Живот без цигари? Струва си да опитате

Живот без цигари? Струва си да опитате С д-р Мариана Додева, специалист в Консултативния кабинет за преодоляване на тютюневата зависимост в Столичната РИОКОЗ, разговаряме за отказването от цигарите - тема, колкото стара, толкова и актуална, особено сега, когато на заклетите тютюнджии им остава по-малко от година до влизането в сила на забраната за пушене на обществени места

Който поне веднъж през живота си е отказвал цигарите, добре знае, че хич не е лесно. От д-р Марияна Додева от Кабинета за преодоляване на тютюневата зависимост обаче разбирам, че това не е съвсем вярно и че реши ли, човек може да пребори порока. Най-малкото си струва да опита, като потърси съвет и подкрепа от специалист. "При мен - казва тя - хората идват по свое желание, с надежда да намерят помощ. А фак ът, че идват, е вече стъпка към успеха. Пушачът особено трудно извървява пътя до решението си да окаже цигарите."

Обикновено очакванията за трудности са много по-големи от самите трудности, които реално изпитва човек при отказването на цигарите, убедена е специалистката. Според нея личната мотивация за преборване с вредния навик е решаваща. Има ли я, зависимостта се преодолява. А вторият, третият и всеки следващ опит приближава окончателното спиране. "Никой не е казал, че трябва да стане от първия път - подчертава тя. - Аз не карам хората да се чувстват виновни, че са пушачи, просто ги подкрепям в решението им да спрат цигарите." Тютюнопушенето, твърди лекарката, се преодолява относително лесно, без влизане в болница и без медикаментозни лечения. Много са начините, които терапевтични кабинети предлагат, много са помощните средства и методи за постигане на целта. За тях д-р Додева дава изчерпателна информация, особено на онези, които идват с предварителна нагласа, че няма да се справят без помощ отвън. Самата тя обаче много повече залага на желанието и волята. Често й казват: "Трябва да спра да пуша, но не знам дали ще мога." За нея това всъщност означава: "Не знам дали искам да спра." При това положение "чудото" няма как да стане. Смята, че дo помощни средства прибягват хора, които, съзнателно или не, искат някой друг да им реши проблема. И след време пак посягат към цигарите, просто защото не разчитат на себе си и нямат мотивация.

Първият разговор, който д-р Додева провежда с посетителя, прилича на снемане на анамнеза. Целта е да определи каква е зависимостта на пациента. Известно е, че никотинът стига до мозъка 7 секунди след всмукването му, ускорява кръвообращението, повишава кръвното, кара сърцето да работи по-интензивно и води до физиологична зависимост. Възникването на т.нар. никотинов глад ни подтиква да запалим поредната цигара. Но у много хора има и емоционална зависимост, свързана с навика да държат папиросата или да усещат вкуса й. Има традиции на средата, които раждат тютюнджийски навици. Често и хранителните навици са обвързани с пушенето. Но може и да няма зависимост - някои не гълтат дима и пушат от маниерност и заради физическия навик. "Ако не друго - казва д-р Додева, -можем поне да помогнем на всеки да разбере каква е зависимостта му."
На кандидат-непушача се съставя индивидуална програма за преодоляване на навика. Тя е съобразена с начина на живот, с хода на делника му, с професионалните задължения, със семейството. След това, ако наистина е взел решението, пациентът определя датата за отказване. И тя зависи от много неща - дали колегите и близките му са пушачи, дали в обкръжението му има кой да го подкрепи. Много специалисти препоръчват да не се споделя решението за отказване. Съветват денят за спиране да се насрочи през уикенда или по време на отпуска, като се търси подкрепата на не-пушачи. Добре е датата да е и емоционално обвързваща - празник, рожден ден на дете, друго семейно събитие. Но най-важното условие е атмосферата, в която ще стартира отказът, да е спокойна.
Смята се, че първите три дни са най-трудни, оттам нататък нуждата от цигара започва да намалява. Има хора, пушили с години, без опити за спиране, които се отказват от раз. Други правят много опити, успяват, минават месеци и пак пропушват. Всеки случай е индивидуален, сам за себе си и не може да се сравнява с друг. "Не е страшно - подчертава лекарката, - ако спрете цигарите, а после се отметнете. За колкото и кратко време да сте се отказали, все е от полза за здравето. Ако си направите рентгеногра-фия на белия дроб само месец след спирането, картината вече ще е видимо по-добра." Разбира се, за да е налице значително подобряване на белодробната функция, трябва да не сте пушили между 3 и 9 месеца. Но какви са другите ползи? Какво се случва, щом спрем да пушим?

Още на 20-ата минута кръвното се понижава, пулсът се забавя. След 8 часа въглеродният оксид в организма влиза в норма, кислородът в кръвта се покачва до нормални стойности. След 5 дни тялото елиминира повечето от страничните продукти на никотина. Всъщност токсичните вещества в цигарения дим са над 4000, а 40 от тях имат доказано канцерогенно действие.

"При нас - обяснява събеседничката ми - човек може да види как организмът му се справя с въглеродния оксид. Имаме апарат, който показва как само след 8-10 часа непушене количеството на токсичния газ се нормализира." Въглеродният оксид е едно от трите вещества, чиито стойности се изписват върху цигарените кутии, наред с никотина и катраните. Той изтласква кислорода от хемоглобина на червените кръвни клетки и тъканите и сърцето получават по-малко кислород.

"Особено тревожни са наблюденията ни върху деца - вълнува се д-р Додева, - които са пропуши-ли на 11 -12 години, пушили са едва няколко месеца и не повече от 10 цигари дневно. Те дават много по-сериозни отклонения от възрастни, пушили с години, но започнали късно. Незрелият бял дроб реагира по друг начин и 12-13-годишните "тютюнджии" направо излизат от скалата на апарата, който тества въглеродния оксид. Отровата атакува много по-агресивно младия организъм. Изводът е ясен - колкото по-късно запали първата цигара, толкова по-малко вероятно е младежът да стане закоравял пушач и толкова по-малко се уврежда организмът."

Д-р Мариана Додева от 2004 г. работи в Кабинета за преодоляване на тютюневата зависимост към отдел "Промоция на здраве" на дирекция "Опазване на общественото здраве" в Столичната РИОКОЗ. Досега е консултирала 160 души, като 77% от тях са вече експушачи. Подобни кабинети има във всяка РИОКОЗ и те приемат БЕЗПЛАТНО, само с предварително записване всеки, който иска да ги посети. Телефонните им номера са в електронната страница на Министерството на здравеопазването -www.mh.government.bg. Кабинетът на д-р Додева е на ул. "Враня" 20, тел. 832 81 57 и 8130 474, имейл ooz@sriokoz.com.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 1299 пъти (09 юни 2009   01:50)

  29 април 2012 19:46   |   anonimous   |   BG   |  
http://www.youtube.com/watch?v=jSIFbWxTleY- Гледайте това,помага!!!Не ви трябва воля,просто си вземете кутия цигари и изгледайте филма!!!
  17 април 2011 22:21   |   Anonimen   |   Plovdiv   |  
spiraite cigarite! Az sum na 15 i pu6ih 1 godina bqh se pristrastil mnogo no gi otkazah i tova mi se otrazi mnogo dobre! Po4nah da se 4uvstvam po dobre i + tova spestih mnogo pari! Otkazvaite dokato e vreme!
  20 май 2010 12:17   |   elena   |   sofia   |  
ne moga da otkaja cigarite pomoht
  27 януари 2010 17:00   |   Иво   |   Плевен   |  
Пушач съм от 10 години и отказах Вредният навик успехи на всички които искат да последват моят пример. Спирането на Цигарите Става само с силна ВОЛЯ! Ако Човек няма воля и сам нейска да откаже цигарите няма да стане! А за Д-р Мариана Додева успехи в новите начинания с тютюнджийте.

lekar.bg препоръчва: