Недоносените бебета се раждат с ретинопатия

Недоносените бебета се раждат с ретинопатия Всяко десето дете в България е преждевременно родено
Недоносените деца са атакувани от много болести. Една от тях е ретинопатията - тежко очно заболяване. Около 25 процента от бебета, които при раждането тежат 2 килограма, страдат от ретинопатия. При недоносените деца, които не надвишават 1 килограм, заболяването се проявява в 80 на сто от случаите. При новородените с екстремално ниско тегло около 500 - 750 грама случаите на ретинопатия са от 97 до 100 процента.

Това заболяване се развива само при недоносените деца, родени с тегло по-малко от два килограма и със срок на бременност при майката не по-малко от 35 седмици. Основният рисков фактор за развитие на заболяването е непълното оформяне на бебето в момента на раждането. Колкото по-м лко е теглото му и колкото по-рано от срока е родено, толкова по-вероятно е да развие ретинопатия.

При недоносеното дете е възможно органите да не са формирани напълно. Това важи както за централната нервна система, така и за сърдечносъдовата, дихателната и храносмилателната система. Затова такива деца се поставят в специални кувьози за недоносени с високо съдържание на кислород, за да могат да се доразвият органите им.

Това обаче може да задълбочи и провокира развитието на ретинопатия. Условията за развитието на плода в кувьоза се различават от естествените - абсолютната тъмнина в матката, където кислородът се доставя от кръвта на майката. В първите дни и седмици след раждането се грижат не само за живота на бебето, но целта е това дете да продължи да се развива нормално.

Някои специалисти са на мнение, че за децата, които са родени с тегло под 1 килограм, може би не трябва да се полагат толкова много и скъпи грижи. Те имат много и различни заболявания и както и да се лекуват, те ще ослепеят. Съвременните изследвания показват, че при добри грижи и необходимото внимание от страна на родителите 70 на сто от тях запазват зрението си, само че то е значително по-слабо от това на здравите деца.

КАК СЕ РАЗВИВА ЗАБОЛЯВАНЕТО
Разбира се, не всяка ретинопатия води до слепота и рязко влошаване на зрението, защото има пет стадия при развитието на болестта. В зависимост от това, в кой от тях е овладяно заболяването, възникват и усложненията. Нормалното дете се ражда с напълно формирани очи и ретината им цялата е опасана от кръвоносни съдове. При недоносените в някои зони от ретината липсват кръвоносни съдове. Колкото по-рано от срока се е родило детето, толкова тези зони са по-големи. Но това още не е заболяване, а само основата, върху която то може да се развие.

В първия стадий на ретинопатията се появяват разграничаващи линии между зоните, покрити с кръвоносни съдове, и тези, които са без съдове. Независимо от риска, болестта може да не се развие, а съдовете след време да се появят и в зоните, в които ги няма. Ако процесът не се нормализира, настъпва вторият стадий. При него на мястото на разграничаващите линии съдовете се увеличават, но в неправилна посока. Съдовете започват да растат навътре в стъкловидното тяло на окото. Това вече е третият стадий на развитието на болестта. И ако при първите два стадия заболяването може да спре от само себе си, при третия процесът често придобива необратим характер и се налага неотложно профилактично лечение. Ако процесът продължава да прогресира, нарастват съдовата и съединителната тъкан ( ципи, мембрани, завески) и настъпва четвъртият стадий. При него вече има частично отлепване на ретината, а след това - при петия стадий - и пълно отлепване.

Началото на заболяването обикновено е по време на 8-та седмица след раждането. Прогресирането от първия до последния стадий продължава от 1 до 5 месеца.
Проблемът е в това, че външно ретинопатия-та може да се забележи едва към края на последния етап, когато настъпва терминалният стадий - променя се цветът на зеницата, бебето престава да фиксира предметите и да реагира на светлината.

НИТО МАЙКАТА, НИТО ПЕДИАТЪРЪТ МОГАТ
ДА ОТКРИЯТ ПЪРВИТЕ ПРИЗНАЦИ

Това може да направи само лекар-офталмолог, който има специална подготовка и оборудване за преглед на ретината на малки деца.
На колко време ще се правят тези прегледи на очите зависи от характера и протичането на заболяването (обикновено се правят на 1-2 седмици).
Много важно е да не се пропусне началото на болестта или праговия стадий, тъй като в противен случай детето може да загуби зрението си. Затова родителите трябва навреме да покажат бебето на офталмолог.

КАКВО ТРЯБ ДА СЕ ПРАВИ СЛЕД ТОВА?
Важно е лечението да се започне не по-късно от едно до три денонощия, защото иначе ретинопатията ще премине в следващия си стадий на развитие. Това не е толкова лесно да се направи, като се има предвид, че не всички лечебни заведения са оборудвани с необходимата апаратура.
Профилактичното лазерно и криохирургично лечение (въздействие със студ) се основава на коагулацията (блокирането) на зоните на ретината без кръвоносни съдове.
Тези методики позволяват в 80 на сто от случаите да се спре прогресирането на заболяването, да се стабилизира процесът и да се запази зрението на повечето деца. Такава намеса се прави с упойка, която никак не е лесно да се постави на толкова малко дете.

КАКВО СЕ ПРАВИ ПРИ РАЗГРАЖДАНЕ НА РЕТИНАТА
В такъв случай се предприема възстановяващо хирургично лечение, което изисква специално оборудване и голям опит на лекаря в тази насока. Понякога операцията преминава успешно и ретината се връща на мястото си, но очите все едно не виждат както и преди операцията. В такъв случай усещането за светлина и възможността да се вижда силуетът на предметите се приема за добър резултат.

Проблемът е и в това, че операцията не бива да се прави рано, когато още тече активният процес в окото, но не трябва и да се закъснява много.
Оптималният срок за хирургично лечение варира от 4 до 10 месеца възраст на детето. При развитие на заболяването и възникване на евентуални усложнения се провежда лечение, което цели да запази органа, но не и да подобри зрението.
След прекарано заболяване на очното дъно може да останат ръбчета и деформации на зрителния нерв.
В зависимост от разположението и размера на тези изменения зрението на детето може да намалее в различна степен.

Освен това те са сериозна опасност за отлепване на ретината, което може да стане на три, на седем и дори на седемнадесет години. Такива деца често развиват кривоглед-ство и късогледство, които аномалии трябва правилно и навреме да се лекуват. При децата, прекарали по-тежки форми на ретинопатия, може да се развият вторични усложнения, като глаукома, помътняване на роговицата, може да се загуби дори усещането за светлина, която е имало дотогава детето.
Дори то да е прекарало лека форма на болестта, не бива да се пропускат консултациите с офталмолог.

КАК СЕ ФОРМИРА ЗРЕНИЕТО ПРИ ДЕЦАТА
Бебетата не се раждат със зрение. Те имат само неосъзнато усещане за светлина. Способността за фиксиране, за отделяне на източника на светлина от обкръжаващата среда се появява по-късно, когато бебето стане на около 1,5 - 2 месеца. Затова след офтал-мологичните прегледи през първия месец от живота на бебето, лекарят може да каже само дали същестуват условия то да вижда или не. Към третия месец при децата се появява реакция за следене. Те не само виждат ярката светлина, а и я следят с очи. След шестия месец се формира предметното зрение - детето започва да протяга ръка към предметите. По-нататък зрението се усъвършенства.

Детето вече вижда малките детайли по играчките. Към годинка зрението му се оформя напълно, но очната ябълка и мозъкът се развиват с растежа. По този начин зрението продължава да се развива до шестата година.
Понякога се случва така, че едното око се формира по-добре, а другото - по-зле и то не може да функционира както трябва. А трябва и двете очи да се развиват еднакво. Затова от време на време проверявайте вкъщи зрението на детето: за известно време закривайте очите му - ту едното, ту другото и следете неговите реакции. Ако детето не реагира - значи всичко е наред, окото вижда добре. А ако дърпа ръката ви и капризничи - значи има проблеми.

Недоносените деца трябва да се пазят от силната светлина, която може да увреди ретината. Когато разхождате бебето по улиците в количка, трябва да го пазите от пряката слънчева светлина. Очите на бебето трябва да са добре защитени от светлина и от вятър.
Често недоносените деца имат доста проблеми:
•нарушени мозъчни функции;
•развиват детска церебрална пареза;
•нарушения на стомашно-чревния тракт и на белите дробове и други.
Такива деца трябва да се наблюдават от много специалисти. Причината за намаленото зрение на тези деца може да бъде не само ретинопатията. Зрението зависи и от това как се е развил мозъкът на детето - има ли в него кръвоизливи, кисти и други. Така че при напълно нормални очи детето може да не вижда и поради това, че са увредени зрителните му центрове в мозъка или зрителните му нерви.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 5475 пъти (07 януари 2008   18:44)

  21 юни 2010 21:00   |   doneto   |   novo del4evo   |  
da6teri4kata mi rodena 1 sedmiza predi da vleze v 9 mesez 1360gr 48sm ima nai razli4ni bolesti ima6e infekzia na kravta preborix me se sega ni zaiaviha 4e ima mnojestvni kisti na mozaka i ni6to za retinoopatiata opravime 1 i ni podhva6tatat s drugo iskam da kaja na lekarite molia nezabraviaite kakva kletva ste dali i nezabraviate kakvo e da si ot drugata strana i kato obiasnivate s termini ot praktikata si ne vsi4ki gi razbirat i posle kazvate ama nali vi kazaxme i ste 4isti 4e nie ne sme vi razbrali
  13 юни 2010 19:27   |   ani   |   bg   |  
deteto mi se rodi v kraq na 7-mi mesec.Sega e na 4 i polovina meseca.ima retinopatiq,no zasega lekarite kazvat 4e 6te se opravi ot samo sebe si,4e na tozi etap ne se nalaga le4enie...Molq se vseki den,da se opravi i vs da e nared!
  19 май 2010 22:07   |   Semiha   |   Dulovo   |  
Моят син се роди в седмия месец 1.500 кг. - 3 седмици беше в неанотологично отделение, много бях уплашена от състоянието му, понеже имаше разпръсната инфекция на крайниците, засега е добре в момента е в Майчин дом. Доволна съм от лекарите, много са внимателни и правят всичко възможно - те са ценни бебета........
  17 февруари 2010 15:31   |   Албена   |   гр.Видин   |  
Моето момченце се роди в6-ия месец,заради нехайното отношение на АГ-лекарите в гр.Видин.Единствено съм благодарна че ме изпратиха в последния момент,със спукан мехурбез лекар и линейкав Майчин дом-София.Майки, ако имате проблеми-отивайта директно там.Лекарките в неонотологиата са невероятни професионалисти и ХОРА.Те направиха чудо от дете,което лекарите във Видин бяха отписали.Детето тежеше 1 кг.,със силна жълтеница,мозъчни кръвоизливи и т.н.Два месеца беше в кувьоз.Малкия вече е на 3 години,без никакви увреждания,много умен,жизнен и подвижен.Няма думи ,който са достатъчни ,за да се благодари на тези лекарки.Излиза,че в Бялгария има и добри и некорумпирани лекари.Те се грижеха за детето всеотдайнои компетентно,без да искат нищо в замяна.Нека си признаят майчетата във Видин,как нашите"специалисти"ги убеждават да правят секцио и да си плащат за услугата,а не да се страхуват.До като не смеем да си кажем истината ще се лепва петно на всички лекари-некадърни.Не е върно.
  22 януари 2010 11:44   |   ANI   |   veliko tarnovo   |  
zdr.imam blizna4ki rodeni v 6 mesec i sa s diagnoza retinopatia-otlepvane na retina sega sa na 6 god. ot kakto se rodiha hodim po makite,no nqma da se otkajem.KURAJ I USPEH NA VSI4KI RODITELI
  28 декември 2009 12:44   |   Радостина   |   Варна   |  
Zdraveite pisha Vi v vrazka s nedonosenite deca. az sam rodena sa6to nedonosena
900 grama no sega sam dobre i daje ne lichi che sam bila takova bebe
izglejdam si normalno kato vsichki ostanali normano rajdani deca.
  21 август 2009 03:20   |   Александър   |   Varna   |  
Аз пък мисля друго.. аз съм седмаче.. сега съм на четиринадесет години..майками ми е казала че лекарите са били много добри и са се грижели за мен повече отколкото за останалите зашото съм бил седмаче или може би заради нещо друго..но както и да е защо лекарите да са некъдърни седмак сум нямал съм проблеми с очите все още дано и да нямам..
  15 юли 2009 15:08   |   vanq   |   Бургас   |  
моят син е близнак и със съмнение за ретинопатия.дай боже да не се окаже това.Напълно съм съгласна с мнението ви,че нашите лекари са некъдърни по отношение употребата на куфьозите.Подкрепям и вярвам ,че всички деца с тази диагноза ще се оправят.Нека Бог пази децата ни от некъдърни лекари
  03 юли 2009 16:57   |   мануела   |   пловдив   |  
нашият син се роди 1360,още е в болница в отделение за недоносени дечица.силно вярвам че всичко ще е наред и призовавам всички родили да вярват в децата си.
  04 май 2009 20:35   |   todor   |   st-zagora   |  
Nachijat sin e roden-980gr. Operiran e v Germanija ot retinopatija -4-5 stepen.Mnenieto na lekapite tam e ,neznanieto i ne pravilnata dozirovka s kislorod.Na6ite lekari da sprat da zablujdavat horata,a da si priznajat necadarnosta i bezotgovornostta.
  02 декември 2008 01:07   |   danail   |   plovdiv   |  
Нека докторите не се оправдават за некадърността си!!! родените по нармален път в 9 ти месец също сме склонни да се разболяваме. нека некадърноста не бъде оправдавана!!!
  11 октомври 2008 19:22   |   Петя   |   Плевен   |  
Крие ли рискове забременяване и раждане след операция на лещата за корегиране на висок дионтър късогледство?
  22 февруари 2008 13:21   |   СИСА ХРИСТОВА   |   добрич   |  
ДЪщЕРЯ МИ Е С ЛЕНИВО ОКО ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ЧЕ ИМА НЕщО ОБщО ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ С РЕТИНОПАТИЯТА

lekar.bg препоръчва: