Кафето – повече полезно отколкото вредно

Кафето – повече полезно отколкото вредно В своите здравни страници в. "Ню Йорк Таймс" помести интересна статия за медицинските митове около кафето. Авторите са събрали публикации за изследвания върху действието на кафето, които обхващат огромен брой пациенти - над половин милион! Ето въпросите, които коментират.

ЗАСИЛВА ЛИ ХИПЕРТОНИЯТА? Няма данни. От 1 чаша кафе кръвното налягане за кратко време се повишава с около 5 -10 мм и бързо се нормализира. Но у кофеиноманите 4 - 5 и повече чаши кафе дневно затвърдяват хипертонията и създават рискове. Има обаче парадоксални случаи, при които кофеинът понижава кръвното налягане! А ако пациентът има хипотония, тогава кафе се препоръчва, защото след 1 - 2 чаши двете граници се повишават с около 10 -15 мм за 2 - 3 часа.

ОБЕЗВОДНЯВА ЛИ ЯЛОТО? Кофеиът е доказан диуретик. 1 -2 чаши кафе повишават количеството на урината с около 10 %. Но тялото не се обезводнява, защото течностите, които се пият заедно с кафето, са значителни. Увеличеното отделяне на урина всъщност е полезно, защото помага да се изчистват отровите от тъканите, прочистват се бъбреците, намалява рискът от бъбречни камъни.

ВРЕДИ ЛИ НА СЪДОВЕТЕ И СЪРЦЕТО? Проучване върху 400000 пациенти говори, че кафето не увеличава риска от инфаркти и инсулти. Кофеинът разширява коронарните артерии и подобрява кръвоснабдяването на сърцето. Но едновременно повишава нуждата от кислород за сърдечния мускул. Така че при склероза на коронарните съдове сърцето страда от недостиг на кислород. Затова кофеинът е забранен при исхемична болест на сърцето. Това се проявява при по-голяма доза кофеин, чаша кафе дневно е практически безвредна за съдовете и сърцето.

ВОДИ ЛИ ДО ЗАГУБА НА КАЛЦИЙ В КОСТИТЕ? Не. Леко се намалява свързването на калция, не се увеличава отделянето му. Но все пак е добре кафето да се пие с малко мляко.

ПОВИШАВА ЛИ "ЛОШИЯ" ХОЛЕСТЕРОЛ? Еспресото и нескафето - не. Има някои данни само за турското кафе и приготвеното чрез попарване. Но вината не е на кофеина, а на мазнините в зърната.

ПРЕДИЗВИКВА ЛИ ДИАБЕТ? Възможно е дългогодишната злоупотреба с кафе да изтощи панкреаса и така да ускори появата на възрастов диабет. Но това не е доказано. Във всеки случай при изявен диабет кафе не се препоръчва за да не се пречи на лечението.

ПРЕДРАЗПОЛАГА ЛИ КЪМ РАК? Няма данни. Дори кафето намалява риска от рак на гърдата, защото понижава нивото на женските хормони, които стимулират този вид рак. А кофеиновата киселина има и силно противораково действие.

Авторите смятат, че по начало пациентите с неврози и заболявания на нервно- вегетативна основа трябва да се въздържат от кафе. Но преценката все пак е в зависимост от състоянието.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 2363 пъти (18 септември 2008   00:38)

  30 декември 2012 10:36   |   Божидар Спасов   |   София   |  
Колко хубаво звучи - да има много мнения, от които сам да избереш своето отношение. Колко лошо е практически - да избереш сред толкова много мнения едно, без да имаш нужните знания и познания. И ужаса на ежедневието ни - да те подлъгват, да те лъжат и да нямаш необходимата защита. Добре де, нали даваме пари и за държавни учени и съответните пронаучни структури. Те къде са? Защо държавата не ни пази от безумието на пазара, защо обществото ни тръгна и върви към пазар, където основното е да купиш евтино и да продадеш скъпо т.е. да излъжеш някого, за да получиш ти!
Иначе аз вярвам на учените и благоговея пред тях.
  01 февруари 2009 17:13   |   Димитър   |   Петрич   |  
Всички автори различни статий.На кой да вярваме.просто искате да си запълвате времето......

lekar.bg препоръчва: