Какво трябва да знаем за урината?

Какво трябва да знаем за урината? Урината е естествен продукт, произведен от белтъците, посредством който от тялото се изхвърлят остатъчните продукти при обмяната на веществата, вода и соли.
Поради спецификата на този телесен продукт анализът на урината е сред най-честите клинични проверки, които се назначават с цел проследяване на процесите в тялото.
Нормалният цвят на урината е сламеножълт, като в зависимост от начина на живот се наблюдават и различни нюанси. Важно е да се знае, че приемът на някои медикаменти също оказва влияние върху цвета на урината.
Наличието на кръв в урината обаче може да е индикация за сериозен здравословен проблем – тумор, камъни в бъбреците, песъчинки, придвижили се и увредили пикочния мехур.
Признак за добро здраве е прозрачността на изследваната урина. В зависимост от веществата, попаднали в организма, прозрачността на урината варира, като за да се определи дали налице е отклонение от нормалните стойности, се правят изследвания на урина, събрана в различни часове на денонощието.
Не бива да се правят прибързани заключения, защото повишените стойности на плътността могат да се дължат и на вторични фактори, каквито например са загубата на течности в организма, вследствие на горещини и др. Ниската плътност от своя страна може да говори за проблеми с бъбреците, за продължително гладуване или недостиг на захар в организма.
При анализ на утайката трябва да се вземат под внимание следните показатели:
- наличието на левкоцити говори за възпаление в отделителната система – бъбреците, пикочните канали, затова е необходимо при индикирането им да се направят по-задълбочени изследвания;
- отчитането на високи нива на еритроцитите се смята за индикация за нефрит, нефроза или различни възпаления в областта на пикочните пътища, необходим е по-задълбочен анализ;
- в урината на здрав човек не бива да се наблюдават бактерии;
- слузта също трябва или да е в ограничени количества, или да липсва, защото при повишени количества може да се говори за простатит или друго възпаление.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 809 пъти (31 януари 2011   15:08)


      • В момента няма публикувани мнения!

lekar.bg препоръчва: