АРТРИТЪТ деформира ставите

АРТРИТЪТ деформира ставите От учебника по медицина
Артритът е възпалително, метаболитно или дегенеративно заболяване, свързано с увреждането на една или повече стави. Този термин обхваща повече от 100 ревматични заболявания. Някои форми на артрита причиняват само дискомфорт на болния и не пречат на нормалния му живот. Но има и такива видове артрит, които могат така да ограничат двигателните функции, че той няма да може да държи в ръката си дори лъжица.


За артрита са характерни силните ставни болки, които се проявяват особено при движение. Много често двигателните функции на крайниците са ограничени заради силни отоци и възпаление на ставите. Кожата над ставите се възпалява и възниква нетърпим сърбеж. Невинаги артритът уврежда всичките стави на крайника. Заболяването се среща и само на една става (моноартрит) и, разбира се, на няколко стави (полиартрит). Болките от артрита могат да с появят изведнъж (остър артрит) или да се увеличават постепенно (хроничен артрит).

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ ПРИ ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ?
Рисковете, които застрашават пациента при развитието на артрит, са следните:

• Генетични: Болестта се наследява най-вече при женския пол, появяват се наследствени патологии на стави и кости.

• Придобити: Причина може да са: наднорменото тегло, пушенето, прекалената употреба на кофеинови напитки, заболявания на костите и ставите, хирургична намеса при ставите.

• Външни фактори: Прекаленото натоварване на ставите (включително професионалните травми), различни увреждания по ставите от спортни занимания.

Как възниква заболяването?
Отначало артритът се развива почти незабележимо - след продължително натоварване в ставите може да се чуе пукане или скърцане. Постепенно болките започват да се появяват и при най-малкото натоварване и стават постоянни. Ставите започват да се подуват и болят, свиването и разпускането се съпровождат от хрущялен шум - това е стадият, в който ставите започват да се деформират.

Колко вида е артритът?
В зависимост от характера на уврежданията артритът се разделя на два основни вида: възпалителен и дегенеративен.

Към възпалителните артрити спадат инфекциозният, ревматоидният и подаграта. Те са свързани с възпалението на синовиалната обвивка - тънка лента на съединителната тъкан, която поддържа ставата отвътре.

Към дегенеративния артрит спада остеоартрозата и травматичният (предизвикан непосредствено от травма) артрит. Тези заболявания са свързани с увреждане на ставния хрущял, който покрива костите там, където се свързват със ставите.

Инфекциозният артрит е известен и като полиартрит (в случая става въпрос за увреждане на няколко от ставите). Неговото възникване може да се обясни с попадане (инвазия) на болестотворни бактерии в ставната торбичка.

Синовиалната течност, която служи за смазка на ставата, е превъзходна хранителна среда за много видове бактерии. Попаднали на това място, те започват бързо да се размножават и възпаляват ставата. Тя се подува, възпалява се, става болезнена и с температура. Инфекцията може да попадне в ставата с кръв от възпалено огнище в организма: от пневмония, туберкулоза, гонорея или от фурункули (циреи). Може да бъде предадена чрез проникваща рана или чрез ухапване от кърлеж.

Без лечение ставите постепенно губят подвижността си и се деформират.

НАРОДНИТЕ РЕЦЕПТИ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНИ
• Диетолозите препоръчват: няколко портокала на седмица са отлично средство за профилактика на артрита.

• Народните лечители съветват през пролетта болните стави да се търкат с листа от лопуш, а през есента - с листа от зеле. Търпеливите да правят такива процедури по няколко седмици или месеци, ще се спасят за дълго от болките.

• За да изчезнат болките от ставите, е добре на болните места да се правят компреси от настърган с кожата позеленял картоф. Такива компреси трябва да се правят всяка нощ в продължение на 7 дни.

• Болното място може да се налага с нарязани на тънко кръгчета от суров картоф. Палците на ръката се слагат вътре в издълбан картоф.

• В половинлитрова тъмна бутилка се слага късче камфор, 1/3 от бутилката се пълни със слънчогледово олио, а останалото - с водка. Сместа се раз бърква добре. Болните места се мажат с леки движения. Накрая намазаните части се завързват с копринена превръзка.

• Млади клончета от ела се заливат с вряла вода и се оставят така за 1 ден. Настойката се затопля до 37 - 38 градуса и в нея се слагат краката, така че да се покрият до кокалчетата. След като водата изстине, краката се избърсват и се завиват с нещо топло и едва тогава се ляга в леглото. Лечението се повтаря през 2 дни. Курсът на лечение - около 1 месец.

• Всеки ден на гладно да се изпива по една чаша пресен сок от моркови, а през два дни сока с моркови да се смесва със сок от магданоз и спанак.

• При артрит е полезно да се консумират аспержи, ябълки, сливи, спанак, касис и да се пие зелен чай.

• Настойка от кестени и спирт (40 г на 1 л спирт) се използва за разтриване на увредените стави.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 3236 пъти (27 юли 2008   19:02)


      • В момента няма публикувани мнения!

lekar.bg препоръчва: