Високата температура е опасна за децата!

Митове и реалности

Високата температура е опасна за децата! МИТ: Температурата убива вирусите, затова не трябва да бързате да я сваляте

РЕАЛНОСТ:
Да, някои болестотворни бактерии - пневмококи, менингококи, гонококи и спирохети - действително трудно понасят температура над 40 градуса. Но това не е цялата истина: за да се унищожат микробите при такава температура, са необходими 36 часа. Т.е. детето трябва да търпи високата температура едно денонощие и половина. А вирусите на лигавицата на носоглътката, предизвикващи грип, остри респираторни заболявания и остри респираторни вирусни инфекция, не загиват дори и температурата на тялото да е 39-40 градуса. Това е така, защото въздухът, вдишван през носа и устата, намалява локалната температура до 37-38 градуса.

Така че не може да се каже, че т мпературата е полезна. Тя може да нанесе вреда на детето, особено ако то е малко. Температурата потиска дейността на централната нервна система -много деца след прекарана висока температура известно време са неадекватни.

Температурата предизвиква обезводняване, нарушаване на кръвообращението във вътрешните органи, особено в белите дробове, бъбреците и черния дроб. Тя води и до сърдечна и дихателна недостатъчност, до спадане на кръвното налягане, дори може да настъпи шок в кръвообращението поради рязко повишаване гъстотата и съсирваемостта на кръвта.

Усложненията след тежки болести най-често настъпват не в резултат на дейността на вирусите, а от нарушеното кръвообращение и от уврежданията на вътрешните органи.
Съвсем по друг начин стоят нещата с умерено високата температура - до 38 градуса. Тя действително показва, че организмът се бори с инфекцията. Когато вирусите или болестотворните бактерии проникват в организма, обмяната на веществата се активизира, а антителата започват да се изработват 11 пъти по-бързо. Кръвта също започва да циркулира по-бързо, за да достави антителата в увредените клетки и органи. Но по-добрият вариант е тези антитела да нарастват по-бавно, отколкото много високата температура да увреди важни органи.

МИТ: Ако температурата е над 39,5 градуса, тогава викайте
“Бърза помощ”

РЕАЛНОСТ:
Експерти от Световната здравна организация смятат, че при здрави деца критичният предел е 39-39,5 градуса. Колкото по-малко е детето, толкова по-лесно прегрява то и толкова по-страшна е за него високата температура. Ако малкото дете вдигне температура над 38 градуса, побързайте да я свалите.

Освен това задължително трябва да се свали температурата при деца, които:
•са получавали гърчове;
• имат заболявания на нервната система;
• имат хронични заболявания на сърцето и на белите дробове;
• страдат от наследствени болести от типа на диабета и на тиреотоксикозата.
Решението дали спешно да се свали температурата се взема индивидуално във всеки един случай, в зависимост от състоянието на детето - някои деца леко понасят, и то без последствия, температура и от 39 градуса, но за други и 38 градуса е висока стойност.
При малките деца още не се е формирал напълно механизмът на терморегулация.

МИТ: Колкото по-тежка е болестта, толкова по-висока
е температурата. При остри респираторни заболявания тя
се покачва много малко, докато при грип, скарлатина, ангина
се-повишава много

РЕАЛНОСТ:
Колко високо ще скочи температурата, зависи не от инфекцията, а от реакцията на организма. Внимателните родители обикновено знаят как боледуват техните деца. При някои реакцията е вяла, при други организмът веднага и бурно се включва в борбата.

Например само преди половин час малчуганът е скачал и си е играел, а сега вече е с температура 38 градуса.

Ако организмът е отслабен, детето може въобще да не покачи температурата.
В медицинската практика има случаи, когато поради липса на висока температура се пропуска развитието на пневмония.

Детето се е простудило и е развило пневмония, но температурата не се e покачила, защото организмът е нямал сили да се бори със заболяването.


МИТ: Когато простудата протича с висока температура, детето оздравява] по-бързо. Ако температурата не) е висока – оздравява по-бавно.

РЕАЛНОСТ:
Връзка между покачването на температурата и скоростта на оздравяването няма. Бързото покачване на температурата в началото на болестта говори за това, че организмът е разпознал инфекцията и се е мобилизирал за борба с нея. Този ход на събитията е нормален. Но при всяко десето дете от 5 до 15-го-дишна възраст инфекциозните заболявания протичат не по характерния за тях начин. Обикновено това са деца, които не са лекувани последователно и грамотно, които са лекувани със закъснение. Не са малко и децата с особености на имунния отговор - имунолозите ги наричат “късно стартиращи”.

Твърди се, че бурният вариант на протичане на болестта е по-добър, но това не е вярно. Вялото протичане може да свидетелства за силата на имунната система, за повече компенсаторни възможности на организма.

Тук отново ще посочим случай от практиката: две деца - брат и сестра - се разболяват от грип, като при момичето температурата скача над 40 градуса, а при момчето е 37,6 градуса. Организмът на сестрата успял да се справи с болестта за две седмици, а на момчето - за една. Но при него още на втория-третия ден се увеличили и лимфните възли, и черният дроб, и далакът. Това е свидетелство за много мощен имунен отговор, който спасява не само здравето, но и живота на детето.
Най-важното е болестта да не даде усложнения и да не протича повече от нормалния срок.


МИТ: Покачването на температурата винаги е признак на болест

РЕАЛНОСТ:
Не. Невинаги. Малкото бебе може да покачи до известна степен температурата си, докато се храни. Тя ще бъде по-висока и ако двегодишното вече дете капризничи, търкаля се и плаче, върти се и т.н. повече от 15 минути. Ако детето не се изходи повече от едно денонощие, това също може да се окаже причина за покачване на температурата му.

Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо се покачва температурата му. И в такива ситуации това не е показател за болест.

ВНИМАНИЕ!
Не се колебайте да извикате “Бърза помощ”, ако:
• бебето е с температура над 38 градуса; ^дете до 3 години е с температура над 38,5 градуса;
• порасналото вече дете (ученикът) е с температура над 40 градуса.


МИТ: Температурата трябва да се сваля с лекарства, народните средства невинаги помагат

РЕАЛНОСТ: Лекарствата далеч не са всичко. Първо, детето трябва да бъде леко облечено, а не натрупано с дрехи, за да може да диша по-леко. Дайте възможност на излишната топлина да излезе. Ако то е бебе, махнете памперса, защото той закрива 30 процента от телцето му и при повишена температура се превръща в грейка.
Най-силен ефект дава изпаряването на водата от кожата. На всеки половин час обтривайте тялото му с мокри салфетки или гъба. Температурата на водата, с която разтривате детето, трябва да бъде еднаква с температурата на тялото - студената вода ще предизвика треска и още по-висока температура. Карайте болния да пие повече течности, но не сладки -чай, компот, плодови или зеленчукови сокове. Най-добре е сок от моркови, домати, или отвара от лайка и липа.

Препаратите за понижаване на температурата не лекуват, а само я свалят. Не трябва да давате на децата повече от два пъти таблетки за понижаване на температурата. Те наистина я намаляват с около един градус, но ефектът им зависи от индивидуалната чувствителност на детето. Повторно можете да му дадете лекарство не по-рано от 4-5 часа след първия прием, и то ако температурата не е спаднала. Ако таблетката предизвика повръщане у детето, можете да опитате да понижите температурата му със специални свещички.« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 5446 пъти (26 ноември 2007   13:17)

  12 май 2012 10:42   |   Катя   |   sf   |  
Не ви ли е срам да пишете подобни простотии????За 38,5 на лекар веднага и бърза помощ???А някой с инфаркт да загине през това време!!!
  14 септември 2011 01:45   |   Darold   |     |  
Didn"t know the forum rules allowed such birllinat posts.
  13 декември 2010 08:34   |   Marinov   |   варна   |  
Майки внимавайте с високата температура децата до 3 години получават гърове. Не се колебаите да се обадите на тел 112 или на 150.
  29 август 2010 03:52   |   Тодорова   |   Бургас   |  
Обикновенно моята лекарка ми отговаря ,че изникналата температура е вирусна инфекция и не е нужно да се трвожа.През 4 месеца ни се случва да вдигнем висока температура до 38.8 и да отшуми за 12 часа,като нямаме никакви други признаци на заболяване:кашлица,дрезгав глас.От четвъртък сина ми-3г. има температура 37.2 посред нощ ,не се понижава със свещички При наличието на летни вируси,приемам да се борим с вирус...през деня е жизнен ,а нощем бълнува и вдига температура .Ако на езика на медицината 37.2 не е кой знае какво за нас майките си е притеснение.Особенно когато тази Т спада малко и отново се вдига.

lekar.bg препоръчва: