Не само на алкохолиците им треперят ръцете

болест на Паркинсон, есенциален синдром

Не само на алкохолиците им треперят ръцете Всеки знае, че на алкохолиците им треперят ръцете. Но за съжаление, невъзможността понякога да се вземе в ръце чашата или химикалката, поразява млади и непиещи хора. За това какво може да стане причина за тремора на ръцете разказва лекарят невролог д-р Огнян Коев.

Трябва да умеем да различаваме това кога и как треперят ръцете.

При болестта на Паркинсон треперенето (треморът) е един от основните признаци на заболяването. То този вид треперене е доста особен и се отличава с това, че се забелязва в състояние на покой, когато човек седи или лежи. Но стига само да започне да върши нещо и треперенето става не толкова силно изразено, а и изчезва съвсем.
Тремирът най-често не засяга главата (в тежки случаи може да се разтрепери долната челюст), а треперенето се разпространява по крайниците само в положение на покой. При това то е асиметрично, тоест повече трепери дясната или лявата ръка (крак).

Затова при паркинсонизма болестта не пречи толкова в бита – човек ее способен да се обслужва. Треперенето в покой не е единственият симптом на болестта на Паркинсон. Като правило към него се присъединяват и забавените движения и скованите крайници.

Ако на болният му треперят ръцете когато не е в състояние на покой, а на движение, например иска нещо да вземе и треперенето е симетрично и на двете ръце, то това по-скоро е есенциален синдром или приличащият на него алкохолен тремор. При силно пиещите хора алкохолът само усилва наличният есенциален синдром.

Есенциалният тремор има различна изразеност. Той може да се появи на всяка възраст – в детството, юношеството, зрелостта, - но най-често треперенето възниква при възрастни хора. Смята се, че треморът възниква при 6% от населението, но при болшинството от тях е малко забележим.
Много често явлението има наследствен характер. Така че ако в семейството такова треперене са имали родителите, дядовците или бабите, по-добре се обърнете към невролог.

В ранна възраст треморът се лекува с много лекарствени препарати, а при възрастните хора всичко е доста по-сложно. Таблетките, които се прилагат при лечение, имат немалко странични ефекти и не се препоръчват при всяка възрастова категория. Така че , за съжаление, налага им се да живеят и да разчитат на помощта на своите близки.« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 2323 пъти (27 юли 2007   07:51)


      • В момента няма публикувани мнения!

lekar.bg препоръчва: