е диета с немазни, приготвени на пара ястия. Много полезно за него е вегетарианството. Но във всеки случай на трапезата ви винаги трябва да има зеленчуци. Особено моркови, зеле, цвекло, царевица, домати, краставици, пипер, тиква, магданоз, копър.

Изяждайте на ден по 150 г моркови с добавено към тях малко масло. Най-полезно е зелето, особено цветното, но е желателно да го приготвяте на пара. От цвеклото можете да си направите сок. Разредете го наполовина с вода и го слагайте в салатите и супите си. Желателно е да наблягате на бананите, фурмите, сините сливи и зарзалите - те са като мехлем за черния дроб. От белтъчните продукти ви препоръчваме немазната риба - пъстърва, треска, бяла риба, шаран, телешко и кокоше месо. Полезни за вас са сиренето, прясното мляко, йогуртът, изварата, рохките яйца - по няколко на седмица.

От всички хранителни продукти най-ценен за черния дроб е медът. Приемайте поне по една чаена лъжичка два пъти на ден 30 минути преди ядене. Приготвяйте си зеленчукови супи без пикантни подправки .

Подправяйте с растително масло салатите и ястията си. Варете или запичайте продуктите, но в никакъв случай не ги пържете.

ПРОЧИСТВАНЕ С БИЛКОВИ НАСТОЙКИ И ГИМНАСТИКА
За прочистване на черния дроб са полезни вибромасажът и различните гимнастически комплекси, в това число и йога. Подходящи са упражненията “каране на колело”, приклякания, подскоци. Упражнението подскоци се извършва по следния начин: повдигайте петите си на един сантиметър от пода и рязко с удар ги отпускайте - направете го 30 пъти най-малко 2 пъти на ден.

Приемайте и билкови настойки от лекарствени растения. Смесете в равни части жълт кантарион, имортела, мента, невен, корени от сладник, както и корени и цвят от глухарче. Една шепа от тази смес (4 супени лъжици) се залива с един литър вода и престоява през нощта. От нея се приема по половин чаша 2- 3 пъти на ден.

Препоръчваме ви и настойка от шипкови плодове - 1-2 чаени лъжички шипки се слагат в термос и се заливат с една чаша вода.

Смесете имортела, невен, корени от сладник, жълт кантарион и глухарче. Една шепа от тази смес се слага в термоса и се залива с литър вода. Оставя се за една нощ. Изпива се на 2-3 пъти.

ПРИ ХЕПАТИТ - ЖЪЛТ КАНТАРИОН И СЛАДКО ВИНО
Ако сте в начален стадий на хепатит, ще ви помогне настойка от цветове на блатен тъжник. Може да ги приемате и в суров вид - изяждайте по една чаена лъжичка цветчета от билката заедно със сладко по 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 2 седмици.

Микробите пък се убиват с жълт кантарион. Това вълшебно растение съдържа иманин - един истински растителен антибиотик. Вземете жълт кантарион и червено сладко вино в съотношение 1:10 - т.е. 50 г сушена билка и 500 г вино. Бутилката, в която сте смесили двете съставки, се затваря добре с винтова капачка и се слага в тенджера с гореща, но не вряла вода. Държи се 2-3 часа.

А може и по друг начин - престоява 10-12 дни на тъмно място при стайна температура. Така вече настойката е готова. От нея се пие по една супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 2 седмици. Ако изпълните тази рецепта, вие предпазвате вашия черен дроб от риска да развие цироза.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 4315 пъти (16 април 2008   20:43)

  10 юли 2011 11:39   |   Георгиев   |   софия   |  
моля публикувайте лечение на билиарна киста на билкова основа, както и съпровождащо възпаление на черния дроб.

lekar.bg препоръчва: