Какво печелите ако кажете „не” на цигарите?

Какво печелите ако кажете „не” на цигарите? Ден първи: сърцебиенето изчезва
Никотинът ускорява сърдечния ритъм и повишава кръвното налягане. След последната цигара нещата си идват веднага на мястото.

Ден втори: умората идва по-бавно
Въглеродният окис съдържащ се в цигарения дим, токсичен газ, който се фиксира върху червените кръвни телца и затруднява достъпа на кислород до тъканите. От тук идва и по-бързата загуба на сили и енергия.

Ден трети: усещате истинския вкус на храната
Тютюнът разрушава бавно, но сигурно сензорните рецептори в устата. Ако пушачите ядат солено или пикантно, чак тогава могат да се насладят на храната изцяло.

Ден четвърти: дишате все по-дълбоко
Ако не пушите в продължение на 72 часа никотинът, който е виновен за свиване о на бронхите вече не действа с такава сила.

След 2 или 3 месеца: кожата и косата се разхубавяват
Въглеродният окис дава живот на хиляди свободни радикали, водещи до преждевременно стареене. Забравите ли за цигарите кожата и косата ви ще се разхубавят до неузнаваемост.

След 6 до 8 месеца: можете да забременеете
Лошият навик е една от причините много двойки да нямат деца. Освен това той намалява желанието за секс. А да не забравяме колко е вредно да се пуши след като вече сте бременна. Рискувате да увредите плода, да родите малко бебе и то да страда от проблеми с дихателната система.

След 2 или 3 годни : менопаузата се отдалечава
Доказано е, че при пушачките критическата възраст настъпва по-рано. Трябва да откажете цигарите няколко години преди на навършите 40, за да забавите този преломен момент в живота си.

След 10 годни: сякаш никога не сте пушили
Това означава 80% по-малка вероятност да станете жертва на рак на белите дробове, сърдечно-съдово заболяване или друга фатална болест.


« върни се назад
Посетена за седмицата: 551 пъти (15 май 2009   17:49)


      • В момента няма публикувани мнения!

lekar.bg препоръчва: