Медикаменти възстановяват ставния хрущял

2,5 на сто от българите с остеопороза се лекуват, докато в САЩ и Канада процентът е над 80

Медикаменти възстановяват ставния хрущял Съвременното поколение лекарства срещу остеоартроза дава възможност да се възстанови ставният хрущял. Терапията обаче е за сметка на пациентите, тъй като лечението на артрозната болест не се поема от Националната здравноосиgурителна каса.

"Остеоартрозата е найчесто срещаното ставно заболяване. Основният проблем при нейното лечение е ранната диагностика. Артритът и остеоартрозата започват без симптоми и хората не подозират, че имат такова заболяване" - коментира д-р Родина Несторова, секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.

Най-новите постижения в лечението на двете заболявания бяха представени през уикенда на провелата се в столицата Първа национална конференция по проблемите на остеопорозата и ост оартрозата.

На нея беше демонстриран съвременен метод на лечение, при който медикаменти се инжектират директно в ставите под ехографски контрол.

Това са хондропротектори (препарати, "смазващи" ставите), които дават възможност да се възстанови ставният хрущял. Те могат да се инжектират в коленните и тазобедрените стави и дори в глезените.

"По света 100 хиляди души годишно умират поради пораженията върху стомашната лигавица от такива препарати. Затова при лечението с нестероидни противовъзпалителни средства определящо е нивото на безопасност" - допълни д-р Несторова.

Според специалистите основното предизвикателство пред съвременната медицина е създаването на медикаменти, които не увреждат стомашната лигавица. На конференцията бяха представени нови препарати с променени формули на молекулите, които не водят до тези усложнения. Сред показаните новости са и два медикамента за лечение на остеопороза, единият от които се влива венозно на три месеца, а другият - веднъж в годината.

Цените на лекарствата срещу остеопороза обаче са високи и лечението е недостъпно за голяма част от пациентите у нас. Едва 2,5 на сто от българите с остеопороза се лекуват, докато в Европа 45-50 процента от пациентите с такава диагноза се подлагат на терапия, а в САЩ и Канада - над 80 процента.

Специалистите обръщат специално внимание на връзката между хранителния режим и остеопорозата. Той задължително трябва да включва млечни продукти, риба и минерална вода. Лекарите съветват профилактиката на заболяването да започне още преди раждането, като бременната приема всекидневно препоръчаните групи храни. Решаващо за предразположението към остеопороза е храненето през детската възраст и пубертета, тъй като тогава костите са в процес на изграждане.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 2528 пъти (10 декември 2008   00:31)

  16 септември 2013 08:22   |   Николинка   |   Разград   |  
Може ли да се върне радостта в живота?
  14 септември 2011 15:11   |   alvioaendr   |     |  
LCcM8s , [url=http://htsipkuxwuky.com/]htsipkuxwuky[/url], [link=http://azsvyirjxqrz.com/]azsvyirjxqrz[/link], http://icyhgnmizpor.com/

lekar.bg препоръчва: