Нощно напикаване

Нощно напикаване КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА НОЩНОТО НАПИКАВАНЕ
Късното напикаване при децата се нарича енуреза. Енурезата не е болест, а симптом. Тя може да се дължи на много причини, някои от които не са съвсем ясни. Енурезата се предава по наследство. Осемдесет на сто от момчета и 10% от момичетата все още се напикават на дванайсетгодишна възраст. Повечето от тях престават да се напикават през юношеския период. В много от случаите напикаването се дължи на соматично заболяване. При много деца причината е незрялост на онази част от нервната система, която контролира пикочния мехур, и се предава по наследство, а при други - широк обхват от различни видове нервно напрежение. Напикаването често се дължи на комбинация от тези две причини.

РАЖДАНЕ НА ДР ГО БЕБЕ В СЕМЕЙСТВОТО
Има ситуации, които разстройват малкото дете по такъв начин, че то подсъзнателно иска да се върне в кърмаческа възраст. Дете, което е спряло да се напикава, може да започне отново да се подмокря. В ранно детство енурезата започва най-често, след като в къщата се появи бебе. В такива случаи децата не се напикават нарочно. Те спят дълбоко. Това са подсъзнателни чувства, които завладяват детето през нощта и се изразяват в сънища. Напикаванията често стават през нощта, когато детето сънува, че е в затруднено положение и е безсилно да направи нещо.

В случай че се е родило бебе, родителите следва да успокоят детето, че няма причини да се мисли за изместено. Не трябва да се карате или да го засрамвате, понеже се е напикало. Обикновено то самото се чувства зле. Ще му помогнете, ако изразите увереност, че отново ще престане да се подмокря.

ДЕЦА, КОИТО НЕ СА СПИРАЛИ ДА СЕ НАПИКАВАТ
А какво да кажем на 3-4- или 5-годишното дете, което не е спирало да се напикава? (Повечето деца престават да се подмокрят между 2- и 3-годишна възраст). В много от тези случаи се е създало напрежение при приучването на детето към използването на гърнето през деня. Детето дълго упорства, а родителите губят търпение. Накрая то свиква да ходи през деня на гърне, но съпротивата му сякаш продължава подсъзнателно през нощта заедно с вината, че е непослушно. Добре е да премахнете всички конфликти по отношение на приучването на гърне през деня и да не се срамува детето по повод нощното напикаване. В повечето случаи не е лошо да престанете да вдигате детето през нощта, защото то ще го тълкува като напомняне, че все още е бебе. То се нуждае от увереност от страна на родителите и от сигурност в себе си, че расте и някой ден само ще престане да се напикава.

ВЪЛНЕНИЯ ОТ НАЙ-РАЗЛИЧЕН ХАРАКТЕР СЪЩО ИГРАЯТ РОЛЯ
И накрая, голяма група деца остават сухи през деня, но все още се напикават през нощта поради незрялост на онази част от нервната система, която контролира пикочния мехур по време на сън. Те не усещат никакво емоционално напрежение освен напрежението, което може да породи напикаването. Тези деца се нуждаят от успокоението, че ще спрат да се напикават, когато нервната им система достигне нужната зрелост.

ЧЕСТО СРЕЩАН ВИД ЕНУРЕЗА ПРИ МОМЧЕТАТА
Психиатри, изучавали напикаването у децата, смятат, че то често се среща при момчета, които се чувстват несигурни и твърде лесно могат да бъдат убедени, че са непълноценни. Детето е възпитано прекалено строго, за да се противопоставя открито на майка, склонна да командва. То го прави пасивно, като се напикава.

Мерките, които родителите понякога вземат срещу нощното напикаване, могат да дадат обратен резултат. Измъкването на спящото дете от леглото (дете, което се подмокря, обикновено спи много дълбоко) и воденето му в тоалетната всяка нощ само засилва неговото убеждение, че все още е бебе. Ограничаването на течностите след 5 часа следобед обикновено веднага го кара да си мисли, че е много жадно, и почти гарантира непрекъснат спор с родителите през цялата вечер, който не е полезен нито за тях, нито за детето. Всяко дете над 5 години би дало всичко, за да се справи с проблема. То иска да бъде отзивчиво, но почти не може да контролира нервната си система и подсъзнателните си чувства, които
са причина за напикаването през нощта.

На момче, което се напикава през нощта, трябва да му се вдъхне по-голяма увереност в собствените сили, но това може да се постигне постепенно и с помощ отвън. Отношението им към детето би трябвало да бъде насърчително. Те могат да му обяснят, че много други деца са били изправени пред същата трудност, но след време са я превъзмогнали. Да изразят увереност, че и собственото им дете ще по стигне същото.

За 5-6-7-годишно дете лепенето на златни звездички на табло понякога помага. Може да се опитате да му поднесете дългоочаквана награда - кънки, велосипед, спортни принадлежности. Целта е да го накарате да се чувства равно с другите момчета и сигурно в доверието ви към него.

Ако до този момент бащата е бил твърде пасивен вкъщи, е по-добре да започне да проявява по-голяма активност при възпитанието на сина си и по възможност да намери занимание, което с удоволствие ще върши от време на време заедно с момчето.

ЕНУРЕЗА ПРИ МОМИЧЕТАТА
Най-често срещаните случаи на енуреза при момичетата са съвсем различни от случаите при повечето момчета. Момичето е по-издръжливо и си съперничи с брат си или с майка си. То може да негодува, че е момиче, поради дискриминация, с която често се сблъсква. Напикаването за него е подсъзнателен начин да изрази своя гняв и недоволство.

На момичето, което се напикава през нощта, трябва да му се помогне да се чувства по-спокойно от това, че е момиче. Необходимо е да се намалят причините за съперничество с брат му, родителите да му покажат, че го обичат именно защото е момиче, а бащата да демонстрира, че го обича като дъщеря.


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 4914 пъти (09 май 2008   20:52)

  20 юни 2011 21:23   |   Баба Мария   |   varna   |  
Здравеите,имам внуцка която е на 11год. напикава се прес носта и не мога да разбера коя е прицината ако мозе отговорете на този въпрос, сте жи бъда много благодарна


  17 май 2011 22:11   |   цвети   |   vraca   |  
Здравейте ! Аз имам дете на 4 год. и 7 мес.и все още се напикаваме нощем .Добре че има такива пелени та не си мокрим креватите .Лекувахме се от десен бъбрек в лигенчето й се събираше урина и препикваше през 30 мин.Пихма 2 месеца български антибиотик , а после си поръчахме от Гърция. Мина ни ,но още се напишква .Моля ви някои да ми каже от бъбреците ли е или от навика ,че има пелена. Будя я нощем да пишка, но почти никога не става все казва ,че не и се пишка. Ако някой им мнение нека го сподели с мен .Благодаря Ви.
  28 ноември 2010 21:44   |   Цецо   |   Костинброд   |  
Вижте това:

http://www.youtube.com/results?search_query=%D0%BD%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5&aq=f&gclid=CMmWkLuixKUCFc0g3wodZ2h9Xw
  16 ноември 2010 07:15   |   kris   |   Варна   |  
Здравейте!
Много съм притеснена за внучката си. Досега не е имало проблем с нея, но от близо година започна да се напишва и то през деня. А вече е голяма, навърши 11 години, от 3-4 месеца вече има и цикъл. Определено смятам, че е на психична основа , но не зная към кого да се обърнем за помош. Лечението на лекаря-хомеопат не помогна дотук. Моля помогнете със съвет!
  12 октомври 2010 17:08   |   Nezi   |   blagoevgrad   |  
Здравейте, дъщеря ми скоро ще стане на 7 години. До преди няколко месеца се напикваше нощем, без да е спирала откакато махнахме памперса за през ноща на 2год. Пробвахме с лекари и лекарства с бабини методи и какво ли не. Препоръчаха ми БАД биологично активни добавки на фирмата VISION - детски витамини пълен комплекс - Lifepak junior i Antioks и Pax от тези за големите, които са именно за справяне с всички силни емоционални преживявания, стресови ситуации в които пападат децата всеки ден. Моята дъщеря е силно емоционална през деня, а нощем спи непробудно и не усеща нищо. При нас помогнаха 3 месеца по схема от трита вида и след това продължихме само с детските витамини Lifepak junior, които са особено ефикасни в есения пред грипен сезон тъй като набавят на организма всички необходими витамини минерали които със сигурност не можем да им дадем с всекидневната храната. От както ги приема не сме се и сетили за личната лекарка освен, че я посетихме за да ни даде бележка че са ни направили всички ваксини за да си подам документи за детски надбавки. Така, че ако не ви помогне за нощното напикаване поне ще ви помогне да си заздрави именитета и по-малко да боледуват децата ви.
  01 юли 2010 16:17   |   Iskra   |   Varna   |  
Здравейте,моята дъщеря скоро ще стане на 4 г. и все още се напикава вечер,
а когато спи през деня-и следобед.Понеже пие депакин,мнението на невролога е,че от лекарството спи по-дълбоко и не се усеща да стане.Освен това е и наследствено.Ако някой знае нещо за лечение с витамин б6,моля да ми пише на пощата.
  19 май 2010 16:50   |   Диляна   |   Сливен   |  
Здравейте.И аз имам син на 5год. който се напикава нощно време.Водихме го в София в Пирогов при д-р Момчилов ;изписаха му хапчета за пиене казват се дриптан.детето не трябва да пие много течности преди лягане и трябва да се събужда нощно време да се изпикае.
  12 февруари 2010 07:39   |   юлия   |   софия   |  
Здравейте моето дете е на 3 и половина и то се напиква нощно време.Несъм взимала мерки досега според вас какви са първите стъпки.Към лекар но какъв и каде.
  11 януари 2010 20:31   |   Димо Велчев   |   ПЛЕВЕН   |  
Здравейте имаме син на на 5г. напикавасе само нощем но не винаги опитвали сме билк врачки и кволи още не но неща не помага.Хубавото е че нее всяка вечер но се случва и е факт.Ако накой знае нещо бихме били благодарни да ни пише на пощата. Блатодарим предварително и желаем успехи на всички със същия проблем.
  25 март 2009 12:53   |   маикал   |   varna   |  
Здравеите скапи родители ,знам,че се притеснявате за вашето дете за ношното напикаване,но искам да ви кажа от личен опит аз сам на 29год.и до 19год.се напикафах щом заспя,родителитеми са ме водили в цяла Балгария кадето са чули за някои лечител и без никакав резолтат.знам каквое да гледаш как твоите саоченици ходят на искурзии и почивки а ти да неможеш за да не се напикаеш и да ти се смеят.единствения начин според мен който може да вие полезен е да няма в семеиството караници и токава детето щее по спокоино и наи важното е да не пие след 17чеса никакво безалкохолно и вода до сутринта надявам се че, моята информация вие била полезна фсичко щесе оправи в побертета.Може странно да ви прозвучи но когато за парви пьт, правих секс и от тогава спрях да се напикавам беше на 19год.
  07 март 2009 19:07   |   Росица   |   Перник   |  
Подходяща при нощно напикаване мед. енурезис е терапията по метода на Бах. При едно прецизно определяне на необходимия за конкретната ситуация
цветен извлек резултатът е гарантиран.
  07 март 2009 17:04   |   Росица   |   Перник   |  
Подходяща при нощно напикаване мед. енурезис е терапията по метода на Бах. При едно прецизно определяне на необходимия за конкретната ситуация
цветен извлек резултатът е гарантиран.
  08 февруари 2009 17:21   |   Despina   |   Sofia   |  
Zdraveite i moiata dahteria e na 7 g.i vse ohte se napikava.Neznam kakvo da pravia,ako niakoi iska da mi pihe na e-mail.
  23 декември 2008 22:06   |   Румен Иванов   |   Любимец 0887/808075   |  
Моят син е на 10г. и все още вечер се напикава. Ходихме по доктори,врачки......., ползвахме и билки. Нищо не помага. Има ли някой, който да ми даде съвет с опит, как да се справим. Никой от нас не желае /те/ да се чувстват некомфортно и нежелани /особенно по време на екскурзии/. Родители сме, всеки би желал да помогне на детето си. Благодаря ви предварително
  10 декември 2008 14:23   |   Жени Найденова   |   Варна   |  
Моят син е на 10 години и все още се напикава нощем. Опитали сме какво ли не от стандартната медицина до билки и хомеопатия, иглотерапия и бабешки методи ... без резултат. Все още вярвам, че това ще премине, че е до време. Важното е да обичаме децата си такива, каквито са и да не ги караме да се чувстват непълноценни, а като всички останали. Да им вдъхнем кураж, че това ще премине, защото те преживяват по свой начин проблема, а нашата роля като родители е да бъдем до тяк, да ги подкрепяме и да ги обичаме. Кураж на всички!
  24 ноември 2008 14:03   |   таня   |   Асеновград   |  
Детето ми е студент и все още има редки нощни рецидиви, опитвали сме всичко, но без резултат, ако някой знае начин да пресечем това моля пишете ми.

lekar.bg препоръчва: