Подаграта – болест само на кралете ли е?

Подаграта – болест само на кралете ли е? Едно от последните изследвания, проведено в САЩ, сочи, че причина за заболяването може да бъде засилената консумация на алкохол, и то най-вече на бира. Подаграта всъщност е болест, характеризираща се с излишък на пикочна киселина в кръвта. Тя е една от най-древните човешки болести и е основният причинител на артрит при мъжете. Известна е като "кралска" болест, тъй като прекаляването с храна и алкохол е било характерно само за висшата аристократична прослойка, чиято "еманация" е кралят. В класическия пристъп на подагра болният чувства пулсиращи остри болки в областта на ставата на палеца на крака. Палецът е зачервен, подут, много болезнен. И най-малкият допир до него носи остра болка. Тя се дължи на натрупване на кристали от пикочна кисе ина в засегнатата става. Въпреки че се проявява само при ставите, подаграта е болест на целия организъм. Най-сериозното усложнение е подагрозният бъбрек. Той се развива в резултат на повишеното количество пикочна киселина в кръвта и увеличеното отделяне на урати - вид камъни в бъбреците. Те предизвикват остри бъбречни колики. Ако не се лекува, подаграта може да доведе до бъбречна недостатъчност и смърт. Затова на болните се препоръчва да пият много течности, най-вече алкална минерална вода. Тя предпазва от потенциалната поява на бъбречна недостатъчност.

Връзката на болестта с консумацията на алкохол е известна от десетилетия, но новото изследване за първи път привежда доказателства и показва, че дори малко количество от определени видове спиртни напитки увеличава риска. Най-голям е рискът от подагра при приемането на бира. Добрата новина от изследването е, че умереният прием на вино, е безопасен, стига да не надвишава 2 чаши на ден. В изследването, проведено в американския щат Масачузетс, са участвали 47 150 души, които били наблюдавани в течение на цели 12 години. В крайна сметка след приключване на изследването от подагра са заболели 730 души, или около 2 на сто.

Установено било, че прекомерната консумация на алкохол увеличава риска от заболяване около два пъти! Най-тясна била връзката на болестта с бирата, при другите спиртни напитки всекидневната консумация увеличава опасността с 15 на сто. Опасно е заблуждението, че подаграта може да ви отмине или, ако все пак ви застигне, че има достатъчно съвременни лекарствени препарати за нейното лечение. Много по-лесно е да спазвате известен хранителен режим като превенция срещу неприятната болест. И - внимателно с бирата!


« върни се назад

Автор: Редактор
Посетена за седмицата: 2058 пъти (06 ноември 2008   23:40)

  07 декември 2011 09:58   |   Трифонов   |   София   |  
Подаграта е много коварна болест. От нея страдат предимно мъже над средна възраст. В последно време има тенденция за нарастване броя на страдащите жени и по-млади хора.
Повечето от тях не подозират, че имат този проблем. Научават за него едва, когато започнат оплакванията. Най-често, това са силни болки в палеца на крака. Те могат да се появят на всевъзможни места, в лакътя, китката, глезена и дори в плешката.
Когато научат горчивата истина, единствената им утеха е, че имат царска болест. Тогава започва голямото четене, а то води до още по-голямото объркване. Излиза, че всичко, освен дестилираната вода, е вредно за консумация.
Причините за появата на подагра могат да бъдат различни. Би могло да се дължи на наследствена обремененост, на неправилно хранене, на проблем в обмяната на веществата или в работата на бъбреците.
Лекар специалист трябва да назначи нужните изследвания и да определи причината, за конкретения случай.
Като цяло, подаграта е повишена пикочна киселина в кръвта.
Това е продукт при обмяната на белтъчините. Особено вредни за хора с този проблем са храните, богати на пурини. Най-голяма концентрация от тях има в ядрата на младите клетки.
Съдържат се в изобилие в карантията, в червените меса, спанак, боб, леща, гъби и т.н. Списъкът е дълъг.
Подаграта е много индивидуална болест. Всеки пациент има различна чувствителност. От там е дошъл и раздутия списък от забранените храни и впечатлението, че едва ли не, всяка храна е вредна. Списъкът е доста объркващ и дори противоречащ. Истината е, че всеки трябва да намери своята персонална диета, да избере режим на хранене, без излишни лишения.
Преди няколко години се появиха глюкомерите. Те бързо навлязоха в живота на много диабетици и значително ги облекчиха.
За щастие, вече има и апарат за мониторинг на нивата пикочна киселина в кръвта.

EasyTouch GCU, превръща пациента в активен участник на своето лечение.
Лекуващият лекар назначава периодични изследвания, свързани с промени в хранителния режим. Пациентът следи и надлежно записва измерените стойности в приложения към уреда дневник. Така бързо се оптимизира индивидуалната диета на всеки, което дава възможност спокойно да се наслаждава на определени „забранени“ храни и напитки.

Поддържането на пикочната киселина в норма предотвратява възможността от трайни увреждания на организма. Не е нужно да чакаме болезнена криза, която да ни предупреди, че сме в риск. Това не е надеждна аларма за опастност. Възможно да имаме високи стойности с години без да получаваме криза. През това време тихо и неусетно здравето ни се уврежда.

В природата, човешкият организъм свежда цялата храна, която възприема до три основни дяла: въглехидрати, мазнини и белтъчини.

EasyTouch GCU е многофункционална система за мониторинг.
Изследва кръвна захар, холестерол и пикочна киселина.
На практика дава обща представа за това, как организмът ни се справя с целия спектър храни и напитки, които приемаме.

Хората, които имат проблеми с обмяната на веществата, трябва да контролират тревожните параметри и да ги държат в норма,
за да живеят по-дълго, пълноцено и щастливо.

EasyTouch GCU можете да намерите в www.easytrade.bg.

lekar.bg препоръчва: